Atatürk çiçeği, Poinsettia

Atatürk çiçeği (poinsettia) Noel ve yılbaşı zamanlarında Amerika’da en aranan çiçektir. Çiçeklere yakın yapraklar çok canlı kırmızı renkte olur. Bu yaprakların kırmızıdan başka beyaz, pembe, sarı gibi renkte olan çeşitleri de üretilmiştir.

Bir bahçede yetişmiş bir Atatürk çiçeği, çiçek açma zamanında

Başlıca özellikleri

Euphorbiaceae (sütleğengiller) familyasının Euphorbia cinsine ait bitki türlerinden biridir. Tür adı Euphorbia pulcherrima. Anavatanı Meksika. Yetiştiği yerin şartlarına göre genelde çalı, bazen küçük bir ağaç şeklinde gelişir. Boyu 4 metreye varır.

İsmi hakkında

Dünyada en yaygın adı Poinsettia’dır. Amerika Birleşik Devletleri’nin Meksika’daki ilk büyükelçisi Joel Roberts Poinsett, 1825’te bu güzel bitkiyi ABD’de tanıttıktan sonra bitkinin adı “Poinsettia” olmuş.

Yurdumuzda Cumhuriyet döneminden önce bilinmiyormuş. Daha sonra getirmişler. Atatürk bir serada görünce çok etkilenmiş, çok beğenmiş. Böylece bizde adı Atatürk çiçeği olarak kalmış. Bizim halkımız arasında bu bitkinin adının niçin Atatürk çiçeği olduğuna dair uydurma bir bilgi var. Güya dünyanın meşhur bilmem ne üniversitesinde bir profesör bu bitkiyi icat etmiş(!) ve adını da “Atatürk Çiçeği” koymuş. Güya “bütün dünya” bu çiçeği bu adla biliyormuş. Tamamıyla uydurmadır. Atatürk çiçeği kesinlikle doğal bir tür olduğu gibi, adı dünyanın hiçbir yerinde, botanikle ilgili hiçbir bilimsel kaynakta Atatürk çiçeği diye geçmez. Adı sadece bizde Atatürk çiçeğidir. Bütün dünyada Poinsettia olarak bilinir. İnanmak istemeyenler botanikle ilgili dünyanın her yerindeki kaynakları araştırıp incelesin.

Atatürk çiçeğinin yapraklarını kırmızılaştırmak

PoinsettiaResimde gördüğünüz kırmızı yerler normal yapraklardır. Çiçekleri küçük ve önemsizdir. Çiçeklere yakın yapraklarının kızarması çiçek tomurcukları gelişmesiyle olur. Yani öncelikle bitkinin çiçek açma ihtiyacı duyması gerekiyor. Ama bu günün en az 12 saat karanlık olmasına bağlıdır (doğal ışık şartlarından eylül sonundan itibaren). Bunun gerçekleşmesi için adım adım neler yapacağımıza bakalım.

1- Eğer ev içinde yetiştiriyorsanız Ağustos ayı sonundan itibaren bulunduğu odada geceleri kesinlikle ışık yakmayın. Gündüz ise mutlaka yeri şiddetli aydınlık olmalı, ayrıca birkaç saat güneş almalı. Bunlara önem vermezseniz gündüz süresinin kısalıyor olmasını anlayamayacak ve çiçek vermeye yeltenmeyecektir.

2- Ekim ayı girdiğinden itibaren yukarıdaki kurala çok daha fazla uymalısınız.

3- Sonbahar sonuna doğru çiçek tomurcukları belirdiği halde son yapraklarda kızarma olmadıysa gece yerinin yeterince karanlık olmamasındandır. Yerinin mutlaka 12 saatten az olmamak şartıyla tam karanlık olmasını sağlayın. Yapraklar tamamen kırmızı olduktan sonra gece karartmasına gerek kalmaz.

Bahçe bitkisi olarak Atatürk çiçeği

Kısa sürmesi şartıyla -4C derece soğuğa (tüm yapraklarını dökmüş olarak) dayanır. Daha fazla soğuğa dayanamaz, ölür. Yaprakları ise sıfır ve daha fazla soğuğa hiç dayanamaz, bozulup dökülürler. Dolayısıyla yaprak güzelliği kış başında olduğu için Ege kıyılarına pek uygun değil (gerçi binaların güneye bakan cephelerinde sorun çıkmaz). Akdeniz bölgesi düşük rakım kıyı kesimlerinde bahçelerde yetiştirilebilir.

Evlerde yetiştirmesi

Evlerde çok havadar (sık sık esintili olabilen) ve güneş alan pencere önünde yaşayabilir. Yaz boyunca dışarıda tutarsanız daha iyi gelişir. En geç eylül sonunda tekrar eve almalısınız. Daha geç kalırsanız eve uyum sağlayamaz ve bozulur. Bunun gibi, kışın satın alıp eve getirseniz yine evde bozulacaktır.

Toprak, sulama, gübre

Atatürk çiçeği üreticileri genellikle ev ortamlarına ve dış mekanlara uygun olmayan toprak kullanırlar. Belirli ısıda sürekli hava sirkülasyonlu olan sera şartlarında o topraklar uygun olsa da ev ve ofis ortamlarında, özellikle de havanın serinlemesiyle topraktaki suni gübre vb besleyicilerin değişim geçirmesi yüzünden kökleri çürütür. Çözüm yolları aşağıda.

Nasıl toprak ister? 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü iri taneli dere kumu + 1 ölçü ponza taşı karışımı yapın.

Sulama: Daima toprakta çok ciddi kuruma gördüğünüz zaman sulayın. Mesela yaz aylarında üst yüzey 3-4cm derinliğe kadar kupkuru oldukça, kış aylarında ise daha fazla kuruma oldukça sulamalısınız. Sulamalarda saksı alt deliklerinden suyun dışarı çıkması hayati önem taşır. Eğer daha az miktar su kullanırsanız zamanla toprakta zararlı kimyasal madde birikimi olur ve bu da bitkiyi zehirleyip çürütür.

Bitki besini verme: Mayıstan başlayarak ağustos sonuna kadar, ortalama 20 günde bir verin. Besin genel kullanım çeşidinden olmalı.

Dinlendirme ve budama

Ocak ayının sonuna doğru (ya da daha erkenden bozulma gösterirse o zaman başlayarak) sulamayı toprak kupkuru olsa bile o kurumanın üzerinden 10 gün geçince yapın. 5C derece ile 10C dereceler arasında soğuk bir yerde mart sonuna kadar dinlendirin. Sonra atatürk çiçeğinizi iyi güneş alan bir pencere önüne alın. Ve tüm dallarını iki kadar filizlenme gözü kalacak şekilde budayın. Filizlenene kadar dinlendirme dönemi usulü sulamaya devam edin. Filizlenme başlayınca yavaş yavaş normal sulamaya dönün.

İlkbahar budaması yapmadıysanız ağustosa kadar budayabilirsiniz. Hatta kuvvetli gelişen yeni dalları bile yarısından budarsanız birkaç filiz çıkarır ve daha fazla dallanıp budaklanır. Ağustostan itibaren başka budama yapmayın.

Saksıda atatürk çiçeği

Saksıda Atatürk çiçeği

Atatürk çiçeği üretimi

İlkbahar başında budadığınız dalları 10 – 15cm parçalara ayırın. Her birini köklendirebilirsiniz. Önce iki gün açıkta bekletin. Kesik yerler kurusun. Sonra direkt olarak toprağa saplayın. Köklendirme toprağı çok havadar, oldukça süzek, tamamıyla gübresiz ve bitki besini vb maddeler karıştırılmamış olmalıdır. Dalların üçte biri toprak altında kalmalı. Yeri (ilkbahar başında iseniz) kuvvetli güneşle ısınan bir yer olmalı. Daha garantili köklendirme sağlamak istiyorsanız şu sayfada tarif ettiğim gibi toprak ve kapalı ortam oluşturun: » Yarı olgun dal çeliği. Bu usulde kapalı tuttuğunuz sürece çelikler direkt güneş almamalı.

Zararlıları

Yaprak bitleri (özellikle beyaz sinek denen bitler ve örümcek bitler) atatürk çiçeğine bir dadanırsa kısa sürede yapraklar bozulup dökülür. Çok dikkatli olmalısınız. Ara sıra büyüteçle yaprak altlarını inceleyin. Örümcek bitler gözle çok zor görünür. Varsa derhal ilaçlayın.

Yaz sıcaklarında Atatürk çiçeğinin yapraklarında külleme hastalığı olabilir. Önlem için geceleri bulunduğu yeri ıslak bırakmayın. Sulamayı sabah ile öğle arasında yapın. Külleme hastalığı inatçıysa fazla vakit kaybetmeden uygun bir ilaç edinip ilaçlayın.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | |

'Atatürk çiçeği, Poinsettia' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Egemen, Ankara dedi ki:

    Poinsettia çiçeğimi çoğaltmak için bir dal alarak suda veya toprakta çoğaltmaya çalıştım ama ne yaptıysam dallar kısa bir süre içinde çürüyüp resmen eriyorlar. Köklendirme gübresi bile alarak denedim ama olmuyor. Sizin çakıl toprak karışımını denedim ama her seferinde dallar (yaklaşık 10cm) eriyor. Ne yapabilirim?
    ***
    Bir şeyleri yanlış yapmışsınızdır. Dal körpe olmasın. Tam olgun ama dış yüzeyi yeşil ya da yeşilimsi sarı olmalıdır. 15cm-20cm uzunluk iyidir. Önce iki gün açıkta bekletin. Sonra gübresiz köklendirme toprağına dikin. Köklendirme gübreleri yanlış. Onlar olsa olsa zaten köklü bitkilerin daha fazla köklenmesi içindir. Ama çelik köklendirmede sadece çürütücü etki eder. Şurada ayrıntılı bilgi var: https://azbitki.com/koklendirme-topragi/

  2. Aynur, İzmir dedi ki:

    Bugün Atatürk çiçeğinden bir dal elime geçti. Suda bekletiyorum. Köklendirme toprağına dikip üzerine kavanoz koysam nasıl olur?
    ***
    Önce 5-6 gün boyunca suda dursun. Fazla yaprakları makasla kesin. Tepede iki veya üç yaprak yeterli. Köklendirme toprağına dikin ve sulayın. Kavanoza kapatmayın. Yapraklar fena halde pörsürse söküp tekrar suya koyun. Bir iki gün beklesin ve iyice canlansın. Bu sırada ıslak olmayan, orta nemli, hatta orta dereceden biraz az nemli köklendirme toprağı hazırlayıp ona dikin ve sulamayın. Üzerini kavanozla kapayın. Bu şekilde eğer toprak fazla yaş olursa çürüme olabilir. Onun için orta nemli dedim. Haftada bir iki defa birer saat havalandırın. 20 gün dolunca kavanozu çıkarıp sulayın.

