Bilgisayar (masaüstü ve laptop) birkaç pratik bilgi

Bilgisayar (masaüstü ve laptop) kullanımı ile ilgili birkaç pratik bilgi: Bellek temizliği, açılırken takılıp kalma sorunu ve şapkalı harfler yapma

Bilgisayar (masaüstü ve laptop) kullanımı ile ilgili birkaç pratik bilgi

Yeni modellerde her şey otomatik ayarlanmıştır. Bilgisayar kendiliğinden gerekli düzenlemeleri zaman zaman yapar. Çok eski bilgisayarlarda haftada bir gibi karmaşık bakım işleri gerekiyordu. Şimdi ise yine de bilgisayarın mutad otomatik düzenlemelerini beklemeden bazı şeyler yapabiliriz.

Önbellek temizliği

Mozilla, Microsoft, Google Chrom vs internet tarayıcınız yüzünden sitelere girip çıktıkça önbellekte gereksiz birikimler olur. Bunları silmek için şu üç tuşa birlikle basılı tutun: ctrl ve shift ve del. Ekranda yukarıda resmini eklediğim kutu çıkacak. Kırmızı çizgilerle işaretlediğim yerlere dikkat edin. 1: Zaman Aralığı. Kendiliğinden son bir saat ayarlıdır. Bunu tüm zamanlar olarak değiştirin. 2: Çerezler, site verileri. Aslında kutuda işaretlenecek üç seçenek var. hepsini işaretlerseniz o gördüklerinizin hepsi silinir. Kırmızı ile altını çizdiğim ortadaki: Ben genelde o kutuyu işaretsiz bırakıyorum. Resimde gördüğünüz gibi. Böylece, eğer tekrar tekrar şifre girmeden açılacak şekilde ayarladığınız bazı siteler varsa, onların şifreleri silinmez. Ama öyle alışkanlıklarınız yoksa üçünü de işaretleyin ki her şey silinsin, önbellekteki gereksiz şeyler ortadan kalksın.

Açılma esnasında takılıp kalma sorunu

Elime ikinciel Dell marka bir laptop geçti. Bunda öyle bir problemle sadece bir defa karşılaştım. Bilgisayar açılırken dondu kaldı. Bekle.. bekle.. hiçbir şey değişmiyor. Açma kapama düğmesi de çalışmıyor. Yapılacak hiçbir şey yok! Sonra akıllı telefonun internetinden araştırdım. Çözümü gayet kolaymış.

Önce sebebini yazayım: Külüstür bir cihaz bağladıysanız, mesela USB bellek (resim, dosya deposu).. Ben ondan takmıştım (12 yıllık). Üzerinde unutmuştum. Bilgisayarı öylece yeniden açında, açılırken bir aşamada dondu kaldı.. Aşağıda anlattığım çözüm yolunu uygulayınca problem kolayca sona erdi.

Yani, öncelikle eğer herhangi gereksiz bir cihaz bağlamışsanız onu çıkarın. Laptop şarj aleti bağlı ise onu da mutlaka çıkarın. Ve laptobun açma/kapatma düğmesine sürekli basılı tutun. Bu işlem sadece birkaç saniyede bataryayı boşaltıyor ve laptop tamamıyla kapanıyor.

Daha sonra, şarj cihazını takın çünkü batarya sıfırlanmıştı. Ondan sonra bilgisayarı yeniden açın. Göreceksiniz hiç sorun olmamış gibi kolayca açılacaktır.

Şapkalı harf yapma

Bilgisayarda yazı yazarken, â, î, ô, û gibi şapkalı harflerden yapmanız gerekiyorsa nasıl yaparsınız? Basit. Önce shift düğmesine basıp elinizi ondan kaldırmadan 3 tuşuna basın ve elinizi çekin. Sonra a veya diğer şapkalı etmek istediğiniz sesli harfe tıklayın. Böylece o sesli harf şapkalı olacaktır.

Video bilgisayara geçirince çalışmıyorsa

Akıllı telefonunuzdan ara kablo ile bilgisayara dosyaları aktardığınızda, resimlerde sorun yok ama videolar çalışmıyorsa bunun çözümü nedir? Yine o ara kablo sayesinde, bilgisayarınızdan cep telefonunuzun dosyalarına ulaşın. İlgili videoyu bulun. Üzerine sağ tıklayıp “kopyala” seçeneği ile kopyalayın. Sonra, ara kabloyu çıkarmadan bilgisayarınıza o videoyu yine sağ tıklayarak “yapıştır” seçeneğiyle aktarın. Bu sefer kesin çalışacaktır.

***

Sizin de eklemek istediğiniz bilgisayar ya da laptop kullanımıyla ilgili herkesin bilmediği pratik bilgiler varsa lütfen aşağıya yazın.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Yaşam

Etiketler:

'Bilgisayar (masaüstü ve laptop) birkaç pratik bilgi' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Humeyra dedi ki:

    Uzun zamandır sayfanıza girmiyordum.bitki ararken aklıma geldi sayfanıza girdim.şunu söylemek istedim.disiplininize hayranım,burayı hala aktif tuttuğunuz için teşekkürler.
    ***
    Sağ olun. Uzun yılların emeği var burada.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: