Salix alba türünün anayurdu Avrupa, Anadolu, batı Asya ve orta Asya’dır. -35C dereceye kadar kış soğuklarına dayanıklıdır. Olgun bir ak söğüt ağacının boyu 10m ile 30m arasında değişir. Çok uzun yıllar yaşarsa gövdesi epeyce kalınlaşır. Söğüt ağaçlarının dişisi ve erkeği ayrıdır.
Doğada sulak yerlerde, dere kenarlarında yaşarlar. Fakat buralarda mantar, bakteri ve virüs hastalıklarına savunmasızdırlar. Bundan dolayı sulak yerlerde genellikle kısa ömürlüdürler. Ama rüzgar tohumlarını çevreye dağıttıkça sulak yerlerden eksik olmazlar. Hastalıklar olgunlaşmış ağaçları etkiler. Genç söğüt fidanları daha dayanıklıdır.
Sulak olmayan yerlerde ak söğüt fidanını birkaç yıl sulamayı ihmal etmeden dikkatli yetiştirirseniz kökleri toprağa iyice yerleşir ve artık bakım istemez. Orada hastalıklanmaz ve uzun yıllar boyunca yaşayarak koca ağaç olur.
Ak söğütün kullanım amaçlarından biri iyi bir gölge verici ağaç olmasıdır. Görünümü de güzeldir. Sulak yerlerde yetişenlerin ince uzun sürgün dallarından ve bu dalların dış kabuklarından sepet yaparlar.
Dallarının kök salma özelliği çok kuvvetlidir. Sonbahar – kış sonu arasında rastgele dikeceğiniz ak söğüt dalları ilkbaharda hem filizlenir hem köklenir. Susuz bırakmazsanız hızlıca büyürler. Söğüt dallarının ayrıca köklendirme özelliği var. Suda bekleterek köklendirmek istediğiniz herhangi tür bitkileri özellikle narenciye dallarını söğüt dallarıyla beraber suda bekletirseniz suda kök salmaları kolaylaşır. Çünkü söğüt dalları suya köklendirici etki özellikli hormon salgılar.
İki hafta önce salkım söğütten 30 civarı söğüt dalını budayarak aldım. 10 dalı toprağa sapladım. Geri kalanını suyun içinde bıraktım. İki şekilde de dallar köklenebilir mi? Bitki saksı için uygun mu?
***
Evet iki şekilde de olur. Ama suda köklendirecekseniz on günde bir suyunu değiştirmelisiniz. Yoksa çürürler. Aslında direkt toprağa dikseniz daha iyi. Saksı için uygun değil. İsterseniz deneyin.
Benim salkım söğütümün yaprak uçları kahverengileşip kıvrılıyor. Bazı bölgelerinde de hafif yaprak sararmaları oluşuyor. hazır toprak + ponza taşı + perlit kullanıyorum. Bunun sebebi eğer topraksa toprağını ne zaman değiştirmem uygun olur? Kullandığım o toprak markası yüzünden susuz kalıp kalmadığını anlayamıyorum. Anlayamadığım için de su vermekten ve vermemekten korkuyorum. Salkım söğütümün suya ihtiyacının olup olmadığını nasıl anlayabilirim?
***
Perliti sadece ve sadece çelik köklendirmede kullanmanızı tavsiye ederim. Bunun dışında hiç iyi bir şey değil. Kuşkonmazgillerden birçok türe (paşa kılıcı, yuka, vs) ciddi zararlar veriyor. Söğütlerin onlarla bir ilgisi yok ama muhtemelen aynı sebeplerden ötürü perlitten zarar görüyor olabilir. Salkım söğütün toprağı hiç kurumasa bile sulayabilirsiniz. Zararı olmaz. Gereksiz yere sulamaktan dolayı oluşan zararlar toprağın iyice oksijensiz kalması ve tuzlaşmanın hızla artması, bu sebeplerle köklerin çürümesidir. Ama saksı altından bolca su çıkacak miktarda su ile sularsanız hem oluşan tuzluluk suda eriyip toprağı terk eder hem de toprağın içinden bolca su geçişi sayesinde kökler oksijensiz kalmaz. Kısaca korkmanız gereken şey toprağın durağan kalan yoğun ıslaklığıdır. Bu ise toprağın hiç yıkanmayacağı şekilde sık sık ama azar azar su dökerek sulanmasından kaynaklanır. Perlitin zarar vermiş olma ihtimaline karşı bence söğütünüzün toprağını hemen değiştirin. 3 ölçü doğal arazi toprağı + 1 ölçü ponza taşı karışımında çok iyi gelişir. Gübre istemez.
