Barış çiçeği, Spathiphyllum

Halk arasında Spathiphyllum türlerine barış çiçeği ve beyaz yelken çiçeği deniyor. İngilizcesi peace lily (barış zambağı). Bakımı biraz zor. Sürekli ilgi ve doğru bilgi gerektirir. Hem parlak güzel yaprakları hem beyaz zarif çiçekleri için yetiştirilir.

Barış çiçeği beyaz çiçekli ve yeşil yapraklı güzel bir salon bitkisi

Araceae (Arum) familyasından Spathiphyllum cinsinin 40 kadar türü var. Bunlar kuzey ve güney Amerika kıtalarının tropikal iklim kuşağında ve güney Afrika’da, genellikle yağmur ormanlarında bulunurlar.

Barış çiçeğinin yapraklarında bozulmalar sık görülür ama kolay kolay ölmez. Evlerde birkaç saksı büyük boy barış çiçeği bulundurmak iyi olur. Havayı temizleyici etkisi kuvvetlidir. Görünümünün kusursuz olması için aşağıdaki bilgileri dikkate alın.

Özellikleri

Gövdesi birkaç santimden ibaret rizom halinde gelişir. Yaprak boğum araları yok denecek kadar kısadır. Yaşlandıkça gövde kalınlaşarak 10cm veya daha fazla yükselir. Bu ise yıllar sürer. Rizom gövde alttaki kazık kök ile bir bütün gibidir. Kazık köklüdür ama birçok yan kökleri ve onlarda dağılan saçak kökler toprak yüzeyini sıkı bir şekilde kaplar.

İsim

Spathiphyllum kelimesi barış çiçeğinin çiçeğindeki beyaz kısımdan (spathe) gelir. Eski Yunancada spáthē keser, çapa, kürek, spatula gibi aletlerin metal keskin taraflarına denirmiş. Yani Spathiphyllum spatula yapraklı anlamına geliyor. Yaprak demekle de çiçeğin beyaz kısmı kastedilir.

Habitat

Doğada, sis ormanında yetişen bir türü hariç diğerleri en çok yağmur ormanlarında, yılın bazı zamanlarında sular altında kalan orman içi boşluklarda ya da orman sınırı su birikintili yerlerde yetişirler. Çevresi ya da bir tarafı yüksek ağaçlarla kaplı olduğu için güneş günün yarısında ve tam tepedeyken barış çiçeklerinin üzerine gelir. Bu bilgiden barış çiçeği direkt güneşi sever anlamı çıkar ama sakın suyu çok sever anlamını çıkarmayın. Serin mevsimlerde ve yazın fazla sıcak olmayan yerlerde gereğinden sık sulamak çürütür.

Barış çiçeği çeşitleri

Çeşitleri

Süs bitkisi olarak evlerde kullanılan dayanıklı ve gösterişli olanları birkaç esas türün hibritleri ve onların kültivarlarıdır. Esas türlerden başlıcaları şunlar: Spathiphyllum wallisii, Spathiphyllum floribundum, Spathiphyllum friedrichsthalii. Bunlardan türetilmiş olan küçük yapılı, orta ve büyük yapılı ama yaprak ve çiçek şekilleri az farklı birkaç hibrit ve kültivarları var. Bazıları 20cm’yi aşmazken bazıları 60cm, bazıları 1.20m kadar büyüktür.
– En büyük barış çiçeği kültivarı ‘Sensation’dur. Gerektiği gibi bakılırsa 1,5m yüksekliğinde olur. Bir o kadar da alan kaplar. Aynı özellikli ‘Sensation mini’ 90cm büyür.
– Spathiphyllum cannaefolium hibrit veya kültivar değil, gerçek türlerdendir. 45cm-90cm aralarında gelişir. Bunun yapraklarında çok belirgin ve sık olukçuklar var. Yapraklar bulunduğu yerin ısı ve ışık şartlarına göre çok fazla koyu yeşil olur. Olukçukların derin araları siyah gibi görünür.

Soğuğa dayanıklılık

Türkiye’de, yaz sonundan itibaren yavaş yavaş alışırlarsa havası nemli bölgelerde 1C gibi soğuklara hiç zarar görmeden dayanır. -1C dereceye yaprakları kısmen kuruyarak dayanır. Güneşten ısınabildiği ve ısının günün çoğunluk saatlerinde 10C dereceden daha soğuk olmaması durumunda kışın gelişime aynı hızla devam eder. Yavaşlama bile olmaz.

Çiçek açması

Barış çiçeği ev-ofis ortamlarımızda yılın her zamanında çiçek açmaz. Çok kesin bir zamanı da yoktur. En fazla kış sonu ile ilkbahar başında çiçek açarlar. Bazı barış çiçeği türleri hem ilkbaharda hem sonbahar başında çiçek açıyor. İlkbahar başında çiçeklenmeleri kesindir. Yıl içinde zamanları çok belirli olmamakla yılda toplam üç ayrı zamanda çiçek açabilir.

Hava temizleme özelliği

Nasa’nın tespitlerine göre barış çiçeği bulunduğu odalardaki benzen ve formaldehit gibi zehirli gazları emerek odanın havasını temizliyor (wikipedia). Söz konusu gazlar özellikle yeni eşyalardan, yeni kitap, dergi ve gazetelerden havaya geçer.

Barış çiçeği bakım detayları

Hastalıklara dayanıklı, parazitlerin pek tercih etmediği bir bitki olsa da çok hassastır.

Güneş ve esinti ihtiyacı

Yaprakların düzgün gelişip çok uzun süre bozulmadan kalması biraz güneş almasına bağlıdır. Benim barışlar sabahları birkaç saat direkt güneş alır. Sıcak günlerde direkt güneş yüzünden yapraklar bir hayli pörsüyor. Öğlene doğru güneş çekilince tekrar dipdiri oluyorlar. Bunun hiçbir zararını görmedim. Hatta gelişim çok sağlıklı. İstanbul’dan daha fazla sıcak olan yerlerde mutlaka zarar verir. Bu durumda şiddetli sıcak yaz günleri boyunca güneşi filtrelenmiş olarak almalı. Diğer zamanlarda güneşi filtrelemek gerekmez.

Barış çiçeğinin havadar ortama büyük ihtiyacı var. Sadece hava cereyanının aşırısından koruyun. Hava akımlarından yoksun köşelerde gerektiği gibi sağlıklı olması pek mümkün değil.

Toprak ve saksı

Çok lifli, havadar ve kumlu toprak barış çiçeğinin köklerinin sağlıklı gelişmesi için önemlidir. Sağlığında her şeyi köklere, doğru kök ortamına bağlı. Şöyle bir karışım tavsiye ederim:

3 ölçü torf toprak + 1 ölçü iri taneli dere kumu + 1 ölçü ponza taşı.

Saksı gereğinden büyük olmasın. Köklerin anca sığacağı kadar yeterli büyüklükte saksı fazlasıyla büyük sayılır.

Saksı – toprak değiştirme

Toprak değiştirme yapmayın. Eğer köklerini eski toprağından arındırırsanız barış çiçeğiniz yeni toprakta mahvolacaktır. Eski güzelliğini tekrar alması bir yıl sürer. Bundan dolayı saksıdan toprağıyla kalıp gibi çıkarın ve yeni saksıya kalıbı bozmadan alttan ve kenarlardan yeni toprak ilavesiyle yerleştirin.

Zaman zaman (sadece mayısta) daha büyük saksıya aktaracaksınız. Küçük saksıda ise her yıl mayıs ayında az farkla bir boy büyük saksıya toprak ilavesiyle aktarın. 20cm çapında saksıya gelince iki yıl geçince, daha büyük saksılarda ise üç yıl geçmeden saksı değiştirmeyin.

Barış çiçeği nasıl sulanır?

Serin mevsimlerde farklı, yaz sıcaklarında farklı sulama yapılır. Buna dikkat edin. Toprağın sağlıklı bir karışım olması öncelikli önemlidir. Bu şartla, yaz sıcaklarında barış çiçeği sulamayı ne kadar sık (hatta her gün) yaparsanız o kadar iyi olur. Bulunduğu yerin son derece iyi havadar olması şartıyla.

Su oda ısısından fazla serin olmamalı. Serin mevsimlerde ise mutlaka tam oda ısısında olmalı (hafifçe ılık da olabilir).

Yaz kış her mevsimde sulamalarda miktar saksı alt deliklerinden mutlaka bir miktar sa çıkacağı şekilde olmalıdır. Daha az su ile sulamak toprağın kimyasal dengesini bozar. Dolayısıyla yapraklarda kararmalar, kurumalar baş gösterir.

Besin verme

Her üç veya dört sulamada bir bitki besini verin. Genel kullanım veya yaprak amaçlı, Afrika menekşesi besini ya da orkide besini bunların herhangi biri barış çiçeğine de uygundur. Besinli sulamalarda su miktarını az tutabilirsiniz. Bolca su ile sulama normal sulamalar için olmak zorunda.

Temizlik

Dev yapraklı barış çiçeğinin yapraklarının alt ve üst yüzeylerini ve yaprak saplarını sık sık ıslak bezle silin. Yoksa bitlenme olur ve o zaman yapraklar mahvolur.

Diğer normal barış çiçeklerini ise sık sık banyoda hafif ılık su ile duş altında kuvvetlice yıkayın. Yıkadıktan sonra havasız odada ıslak kalmamasına özen gösterin.

Yapraklara su fısfıslama

Havasız ortamlarda yapıldığında yapraklarda bozulmalar olur. Zaten ev havası nemliliği yeterlidir. Onun için hiç yapmasanız daha iyi. Fazla kuru havası olan yerler için ise ⇒ Hava nemlendirme sayfasına bakmalısınız.

Budama

Barış çiçeğinde budama olmaz. Çiçekleri yeşillenmeye dönünce tepeden kesip atın. Sap kendiliğinden kurumalı. Sararan yaprakları kesmeye gelince: Eğer çok fazla yaprak varsa sararanları dipten kesin. Fakat yaprak sayısı az ise sararanların daha da kötüleşmesini bekleyip sonra kesin. Yoksa bünye fazla güçsüz kalır ve sararmalar artarak devam eder.

Akvaryumda barış çiçeği

Akvaryum süslemesinde kullananlar var belki görmüşsünüzdür. Su içinde yaşaması bu bitkinin doğasına aykırıdır. Yapraklar su dışında kalacaksa bunun sakıncası yok ama yine de barış çiçeği kökleri bütün yıl su içinde yaşamaya elverişli değildir. Akvaryumlarınız için gerçek su bitkileri kullanmalısınız.

Barış çiçeği nasıl çoğaltılır?

Çoğaltmayı düşünmeyin. Bir saksıda ne kadar yavrulamışsa o kadar güçlü olur. Daha gösterişli ve daha sağlıklı gelişirler.

Küçük yavruların dışında eğer en az 6 tane çok güçlü ayrı kök haline gelmişse ve ayırıp çoğaltmayı eğer çok istiyorsanız o zaman ayırın. Aşağıdaki tavsiyelere göre yapmalısınız.

Nisan-mayıs ayları en uygun zamandır. Kışın evinizin şartları barış çiçeğinin hızlı güzel gelişimine tam elverişli ise bu takdirde sıcak yaz ayları dışında her zaman yapabilirsiniz.

⇒ Köklendirme toprağını önceden hazırlayın. Eğer ayırdığınız parçaları  normal toprak karışımına dikerseniz hemen mahvolurlar. Gerçi ölmezler. Sadece yapraklar mahvolup gider. Yeni yaprak geliştirmeleri bir hayli uzun zaman sürer. Onun için ayırdığınız parçaları dikmek için mutlaka köklendirme toprağı kullanın.

Saksıdan çıkarma ve kökten ayırma işi

Kalabalıklaşmış barış çiçeğinizi saksıdan kalıp gibi toprağıyla çıkarın ve o halde 2-3 saat suda bekletin. Sonra su içinde hareket ettirerek, iki elinizle uğraşarak kökleri topraktan iyice arındırın.

Bir bıçak ile uygun yerlerden keserek ayırın. Tek tek değil yavrularıyla beraber gruplar halinde ayırmalısınız.

7 haftalık geçici saksılar

Barış çiçeğinizi kaç parçaya ayırdı iseniz o sayıda mini saksı lazım. Fidelerinizi köklerinin biraz zor sığacağı kadar küçük saksılara köklendirme toprağı ile dikin. Sulamayın. Toprak orta nemlilikte olmalı. Biraz kuru gibi ise az miktar su ile sulayın. Hemen hava almayacakları şekilde şeffaf poşete sokup bağlayın. Hiç açmadan 10 gün bu şekilde bekletin. Bekleme yeri şiddetli aydınlık ve ılık bir yer olsun.

10 gün sonra naylonlardan çıkarın. İyice sulayın.

Esas saksılara aktarma

Kesip ayırdığınız günden itibaren 7 hafta dolduktan sonra esas saksılarına dikin. Çok büyük değil, köklerin anca sığacakları kadar saksılar kullanın. Toprak ise yukarıda tarifini verdiğim ponzalı karışımdan olacak.

Köklendirme saksılarından barış çiçeği fidelerinizi köklerini topraktan arınmadan, toprakla beraber çıkarıp yeni saksılara dikin ve sulayın.

Barış çiçeği zararlıları, problemleri

1997 yılından beri kesintisiz barış çiçeği yetiştiriyorum. Hiçbir zararlısına rastlamadım. Problemlere genellikle yanlış ev şartları, yanlış toprak ve yanlış sulama tarzı sebep olur. Doğru şartları, doğru bakım bilgilerini yukarıda tek tek açıkladım.

Hava cereyanı yazın 32C ve üstü, kışın 10C ve altı derecelerde yapraklara zarar verir. Zarar havası kuru yerlerde daha fazla olur. Normalde uygun derecelerde ve çok şiddetli olmayan hava cereyanı canlılık veriyor. Ben en hassas bitkilerimde bile yılların tecrübeleriyle bunu söylüyorum.

Flor maddesi fazla olursa barış çiçeğine zarar verir. Musluk suyu direkt kullanmayın. Kloru, floru uçsun diye iki gün ağzı açık kapta bekletin. Toprağında perlit ve vermikülit kullanırsanız bunların da zararı olur.

Barış çiçeğinize toprak karışımlarında cocopeat belasından kesinlikle kullanmayın.

Bitlenme

Dosdoğru bakım yaptığım için uzun yılları boyunca benim barış çiçeklerimde asla bitlenme olmadı. Fakat başkalarından sık sık duyuyorum. En çok örümcek bitler musallat oluyor. Yapraklara fena zarar verirler. Yukarıdaki temizlik bölümündeki tavsiyemi haftada bir gibi uygulamalısınız. Eğer bitlenme olursa bir süre, bitlerin tamamen tükendiğindene min olana kadar temizliği haftada 2-3 kez tekrarlayın. İlaçlamaya gerek yok.

Yaprak bozulmaları

Yaprak uçlarının ve kenarlarının kuruması, yaprak sararması, yeni çıkan yaprakların uçlarının simsiyah olup çürümesi yanlış toprak ve yanlış sulama tarzından olur. Bu hataların zararları soğuk mekanlarda daha fazla oluyor.

Eğri büğrü, kıvrık yapraklar

Bitki besini vermemekten, veriyorsanız bile toprağının kimyasal dengesinin bozulması ve bitki besinlerinin bu sebeple işe yaramamasından dolayıdır. Toprak karışımının doğru yapılması her zaman hayati önem taşır.

Barış çiçeği yapraklarında cansızlaşma

Durup dururken, susuz bile kalmadığı halde yaprakların cansızlaşıp pörsümesi, yere serilmesi ince köklerin zarar gördüğünü gösterir. Beklerseniz yapraklar hızla bozulur. Onun için acilen topraktan sökün, kökleri iyice yıkayın, çürükleri ve fazla uzunları kesin. Yapraklar dipdiri olana kadar suda bekletin. Sonra da yukarıda çoğaltılması konusundaki köklendirme toprağında 7 haftalık geçici saksılar konusundaki gibi aynı süreci aynı şekilde başlatın.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | | | |

'Barış çiçeği, Spathiphyllum' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Damla, Mardin dedi ki:

    Barış çiçeğimin yaprağının gövdesinde çıkmak üzere olan beyaz çiçeği vardı. Bu sabah baktım ki çiçeğin rengi kahverengiye dönmüş. Neden bu durum yasanmış olabilir? Yapraklarında bir bozulma sararma yok.
    ***
    Sebebini bilmiyorum ama bildiğim şey nadiren olan bir aksaklıktır. Size kısmet şimdi olmuş. Başka bir yerinden yine çiçek çıkaracaktır. Aynı sorunun tekrarlanacağını sanıyorum. Nadiren, binde bir gibi olan bir problem.

