Echinopsis chamaecereus

Echinopsis chamaecereus, fıstık kaktüs ve parmak kaktüs gibi adlar verilen, serçe parmak gibi ince yapılı ve çok uzamayan bir kaktüs türüdür.

Echinopsis chamaecereus kaktüs türü, ince dallı kırmızı çiçekli bir kaktüstür.

Echinopsis chamaecereus türünün diğer bilimsel adı Chamaecereus silvestrii’dir. Cactaceae familyasının bu küçük türünün ana vatanı Arjantin’dir. Doğal yaşam alanları dağlar ve 1200m yüksek rakım arazilerdir.

Dikkat: Disocactus türleri ile karıştırmayın. Ne kadar benzerse benzesin onlar tamamıyla farklı cinstendir ve çok farklı bakım isterler.

Gelişimi

Serin zamanlarda hızlı gelişim gösterir. Gece en düşük ısı 8C derecenin altına düşmedikçe kışın bile gayet hızlıca gelişime devam eder. Yeter ki gündüz boyunca güneş ışınlarıyla ısınsın.

Uzunluğu genelde 10cm’yi pek geçmez ve dik duramaz. Ama bol bol dallanıp budaklanarak çevreye yayılır.

Çiçek açması

Echinopsis chamaecereus kaktüsünün çiçek rengi turuncu ile kırmızı arasıdır. Yaz başına doğru çok fazla sayıda çiçek açar. Bir çiçek bir günde solar ama peş peşe her gün tekrar tekrar ve çok sayıda yeni çiçekler açar. Çiçekli olduğu günler bir hafta ile 6 hafta arasında değişir. Ne kadar çok kolonileşmişse ve kışın ne kadar çok üşümüşse o kadar çok sayıda ve uzun süreli tomurcuklanır.

Çiçek açması için kışın epeyce üşümesi gerekiyor. Ben İstanbul’da iken kışın -5C derece gibi donmalara maruz kalırdı (kar ve buz içinde) ve her yıl çiçek açardı. Kışın pek fazla soğuk olmayan Alanya, Bodrum vb yerlerde ise kış boyunca kuzeyli rüzgarlara tam açık yerlerde tutmak lazım. Yoksa asla çiçek açmaz.

Echinopsis parmak

Echinopsis chamaecereus

Soğuğa dayanıklılığı

Echinopsis chamaecereus kışın en fazla -7C dereceye kadar soğuğa dayanır. Hatta kışın su birikintisi içinde kalsa ve su buz haline gelse bile kesinlikle zarar görmez.

Yetiştirme, bakımı

Echinopsis chamaecereus uzun süre güneşli ve güçlü ışıklı yer istediği için güneşsiz ev ortamlarına hiç uygun değildir. Güneşli bir pencerenin tam yanında olacaksa sorun yok. Güneşli balkonlarda sarkıcı saksı bitkisi olarak yetiştirebilirsiniz. Ancak Akdeniz ikliminin tam hakim olduğu yerlerde haziran başından eylül sonuna kadar öğle saatlerinin dik güneşini hiç almamalı, ayrıca kuzeyli rüzgarlara açık yerde tutulmalıdır.

Saksı ve toprak

Derin olmayan ama oldukça geniş saksı tercih edin. Çünkü toprağa yatarak bol bol yan filizlerle çoğalma özelliği var. Yükseğe asılan saksıda sarkıcı yetiştirecekseniz o takdirde geniş saksıya gerek yok.

Toprak olarak 2 ölçü torf toprak + 1 ölçü 3mm temiz dere kumu karışımı uygundur.

Sulama ve bitki besini verme

İlk olarak ciddi bir tehlikeden bahsetmek lazım. Aslında yazın şiddetli sıcak olan bölgelerde, ama gece ısısının 24C dereceden daha serin olmadığı yaz aylarında oluyor. Bu dönemde sulamak genellikle çürütüyor. Aniden dip kısımları pişmiş gibi hale gelir. Ve sonra çürüme hızla dal uçlarına doğru ilerler.

Çözümüne gelince: Yaşadığınız yerde yazın gece en düşük ısısı 24C derecenin üzerinde kalıyorsa haziran ortasından eylül sonuna kadar açık havada, kuzey cephe gölge yerlerde tutmak lazım. Ve yaz boyunca toprak adamakıllı kuruduğu zaman birkaç gün daha bekleyin. Sonra sadece saksının en kenarlarından yavaş yavaş su dökerek sulayın. Ve sulamayı gece geç saatlerde yapın.