  3. Beliz, İstanbul dedi ki:

    İkinci senesine girdi. İlk aldığımda dev yaprakları vardı. Yeni yaprakları erik yaprağı gibi ufak. Dev yaprakları nasıl elde ederim?
    ***
    Atatürk çiçeği kızgın güneş, nemli hava ve sürekli hava hareketleri olunca güzel gelişir. İstanbul havası tam uygundur ama şimdi değil. Mayıs sonu-eylül sonu arasında dışarıda tutma imkanınız varsa dışarıda tutmalısınız. Önce 15 gün dışarıya alışmasını bekleyin. Dışarı çıkarmadan önce toprağı iyice kurumuş olmalıdır ve dışarıda da bir hafta boyunca hiç sulamayın. İki hafta dolunca toprağını değiştirin. Toprağının uygun olmasına dikkat edin.

  4. Asuman, Bakü dedi ki:

    Ponsetya çiçeğimi mayısta budamış, budadığım dalları köklendirerek dikmiştim. Hepsinin gelişimi zayıf. Yapraklar açık yeşil ama yeni çıkanlar kırmızı çıkıyor. Gelişimini hızlandırmak için ne yapabilirim?
    ***
    Gelecek yıl mayıs sonunda dışarıda tutmaya başlayın ve toprağını daha iyi olacak şekilde değiştirin. Böylece yaz aylarında gayet güçlü bir şekilde gelişim gösterir. Eylül sonuna doğru tekrar içeriye, şimdi nerede duruyorsa tekrar aynı yere alın.

  5. Azat dedi ki:

    Benim poinsettia’mın tüm yaprakları kurudu. Neden olur?
    ***
    Ne gibi şartlarda olduğunu bilmeden kesin bir şey söyleyemem. Soğuk yüzünden, toprağının köklere zarar vermesi yüzünden veya ısı dereceleri çok farklı olan bir yerden başka bir yere ani yer değişikliği yüzünden.. Bir de çok havasız ve sıcak ya da fazla soğuk odada tutmak yüzünden.

  6. Ayşe, Bursa dedi ki:

    Atatürk çiçeğim son derece sağlıklı. Her sene bu vakitlerde yaprak dökerdi ve budamasını yapardım. Şimdilik böyle bir şey yok. Hiç yaprak dökmedi. Buna rağmen budama yapmalı mıyım? Ayrıca tohumları var. Üretmek için uygun bir zaman mıdır?
    ***
    Tohumdan değil dallarından köklendirmeyle gayet kolay çoğaltılır. Çok da hızlı büyürler. Budamaya gelince size kalmış bir şey. Budanmayan Atatürk çiçeği ilkbahar ve yaz aylarında enine boyuna serpilerek gelişmeye devam eder.

  7. İzmir dedi ki:

    İki ay önce hediye bir Atatürk çiçeği geldi. Fakat kargoda hasar görmüş. Daha sonra tüm yaprakları döküldü. İki aydır tepe kısmında iki yaprak ile duruyor. Yanlardan çok minik yapraklar çıkmaya başladı ama hiç gelişme göstermeden minicik duruyorlar. Kalorifer yanmayan bir odada tutuyorum ama soğuk değil. Ne yapmalıyım?
    ***
    Bu durumda hiçbir sorun yok demektir. Havalar iyice ısınınca mayıs başı gibi daha büyük saksıya aktarın ve mümkünse dışarıda güneşli yerde tutun. Çok gür bir şekilde birçok dallarla büyür.

  8. İzmir dedi ki:

    Merhaba. Atatürk çiçeğimin toprağında beyaz bitler vardı. Ben de dün hem ilkbaharda olduğumuz için hem de bitlerden kurtulsun diye toprağını ve saksısını değiştirdim. Değiştirirken toprak bitli olduğu için köklerini eski toprağından epey ayırdım. Yeni saksısına aldıktan sonra da her zamankinden biraz fazla suladım. Bugün çiçeğim bütün yapraklarını aşağı doğru eğmiş, birkaç dalı da aşağı bükülmüş. Bu neden olmuş olabilir? Ne yapmam gerekiyor? Çiçeğimi nasıl kurtarabilirim?
    ***
    Bazen görmeseniz bile her toprakta olan masum ve zararsız toprak bitlerinden güya kurtulacaksınız diye bitkiden kurtulmuşsunuz. Kökler üç defa mahvolmuş. Biri yanlış zamanda topraktan sökmeniz, diğeri topraktan tam arındırma hatasına girmeniz ve sonuncusu da savunmasız kalan kökleri yeni toprak ile yakmanız. Atatürk çiçeği bu tip vakalarda genelde hızla çürür gider. Hiç sulmayın. Toprak kuruduğu zaman dışarıya koyun ve 20 gün daha kuru toprakta bekletin. Belki bu sayede kurtulur. Daha sağlam çözüm şurada yazılı: Toprakta köklerin yanması, zehirlenmesi, kök çürümesi

  9. Ayşe, Konya dedi ki:

    Benim Atatürk çiçeğim kıştan bu yana çok canlı ve gür idi. Sabah güneş alan cam kenarında çok iyi gelişti. Ama şimdi yaprakları sararıp dökülüyor. Sararan yaprakların üzerinde çil çil gri noktalar var. Şu an balkona aldım. Şimdi ne yapmalıyım? 6-7 ay önce alınca saksı değişimini yapmıştım. Camın dış önünde ise güllerim vardı. Külleme hastalığı oldu onları ilaçlıyorum. Acaba onlardan Atatürk çiçeğime hastalık gelmiş olabilir mi? Camı açıyorum çünkü.
    ***
    Anlattıklarınız büyük bir ihtimalle örümcek bit sorunu. Atatürk çiçeğinin yapraklarına dananır ve mahvederler. Bir süre dışarıda tutmanız iyi olacak. Bu sırada ilaçlamanızı tavsiye ederim. Ne yazık ki her ilaç örümcek bitlere etki etmiyor. Kırmızı örümcek adı verilen tarım zararlısına etkili olan ilaçlar bunlara da etki ediyor. Buna göre ilaç araştırın. Benim bir isim vermem gerekirse mesela Avirmec EC adlı ilaç var. Her tür yaprak bitlerine ve tırtıllara birebir etkilidir ve yapraklara hiçbir şekilde zarar vermiyor.

  10. Elif, İstanbul dedi ki:

    Bugün Atatürk çiçeği aldım. Çiçekte hormon bezi var ve kökleri saksı dibinden biraz cıkmış. Ne zaman saksı değişimi yapmalıyım? Bazı kırmızı yapraklarında yapışkan beyaz bir şeyler var ve gövdesinde süt gibi akıntı var. Bu nedir?
    ***
    Yapışkanlıklar ve beyaz süt gibi olan öz su sızıntısı bitki bitleri yüzünden oluyor. İlaçlamanız lazım. Saksı değiştirmeyi ilkbaharda yapın. Hormon bezi diye bir şey yok. Şu sayfayı okuyun: Hormon bezi söylentilerine sakın inanmayın

  11. Ayşe, Kıbrıs dedi ki:

    Her yıl kışın aldığım Atatürk çiçekleri ölüyor. Dışarıda balkona koyuyorum fakat en soğuk zamanda almış olduğumdan ölüyorlar. Şu anda satışları başlamış. Acaba bu vakitte havalar daha sıcak iken alsam yaşatma ihtimalim yüksek mi olur?
    ***
    Sanmıyorum. Çünkü dışarıda geceleri serin. Ama ölmeleri serinlikle ilgili değil, seracıların kullandığı saçma sapan toprakların özelliği yüzünden. Sıcak ortamlara alışıkken birazcık serin havaya geçince topraktaki tuzlar kökleri yakıyor ve ani bir zehirlenme etkisiyle bitki çürüyüp gidiyor. Ya sıcak evde tutaksınız, tabii eğer eviniz 7/24 kesintisiz 22C derece üzerinde sıcak ise.. Ya da şimdi alıp toprağını değiştirin. Saksıdan çıkarın. Kökleri fazla rahatsız etmeden toprağın en az yarısının dökülmesini sağlayın. Kökleri topraktan tamamen arındırmayın. Sonra gübresiz temiz bir toprağı kendi miktarının yarısı miktarda ponza taşı veya iri taneli temiz dere kumu ile karıştırın. Sonra fidanı bu karışım toprakla saksıya dikin. Böylece hava biraz daha serinlese bile bozulmaz. İlkbaharda havalar ısındıktan sonra daha iyi bir toprak ile daha büyük saksıya geçirin.

  12. İsimsiz dedi ki:

    Atatürk çiçeği aldım. Saksısı küçük diye hemen başka bir saksıya koydum ve bahçe toprağı ilave ettim. Aynı gün soldu. Nasıl bakmalıyım? Yardımcı olursanız çok mutlu olurum.
    ***
    Bu hata daima öldürür. Hem kökler hem dip kısım hızlı bir şekilde çürüyor. Henüz bir gün içinde olmuşsa acilen topraktan çıkarıp köklerini iyice yıkayın. Sonra bir iki gün açıkta bekletin. Kuruya yakın orta nemli torf toprağa dikin. 7 gün boyunca sulamayın. Sıcak bir odada direkt güneşi birkaç saat alacağı bir pencerenin tam kenarında tutmalısınız.

  13. Sibel, Bursa dedi ki:

    A101’den Atatürk çiçeği aldım. Tomurcukları da var ama hiç bir gelişim göstermiyor. Kapalı bir balkonda duruyor.
    ***
    Gayet normal. Şimdi çiçeklenme ve dinlenme zamanı.

  14. Feray, Adana dedi ki:

    Çiçeğimde beyaz bitler var. Çözüm olarak ilaçlayın demişsiniz ama ne ilacı kullanacağız? Çiçeğim bahçede ekili olduğu için ağaç formatında. Ölsün istemiyorum.
    ***
    Şimdi kışa girerken artık ilaçlama gerekmez. İlkbaharda yeni yapraklar geliştikten sonra başlayın. Ortalama 20 günde bir düzenli ilaçlamak lazım. Yaprak bitleri için olan ilaçlardan kullanacaksınız. Benim denediğim ve her türlü parazitlere etkili olan bir ilaç Avirmec EC adlı ilaç. Yapraklara ve çiçeklere hiçbir zararı yok.

  15. İzmir dedi ki:

    Atatürk çiçeğimi yeni aldım. İçeride ısıtma olmayan odaya mı koymalıyım yoksa ısıtılan bir odada mı konumlandırayım? Cam balkonum da var ve güneşi odalardan daha çok görüyor kışın. İzmirde çok soğuk olmuyor. Ne önerirsiniz? Atatürk çiçeği orman toprağına dikilebilir mi? Şu anda saksısı küçük değil. Baharda toprağının üzerine sadece taze toprak eklesem olur mu?
    ***
    Toprağı tamamen kuruyana kadar sıcak yerde tutmanız iyi olur. Çünkü muhtemelen sıcak yere alışıktır ve aniden daha serin yere geçince ıslak veya nemli toprak kökleri hızla çürütür. Kurtaramazsınız. Toprak kuruyunca cam balkona koyun. Orada bir on gün daha susuz kalsın. Kış içinde yapraklarını dökebilir. Önemli değil. Sağ salim ilkbahara çıkarsa filizlenmeler başladıktan sonra daha büyük saksıya aktarın. Çünkü çok hızlı büyür. Sonbahara kadar 1 metre kadar dallar uzatır. Toprağına gelince, toprak seçmiyor. Süzekliği yerinde olsun sadece.

  16. Sena, Trabzon dedi ki:

    İlk aldığımda yaprakları büzüşerek birer birer döküldü. Serin yerlerde daha iyi olacağı söylenince evin daha serin ama güçlü aydınlık olan odasına yerleştirdim, dökülmeler kesildi. Sadece dalları ve 4 kırmızı yapraktan ibaret kaldı. Dalları hala yeşil. Uzunca bir süre öyle de kaldı. Küçük küçük filizler vermeye başladı. Yeniden yaprak çıkarıyor diye sevinmiştim ama bu sefer de dallarının tepesinden bozulmaya başladı. Küçük yapraklarında da bozulma başladı. Güneş ışığı alması gerektiğini yazmışsınız dolayısıyla güneş ışığını alabileceği bir yere yerleştirdim. Yapraklarda bozulma henüz devam etmiyor ama tepeden budadıkça kararma devam ediyor. Toprağını kontrol ettim kuruydu suladım. Sorun ne olabilir, neler yapabilirim?
    ***
    Toprakla ilgili ciddi problemler vardır. Veya hiç uygun olmayan yerlerde tutuyorsunuzdur. Ayrıca sık sık yer değiştirmek hiçbir bitki için iyi değil. En iyisi 4-5 hafta hiç sulamayın. Şimdi sulamaya devam ederseniz hızla çürür gider.

  17. Ayşe, Bursa dedi ki:

    Atatürk çiçeğim üç yaşında. Enine boyuna 50 cm civarında. Saksısı ise 16cm çap ve derinlikte. Saksı değişimi gerekip gerekmiyor mu neye göre karar vereceğimi bilmiyorum. Tavsiyenizi almak istiyorum.
    ***
    Şimdi rahatsız etmeyin. Haziran başına kadar bekleyin. 23 veya 25cm çap ve derinliğinde saksıda iyi olur. Yeni saksıya geçirirken köklerini eski toprağından hiç ayırmamaya gayret edin. Eski toprağıyla beraber yeni saksıya yeni toprak ilavesiyle yerleştirin. Yerini severse yaz boyu çok hızlı gelişip boyu 1 metreyi kesin geçer.

  18. Ayşe, Kıbrıs dedi ki:

    Deniz kenarı bir yerde ağac gibi olanını gördüm. 20 cm lik dal kestim. Yeşil yaprak yok, kırmızı yaprak var. Perlit köklendirme yataklarım var. Oraya saplasam olur mu?
    ***
    Köklendirmek için uygundur.

  19. Ayşe, Kıbrıs dedi ki:

    Bahçelerde ağac gibi olanlar ile hazır çicekcide satılanlar aynı tür mü?
    ***
    Evet aynı. Saksıda bile yetiştirseniz doğru şartlarda hızla büyür.

  20. Hümeyra, Batman dedi ki:

    Merhabalar internetten güvenilir bir siteden mavi Atatürk çiçeği tohumu aldım. Hafif iri siyah şekilde. Sizce gerçekten mavi yapraklı Atatürk çiçeği var mı? Şimdi ekersem çıkar mı? Henüz ekmedim. Tohumu üşütmekten bahsetmişsiniz. Öyle yapmadan bir gün suda bekletip eksem çimlenme olur mu? Bilgi verirseniz sevinirim. Bir de Atatürk çiçeği tohumunu tarif edebilir misiniz gerçekten bize gönderilen Atatürk çiçeği tohumu mu nasıl anlayacağız?
    ***
    Tohumla yetiştirilmeyen bitkilerin tohumlarını(!) satan sahtekarlar internet ortamında çok. Bu kişiler en güvenilir internet alışveriş sitelerine bile üye oluyor ve oradan insanları aldatmaya, dolandırıcılıklarına devam ediyorlar. Sadece bizde değil, diğer ülkelerde de aynı sahtekarlıklar gayet yaygın. Sonra mavi atatürk çiçeği diye bir şey yok. Olsa bile tohumdan yetiştiremezsiniz çünkü çok farklı renkli bitkiler ya hibrit ya da öyle bir şeydir ve sadece çelikle çoğaltılırlar. Kaldı ki size gönderilen tohumlar alelade bir papatya tohumu, kereviz tohumu veya herhangi bir ot tohumu filan olabilir. Bir daha internet üzerinden alışveriş yapmayın. Yapacaksanız bile hiç olmazsa alışveriş sitelerinden değil, adıyla sanıyla tam güvenilir ve sadece bitkilerin üretimini yapan, başka hiçbir iş yapmayan meşhur seraların internet sitelerinden alışveriş yapın.

  21. Nazan, Mardin dedi ki:

    Pembe ve kırmızı Atatürk çiçeği aldım yaprakları sararıp kurudu. Baharda tekrar çıktı, şimdi tekrar kuruyor. Dört tarafı açık aydınlık salonumda duruyor.
    ***
    Güneşten ve hava akımlarından yana eksiklik yoksa bitlenmiştir. Atatürk çiçeğine maalesef örümcek bitler ve ayrıca beyaz sinekler dadanır ve yaprakları sürekli kuruturlar. sonunda bitki ölür gider. Ya ilaçlayacaksınız ya da bu gibi sorunlu türlerden vazgeçeceksiniz. Mücadele yolları için sayfası: https://azbitki.com/bitler

  22. Tunç, Eskişehir dedi ki:

    Yeni aldığım Atatürk çiçeğinin yapraklarında solmalar var. Pencere önünde duruyor ama sadece sabahları odayı havalandırıyorum. Solucan gübresi, humus, ponza ve torf karışımına koklerinden fazla ayırmadan ektim. Salon içinde bakımı uygun mu bu çiçeğin? Surekli esinti gerekir mi? https://www.hizliresim.com/20tztyp https://www.hizliresim.com/jdm8q0d https://www.hizliresim.com/h8sxn9s
    ***
    Salonda olur ama uzun süre direkt güneş almasına ciddi ihtiyacı var. Serin zamanlarda, serin yerlerde toprağının özelliğine göre, eğer toprak ıslaksa çürür gider. Bu yüzden toprak konusunda hassaslığı yüksektir. Siz yanlış zamanda almış ve yanlış zamanda toprak değişimi yapmışsınız. Üstelik gübre kullanmışsınız. Sıkıntı içinde sıkıntı. Yani maalesef şartlar uygun değilse yaşayacağını sanmıyorum. Ama eviniz sürekli sıcak oluyorsa belki yaşar.

  23. Hande, İstanbul dedi ki:

    3 senedir baktığım Atatürk çiçeğim aslında gayet sağlıklı. Yeni filizler ve yapraklar çıkarmasında problem yok. Hava akımı da olan, güneş alan pencere önünde duruyor. Yapraklarının kızarması yani çiçek açması için geçen sene eylül ayı itibariyle 12 saatten uzun karanlık yerde tutmuştum. Kırmızı yapraklar oluşmuştu ama o gösterişli hali olmadı. Bu sene ağustos ortasından itibaren akşamları 6’dan sonra sabah 8’e kadar falan karanlık yere alıyorum. Olduğu yerde hiç ışık açılmıyor ancak hala daha çiçeklenme olmadı. Sağlıklı yeşil yapraklar çıkmaya devam ediyor. Çiçek açması ve kızarması için ne yapmalıyım?
    ***
    Gündüz başka yerde, gece başka yerde tutmak hiç iyi değil. Bitkilerin dengesi bozulur. Bulunduğu yer sabit olmak zorunda. Gündüz bol bol uzun süre direkt güneş almalı ve toprağı tamamen kurumadıkça sulamamalısınız.

  24. Asena Genevra dedi ki:

    Atatürk çiçeği aldım fakat evde kanarya kusum var. Onunla bir odada saklamak olur mu?
    ***
    Eğer yerse zehirlenir. Başka zararı yok.

  25. Afyt, Denizli dedi ki:

    10 gün önce aldığım Atatürk çiçeği baya susuzdu. Bolca suladım. Saksının altında biriken suyu döktüm. Şu an toprağı nemli. Sabah güneşi gören mutfağım biraz sıcak geliyor diye salona aldım ama orada da tam gün ışığı alamadı sanırım ve şu an salonda yaprakları sararmaya başlamış, kenarlarından ortaya doğru kıvrılmış vaziyette. Saksıdan çıkarıp köklerine bakayım mı ya da suya koysam suda gelişir mi?
    ***
    Yıllardır, yılın bu zamanlarında her kim Atatürk çiçeği alsa hep aynı problem. Çürüyüp gidiyorlar. Maalesef yapılacak bir şey yok. Çünkü seralarda fena halde kof geliştirilmişler. Ve üstelik daha da kötüsü bu bitkinin hassas köklerine hiç uygun olmayan toprakta, ama sıcaklık sayesinde hızlıca büyütüp satıyorlar. Sera dışında, az bile olsa biraz serinde o toprak ıslanır ıslanmaz köklerde çürüme başlar. Ve kof, dayanıksız dallar köklenmeyecek şekilde ölüm sürecine hızla giriyor. Ama mesela bazı süper zenginlerin gece gündüz günün her saatinde yazlık kıyafetlerle yaşadıkları evlerde kesintisiz sıcak sayesinde bozulmazlar. Kısaca, yapabileceğiniz hiçbir şey yok. Çiçekçilik sektörünün en ahlaksız devrindeyiz. Bana yıllardır hep de bu aylarda her tür bitki için aynı şikayetler gelir durur. Tek sebep kullandıkları rezil topraklar. Çocukluğumda bahçemizin sıradan arazi toprağında saksılarda yetiştirdiğim Atatürk çiçekleri soğuk odada ıslak toprakta bile en küçük bir bozulma göstermezdi. Dallarından çoğaltıp akrabalara komşulara verirdim. Bir o toprağı düşünüyorum bir de sözüm ona profesyonel yetiştiricilerin kullandıkları toprakları. Bunlarınki toprak değil, torf bile değil, rezil pislik bir madde. Sadece sıcak seralarda işe yarar. Bunların tüm kazançları sonuna kadar haram.

  26. Afyt, Denizli dedi ki:

    Suya alsam suda bakılır mı bu çiçek?
    ***
    Hayır ama isterseniz deneyin.

  27. Manisa dedi ki:

    Üç gün önce gelen Atatürk çiçeğinin yapraklarında siyah ve gri renginin ortası bir renkte benekler çıkmaya başladı. Sobalı bir evde oturuyoruz ve salonda duruyor. Odamız bazen aşırı sıcak bazen ılık oluyor. Bir zararı olur mu ve bu benekler neden çıktı? Ölecek diye korkuyorum.
    ***
    Genelde çiçekçilerin kullandığı abuk sapık topraklar yüzünden köklerden başlayarak tamamıyla ölüp giderler. İlk etki yapraklarda görülür. Yılın bu zamanında yapacak bir şey yok. Tamamıyla şansınıza kalmış. Sizden önce Afiyet Hanımın yazdığı soruya yazdığım cevabı da okuyun.

  28. Simge, Bilecik dedi ki:

    İyi ki rastlamışım size ne zamandır merak ettiğim konuları size danışıyorum birkaç gündür ve siz de sağ olasınız yardımlarınızı esirgemiyorsunuz teşekkür ederim. Konuya gelecek olursam eğer, geçen ay bir marketten aldık Atatürk çiçeğini. Normalde hiç huyum değildir bir bitkiyi alır almaz toprağını değiştireyim demek. Çünkü biliyorum ki zaten yerini değiştirdik strese girdi bir de toprağından edersem onu küsebilir, hatta ölebilir. Yine aynı şekilde aldığım saksı ve toprağını değiştirmeden koydum köşesine fakat gün geçtikçe yaprakları sararıp dökülmeye başladı. Neredeyse tüm yeşil yaprakları döküldü kırmızı yaprakları kaldı. Artık tak etti zaten ölüyor daha ne olabilir ki deyip bugün saksısını aldım elime eşeledim toprağını. Bir de ne göreyim dekoratif çiçekleri saplarız ya yeşil sünger gibi bir şey adını bilmiyorum ona dikmişler güzelim çiçeği, toprağı da üzerine atmışlar öylesine. Nasıl kurtaracağım ben şimdi bunu. Annem çok severek seçti çiçeği. Bu dönemde toprak değişimi yapsam kurtarabilir miyim? Yapmasam da ölecek gibi duruyor ama. Fikir verir misiniz?
    ***
    Yeni bir şeytan icadı köklendirme süngeri. Onda köklendirdikten sonra toprak ile saksılıyorlar. O bitkiler serin ortamlarda hızlıca çürüyüp ölüyor. Zaten kullandıkları toprak yine aynı şekilde bozuk, yani sadece sıcak seralarda işe yarıyor ama normal ortamlarda toprak biraz serinleyince kökleri yakıp çürütüyor. Yapacağınız şey sadece ve sadece yaz başında bitki almak ve toprağını değiştirmek. Varsa köklendirme süngerinden de kurtarmak. Şimdi bu aşamada, bu mevsimde o bitkiyi nasıl kurtarırsınız, çok zor. Aklınıza gelen her şeyi deneyin. İsterseniz toprağının çabuk kurumasını sağlayın ve ilkbahara kadar hiç sulamayın.

  29. Melike T. -Ankara dedi ki:

    Atatürk cicegi hediye geldi 2 ay önce ama yaprakları tamamen döküldü sadece dalları kaldı. Bazı dallarının içi boşalmış ve yumuşamıştı. Onları kestim. Şimdi iki dalı var ve kökleri sapasağlam. Ama nasıl açacak bu çiçek anlamış değilim öylece iki dal duruyor.
    ***
    Eğer o iki dal ve kökler gerçekten sağlıklı ise umut var demektir. Mümkün mertebe uzun süreli direkt güneş ve çok sık esinti sayesinde (ilkbaharın ılık esintilerini direkt almasıyla) tekrar filizlenir ve hızlıca büyür. Bu bitkiyi iyi tanımak ve ne zaman ne yapacağınızı bilmeniz lazım. İhtiyacınız olan tüm önemli bilgiler yazı içinde gayet güzel bir şekilde ayrıntılarıyla açıklanmıştır. Lütfen okuyun.

  30. Fadime, Konya dedi ki:

    Atatürk çiçeğimin yaprakları döküldü, dalı yumuşadı. Çürümüş müdür ne yapmam lazım?
    ***
    Üreticilerin zamane usulleri bu bitkilerin seradan çıktıktan sonra biraz daha serin ortamlarda hızlıca köklerden başlayarak çürüyüp ölmelerine neden oluyor. Ve bu durumda, genelde bitkiyi kurtarmak imkansızdır. Sizden önce soru soran Simge ve Melike hanımlara yazdığım cevapları okuyun.
    Eğer bitki size yeni geldiyse ve bahsettiğiniz sorun yeni başladı ise acilen şunları yapın: Topraktan söküp kökleri yıkayın. Hiç bir toprak parçası kalmamalı. Köklerin fazlalıklarını kesin. Sonra kupkuru toprağa dikin ve sulamadan güneşli pencere önünde tutun. Yapraklar ve ince dallar kuruyacaktır ama yaşaması için bu önemli. İki hafta kupkuru toprakta kalsın. Sonra yine uzun süreli direkt güneş alacağı yerde durması şartıyla sulamaya başlayın. Toprak ise, arazi toprakları bile günümüzün torf diye satılan ticari topraklara göre Atatürk çiçeği için bin kat daha güvenlidir. Yeter ki ağır killi olmasın.

  31. Narmin, Bakü dedi ki:

    Atatürk çiçeğinde beyaz bitler ve beyaz sıvı var, yaprakları, dalı solup dökülüyor. Önerebileceğiniz bir ilaç var mı? Bir de bu vakitde budama yapıla bilir mi?
    ***
    Şimdi üç gün ara ile ilaçlamalar yapmanız lazım. Üç defa yeterli. Sonra bir hafta ara ile, iki defa daha yapın. Beyaz sinek adlı yaprak parazitlerinden başka türlü kurtulmak imkansız. İlaç olarak her ilaç bu parazitlere etki eder ama dediğim gibi aralıklarla yapmak şartıyla. Budamaya gelince, geç kaldınız. İlkbahar ve yaz aylarında, en geç ağustos başına kadar budama atatürk çiçeğine uygundur.

  32. Cemile, Çorlu dedi ki:

    Bu akşam arkadaşım Atatürk cicegi getirdi bana hediye almış yani nerde konumlandırmalıyım bilemiyorum bütün yorumlari ve yazdıklarınızı okudum balkona koysam da ölecek içeride tutsam da ölecek gibi mevsim kış olduğu için bana bir yol gösterir misiniz?
    ***
    Eviniz sürekli sıcak olmuyorsa neredeyse hiç şansınız yok. Ama eğer eviniz sürekli sıcak oluyorsa şanslısınız. Tam pencere yanında bol bol güneş alacağı yerde tutun. Toprağı kupkuru hale gelmedikçe sakın sulamayın. Mayıs sonunakadar ölmezse sonrasında da bir şey olmaz. O zaman daha büyük bir saksıya, tarif ettiğim gibi bir toprak karışımıyla dikmelisiniz. Yaz boyunca dışarıda güneşli yerde tutun. Kocaman olur.

  33. Ebru, Diyarbakır dedi ki:

    Atatürk çiçeğim sanırım salonda üşüyor çünkü yaprakları sararıp kuruyor büzüşüyor, evimin odaları büyük ve aşırı sıcak olmuyor maalesef. Çiçeğimi bu havalarda soğuktan nasıl koruyabilirim ölmesini istemiyorum.
    ***
    Normalde, gayet serin odalarda bile en küçük bir zarar görmez. Bütün problem çiçekçilerin kullandıkları acayip topraklardan kaynaklanıyor – o toprak serin yerlerde kökleri yakıyor, çürütüyor. Yılın bu zamanlarında alınan Atatürk çiçekleri gece gündüz sürekli sıcak olmayan salonlarda köklerden başlayarak çürür gider.
    Saksıda üst kenarlardan toprak azaltın. Hiç sulamayın.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.