Salkım söğüdümün yaprakları kıvrılıyor. Sebebi nedir? Onun dışında gayet sağlıklı ve toprağı da iyi.
***
Fotoğrafta gördüğüm kadarıyla çok hafifçe dalgalanma gibi doğal bükümlülükler var. Sebep dalların eğilmesiyle yaprakların kendilerine doğru pozisyonu sağlama çabası. Hiçbir şekilde kusur değil. Eğer yapraklar kıvırcıklanmış gibi fazlaca eğri büğrü olup tam gelişemiyorsa o takdirde büyük bir ihtimalle bitlenme vardır.
Merhabalar;
Benim salkım söğüdüm, kolyoz çiçeğim ve agloena modestumum (adı her neyse) var. ayrıca osmocote yavaş salınımlı gübrem de var. Bunların toprağını daha iyi bir toprakla değiştirmeli miyim? yoksa ilkbahara kadar bekleyip öylemi toprak karışımı + besin vereyim?
***
Söğüdün toprağını kış sonunda, diğerlerinin nisan sonunda değiştirmeniz iyi olur. Şimdi rahatsız etmemelisiniz.
Merhabalar, ben 1-2 gün önce beyaz sinekler yüzünden oldukça öfkelendim ve abartarak %75 sirke, kolonya, arap sabunu vs. %25 oranındada su içeren bir karışım hazırladım ve bu karışımı iyice petunyalara, fesleğenlere, sabah sefama, kolyoz çiçeğime, kadife çiçeğime ve salkım söğüdüme sıktım. … yaprakları sararmış, yumuşamış, aşağıdaki fotoğrafta gösterdiğim gibi olmuş. .. yapraklarda hep lekeler, yanıklar var. salkım söğüdüme gelince fotoğraftada gösterdiğim gibi hep siyah siyah noktalar olmuş ve bunlar her yaprakta var. Ne yapmalıyım? Bunlar için nasıl bir ilaç önerirsiniz?
***
Her kim kafasına göre icatlar çıkarırsa felaketlerle karşılaşır. Bu size ders olsun. Yapılacak bir şey yok. Olan olmuş. Beyaz sinekler en basit ilaçla bile ölür ama ilaçlamayı iki üç gün aralıklarla birkaç gün tekrarlamak lazım çünkü dışarıdakiler öldüğü halde yaprak iç dokularındakiler olgunlaşıp çıkmaya devam edecektir. Şurayı dikkatle okuyun ⇒ https://azbitki.com/bitler#beyazsinek
Merhabalar, benim salkım söğüdümün yaprakları henüz yemyeşilken bazıları kurumuş. işim olduğu gerekçesiyle de onlara iyi bakamıyorum ne yazık ki. Sizce mevsim normaline göre mi böyle yoksa susuz mu bırakmışım?
***
Kesinlikle normal bir şey değil. Ya susuzluktan ya da köklerdeki ani çürümelerden dolayı yeşilken kurumuşlardır.
Benim salkım söğüdüm var ve sorunum şu ki dalarının uçlarındaki yapraklarda kuruma var. Bunun sebebi nedir acaba? Toprak olarak biraz perlit (azıcık) + cocopeat + bahçe toprağı + ponza taşı + osmocote düzenli yapay besinlerden kullanıyorum (şu yavaş salınım yapıp küçük top şeklinde olan bitki besinlerinden). Sulamayı da saksının ağzı dolana kadar yapıyorum.
***
Perlit hiç kullanmayın. Toprak karışımınız son derece berbat bir şey. A101 markette satılan toprağa ponza taşı ve doğal arazi toprağı karıştırın. Çok iyi olur. Sulama ise saksı alt deliklerinden bolca su çıkacak miktardaki su ile yapılmalıdır. Eğer buna dikkat etmediyseniz işte filiz kurumalarının sebebi budur. Toprak bitki besinleri yüzünden zehirleniyor ve o zehir bitkiye zarar veriyor. Ama sulamalarda saksı alt deliklerinden bol bol su akıp giderse toprak sağlıklı kalır ve bitki besini de tam işe yarar.
Aksöğüt ile salkım söğüt aynı ağaç mıdır?
***
Aynı cins ama farklı türler. Söğüt cinsinin ayrı türleri.
Salkım söğüdümün toprağını değiştirmek istiyordum fakat şunu fark ettim ki bitkiye yakın kısımdaki toprağın tamamını kökler kaplamış. o toprağı da çıkarmak istiyorum çünkü onun için pek salıklı değil. Köklere zarar vermeden toprağı oradan çıkarmanın bir yolu yok mu?
***
Var. Bu işi ya kasım ayında ya da kış sonunda yaparsanız sorun çıkmaz. Şimdi yaparsanız büyük bir ihtimalle ölecektir.
Merhaba, Sorgun denen yerli yabani söğüt cinsinden ekmek istiyorum. Salix alba farklı bir tür müdür? Bizim topraklarımızda özellikle sepet yapımında kullanılan söğüt türü hangisidir? Kolay uyum sağlaması için soruyorum. Danimarka’dan numune almam mümkün ancak buraya uyum sağlar mı emin değilim. Sepet örmek üzere bunun tarımını yapmak istiyorum. Türkiye’de sepet örmek için genelde sulak bölgelerde kendiliğinden yetişenler toplanıyor diye biliyorum. Batman ikliminde sizce sulama yapmadan bu mümkün olur mu? Yurtdışında yetiştirenlerle tanıştım, genelde kuzey ülkelerindendi bu insanlar. Herhangi bir sulama yapmadan kendiliğinden yetiştiğini ilettiler. Bu konuda uzman görüşü almak istiyorum. Nasıl bir yol izlenmeli, kimlerle çalışılmalı vs.
***
Sorgun zaten söğüt demektir. Salix alba ise söğüt türlerinden normal yapılı bir ağaçtır. Türkiye’de çok yaygın bir söğüt türüdür. Sepet yapımında kullanılır. Kuzey ülkelerinde sulama yapmadan her bitki yetişir. Çünkü yazın sık sık yağmur yağar. Yağmasa bile şiddetli sıcaklar hiç olmaz. Ama kesintisiz 4 ay tek damla yağmur yağmayan ve üstelik şiddetli sıcak olan yerlerde susuz yetiştirmeniz mümkün olmaz. Yani böylesi konularda kuzey ülkelerindeki bilgileri, ısrarlı iddiaları hiçbir şekilde dikkate almamalısınız. Ayrıca örneğin susuzluğa müthiş dayanıklı bazı ağaç ve çalı türleri vardır ki yazın şiddetli sıcak olan memeleketlerde sulasanız bile yaşayamazlar. Her bitki türünün ayrı ayrı özellikleri var. Kıbrıs mimozası denen ağaç türü söğüt tarzında müthiş hızlı büyür. Yaz boyunca hiç yağmur yağmayan Akdeniz ikliminde yazın şiddetli sıcaklarda susuz kalsa bile gelişime devam ediyor. Sanıyorum söğüt gibi aynı şekilde sepet yapmaya uygundur. Fakat Batman’ın kış soğuklarına dayanması çok zor. Ben Didim’deyim. Burada çeşitli palmiye ağaçları var. Her ilkbaharda belediye yaprak budaması yapar. Sepet ustası yaşlı bir adam budananlardan dev yelpaze şeklindeki yapraklı olanları alır, o yapraklardan çok güzel dekoratif sepetler yapıp satardı. Sizin oranın iklimine uygun dev yelpaze yapraklı palmiye türü var mıdır bilmiyorum. Ama Hatay, Adana, Mersin vesaire başka yerlerden bol bol yaprak temin edebilirsiniz. Aklınızda bulunsun. Sepetçilik konusunda başka bilgim yok.
Söğüt yaprak ve dallarını suda bekletip bu suyla evdeki ve bahçedeki bitkileri sulasak faydası olur mu yoksa zararlı mı olur?
***
Faydası olmaz. Zararı olacağını da sanmıyorum.
Ben salkım söğüt, ak söğüt ve kavak ağacı dallarını suda köklendirdim. Bugün saksıya aldım. Baharda dışarıya dikmek için bahara kadar kapalı balkonu da mı durması daha iyi olur yoksa sıcak olan odada mı dursa daha iyi olur?
***
Kışı soğukta geçirmeleri lazım. Sıcak odada tutmayın. Bir daha uygunsuz zamanda köklendirme yapmayın. En geç ekim ayında toprağa dikmeniz gerekirdi. Aslında bunların kökleri büyük bir ihtimalle çürür ve dallar da çürür. Kış sonunda yeni dallar bulup hiç suda bekletmeden direkt olarak esas dikmek istediğiniz yerlere dikin. Böylesi çok daha sağlıklı olur. Dallar toprakta köklenir ve kökler uzarken toprağa uyum sağlayarak güçlenirler. Aynı zamanda fizlenip yapraklanırlar. Kışa kadar epeyce güçlenmiş olurlar.
Elimde bir salkım söğüt fidanı var. Fotoğraftaki yerin tam ortasına dikmek istiyorum. Yarım metre altı beton yani enlemesine geniş bir saksı gibi düşünebiliriz. Acaba oraya söğütü dikersem dev bir ağaç olur mu, ya da ne kadar büyür. Teşekkürler kolay gelsin.
***
Hayatımda hiçbir zaman dev bir salkım söğüt ağacı görmedim. Benim gördüklerin en fazla 6-7 metre kadar idiler. Galiba bunlar küçük yapılı ağaç olarak kalıyor. Zaten toprak derinliği olmayan yerler o kadar ağaçlara bile pek uygun değil, ancak çalı tipi bitkilere uygundur.
Hocam ben gördüm yerinide biliyorum gövde çapı 1.5 metre fakat bana çok uzak, yolum düşerse atarım fotoğrafını. Şu bir gerçek ki salkımların bazıları çok seyrek bağzıları çok sık, bana göre bunun nedeni ise tamamen farklı olması, halk arasında çingene söğüdü olarak bilinen söğüt seyrektir bir işe yaramaz fakat bir söğüt var ismini tam öğrenemedim asıl kaliteli olan o, çokta bulunmaz, araştırmalarıma devam edeceğim, size de yazarım.
***
Ben hiç görmedim ama elbette olabilir. Çünkü diğer pekçok ağaç türlerinde gördüm ki yerine göre cüsseleri çok fazla değişiyor. Hayvanlardaki gibi erişkinlerinin belirli bir cüsseye gelmeleri diye bir şey yok. Toprak özelliği, arazi yapısı, toprağın su tutabilme kapasitesi vesaire birçok şey ağaçların ne cüssede olacaklarını belirler.
Ahşap ile ilgili bir proje çalışması için Ak Söğüt arıyorum. Çeşitli kaynaklarda hep benzer ifadeleri gördüm. yapraklarının alt tarafı beyazdır, boyu 10m kadar uzunluğu olur vb. Bu ak söğüt denilen cins acaba dere kenarlarında tavşan başı kesimi yapılan söğüt cinsi midir? Salkım söğütü çok rahat tanıyorum. fakat aksöğüt nasıl ayırt ederim bulamadım. Söğüt satan sadece bir tane kereste satıcısına ulaşabildim. onun elinde de selvi söğüt varmış. Bu selvi söğüt aksöğüt ile aynı mı farklı mı acaba?
***
Benim gördüğüm kadarıyla yaprak renkleri her söğütte hep aynı. Ak söğüt doğal olarak dere kenarları gibi sulak yerlerde yetişiyor. Büyük ağaç olmaları su kenarlarından uzakta, özel bakıma bağlıdır diye biliyorum. Selvi söğüt hakkında bilgim yok.