Kalanchoe manginii (Bryophyllum manginii)

Kalanchoe manginii ince zarif dallı, parlak yapraklı sarkıcı sukulent bir bitkidir. Çiçek açması kış sonundan yaz başına kadar kesintisizdir.

Kalanchoe manginii parlak yaprakları ve kırmızı çiçekleriyle

Crassulaceae familyasından Kalanchoe manginii türü Madagaskar’ın orta kısmının güney tarafında Andringitra granit tepeliklerine endemiktir. Deniz seviyesinden 2000 metre kadar yükseltilerde, kayalıklarda, eğimli arazilerde yaşarlar.

Özellikleri

Parlak yaprakları 2-3 cm gibi biraz küçük, dalları ise zarif, ince ve esnektir. Kış ortasında veya sonunda çiçek açmaya başlar ve 2-3 kadar çiçekli kalır. Hem nar çiçeği rengine hem mercan rengine çalan kırmızı renkte çiçekler uzun süre canlı rengini korur.

Kullanım

Askılı saksılarda sarkıcı bir süs bitkisi olarak kullanmaya uygundur. Ev içinde, güneş alabileceği bir pencere kenarında olması şartıyla yetişebilir. Kış sonundan yaz başına kadar 3-4 ay boyunca çiçekli haliyle ve parlak yeşil yapraklarıyla çok güzel görünür.

İklim uyumu

Kalanchoe manginii kış soğuklarına -10C dereceye kadar ama büyük ölçüde tahrip olarak dayanır. -2C dereceye kadar ise dondurucu soğuğun kısa sürmesi şartıyla rahat dayanır. Tüm kıyı illerimizin alçak kesimlerinde sürekli dışarıda, hatta bahçeye dikili olarak yetiştirmeye uygundur. Fakat dolu yağışları yapraklarda hiçbir güzellik bırakmaz. Yani dışarıda yetiştirecekseniz yağış almayacakları yerde olmaları gerekiyor.

Kışın tomurcuklanmaya başladığından dolayı ne kadar hafif geçerse geçsin don olayı olacağı günlerde üstü rüzgarları hissetmeyeceği şekilde örtmenizi tavsiye ederim. Yoksa yeni gelişmekte olan körpe tomurcuk filizlerinin çoğu donar ve ilkbaharda çok az çiçek açar.

Akdeniz iklimine, yaz boyunca şiddetli güneşe, şiddetli sıcağa tam uyumludur. Fakat yaprak güzelliği için şiddetli sıcak memleketlerde yaz boyunca öğle saatlerinin direkt güneşinden korumanızı tavsiye ederim.

Yetiştirme ve bakım

Evde yetiştiriyorsanız mutlaka güneş alan bir pencerenin hemen yanında tutun ve pencereyi sık sık, mümkün mertebe uzun süreli açık bırakın. K. manginii loş ışıkta çirkinleşir. Havasız, esintisiz yerlerde daha kötü olur.

Minerallerce ve elementlerce zengin bir toprak karışımı yapmalısınız. Kendinden humuslu bir arazi toprağı, torf toprak ve temiz 3mm dere kumu eşit ölçülerde karışım yaparsanız çok iyi olur ve gübre/bitki besini filan istemez.

Sulama bulunduğu yere ve mevsime göre değişir. Ev içinde yetişen Kalanchoe manginii’yi toprak tamamen kupkuru kurur kurumaz bolca su ile sulayın. Dışarıda ise sadece soğuk kış aylarında bu şekilde sulayın. Ama diğer zamanlarda toprak orta derece kurudukça sulamak gerekir.

Çiçekleri solunca sadece çiçek saplarını kesin ve esas budamayı yaz sonuna bırakın. Yaz sonunda tüm cılız dallarını en dipten kesin. Güçlü dallarını ise bir hayli kısaltın. Böylece sonbahar boyunca güzelce serpilir ve kış aylarında bol bol tomurcuk verir.

Çoğaltma

Kalanchoe manginii dallarını kırıp direkt toprağa dikmekle yılın her zamanında çoğaltılabilir. İlkbahardan sonbahara kadar tek yapraklarından çoğaltılabilir. Yaza doğru çiçekleri solmaya başladığında çiçekli tepeleri kesip toprağa dikerseniz birçok küçük fideler oluşturacaktır. Bunlar 2-3cm gibi büyüdüğünde ayırıp tek tek dikmeniz gerekir.

Problemleri

Fazla nemli yerlerde, pek havadar olmayan ortamlarda yapraklarda külleme ve pas gibi mantar hastalıkları türer. Böyle yerlerde tutmaktan kaçının ya da uygun bir ilaç alıp kullanın. Ev vb kapalı mekanlarda yetişen Kalanchoe manginii bitkileri gereksiz sulamalar karşısında köklerden başlayarak çürürler.

Kaynaklar

Kalanchoe manginii – llifle.com

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler: | |

'Kalanchoe manginii (Bryophyllum manginii)' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Sibel, İzmir dedi ki:

    Bugün bir komşudan koparıp hemen toprağa diktim. Tutar mı? Şimdilik küçük bir saksıya diktim. Daha sonra ne zaman saksısını değiştirebilirim?
    ***
    Önce kuru toprağa dikmeniz ve 10 gün boyunca hiç sulamamanız gerekiyor. Bu sayede kesin tutar. Fazla toprağa ihtiyacı yok. Bahçemde kopup düşen dalları toprak dışında olmalarına rağmen toprağa kök uzatıp hayatına devam ediyor. Bu türleri normal bitkiler ile karıştırmayın. Yoksa çürüyüp giderler.

  2. Özge, Ankara dedi ki:

    Diğer kalanso türü için fazla büyük saksilara ekilmemesi uyarısını yapmıştınız. Aynısı bu tür için de geçerli mi?
    ***
    Aslında mesele toprakların sakıncalı olması ile ilgili. Toprak karışımını doğru yaparsanız saksı ne kadar büyük olursa olsun zararı yok. Bir de bunlar kocaman saksı gerektirecek kadar kök salmaz. Yani büyük saksıya hiç gerek yok. Ayrıca Kalanchoe manginii diğerlerine göre farklı topraklara daha uyumlu ve daha dayanıklıdır.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.