Euphorbia leuconeura

Euphorbia leuconeura güzel yaprakları için yetiştirilir. Evlerde güneş yetersizliğine uygun ve bakımı çok basit sukulent bitkilerden biridir.

Çizgili desenli yeşil yapraklarıyla bir Euphorbia leuconeura, saksıda

Euphorbiaceae familyasından Euphorbia leuconeura (Madagaskar pırlantası çiçeği) Madagaskar’ın endemik türlerindendir. Bütün dünyada süs bitkisi olarak üretimi ve satışı yapılırken ana vatanında nesli tükenmek üzeredir. Çünkü doğal yaşam alanları hızla kaybolup gidiyor.

Özellikleri

Orman altı bitkilerdendir. Kuzey Madagaskar’da deniz seviyesinden yüksek bölgelerdeki ormanlarda ağaç altlarında yoğun gölge yerlerde bile yaşarlar. Ormanlarda kayalar arasında gelişirler (muhtemelen kireç taşı kayalıkları). Bu bölge kireç taşlarının çeşitli şekillerde başkalaşmış hallerine sahiptir.

Euphorbia leuconeura’nın yaprakları yeşil üzerine şık görünümlü beyaz renkli damarlarla kaplıdır. Bu güzellik genellikle genç fidanlarında olur. Yaprak – gövde arasında küçük beyaz çiçekler açar. Tohum oluşturduğunda tohumlarını bir – iki metre ötelere fırlatır.

Evlerde yarım metre cıvarlarında büyür. 1 metreyi aşması, 2 metreyi bulması ve ayrıca dallanıp budaklanması sizin bakımınıza bağlıdır. Küçük bir fide hızla gelişirken yaprakların ağırlığı gövdeyi eğer. İlk bir iki yılda desteklerseniz daha sonra destek gerekmez. Dimdik durur.

Kış soğuklarına dayanamaz. Yazın dışarıda tutacaksanız haziran başı – eylül ortası arası dönem uygundur.

Zehirli bitkilerdendir. Çocuklu ve kedili evlerde olması riskli.

Euphorbia leuconeura

Yetiştirme, bakımı

Euphorbia leuconeura evlerde en iyi az güneşli yerde güzel gelişir. Ya sabah erken saatlerden öğle vaktine iki saat kalaya kadar güneş ya da ilkindiden sonra akşam güneşi. Veya öğle vakti civarı güneşini kalın tül ile filtreleyebilirsiniz. Loş ışık, koyu gölge yerlerde de olabiliyor ama güzelliği azalır.

Toprağı çok iyi süzek olmalı. Bu şartla pek toprak seçmez. Bitki besini yaz başı yaz sonu arasında verilebilir. Bunun için ⇒ şu sayfayı da okuyun.

Sulaması diğer succulent türlere göre daha az dikkat ister. Gereksiz sulamalarda zarar görmez.

Yetiştirilmesi de bakımı da zahmetsiz olan bitkilerdendir. Hemen hiç müşkülpesentlik yapmaz. Fazla ayrıntılı bilgiye gerek yok.

Çoğaltma

Genelde tohumlarıyla kolaylıkla çoğaltılır. Hatta tohumlarıyla kendi kendisine bile çoğalabilir. Bu bitkiyi başarılı bir şekilde yetiştirebilenler diğer saksı bitkilerinin yanlarında kendiliğinden Euphorbia leuconeura fideleri çıktığını görür. Çünkü tohumlarını uzaklara fırlatma özelliği var. Çevreye saçılmış tohumlarını hemen alıp ya özel olarak ekersiniz ya da rasgele diğer çiçeklerinizin diplerine serpersiniz. Fideleri söküp başka saksılara dikmek için en az 3 yaprak geliştirmesini bekleyin.

Çelikle çoğaltılması da mümkün. Yaz başına doğru (mesela mayıs sonunda / haziran başında) dallarından kesip alın. 1 hafta açıkta bekletin. Kesik yer iyice kuruduktan sonra iri kumlu toprağa dikin ve açık havada gölgede haftada 2 defa sulayarak bekletin. Yaz mevsiminin ilk bir iki haftasında filizlenecektir. Bu köklenmeye başladığı veya başlamak üzere olduğu anlamına gelir. Fakat ilk yıl yerinden sökmezseniz, toprak altı kısmı hiç rahatsız etmeseniz daha iyi olur. Eylül sonundan önce tekrar içeri almalısınız.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.