Karasal iklim bölgelerinde geceler serin olduğundan bu risk söz konusu olamaz.

Normalde Echinopsis chamaecereus sık sık bol bol sulamalardan hiç rahatsız olmaz. Akdeniz ikliminde zaten esas gelişimi yaz dışı dönemdir. Yani eylül sonundan haziran sonuna kadardır. Serin/soğuk zamanlarda sulamak hiç zarar vermez.

Bitki besinine gelince: Genel amaçlı bitki besini ya da sukulent-kaktüs bitki besini tavsiye dozajı üç misli azaltarak ayda bir defa verin. Sadece gelişim gösterdiği zamanlarda devam edin.

Çiçek açmasını sağlama

Echinopsis chamaecereus kaktüsünün kışın uzunca bir süre soğukta kalması şarttır ki ilkbahar gelince tomurcuklanmaya girişsin. Kış boyunca kesintisiz olması gerekmeden yani kış boyu toplamında ne kadar çok uzun süre 8C derecenin altında soğukta üşürse ilkbaharda (yaza doğru) çiçek açması o kadar kesindir. Fakat Akdeniz ikliminde bu pek mümkün değil. Mesela Bodrum’da deniz seviyesine yakın düşük rakım yerlerde kışın yeterince üşüyemez, bilakis güzelce gelişmeye devam eder. Bu durumda kaktüsünüzü poyraz (kuzeydoğu) rüzgarlarına tam açık bir yerde tutmalısınız. Kışı orada geçirmeli ve gündüz boyu güneşten ısınmamalı. Bir de susuz kalırsa çok iyi olur. Bırakın susuzluktan dalları iyice incelsin. İlkbaharda sulamaya başlarsınız. Bu şartları sağlarsanız kesin çiçek açacaktır.

Kışın yeterli süre üşümezse o yıl kesinlikle tomurcuklanmaz ve çiçek açmaz.

Çoğaltma / Üretim

Yan dallarını ayırarak, uzun bir gövdeyi ikiye veya üçe bölerek çoğaltabilirsiniz. Önce kesik yerlerin kuruması için bir hafta açıkta bekletin. Sonra az nemli toprağa dikin. İlk bir ay boyunca sadece toprak kupkuru oldukça sulayın.

Problemleri

Yaz sıcaklarıyla ilgili sulama problemini konu içinde açıkladım. Çiçek açmama problemini de yine ilgili paragrafta anlattım. Bahçelerde serin ve ıslak zamanlara bahçe salyangozları yiyebilir. Dikkatli ve tedbirli olun. Bunların dışında Echinopsis chamaecereus sorunsuz ve dayanıklı bir kaktüstür.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler: | |

'Echinopsis chamaecereus' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Meliha, İstanbul dedi ki:

    Benim kaktüsümün ana gövdesi ve etrafındaki yavrular cılız bir şekilde uzayıp 10cm’i geçtiler ve şimdi aşağı sarkmaya başladılar. Kışın aldığımdan bir anda balkona koyamadım evde pencere kenarında bu formu aldı. Havaların biraz daha ısınmasıyla balkona koyacağım. Ana gövdenin tepesinde minik minik yavrular çıkmaya başladı. Bunları daha çok geliştiğinde ayırıp dikebilir miyim acaba? Yoksa gövdenin tepesinde mi kalmalı?
    ***
    Bu sayfada konu edilen kaktüsten bahsediyorsanız İstanbul iklim şartlarına göre kışın karların buzların altında kalsa bile ölmüyor ve zaten çiçeklenmesi de kışın adam akıllı üşümesine bağlıdır. Bir daha ev içinde tutmamanızı tavsiye ederim. Yavruları istediğiniz gibi ayırabilirsiniz. Aslında bu türün güzelliği ayırmadan yetiştirmeye bağlıdır.

  2. Ezgi, İzmir dedi ki:

    Yaklaşık 2 ay önce herkesin bildiği meşhur bir firmadan parmak kaktüs satın aldım. Büyümeleri çok hızlı oldu ve onlarca yeni bebek verdi. Uzaktan bakıldığında oldukça diri ve canlılar. Fakat dün yakından incelerken farkettim ki uçlarının alt kısımlarında çok küçük beyaz parazitler var. Unlu bit olmalılar. Kolonyalı pamukla o bölgeleri silmeye çalıştım ama dikenli olduğu için pamuğu rahatça süremiyorum. Görebildiğim tüm bitleri ince bir çöp şişle dikkatlice ayırdım kaktüslerden. Ama larvaları toprağa da karışmış olabilir. Önlem almak için su ile seyreltilmiş beyaz sirkeyi sprey ile kaktüse sıktım. Toprağına da biraz sıktım. Sağlıklı olan diğer bitkilere de bulaşmaması için bu kaktüsü yanlarından ayrıdım. Sizce sirkeli su ile kurtulabilir miyim bitlerden?
    ***
    Denemedim ama bazı kişilerden öğrendiğim bir tarifin bu tür parazitlere daha etkili olacağı söyleniyor: Bir baş soğanı dilim dilim kesip bir bardak suda 10 saat kadar bekletin. Bu su ile parazitlerin üzerine fısfıs yapın.

  3. Mehmet, İstanbul dedi ki:

    Direkt güneş demişsiniz. Üç tane askılı saksıda ama şefvaf eternitin altında dolaylı yoldan 8-10 saat güneş alan bitkim var. Güneşe mi çıkartmalıyım?
    ***
    İki şekilde cevap vereyim. Birincisi, eğer yeni gelişimler çok ince ve cılız olmuyorsa güneş şiddeti yeterlidir. Sorun yok. Ama gereğinden ince ve sağlıksız uzuyorsa güneş yetersizdir.
    İkincisi: Fazlaca uzuyorsa ve upuzun dallar üzerinde hemen hiç dallanma budaklanma olmuyorsa sizin kaktüs muhtemelen Disocactus (Aporocactus) türlerinden biridir. Aslılı saksılara çok daha uygundur ve zaten ancak öyle yetiştirmek gerekiyor. Bu türler fazla güneş istemiyor.

  4. Büşra, Balıkesir dedi ki:

    Kaktüsümün türüne bir türlü karar veremedim. Dipten kalın uçlardan ince geliyor ve şekilsiz büyümüş. Size fotoğraf atma imkanımız mümkün mü ? Türe karar verebilmek için. Burada yazan bilgilere bakarak odadan pencere önüne çıkardım bitkiyi yanlış bir şey yapıp kaybetmek istemiyorum.
    ***
    Türü filan boş verin de hangi tür bitki olursa olsun sıcak eve alışık bir bitkiyi sadece kışın değil bahar günlerinde bile aniden dışarıya soğuğa çıkarırsanız köklerden itibaren hemen çürür ölür. Büyük bir yanlış yapmışsınız. Birkaç dakika soğukta kalması bile ölmesine yeter.

  5. Büşra, Balıkesir dedi ki:

    Kaktüsüm şu anda balkonda pencere önünde duruyor. Yağışlar başladı ve ilerleyen günlerde kar bekleniyor. Hava kaç derecelere düşer bilmiyorum. Apartman içerisine pencere önüne mi alsam nereye konumlandırsam bilemiyorum. Kış ve dinlenme olduğu için su vermemeli miyim?
    ***
    Eğer bu türün aynısı ise kışın -6C derece gibi dondurucu soğukta hatta buzlu suyun içinde su ile donma durumunda, kar altında bile hiçbir zarar görmediğini, hatta ancak bu şartla çiçek açtıklarını İstanbul’daki tecrübelerimden çok iyi biliyorum. Su istemez ve ıslak toprakta kalması zarar da vermez. Bu türün en büyük düşmanı tuzlu topraklardır. Tuzluluk EC derecesi 1’in üstüne ne kadar çıkarsa risk o kadar büyük. Her an birdenbire çürüyebilir (tuzluluk negatif etkisi daha ziyade sıcak aylarda oluyor bunlara). Bütün bu bilgilere göre dikkatli olmanız lazım. Şimdi sakın sıcak ortama almayın. Ama dışarısına yakın soğuklukta kapalı bir yere almanızda bir sakınca yok. Bu arada yazıyı baştan sona yenileyerek bilgileri en doğru hale getirdim. Sormanız makbule geçti. Teşekkür ederim.

  6. Büşra, Balıkesir dedi ki:

    Balkonda duran parmak kaktüsümün uçları kahverengileşmiş ve yumuşamış, esnek bir hal almış. Sanırım kökten başlayan bir çürüme mevcut. Kendi haline bıraksam öylece çürümeye devam mı eder? Parmak gibi olan parçalarından alsam, çürük uç kısımları kessem, sağlıklı yerlerinden bekletip sonra eksem tutar mı?
    ***
    Çocukluğumdan beri iyi bildiğim bir kaktüs türü. Hiçbir zaman uçlardan çürüdüğünü görmedim. Sadece eğer uç kısımları güneş eksikliğinden dolayı incecik gelişirse onlar zamanla incelip kurur. Bu türde çürüme olursa dipten başlıyor ve hızlı yukarıya, uçlara doğru ilerliyor. Sizinki muhtemelen bundan değil. Alakasız bir kaktüs türü olabilir. Onlar çok uzuyor ve uçlardan kuruma, çürüme sorunları gösterebiliyorlar. Soğuğa da bu tür kadar dayanamazlar. Bir bakın: Disocactus (Aporocactus) türleri

  7. Burak, İzmit dedi ki:

    Kaktüsü satın aldıktan sonra sizin sayfanızı okudum. Dibi baya ıslak bir kaktüs satın almışım. Üretim saksısını çıkartınca toprağında beyaz solucan vardı. Uygun toprak karışımını hazırladım ama yeni toprağa dikmedim. Dikmeden önce ne yapmam gerekir?
    ***
    Şimdi toprağı kurumadan, köklerini eski toprağından arındırmadan yeni toprak karışımı ile yeni saksıya yerleştirmenizde sakınca yok. Ama ilk bir hafta boyunca toprak kupkuru olsa bile sulamayın. Bu kaktüs türünün bir özelliği yaz sıcaklarında topraktaki kimyasal özelliğe göre aniden çürümesidir. Haziran sonundan eylül ortasına kadar sulamaları toprak kupkuru oldukça saksının en kenarlarından yapın. Kaktüsün dip kısmını ıslatmadan, saksı alt deliklerden su çıkacak miktarda su ile yavaş yavaş sulayın. Diğer zamanlarda sulamalarda rahat davranın. Serin aylarda bile hızlıca gelişir.

  8. Ela, Kayseri dedi ki:

    Parmak kaktüsü yeni aldım ve saksım küçük. İlla geniş bir kaba mı koymalıyız? Sulamasını nasıl yapmalıyım?
    ***
    Saksının ne kadar büyük-küçük olduğu önemli değil. Sulama meselesini yukarıdan okuyun. O kısmı az önce değiştirdim, yeniledim.

  9. İlkan, Ankara dedi ki:

    Bu fotoğraftaki kaktüsü 3 yıldır yetiştiriyorum çiçek açmıyor. Nerede yanlış yapıyorum? Kışın yeterince üşüdüğünü düşünüyorum. Bulunduğu yer batıya bakan cam balkon. Dışarıda çelikten yetiştirdiklerim kıpkırmızı oldular donlara dayanıklı 3 gün üst üste geceleri -8 i gördük. Kızarması açacağı anlamamı geliyor? Cam balkondaki ise yeşil. Paskalya hariç diğer kaktüslerim de açmıyor.
    Parmak Kaktüsümün resmi ortada olan https://resmim.net/cdn/2022/02/28/N487F.jpg
    ***
    Senin kaktüs Echinopsis chamaecereus türü olduğu kesin. Didim’de kaç yıldır uğraşıyorum ne bendeki ne komşularımdaki çiçek açmadı. Yaz sıcaklarında çürüyüp gidiyorlar. 90’lı yıllarda İstanbul’da birkaç yıl çiçek açmayınca sonunda bıkmış ve kışın donup ölsün diye dışarıda bırakmıştım. Batı cephe tam açık balkonda idi. Çatıdan damlayan sular saksısında birikirdi. Hiç aldırış etmedim. Kar yağdı. Saksısında biriken su buz oldu. Üzerlerinde kar birikti. Ölmedi. İlkbaharda yaza doğru bol bol çiçek açtı. Yani işin sırrı donması galiba. Uzman bilgileri 15C dereceden daha soğuk işe yara diyor ama kesin yanlış. Öyle olsaydı Didim’de çiçeksiz kalmaması gerekirdi. Daha fazla soğuk istiyor. Senin dışarıdakiler yaza doğru çiçek açacaklardır. Kızarmaları soğuk rüzgar ve güneş etkisiyledir ama çiçek açacakları anlamına gelmez. Yeterince soğukta kalması önemli. Dışarıdakiler yeterince, fazlasıyla üşümüştür.

  10. Nur, Samsun dedi ki:

    Kaktüsüm gündüzleri oldukça güzel bir güneş altında duruyor ve gelişimi gayet güzeldi. Yerini balkonumdan hiç değiştirmedim. Ama şu sıralar yeşil olan bitki kızarmaya başladı. Sebebini bir türlü çözemedim. Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum?
    ***
    Yumuşama, cansızlaşma, incelme yoksa endişelenecek bir şey yok. Doğal olarak bazı bitkilerde kış sonunda kızarmalar olabiliyor.

  11. Regaibe Kılıçlı dedi ki:

    Merhabalar eşim hediye aldı bana ama sulaması oluyor mu anlamadım yazınızdan. İstanbul’da yaşıyorum yazın 15 dereceye kadar da düşebiliyor bazen. Ne yapmam gerekiyor?
    ***
    Bazen olabilir ama yaz boyunca genelde gece en düşük ısı 22C derece üstünde kalır. İstisnai durumları genel durum gibi düşünmemeliyiz. Kısaca aynı tehlike orada da geçerli.

  12. Fatoş, İzmir dedi ki:

    Bu halk dilinde yılan kaktüs dedikleri tür mü?
    ***
    Halk arasında birbirleriyle alakasız benzer özellikli her kaktüs türüne, hatta kaktüs olmayan sukulentlere bile yılan kaktüsü denmesi yaygındır. İhtiyacınız olan şey bitkileri gerçek bilimsel adlarıyla bilmenizdir. Diğer isimlerin kullanılması normaldir ama o isimleri ciddiye almamak gerekiyor.

  13. Tülay T. -Gaziantep dedi ki:

    Bu bitki hakkinda tüm sorularıma cevap buldum yukradaki yazıda.bitek şunu soracağım.Yumuşaması neden olur? Etrafı tüm tomurcuk doldu yani kaktüs yavruları .bunlar büyüyordu ama ana dal yumuşadı. Bunlarda ölür herahlade artık
    ***
    Sadece yumuşadı ise tehlike yok (bendekiler de öyle). Sulamayın ve sürekli açık havada, gölge yerde tutun. Toprak kupkuru olup üzerinden on gün geçince, gece geç saatlerde yukarıdan yağmurlama gibi az miktar su geçirin yani ciddi bir sulama yapmayın. Bu tip sulamayı haftada bir, gece geç saatlerde tekrarlayın. Sonbahar serinleri başlayana kadar bu şekilde idare edin. Yazın kapalı ve sıcak yerlerde çürür. Serin havayı seven kaktüslerdendir. Şiddetli yaz sıcaklarında açık havada, kuru ve gölge yerde tutmak lazım.

  14. N, Bursa dedi ki:

    Benim kaktüsümün dalları tamamen açık kahverengi bir tabaka ile kaplanıyor. Farklı saksılarda çoğalttım ama onlar da öyle oldu. Uçlarda uzayan kısımlar yeşil çıkıyor ama sonra yine aynı oluyor. Acaba bir tür hastalık mı yoksa güneş yanığı mı bilemedim. Sabah güneşi görüyorlar sadece. Toprak kurudukça akşama doğru sulama yapıyorum. Ölmüyorlar ama kötü görünüyorlar. Sizce neden olabilir?
    ***
    En az 40 yıldır yetiştirdiğim bir kaktüs türüdür. Hiçbir zaman tarif ettiğiniz bir bir problemle karşılaşmadım. Şimdi bahçemde var onlarda da hiçbir problem yok. Sanıyorum siz yanlış gözlemlemişsiniz. Kahverengi tabaka yoktur, komple çürüme vardır. Yani tamamıyla ölüyorlar. Dipten başlayan çürüme büyük bir hızla uçlara ilerler. Sebep toprağın özelliğine göre yaz sıcaklarında zarar vermesi. Bu sebeple ben de birçok kaktüsümü kaybetmişimdir. En iyi çözüm şu sayfadaki gibi yapmalısınız: https://azbitki.com/alttan-sulama


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: