Begonia foliosa

Begonia foliosa Güney Amerika kıtasının kuzey kesimlerinde, tam tropikal kuşak içerisinde, genellikle yüksek rakım yarı sis ormanı özellikli dağlara tepelere ait bir bitki türüdür.

Begonia foliosa veya diğer adıyla B. fuchsioides bitkisi parlak yapraklı

Begonia foliosa yaprakları bir insanın serçe parmağının yarısı kadar, duruma göre daha da küçük, bazen çok daha iri ve etlicedir. Biraz sukulent özellikler taşır. Bu ise, Begoniaceae familyasının tropikal dağ ormanı şatlarına ait üyelerinden biri olduğunu kanıtlayan bir özelliktir. Dallar uzadıkça yan dallar verir durur. Yan dallar kendi yan dallarını verir. Ve üçüncü aşama yan dallar bile ayrıca yan dallar verirler. Böylece boyu bir metreyi, kapladığı yer genişliği yarım metreyi bulur. İklimi uygun yerlerde çok güzel bir bahçe bitkisi olur.

Saksılarda genelde mini bir bitki olarak satarlar. Oysa evde bile doğal boyutlarına erişebilir. Her uzun dallı begonyalarda olduğu gibi, bunda da boyunun uzaması dipten gelen sürgünün gücüne göre değişir. Doğru şartlarda, doğru bakımda, birkaç ayda bir defa yeni bir veya iki dip sürgünü verir. Zamanla, her bir sonra gelecek olan dip sürgünü eskilerinden kat kat güçlü olacaktır. Sürgünler ilk gelişim gücüne göre belirli bir boya gelir ve nihai boyunun yarısına gelidikten itibaren kavislice eğim yapmaya başlar. Yeterince güçlü olmayan sürgünler kısa kalır, hiç dik duramaz ve saksıda tam sarkıcı bir hal alır.

Esas tür beyaz güzel görünümlü çiçekler açar. B. foliosa var. miniata çeşidi turuncu-kırmızı ve pembe arası tonda çiçekler açar. Bu çeşidi bazı bilgi kaynaklarında farklı bir türmüş gibi Begonia fuchsioides adıyla tanıtırlar. Ayrıca, farklı begonyalarla melezleştirip hibrit çeşitlerini de türetmişler. Bazı çeşitlerinin dalları hiç dik duramaz. Bunlar saksılarda sarkıcı olarak yetiştirilir. Hibritler yaprak şekilleri-irilikleri açısından ve çiçek renkleri açısından çeşitlidir.

Bakımı

Güneşe pek ihtiyacı yok. Yeterince aydınlık yerlere uyum sağlar. Ama eğer sabah erken saatlerinin güneş ışınlarını direkt alırsa görünümü, rengi çok gösterişli olur.

Begonia foliosa dağ ormanı bitkisi olduğundan dolayı şiddetli sıcak iklimi, özellikle de geceleri fazla sıcak olan yerleri sevmez. Didim’de bu türü saksıda yetiştirmede başarılı olamadım. Hiçbir begonya türünde rastlamadığım örümcek bitlerin dadanması sorunu bundan aşırı şekilde oluyordu.

Bitlenmesinin dışında oldukça dayanıklı bir begonya türüdür. Sadece gece sıcakları gelişimini büyük ölçüde yavaşlatır. 22C derece altında gece serinliği istiyor. Gündüz ise ısı 24-28C derece dolaylarında olursa şahane bir şekilde hızla serpilir.

Yoğun nemli havaya aşırı ihtiyacı var sözlerini ciddiye almayın. Tamamıyla uydurma bir iddia. Gerçekte serince, az sıcak püfür püfür hava akımlarına ihtiyacı var.

Yaz boyunca elinizden geldiğince fazla sıklıkta banyoya götürüp duş altında tazyikli su ile adam akıllı yıkayın. Bunu çok sever. Üstelik örümcek bitlerden korumanın en iyi yolu budur. Ama sonrasında pencereleri açık tutmalısınız. Esintisiz yerde ıslak durmamalıdır.

Toprak konusunda fazla hassas değil. Evde yetiştirecekseniz 2 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı karışımı yapmalısınız. Bahçede yetiştirecekseniz ponza taşı pek fazla gerekmiyor. Sulamada aşırıya kaçmayın. Sürekli fazla ıslak kalan toprakları sevmez. Bitki besinini ise ayda bir defa, dozajı üçte bire düşürerek verin. Kış aylarında sulama sıklığını bir hayli azaltmalısınız. Yani kış boyunca toprak adam akıllı kupkuru oldukça sulayın.

Begonia foliosa fide üretimi

10cm kadar uzunluğunda dallar kesip alın. Sadece 3-4 gün suda bekletin. Sonra, orta nemli toprak ile küçük saksılara ekmelisiniz. Toprak nemliliği orta olacak ve saksılara ektikten sonra sulamayacaksınız. Saksıları kapaklı ve şeffaf bir sebze saklama kutusuna koyup kapağı kapatın. Ya da şeffaf naylon içine koyun hava almayacağı şekilde poşeti bağlayın. 15 gün boyunca hiç açmayın. Kuvvetli aydınlık bir yerde bekletin. 15 gün geçtikten sonra çıkarın ve sulayın.
Begonia foliosa arsızca yan dallar geliştirip durur. Bu yüzden bir saksıya bir fide ekmelisiniz. Ya da genişçe bir saksıya üç fide ekebilirsiniz.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: