Anthurium andraeanum

Haftalarca güzelliğini koruyan çiçekleriyle ve dekoratif yapraklarıyla antoryum her çiçek meraklısının hayran olduğu ama yanlış bakım yüzünden öldürdüğü bir salon bitkisidir. Burada antoryumların evlerde sağlıklı yetişip çiçek açmalarına dair gereken şartlar, farklı toprak isteği vs bilgilerine yer verilmiştir.

Antoryum süs bitkisi Anthurium andraeanum kırmızı çiçekleri ve dekoratif yaprakları

Güzel kırmızı çiçekli, gösterişli iri yapraklı antoryum eskiden beri salonlarda-ofislerde yetiştirilir. Hem dekorasyon hem hediyelik amaçlarla her zaman en gözde süs bitkilerinden olmuştur.

Özellikleri

Antoryum ismiyle tanıdığımız bu güzel çiçekli süs bitkisi Araceae (Arum) familyasının Anthurium cinsindendir. Küçük yapılı birkaç Anthurium türünden ama ağırlıklı olarak Anthurium andraeanum türünden elde edilmiş çeşitli hibritler ve kültivarlar halinde ticareti yapılır.

Kırmızı, beyaz, pembe antoryum çiçekleri

İsmi ve tarihçesi

Anthurium eski Yunan dilinde kuyruklu çiçek anlamına gelir. Andraeanum ise Fransız botanikçi Edouard André’nin soyadıyla ilgilidir. 1876 yılında ilkin Jose J. Triana Kolombiya’nın tropikal dağ ormanlarında keşfetmiş. Sonra bu ilk doğal antoryumu Fransız botanikçi Edouard André’ye tanıtmış. 1876 yılında Edouard André “Anthurium” adını verdiği bitkiyi Belçika’daki botanikçi Jean Linden’e göndermiş. Antoryumu bir süs bitkisi olarak 1877 yılında Avrupalı botanikçilere resmen tanıtan kişi Jean Linden olmuştur. 1889 yılında Samuel Damon İngiltere’de tanıdığı Anthurium andraeanum’u Havai’ye götürerek seri üretimlere başlamış. Bu işten çok büyük bir zenginliğe kavuşmuş. Anthurium andraeanum’u ilkin çelikle üreterek çoğaltan Havaililer antoryumun başka türlerini edinerek melezlemeler yapmış, tohumla üretime geçmiştir. İlerleyen teknoloji sayesinde doku kültürü (kolonlama) tekniği ile şimdi antoryumların seri üretimi artık laboratuvar ortamında başlatılıyor.

Ticari antoryum yetiştiriciliği

İki çeşit antoryum yetiştiriciliği var. Biri saksılarda ofis ve salon bitkisi olması amacıyla yapılan yetiştiricilik. Diğeri kesme çiçekçilik amacıyla yapılan yetiştiricilik. Ofis-salon bitkisi olarak daha küçük yapılı (kompakt) antoryum hibritleri türetilmiştir. Kesme çiçekçilikte çoğunlukla iri yapılı kültivarlar ve hibritler kullanılır. Ancak zaman geçtikçe küçük çiçekli antoryum kültivarları da kesme çiçekçilikte yerini alıyor.

Gelişim hızı, çiçeklerinin özelliği

Antoryumun (özel seralarda bile) ortalama hızı 1,5 ayda 1 yaprak ve bir çiçek çıkarmasıdır. Bu şekilde bütün yıl hiç durmadan çiçek açar. Her bir yeni yaprakla birlikte ama ayrı olarak sivri kılıflı bir meristem bölgesi oluşur. Yeni yaprağın karnından çiçek tomurcuğu çıkar. Sivri kılıflı meristem bölgesi ise sonraki yaprak için gelişmeye devam eder ve gövde uzaması da bu sayede olur. Çiçekleri uygun sıcaklıkta 4 ay kadar hiç bozulmadan kalır. Düşük ısılarda, devamlı fazla serin olan mekânlarda antoryumun çiçeği 1 veya en fazla 2 ay kadar dayanabilir.

Antoryumun çiçek yapısında spat ve spadiks

Bizim çiçek dediğimiz parlak renkli kısmı çiçek değildir. Buna spat denir (spathe: kürek, spatula gibi aletlerin metal kısmı). Burun gibi uzantıya ise spadiks denir. Gerçek çiçekler çok küçük ve çok sayıda olarak spadiks üzerinde bulunur. Önce dişi çiçekler açar. Erkek çiçekler açana kadar dişi çiçekler polen tutma özelliğini yitirir. Bu sebeple, antoryum bitkisi mini erkek çiçeklerinin faaliyete geçeceği zaman yeni bir çiçek daha açmış olur. Daha doğrusu spat açmış olur. Yeni açanın spadiksindeki dişi çiçekler eskisinin erkek çiçeklerindeki polenlerini alabilirse tohum oluştururlar.

Habitat ve yaşam tarzı

Antoryumun (Anthurium andraeanum’un) anavatanı Güney Amerika kıtasının kuzey-batı kesiminde Kolombia ve Ekvador ülkelerinde dağ ormanlarıdır. Deniz seviyesinden 400m ila 1200m yüksek kesimlerde bulunurlar. Bölge tam ekvator çizgisindedir fakat dağlarda geceler epey serin olabiliyor. Hava akımları devamlıdır. Antoryum bu şartlara göre evrim geçirmiştir. Havadar ortam ister. Aşırı yüksek sıcakları sevmez. Kışın havasız-sıcak evlerde bozulabilir. Hem aşırı sıcak hem kuru olan hava zarar verir.

Aşağıdaki resimde safkan tür Anthurium andraeanum kuzeybatı Ekvador’da bir tropikal orman ortamında görülüyor. Ağaçların ve binbir çeşit bitkilerin arasında, uzayıp giden gövdesiyle ağaçlara köklerini yapıştırarak yaşar. Bir şekilde toprak kısmı kırılsa veya çürüse ağaçlara yapışmış kökleri sayesinde bir epifit olarak hayatına devam eder.

Doğal ortamında yabani gerçek antoryum

Doğal ortamında antoryum

Bu türden hibrit ve kültivarlar elde etmek için yine tropikal bölgelerdeki Anthurium Scherzerianum türü ve diğer küçük yapılı Anthurium türleri kullanılmıştır. Onların doğada yaşam alanları yağmur ormanlarıdır. Bazıları sadece akarsu kenarlarındaki ıslak kayalar arasında yaşayabilecek kadar aşırı nemli ve devamlı hareketli havaya muhtaçtırlar. A. andraeanum ise dağlarda daha farklı iklimdedir. Direkt güneşe onlardan daha uyumludur (ve ihtiyacı da vardır). Evlerde yetiştirdiğimiz antoryumlar hibrittir ve doğal has türü gibi hızlı uzamaz. Gelişim hızı aynıdır fakat yaprak boğum araları çok kısa kalır. Bu yüzden de yılda 1m uzayacağına en fazla 10cm kadar uzayabilir.

Kış soğuklarına dayanıklılığı

Birçok bilimsel kaynakta -1C derece soğuğa dayandığı yazılıdır. Bu da demektir ki kuzey rüzgarlarını direkt almayan cephelerde -3C dereceye kadar ama birkaç saati geçmemek şartıyla soğuğa dayanabilir. Alanya’da, Antalya ve Mersin’in sahil kesimlerinde ve Datça yarımadasının güney kesiminde bahçe bitkisi olarak bütün yıl açıkta yetiştirebileceği düşünülebilir. Fakat buralarda maalesef şiddetli yaz sıcaklarında hava nemliliği hiç yeterli gelmiyor. Tavsiye etmem. Ama belki bahçenin oldukça nemli ve az güneş alan uygun bir yeri varsa orada olabilir.

Evlerde ofislerde antoryum yetiştirilmesi, bakımı

En başta gelen en önemli şey bulunduğu yerin şartlarıdır. Bu şartlar tamamsa gerisi kolay. Aşağıda antoryum (Anthurium andraeanum) bakımı için hayati önem taşıyan gereksinimler anlatılıyor.

İdeal ortam şartları

Güneş: Sabah güneşini veya ikindiden bir saat sonradan itibaren akşam güneşini direkt olarak günde en az 2 saat, en fazla 4  saat almalı. Güneş ışınıyla antoryum yaprakları, saksı ve toprak hafifçe ısınmalı. Bu şartlar antoryumların bütün yıl hiç durmadan çiçek açmasını sağlar. Kesin garantidir. Yalnız, yazın 28C derece ve daha sıcak günlerde direkt güneş tam direkt değil, tül ardından ya da ince beyaz bez güneşlik ardından gelmeli. Sıcak hava zaten ısıtıyor. Güneşin daha fazla ısıtması iyi olmaz.

İdeal ısı: Gece 15°C ile 22°C arası. Gündüz 24°C ile 28°C arası. Bu ısılarda devamlı hava hareketleri antoryum gelişimini hızlandırır. Daha serin gelişimi yavaşlatır. Daha fazla sıcak ise gelişimi çok daha fazla yavaşlatır.

Havadarlık ve hava nemliliği: Pencereleri daima kapalı, hava hareketlerinden tamamen yoksun yerlerde antoryumlar pek sağlıklı olmaz ve yapraklarda mantar hastalıkları oluşur. Toprak yüzeyinin hava akımları alması mutlaka şarttır (köklerinin ihtiyacı var). Hava nemliliği ise, her yerde verilen bilgilerin aksine ev içi şartlarında antoryumlar için pek önemli değildir. Ancak havası fazla kuru olan illerimizde yazın aşırı sıcak ve kuru havanın evin içinde de aynen hüküm sürmesi zararlıdır. » Şu sayfadaki havayı nemlendirme yollarından birini uygulamalısınız.

Yapraklarına su fısfıslamak: Çok tavsiye ediliyor ama  incelikleri bilinmeden yapılırsa zararı çok büyük olur. 25C dereceden daha sıcak havada eğer ortam esintili değilse yapraklar kesinlikle ıslatılmamalı. Çok feci mantar hastalıkları oluşur ve yapraklar mahvolur. Ayrıca daha serinde bile, eğer yeri havadar değilse yapraklar yine ıslatılmamalı. Ancak esinti varken su fısfıslayın. Özellikle de yazın akşam saatlerinde pencereler açıkken ve esinti varsa su fısfıslamak çok faydalı olur. Güneş batınca başlayabilirsiniz. Günün aşırı sıcağı bünyesinde birikmiştir. Hemen gidermek iyi olur. Yoksa gelişimi durur. Eğer hiç esinti yoksa ıslatmak yerine soğuk suyla ıslattığınız bir bez ile yaprakları ve sapları silerek serinletin.

Antoryum için saksı büyüklüğü ve toprak yapısı

Antoryum kökleri hem yüksek havadarlığı, hem 17C ila 25C dereceler dolaylarında sıcağı, hem yüksek nemi sever. Sık sık yıkanmayı da sever. Bu faktörlerin ev ortamlarında bir arada olması zor ama toprağı doğru hazırlarsanız bir problem çıkmayacaktır. Aşağıda verdiğim toprak karışım formüllerini okuyup imkanlarınız ölçüsünde doğru toprağı hazırlamalısınız.

Saksıda antoryum köklerinin durumu: Sağlıklı bir antoryumun kökleri (eğer toprak uygunsa) süratle çoğalır ve saksıdaki toprağın her yerini kaplar. Yetişkin bir antoryum saksısının üst yüzeyinde neredeyse topraktan ziyade kökler görünür. Bu hal doğru toprak kullanıldığını gösterir.

Antoryum köklerinin zar zor sığacağı büyüklükte saksı tavsiye ediyorum. Gereğinden büyük saksıda gereğinden fazla toprak kullanırsanız kökler boğulacak ve çürüyecektir. Uygun büyüklükte saksı bulamazsanız, gereğinden büyükse, o zaman toprağı az tutun. Köklere zar zor yetecek miktarda doldurun. Ne zaman toprak yüzeyine çok kök çıkarsa o zaman üstüne az miktarda toprak ilavesi yaparsınız. Kökler tekrar dışarı yöneldiğinde tekrar 1-2cm toprak yayarsınız ve böyle devam edersiniz. Belki 5-6 yıl saksı değiştirmek de gerekmez.

Saksı toprak mı plastik mi olacak? Toprak özelliğine göre değişir. Aşağıda tarif ettiğim antoryum toprağı formülleri her tip saksılara uygundur. Salt hazır poşet toprak kullanacaksanız kalitesiz çömlek saksı tavsiye ederim. Çünkü o toprak hiç kurumaz ama çömlek saksı suyunu emerek çabuk kurumasını sağlar.

Antoryum saksı toprak değiştirme zamanı: En iyi zaman ilkbaharın ortasına doğru fazla serin günler geride kaldığı ve artık pencereleri sık sık açabildiğiniz zamandır. Eğer kökleri saksıya sığmayacak derecede çoğalmamışsa antoryumlar her yıl köklerinin rahatsız edilmesini sevmez. Bu durumda en erken 3 yılda bir, en geç 5 yılda bir saksı değiştirmelisiniz. Ama kökler bir yılda aşırı çoğalıp saksıya sığmıyorsa her yıl bir defa ilkbaharda saksı değiştirin. Çok az farkla bir büyük boy saksı olsun.

Antoryum toprağı nasıl hazırlanır?

Aşağıda en yararlı formülden başlayarak derece derece birkaç formül yazdım. Hangisine imkânınız varsa o toprağı hazırlayın.

1) En iyi formül: Orkide toprağı diye satılan çam kabuklarından alın. Bir de çok lifli hazır toprak lazım. Mutlaka lifli olmak zorunda. Benim bildiğim her yerde kolayca bulabileceğiniz iki marka lifli topraktan biri KTS, diğeri EminTorf. Ayrıca ponza taşı da lazım (bu da belediye fidanlıklarında satılır). Ponza taşı yerine iri taneli dere kumu da olur (yıkıyarak tozundan, çamurundan arındırmalısınız).

1 ölçü orkide toprağı + 2 ölçü lifli toprak + 1 ölçü ponza taşı (veya dişli kum). Hepsini iyice karıştırıp harmanlayın. Antoryum kökleri en iyi bunda süratli gelişir ve saksının her yerini kaplar.

2) Bu ise doğal bir toprak: Yeni ağaçlandırma yapılmış yerlerin değil, karışık bitkilerin bulunduğu gerçek ormanların en üst yüzey çürüntülü toprağı. Fazla derine inmeyin. En üstten, en fazla 15cm derine kadar kazarak alın. Buna üçte bir oranında ponza taşı veya dere kumu karıştırın (2 ölçü toprak + 1 ölçü ponza). Sonra antoryumunuzu dikin.

3) Perlitli ve kumlu karışım: 5 ölçü lifli hazır toprak + 1 ölçü dere kumu + 1 ölçü perlit.

4) En basiti: Yukarıda bahsettiğim markalardan veya benzeri lifli hazır toprak alın. Bir leğen içine yayarak ıslaklığı iyice azalana kadar bir iki gün bekletin. Sonra eleyip ince tozundan iyice temizleyin. Elenmiş kalın toprağı antoryumunuz için kullanın.

Sulama ve besinli su verme

Antoryumları ne kadar sık sulasanız o kadar iyidir. Fakat eğer toprak yanlışsa sık sulama yüzünden kökler mutlaka çürür. Onun için yukarıda tarif ettiğim gibi toprak hazırlamalısınız. Toprağın üst yüzeyi dışarı çıkmış antoryum köklerine ıslak zemin olmayacak kadar ıslaklığını yitirdiği zaman sulama zamanı gelmiştir.

Besinli olmayan normal sulamada mümkün olduğunca bol su ile sulayın. Saksı alt deliklerinden en azından bir bardak su akıp gitmeli. Antoryum köklerinin ve toprağının yıkanması önemlidir. Ayrıca, sulamayı banyoda veya lavaboda yapmalısınız. Saksı altında tabakta su birikip beklememeli yoksa zararı olacaktır. Su oda sıcaklığından çok fazla soğuk olmamalı.

Besinli su miktarı saksının alt deliğinden birkaç damla su çıkacağı miktarda olması yeterli. Çiçekcoşturan, Genta, Vilmorin gibi sıvı bitki besinlerinden ya genel kullanım besini ya da orkide besini olacak. Üstlerindeki her sulamada verin tavsiyesine uymayın. Üç sulamada bir verin. Besinsiz sulamaları mutlaka toprağı yıkıyorcasına çokça su ile yapmalısınız. Yoksa besinler değişimlere uğrayarak zararlı birikimlere (tuzlaşmalara) yol açıyor. Antoryum yapraklarının yanmış gibi kararması, dümdüz kesikler oluşması tuzlu toprak etkisiyledir ve ortam ne kadar serin ise tuzluluk o kadar zarar verir.

Antoryuma maden suyu vermenin faydası: Birden fazla saksıda antoryumlarınız varsa hiç uğraşmayın çünkü hem zor hem pahalıya patlar. Ama gözünüz gibi baktığınız bir saksı antoryumunuz varsa uğraşmaya değer. Çiçek kalitesine de büyük katkısı oluyor: ⇒ ilgili sayfaya git

Ev usulü antoryum çoğaltması nasıl yapılır?

Antoryumunuzu eğer dipten pekçok yavrular vermişse, bunlar bir yılı doldurduğunda kökten ayırma ile ve fazla uzamış bir dalı varsa bundan çelikler hazırlama ile çoğaltabilirsiniz. Tavsiyem hem kökten ayırmayla çoğaltmayı hem çelikle çoğaltmayı aynı anda yapmanızdır.

En önemli iki şart: Antoryumunuz son bir yıldır çok iyi bakılıyor olmalı. Besin vesaire konularına titizlikle uyulmuş olmalı. Yoksa güçsüz düşmüş bünyeden hiç de sağlıklı sonuç alamazsınız. İkinci şart zamanıdır. İlkbaharda fazla serin günler geride kaldığında.. En iyi zaman bu zamandır. Nisan sonu ile mayıs sonu arasında herhangi bir zaman.

Kökten ayırma

Önce antoryumunuzu toprağıyla beraber saksıdan çıkarın. Su dolu bir kovada bir saat kadar beklettikten sonra kovaya defalarca batırıp çıkararak köklerini topraktan arındırın. Eğer fazla uzun dallar varsa onları kesip ayrıca çelikle çoğaltmak için kullanabilirsiniz. Köklü alt kısmı güçlüce filizlenecektir. Ayırdığınız köklü parçaları en az iki, en fazla dört tanesi yan yana olacak şekilde yeni saksılarına dikin.

Çelikle çoğaltma

1) Gövdesi uzamış antoryumu dipten kesin. Kök kısmı hızla en az iki filiz verir ve onlar hızlı büyür. Bu ana saksınız gövdesiz yapraksız kalmış olsa bile normal bakıma devam edin. Kesip aldığınız gövdeyi önce en tepesini en az üç yapraklı olacak şekilde kesip ayırın ve suya koyun beklesin. Bunu daha sonra aşağıdaki parçalarla beraber dikeceksiniz.

2) Kalan gövdeyi ise iki boğumlu parçalara ayırın. Parçalar üç dört boğumlu da olabilir. Hatta tek boğumlu da olabilir ama bu biraz riskli. Çünkü çok güçsüz olabilir. En güvenlisi üç boğumlu parçalar. Yapraklı veya yapraksız fark etmez. Keserken aşağı kısmı yukarı kısmı neresi karıştırmamaya dikkat edin. Ters dikerseniz tutmazlar. Kestikten sonra bir litre suya birkaç damla çamaşır suyu damlatılmış su içinde yarım dakika kadar bekletin. Sonra durulayıp su dolu bardağa koyun ve bir gün bekletin. Kesik yerler şoku atlatsın.

3) Yarım litre hacimli küçük saksılara toprak doldurun. Kullanacağınız toprak ise yukarıda anlattığım formüllerden herhangi biri. Sonra antoryum parçalarını yarı yarıya gömüp kenarlardan biraz bastırın. Sonra sulayın. Her bir saksıya üç parçayı bir arada dikmenizi tavsiye ederim. Üçü bir arada daha gösterişli gelişirler. Parçalar arasında 3cm mesafe olsun. Başka bitkilerde bu usul köklendirmede üstünü kapalı tutmak tavsiye edilir. Antoryumlarda gerekmiyor. Zaten çürütebilme riski var.

4) Saksıları tutacağınız yer antoryumlar için tavsiye ettiğim en ideal şartlara sahip olmalı. Yani öncelikle havadarlık, esintiler önemlidir. Sonra sabah veya akşam güneşiyle 3-4 saat kadar ısınmaları da şart. Bundan sonra bütün bakımı normal antoryum bakımı gibidir.
Bütün bunlara dikkat ederseniz istisnasız her biri mutlaka köklenir ve filizlenir. En geç iki ay içinde filizlendiklerini görürsünüz. Her şey dört dörtlükse iki ayı bulmaz. Sonraki yılın ilkbaharında kökler saksıya sığmayacak kadar çoğalmışsa kökleri rahatsız etmeden saksılardan kalıp gibi çıkarın ve az farkla bir boy büyük saksılara aktarın. Eğer kökler fazla çoğalmamışsa bir yıl daha aynı saksıda kalsınlar.

Saksıda kırmızı çiçekli antoryum

Antoryum hastalıkları, problemleri

Başlıca sorunlar yaprak çürümeleri, yaprak kenarlarında çürümeler, çiçek açmama ve bitlenme..

Yer yadırgaması sorunu: En çok kış aylarında satın alınan Antoryumlarda görülür. Bunda ev ortamlarına uygun olmayan, seralara mahsus toprakların büyük payı var. Aşağıdaki diğer sorunlar da bununla ilgilidir.

Yaprakların kararıp çürümesi, yırtılması, yarılması ve kök çürümesi: Sebep köklerin yanlış toprakta olması ve toprağın hem hiç kurumaması hem kökleri oksijensiz bırakmasıdır. Diğer sebep solucan gübresi, koyun gübresi vb hayvan gübreleridir. Bunlar tuzludur ve büyük zarar verirler.

Yaprak kenarlarının kahverengileşmesi, kuruması: Antoryum yaprakları terleme yoluyla su kaybeder. Doğal özelliği böyledir. Fakat su saf su değil. Bitkinin öz suyu ile karışıktır. Mini damlacıklar buharlaşıp giderken çeşitli şekerli madddeler kalır. Bunlar yapraklarda birikip bakterileşmelere, sonra da mantar hastalıklarına sebep olur. Bundan dolayı Antoryumlarda yaprak temizliği hayati önem taşır. Haftada en az bir defa yaprakları ve sapları ıslak bezle güzelce silip tertemiz etmelisiniz.

Yapraklarda ağ gibi şeylerin peyda olması: Sebep örümcek bitlerdir. Temizliğine dikkat edilmeyen antoryumlarda genellikle olur. Sıcakta daha çabuk üreyip çoğalırlar. Gördüğünüz vakit kesinlikle her gün ıslak bezle silin. Bir hafta boyunca, bitler görünmese bile devam edin. Sonra sadece haftada bir devam edin.

Antoryum çiçeklerinin eğri büğrü, küçük olması ve kılıflarından çıkamamaları: Köklerin topraktan gerektiği gibi elementleri alamamasından kaynaklanır. Sebep yanlış toprak, yanlış sulama, bitki besini vermeme gibi hatalarınızdan biri veya birkaçıdır. Bu problemin en garantili çözümü, besin verme kısmında anlattığım besinli su, toprak yıkaması ve maden suyu ile nöbetleşe sulama rejimi uygulamaktır. Verdiğim bakım bilgilerinin tümünü okursanız o tavsiyelerimin hepsi her türlü problemin çözümüdür aynı zamanda.

'Anthurium andraeanum' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Zeynep, Samsun dedi ki:

    İki hafta önce hediye antoryum geldi. Pencereye yakın tutuyorum. İki günde bir yarım çay bardağı su veriyorum. Hiç bir bilgim yok. Geldiği saksıyla beraber duruyor. Kahverengi saksıya 9 litrelik olandan almak istiyorum. Saksısı baya küçük ve altı delik değil. Çiçeğinde yanıksı kahverengi siyahımsı değişik lekeler var. Yapraklarında da kesikler gibi yırtıklar var. Ne yapmalıyım?
    ***
    Antoryum diğer bitkiler gibi değil. Apayrı toprak ister. Kocaman saksıları sevmez. Sulamanız tam da antoryumları öldürecek bir sulama tarzı. Gerçi deliksiz saksıda yapılacak bir şey yok. Ama emin olun ki köklerde çok hızlı bir çürüme var. Şimdi acilen o ucube saksıdan çıkarın. Köklerini musluk altında iyice yıkayın. Çürük kökleri kesip atın. Sonra yukarıda anlattığım gibi toprak karışımı ve doğru saksı ayarlayana kadar suda bekletin. 4 günde bir suyunu mutlaka değiştirin. Suda bekletmenizin hiçbir zararı yok. Ama o saksıda o bozuk toprakta çok büyük bir hızla çürüyüp gider. Acilen dediklerimi yapın. Yukarıdaki bakım bilgilerini okuyup bakımını her şeyiyle aynen öyle yapın.

  2. Seba, Kıbrıs dedi ki:

    Evde toprak pH derecesi 3 buçuk 4 olan lifli toprağım var. Onu kullanabilir miyim yoksa antoryum asitli toprak sevmez mi?
    ***
    Uygun değil. O kadar asitli toprak açelya, mikado ve venüs bitkilerine uyar. Antoryuma uymaz.

  3. Esra, Kıbrıs dedi ki:

    Çiçeğinin kırmızı yaprağındaki sarı olan uzantısı yeşile dönmeye başladı. Tüm çiçekte değil sadece iki tanesinde. Toprağını geçen hafta değiştirdim. Acaba o etkilemiş olabilir mi? Ne yapmalıyım?
    ***
    Çiçekler eskidikçe her şey olabilir. Doğal özelliği böyle.

  4. Efsan, Adana dedi ki:

    Yaklaşık bir buçuk hafta önce antoryum çiçeğimi fazla kökten ayırıp yeni bir saksıya daha çoğalttım. O zamandan bu yana saksının bir tanesinde iki yaprak sarardı ve şuanda 3 tanesi daha yavaş yavaş sararıyor. Hiç çiçek açmıyor diye doğu penceresine tülün arkasına konumlandırdım yerini mi sevmedi havadan mı topraktan mı yoksa çoğaltmadan mı kaynaklandı bu sararmalar anlayamadım.
    ***
    Neyi yanlış yaptığını anlamanız için yukarıdaki bilgileri notlar alarak okumanız lazım. Özellikle toprak niteliği çok önemli.

  5. Beyza, Ankara dedi ki:

    Nisan ayında evime hediye antoryum geldi. Aşırı güzel ve canlıydı. Geçen hafta bütün yaprakları ve çiçekleri bir anda kendini bıraktı. Hepsi kırıldı ve saksıdan sarkmaya basladılar. Yaprakları da sapsarı. İki aydır hiçbir şeyi yoktu. Bir anda böyle oldu. Sebebi ne olabilir?
    ***
    Genellikle yanlış usulde sulamalar bu gibi problemlere yol açıyor. Sebep bu. Şu sayfayı baştan sona her ayrıntısına dikkat ederek okumalısınız: Yaygın ve öldürücü sulama hatası

  6. Sümeyra Y. -Konya dedi ki:

    8 günlük bir şehir dışına çıkma planımız var. Çiçeğimi kimseye emanet edemeyeceğim için sulayıp gitsem bir şey olur mu?
    ***
    Toprak bir günde kuruyucu özelliğe sahip değilse hiçbir şey olmaz merak etmeyin.

  7. Batu, İstanbul dedi ki:

    Antoryumum 4 adet yavru vermiş. Gövde uzunlukları 3-5cm aralarında. Hatta hava kökleri dahi var. Bunları kaktüs saksılarına diktim. Şu an kapalı balkondalar ama içeri alabilirim. Acaba besin vermem dahilinde kaç ay içerisinde erişkin bir antoryum olurlar ve çiçek açarlar? Yaşarlar öyle değil mi?
    ***
    Yanlış yapmışsınız. Mükemmel şartlarda ve mükemmel bakımda minyatür bir yetişkin gibi çiçek açacak hale gelmeleri en az 12 ay sürer. Tam normal büyük hale gelmeleri 2 yıl ister. Ama ayırmasaydınız analarının gücüyle, beslemesiyle çok daha hızlı büyürlerdi. Balkon soğuk oluyorsa orada hiç gelişmezler. Donmasalar bile soğukta toprak onları yakıp eritebilir.

  8. Batu, İstanbul dedi ki:

    Peki kapalı sıcak alanda gündüz 3 saat direkt 4 saatte aydınlık alan bir yere alsam gelişim sağlayabilir miyim ya da yaşarlar mı? Bu arada Şehir dışındaki evime götürmek için yavruları ayırdım orada da benimle olsunlar diye. Yukarıda yazanlardan başka özel bir tavsiyeniz var mıdır?
    ***
    Toprak uygunsa, kış boyu güneşsiz bırakmazsanız, oda içi çok fazla soğuk olmuyorsa ve bitki besinini fazla verip zehirlemezseniz elbette yaşarlar. Ben çok küçük mini bir parçayı büyütmüştüm. Öyle ki yaprak genişliği 10 kuruş kadar minicik bir yavru idi. Başka bir tavsiyem yok.

  9. Nurten, Ankara dedi ki:

    merhaba benim pembe bir antoryumum var çiçeklerinin bazıları yeşil tonlarında buna sebep olan nedir gerçi ilk aldığımda da öyleydi ama hepsi pembe olamaz mı?
    ***
    Eskiyen çiçeklerden bazıları hemen solar. Bazıları solmaz, yeşilimsi bir renk alır. Yeni çıkan çiçekleri yeşil oluyorsa ben çok antoryum yetiştirdim ama bunları bilmiyorum. Farklı çeşitlerin öyle özelliği olabilir.

  10. Sema, Antep dedi ki:

    Bir ay önce hediye antoryum aldım. İnternet sayfalarında direk güneş ışığında bekletin bilgisinden hareketle pencereye koymuştum. Maalesef yaprakları yandı. Kahverengi ve siyahlar. Spat kısımları da aynı şekilde. Toprağında bir sorun olduğunu düşünmüyorum çünkü yeni yapraklar veriyor. Ama yanan yaprakları ne yapmalıyım? Kimisinin dalları yeşil kimisinin de sarı kahverengi.
    ***
    Ancak sıcak yaz aylarında ve öyle saatlerinin güneşini direkt alırsa yapraklar yanar. Öğle saatlerinin tepe güneşini değil, sabah-öğle arası güneşini alması gerekir. Ama size bir ay önce (21 kasım) geldiğine göre, o kadar yakıcı güneş mümkün olmayacağına göre sebep başkadır. Aniden alışık olduğu yer kadar sıcak olmayan bir yere götürülürse böyle olur. Şanslıymışsınız ki tamamen ölmemiş. Kuruyanları kesebilirsiniz.

  11. Naile, Ankara dedi ki:

    Bir haftadır yeni aldığım antoryum var. Dört beş gün sonra saksısını değiştirdim. Çıkarttığımda kökleri çok ıslaktı. Bir iki gündür de hızlı bir şekilde yaprakları sararıp kırılmaya başladı. Kurtarma şansım var mı?
    ***
    Evet mümkündür. Her toprak uymaz. Aynen yukarıda tarif ettiğim gibi toprak gerekiyor. Şimdi onun tüm kökleri çürümüştür. Çürükleri kesin, tertemiz yıkayın ve uygun toprak hazırlayana kadar güneşli pencere önünde suda bekletin.

  12. Dilek D. -Burdur dedi ki:

    Gecen yıl çiçekçiden beyaz antoryum aldım ve yine çiçekçiden aldığım toprakla saksı değişimi yaptım bu yıl ama aldım alalı çiçek açamadan tomurcuklar kahverengi leke olup kuruyor. Ayrıca yapraklarda büzüş büzüş çıkıyor. Ne yapmam gerekli?
    ***
    Demek ki doğru bakım yapmıyorsunuz. Nerede hatanız var, yukarıdaki bakım bilgilerini okuyup bulmanız lazım. Her bir kelimesi mutlaka gereklidir. Hangisi eksikse onları tamamlayın. Mesela sulama biçimi, bitki besini vermek..

  13. Dilek, Burdur dedi ki:

    Benim 4 saksı antiryumum var. Hepsine aynı bakımı yapıyorum. Diğerlerinde bir problem yok sadece beyazda sorun var. Sizin dediklerinizin hemen hemen aynısını yapıyorum.
    ***
    Öyleyse onun toprağında problem vardır.

  14. Dilek, Burdur dedi ki:

    Yazın sonlarına doğru bir boy büyük saksıya almıştım. Tekrar toprağını döküp yeni toprakla diksem sıkıntı olur mu?
    ***
    Yukarıdaki toprak bilgilerini okuyun. Aynısını yapamazsanız çok daha kötü olabilir. Bundan sonra bitkilerinizin toprağını yaz sonunda filan değil sadece mayıs ayında değiştirin.

  15. Gökçe, Ordu dedi ki:

    Merhaba,her 3 sulamada 1 kere bitki besini vereceğim ama bu sebepten ötürü her yıl toprak değiştirmek zorunda mıyım?çünkü besin genelde tuzlanma yapıyor ama antoryumun için çok sıkk toprak ve saksı değişimi tavsiye edilmez. Ne yapmalıyım bu durumda?
    ***
    Hayır öyle değil. Her şeyi aynen benim tavsiyelerime göre yaparsanız her şey yolunda gider. Özellikle sulama tarzına önem verim. Gıdım gıdım az miktar su ile sularsanız zaten bir yıla kalmaz, 5-6 ayda o toprak tuz çoru haline gelir. Ayrıca bitkilerin köklerini her yıl toprağından arındırmak, yeni toprağa dikmek genellikle o bitkilerin ölmesiyle sonuçlanır. Saksı büyütme işinde nedense herkes toprağı da sıfırlıyor. Bu ciddi bir hata. Antoryumlar için anlattığım şekilde toprak karışımı yapmanız lazım. Sulamaları da aynen tavsiye ettiğim gibi yapın. Bu takdirde aynı saksıda aynı toprakta 4-5 yıl gayet güzel ve sağlıklı yaşar. Bitki besinlerinin hiçbir zararı olmaz.

  16. Ömer, Giresun dedi ki:

    Merhaba,bitki besini vereceğim ama arada bol toprak sulamaları yapmam gerekir mi? Başka bir bitkiyle ilgili yazınızda bitki besini verirseniz arada bir her zaman verdiğiniz suyun 4-5 katı kadar boy suyla sulamanın gerektiğini yazmışsınız.
    ***
    Başka sayfalardakini değil buradaki bilgileri esas alın. Yukarıda “sulama ve besinli su verme” başlığı altındaki bölümü okuyun. Antoryumun ihtiyacı olan toprak ve sulama rejimi diğer bitkilerdeki gibi değildir. Özelikle toprak ihtiyacı bambaşkadır. Eğer toprağı yukarıda anlattığım gibi değilse mayıs ayına kadar hiç bitki besini vermeyin ve sonra toprağını uygun karışımla değiştirin.

  17. Merve, Samsun dedi ki:

    Malumunuz çiçekler yapraktan ayrılıp öyle çıkıyor. Çicekler de belli bir zaman sonra soluyor ve haliyle çiçek yeri yani yaprağın bir tarafı boş kalıyor. O boş kısımlardan tekrar çiçek açar mı yoksa o yapraklar solup yeni yapraklar çıktıktan sonra mı çiçek açar?
    ***
    Evet yaprak içinde çiçek çıkar. Çiçeği solmuş yaprak uzun süre dayanır ama bir daha çiçek vermez. Daima yepyeni bir yaprakla bir çiçek veriyor. Antoryum yavaş gelişen bir bitki olduğundan dolayı, bir saksıda en az üç tanesi bir arada olmalı ki çiçek sayısı da fazla olsun.

  18. Şule Çalışkan dedi ki:

    Yeni gelen antoryum çiçekleri yarı kırmızı yarı beyaz. Orta kısmı tam kırmızı. Çiçekleri tam kırmızıya nasıl döner?
    ***
    Anlattığınıza göre beyazlı kırmızılı bir çeşit. Bundan hiç görmemiştim. Tam kırmızıya dönmez. Özelliği ne ise öyle devam eder.

  19. Selim, İstanbul dedi ki:

    Birkaç gün içerisinde Antoryum edineceğim. Aldıktan sonra yukarıda belirttiğiniz şekilde toprak karışımlarından birisiyle toprak değişimi yapmalı mıyım? Yoksa soğuk günlerin geçmesi için ay sonuna kadar beklemeli miyim?
    ***
    Eviniz süper zenginlerin evi gibi kesintisiz sürekli sıcak olmuyorsa hiçbir şey işe yaramaz. Genellikle yapraklarda kararma, köklerde çürüme gibi sorunlarla ölüyorlar. Şartlar uygun değilse antoryum almayı haziran ortasına kadar erteleyin bence.

  20. Tuğçe dedi ki:

    Bir hafta önce antoryum aldım plastik bir saksıda. Kökleri toprağın üstünde. Saksıyı değiştirmeli miyim yoksa böyle kalabilir mi?
    ***
    Yazı içinde tam da bu konuda ayrıntılı bilgiler var. Antoryum her toprakta yaşayamaz. Çıkarıp büyük bir saksıya dikerseniz anında çürümeye başlayacaktır. Yukarıdaki bilgileri okuyup ona göre bakımını yapmalısınız.

  21. Burcu, Muğla dedi ki:

    Daha önce saksıda bakmayı denedim fakat sürekli yaprakları kurudu ve öldü. İnternette bu bitkinin su dolu cam bir fanusta da toprak ihtiyacı olmadan yaşanabildiğini gördüm bu şekilde bitkim topraksız bakılabilir mi çünkü belli ki topraklarla pek aram yok.
    ***
    Diğer bitkilerle aynı muameleyi yaparsanız elbette bozulur. Antoryum çok özel bakım ve bambaşka toprak ister. Yukarıda en doğru bilgiler var. Suda birkaç hafta tutabilirsiniz. O zamana kadar tarif ettiğim gibi toprak hazırlayın. İnternette gördüklerinize inanmayın. Suda bakımı toprakta yetiştirmekten bin kat zordur ve o zor meseleleri hiç kimse anlatmaz. Çünkü kendileri de bilmiyor. Bilinçsizce suda bekletince belki bir iki ay güzel durur. Sonra yavaş yavaş güçten düşer ve zamanla ölür.

  22. Meral, İstanbul dedi ki:

    Market toprağı ve orkide toprağını karıştırdım ama pek emnun değil halinden. Elimde kaktüs toprağı da var içinde dere kumu ve ponza taşı, vermikülit vs var. Ondan da katsam mı biraz?
    ***
    Yukarıda anlattığım gibi karışım yapmanız gerekir. Ayrıca hem saksı hem yapraklar yazı içinde anlattığım usullerde güneş ışınlarıyla ısınması gerekiyor. Saksısı da gereğinden büyük olmamalı. Kökler fazla serinde kalırsa çürürler.

  23. Fatma, Denizli dedi ki:

    Antoryumun gövdesinden tek yapraklı boğumlu bir dalı alıp saksıya diktim. Ancak yaprağı sararmaya başladı. Ne yapabilirim? Zamanla kök verir mi?
    ***
    En iyisi yeni kökler çıkana kadar suda bekletin. Antoryumlar her toprakta sağlıklı kalamaz. Zehirlenip çürüyerek ölürler. Yukarıdaki bilgileri okumalısınız.

  24. Betül, Afyon dedi ki:

    Havalar ısındı artık haziran temmuz aylarında antoryum çiçeğimi balkona çıkarabilir miyim? Sonrasında ağustosta içeri alsam olur mu?
    ***
    Hayır. Hiç iyi olmaz. Yazın dışarıda tutmak için yaz boyunca iklim şartları açısından sıcaklığın 30C dereyi pek sık aşmadığı ve havası çok nemli olan memleketler uygundur. Mesela Karadeniz kıyı kesimleri ve İstanbul gibi. Ayrıca öğle saatlerinde yakıcı direkt güneş almayacak. Ancak, eğer balkonunuz çok sık sulanan bir bahçeye bakıyorsa ve balkonunuzda büyük bitkiler varsa onların arasında olması şartıyla belki orada dışarıda durması iyi gelebilir. Sizin orada geceler fazla serin oluyor. Haziran ortasından ağustos ortasına kadarki dönem dışarıda durması için daha iyi olur. Yani gece en düşük ısı 14C derecenin altına düşmediği günlerde.

  25. Yeşim, İstanbul dedi ki:

    Ben bu yıl anneler gününde bu bitkiden aldım. Evim çok aydınlık fakat sabah güneşi almıyor. Balkonum öğlen güneş alıyor ve güneş batana kadar bu şekilde kalıyor. bu yüzden bitkimi hiç güneşlendiremiyorum. Bitkiyi evin en aydınlık yerine koydum. Üstünde 2 çiçek vardı zamanla kurudular. Bitkinin eski yaprakları sağlıklı, parlak, büyük, sert ve yemyeşil hiçbir bozulma sararma yırtılma vs. yok. Fakat yeni çıkan yaprakları açıldıktan 1 gün sonra sararıyor büyümüyor. Hatta yeni 2 yaprak çıkmıştı bir tanesi sarardı onu bugün kesip atacağım diğeri sağlıklı görünüyor. Yeni çıkan bebek yapraklardaki sararmalar neden kaynaklanabilir?
    ***
    Büyük bir ihtimalle ışık yetersizliğinden kaynaklanıyordur. Zaten güneş almıyor, galiba bir de perde arkasında tutuyorsunuz. Sabah güneşi şart değil. İkindi sonrasında güneş alacağı şekilde pencereden belirli bir uzaklığa koyun. Güneş ışınlarının yaprakları ve saksıyı günde 3 saat kadar, hafifçe sıtması şart. Ama hava akımlarına da ihtiyacı var. Bunu pencereleri sık sık açarak sağlayın. Sakın yerini değiştirmeyin. Ev bitkilerini hava alsın diye bir içeri bir dışarı çıkartmak bazen öldürücü derecede zararlı olur.

  26. Aliye. E. dedi ki:

    Antoryum yaprakları sararıyor. Çiçeği açmadan kurumaya başladı. Bir sene önce hediye geldi. Toprak değiştirmedim. Arada besin veriyorum sulamayı kurudukça yapıyorum. Ne yapabilirim?
    ***
    Perde arkasında durması hiç iyi değil. O şekilde yeterli ışık alamaz. Bozulmasından esas sebep toprağının bozulmasıdır diye düşünüyorum. Yani eğer yerini değiştirmediyseniz, hep orada duruyordu ise sebep budur. Yanlış usulde sulamalar yüzünden topraklar birkaç ay sonra düzelmeyecek şekilde bozulmuş oluyor. Ayrıca yaprakları haftada bir gibi sıklıkta altını üstünü ıslak bezle silmiyorsanız fena halde bitlenmiş de olabilir. Bu bitler gözle görülemeyecek kadar küçüktür ve ancak güneş ışınları altında büyük bir dikkatle bakarsanız görebilirsiniz. Bitkilerin yapraklarını mahvederler ve bitkileri bu şekilde kısa sürede öldürürler. Eğer bitlenme yoksa dediğim gibi toprağı bozulmuş ve kökler erircesine çürümektedir. Acilen topraktan söküp köklerini yıkayın. Çürük, bozuk kökleri makasla kesin. Aynen yukarıda tarif ettiğim gibi bir toprak karışımı yapıncaya kadar suda bekletin. Suyu iki günde bir değiştirmelisiniz. Yeni toprağına diktikten sonra sulamaları şu sayfada anlattığım gibi bilinçlice yapmalısınız: https://azbitki.com/yaygin-ve-oldurucu-sulama-hatasi/

  27. Arzu, İzmit dedi ki:

    Antoryum çiçeği bir yaprak daldan suda köklenip çoğaltılabilir mi?
    ***
    Yaprak sapı ne kadar uzun olursa olsun işe yaramaz. Bu bitkinin öyle bir özelliği yok. Dipten uzayan yan dalları varsa onlardan lazım.

  28. Mine, Eskişehir dedi ki:

    Antoryumumun kökleri sararmaya başladı ne yapmalıyım?
    ***
    Sorunuz açıklayıcı değil. Yani toprak altındaki köklerini mi kastediyorsunuz? Ayrıca yeni mi aldınız yoksa eskiden beri mi sizinle idi? Bunları belirtmemişsiniz. Yeni almışsanız genelde eve geldikten itibaren hızlıca çürüyüp gidiyorlar. Sebep seracıların kullandıkları sadece sera ortamına uygun olan, ama az farkla bile olsa bitkinin alışık olduğu sera ortamına göre daha az sıcak yerlerde o toprak kökleri yakıp çürütür. Hele serin yerlerde kökler sadece bir gün içinde tamamıyla erir gider, bitki hızla ölür. Bu durumda yapmanız gereken şey: Bozulma henüz çok yeni başlamış iken acilen topraktan sökün, iyice yıkayın ve yukarıda tarif ettiğim doğru toprak karışımını yapana kadar suda bekletin. Ayrıca yukarıda verdiğim bakım bilgilerini okuyup aynı şartları sağlayın.

  29. Eda, Kocaeli dedi ki:

    1 yıldır antoryumum çiçek vermedi. Yeni çıkan yapraklarından ise damlacıklar halinde su oluşuyor ve akıyor. Bununla ilgili bir soru veya yorum göremedim. Damlacıklar oluşması normal mi?
    ***
    Evet doğal özelliğidir ve özellikle gece boyunca, kapalı, esintisiz yerlerde olur. Yazı içinde bu konuda bilgi var. Bazı durumlarda o damlacıklar fena hastalıklara neden olabilir. Çiçek açmaması hiç normal değil. Anlaşılan güneşsiz yerde tutmaktasınız. Yıllardır antoryum yetiştirmişimdir ve yılın hiçbir zamanında asla hiçbir zaman çiçeksiz kalmamışlardır. Bu sayfadaki bakım bilgilerini okuyup gerekenleri yapmanızı tavsiye ederim.

  30. Zehra dedi ki:

    9 yıldır manevi anlamı büyük olan çiçeğim son 1 aydır yeni açan çiçek dalları uzamadan köke yakın yerde kalıyor. Onun dışında çok sağlıklı.
    ***
    Bu durum hiç iyi değil. Şimdi öyle olur, birkaç hafta sonra daha kötü problemler çıkar. Bakım bilgilerini okuyun ve ne gibi hatalar, eksikler var bulun.

  31. Feryal, İstanbul dedi ki:

    Yaklasık 8 ay önce pembe çiçekli antoryum satın aldım. Pencere önünde tül arkasından bolca ışık alıyor. Satın aldığımdan beri yeşil yaprak çıkarmaya devam ediyor. Yerini sevdiğini düşünüyorum. Üstünde duran 6-7 çiçek dışında yeni çiçek hiç vermedi. Arada bitki besini de veriyorum. Çiçek vermesini nasıl sağlayabilirim?
    ***
    Yukarıda bu konu ayrıntılarıyla yazılı. Kısaca, günde 2-3 saat gibi bir süreyle yapraklar ve saksı güneşin ısıtıcı ışınlarını direkt almalı ve ısınmalı. Bu şartta bir antaryum yaz kış sürekli, hiç kesintisiz devamlı çiçek açar. Lütfen bu sayfayı, bakım bilgilerini okuyup ona göre yetiştirin.

  32. Şule, Konya dedi ki:

    Antoryum çiçeğinin hava kökleri üstteki toprak altina alınmalı yoksa disaridami birakmak lazim ben hava kökleri dışarıda kalacak zannediyordum dogru mudur?
    ***
    Hayır doğru değil. Ama o kökleri illa toprağa sokmak gerekir diye bir kural da yok. Eğer toprağa kadar uzuyorlarsa ve isterseniz bırakırsınız toprağa girip uzasınlar. Daha iyi olur.

  33. Hüseyin, Manisa dedi ki:

    Antoryum bitkisi 1 ay önce hediye geldi. yapraklarından biri karardı kırıldı ortasından. iki tane çiçeği var. çiçeklerinde de hafif kararmalar söz konusu. salonda öğleden sonra güneş alan yere koymuştum. sulamayı da toprak kuruyunca dicem de, toprak sanki su tutmuyor değişik bir toprağı var, hiç nemli olmuyor. su toprağın üzerinden akıp gidiyor. yukarıda bahsettiğiniz toprağa kendi toprağından ayırmadan bir büyük saksıya almak faydalı olur mu? Besin kullanmam gerekiyor mu?
    ***
    Kararmalar yeterince sıcak olamayan ortamda yanlış toprak yüzünden oluyor. Eğer kararmalar yavaş bile olsa devam ediyorsa bugünlerde köklerde hızlı bir yanma-çürüme devam ediyordur. Bu durumda hiç beklemeden o topraktan tamamıyla kurtarmanız lazım. Aynen tarif ettiğim gibi toprak karışımı hazırlayıncaya kadar suda bekletin. Suyu en geç üç günde bir mutlaka değiştirin. Sonrasına gelince: ihtiyacınız olan tüm bilgiler bu sayfada yazı içinde mevcut.

  34. Hilal, Burdur dedi ki:

    Benim polen alerjim var. antoryum çiçeği almıştım. bir süredir arttı ama dış etkenler mi sebep yoksa antoryum mu sebep emin olamadım. Antoryum alerji yapar mı bu konuda bilginiz var mı? Aynı zamanda barış çiçeği de almıştım.
    **
    Bunlar çiçek açınca, çiçeklerinde polen elbette oluşuyor ama alerji yapar mı hiç duymadım. Sizin alerjiniz varsa sadece çiçeklerdeki polen tozları değil ev içi saksılarının topraklarından çevreye yayılan çeşitli mantar sporları da alerji yapabilir. Onu da düşünün. Ayrıca duvarlarda, yerlerde rutubet varsa, oralardan da havaya bol bol spor tozları yayılır. Ve alerjiye neden olabiliyorlar. Evin temizliğini de düşünün. En sık rastlanılan alerji sebebi: temizliğine takıntı derecesinde önem verilmeyen evlerde oluşan ev akarı denen canlıların havaya saldıkları tozlardır. En yaygın sebep bu (ev içi kaynaklı alerjiler açısından). Baş ağrısı bile yapar.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.