  2. Hacer, Erzincan dedi ki:

    Barış çiçeği aldım. Kil bilyesi karışık toprağa diktim. Güneş alan pencere önüne koydum. Eksik bir şey var mı? Kurur mu?
    ***
    Nasıl bir toprak kullandınız bilmiyorum. Torf kullandıysanız iyi. Kil bilyesi ile karışım yapmanız ve güneşli yerde tutmanız da çok iyi. Yapraklar ve kökler kurusa bile bir iki ay sonra yeniden kök salar, yeniden yapraklanır.

  3. Ayşegül, Samsun dedi ki:

    Barış çiçeğimde siyah lekeler oluşmaya başladı. Birkaç günden beri toplamda dört yaprakta hala yeni yapraklar açıyor.
    ***
    Hatalı toprak söz konusudur. Toprağa mutlaka hem ponza taşı hem dere kumu karıştırmak şart. Şimdilik rahatsız etmeyin. Mayısa kadar toprak kupkuru oldukça sulayın. Toprak değiştireceğiniz zaman şu sayfadaki bilgilere göre hareket edin: https://azbitki.com/toprak-degistirme-saksi-bitkileri-hakkinda/

  4. Ayşenur, Konya dedi ki:

    Benim barış çiçeğimin çiçekleri sararıyor. Sebebi ne olabilir? Çıkan çiçekler de sararıp kuruyor. Bu mevsimde toprak değişimi yapıp bitkimi mahvetmek de istemiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
    ***
    Çiçekler normal bir şekilde açıyor ve birkaç gün beyaz duruyorlarsa sorun yok. Solup gitmeleri gayet normal. Çok fazla sıcakta, sıcakta ve sıcak+havasız ortamlarda, fazlasıyla serin ortamlarda ve ayrıca bir sıcak bir çok soğuk gibi ısı dengesizliklerinde çiçekler çok çabuk solar.

  5. Hacer, Erzincan dedi ki:

    Dracaene marginata kalorifer yanmayan odada kışın üşür mü?
    ***
    Açık havada -1C derecede bile fena zarar görüyor. Kapalı yerlerde belki -3C dereceye kadar dayanır. Ama sizin orada çok fazla soğuk olur ve ısıtılmayan odalar muhtemelen -5C derece gibi soğuk olur sanıyorum. Soğuk yerde bırakmasanız iyi olur.

  6. Ayça, İzmir dedi ki:

    Dev yapraklı barış çiçeğim bu yıl beyaz çiçek vermedi. Uzun aradan sonra bol miktarda yeni yaprak verdi ancak diğerlerine göre daha ufak. Bununla beraber eski en büyük yapraklar epey yıprandı ve kenarlardan kahverengiden ziyade siyahlaşma şeklinde koyulaşmaya başlayanlar var. Bu yaprakları kesmeli miyim? Çiçek açmaması normal midir?
    ***
    Hiçbir şeyi normal değil. Galiba siz bu bitkiyi hiç uygun olmayan bir yerde tutuyorsunuz ve gereken bakımı hiç yapmıyorsunuz. Yukarıdaki bilgileri okuyun. Ne kadar ışık istiyor, nasıl toprak istiyor, bitki besinini nasıl istiyor vesaire her türlü ihtiyacını en iyi şekilde karşılamak lazım.

  7. Hacer Erzincan dedi ki:

    Barış çiçeğinin yaprakları kışın da yıkanır mı? Silmek yeterli mi?
    ***
    Yıkamak yerine ıslak bezle silmek, eğer dosdoğru yaparsanız, yazın bile en iyisidir. Çünkü sadece yıkamakla yaprak parazitleri yok olmaz. Ayrıca yıkamak kolayınıza gelecekse kışın yıkamanızda sakınca yok. Su hafifçe ılık olsun ve odanın yeterli sıcak olduğu saatlerde yapın. Yıkadıktan sonra silkeleyip su damlalarını üzerinden dökün.

  8. Damla, Mardin dedi ki:

    Barış çiçeğimi şu an iki çiçeği var ama ilk çiçeklerine göre küçücükler. Sıvı gübre de kullanıyorum ama sanırım çiçekçilerin başka bir programı var ki bizimkiler o kadar büyük çiçek vermiyor.
    ***
    Hayır yanılıyorsunuz. İstanbul’da yıllar boyu barış çiçeği yetiştirmişimdir. Gayet güzel, iri iri ve uzun saplı çiçek açarlardı. Sizin bazı hatalarınız olmuş olmalı. Verdiğiniz bitki besini yaprak amaçlı ise o yüzden de olabilir. Genel amaçlı bitki besini kullanın. Orkide besini ve Afrika menekşesi besini de uyar.

  9. Nilay, Eskişehir dedi ki:

    Beş yıldır büyüttüğüm, geçen sene 30 cmlik saksıya aldığım kocaman bir barış çiçeğim var. Dediklerinizi harfiyen uyguladım. Çok sıkışmadıkça, kökleri taşmadıkça yeni saksıya almadım. Fakat bu sıralar birden bire yapraklarını yere serdi. Toprağı nemli olmasına rağmen susuz gibi düşürdü. Geçen ay kısa kısa bir sürü çiçekler çıkardı. Çiçekler beyaz olmasına rağmen açılmadı bile. Neden olmuş olabilir? Komple topraktan kökleri çıkarıp yıkayıp suda dirilene kadar bekletmeli, sonra da geçici saksılara mı almalıyım?
    ***
    İstanbul’da iken yıllarca iki farklı barış çiçeği çeşitlerinden 4-5 ayrı saksıda yetiştirmişimdir. Asla hiçbir zaman böyle problemler olmadı. Verdiğim tavsiyeler zaten en sağlıklı yetişmelerine yöneliktir. Sizin mutlaka hatalarınız olmuştur. İyi düşünün. Belki şimdi kışta olduğumuzdan, evinizde gece ve gündüz değişen bir şiddetli sıcak, bir çok soğuk ısı değişiminden dolayı kökler bozulmuş olabilir. Ama bu da olmaması gerekirdi. Yani benim tavsiyelerim bu tip risklere karşı da en iyisidir. Demek ki toprakla ilgili bir probleminiz var. Yapacaklarınıza gelince, isterseniz ilkbahara kadar hiç sulamadan serin bir yerde bekletin. Kapkalın kazık kökü çok sağlam ve dayanıklıdır. Veya dediğiniz gibi bir süre suda bekletin.

  10. Nilay, Eskişehir dedi ki:

    Tekrar merhaba, yanlış ifade ettim sanırım kusura bakmayın, ben sizin tavsiyelerinizde hata bulmadım kesinlikle, hata bendedir, bir şeyleri yanlış yapmışımdır… Her şey yolunda giderken birdenbire böyle olması sebebiyle sormuştum ben sorumu. Acaba toprak dengesini mi bozdum, ya da yanlış torf kullandım da suladıkça köklerini mi çürüttü? Hangi nedenden dolayı bu sıkıntılarla karşılaşmış olabilirim diye sormaktı amacım. toprak dengesi bozulduysa, hiç sulamadan beklesem, tamamen kurudukça yağmur yıkaması yapsam toparlar mı acaba? kökleriyle oynamaya çok korkuyorum, narin de çiçek. toprağı dengelemenin bir yolu var mıdır bahara kadar? mineral karşışımı, ya da maden suyu mu vermeliyim? Tekrar teşekkürler, sağolun.
    ***
    Rica ederim öyle bir şey aklımın ucundan bile geçmedi. Her gün birçok sorulara cevap verince, bazen “bu cevaplarımı çok kişi okuyordur” diye düşünerek, verdiğim bilgilerin tecrübelerle kesin olduğunu vurgulamayı düşünüyorum. Mesele bu idi. :) Barış çiçeği özellikle de birkaç yıllık olunca kazık kök benzeri kısmı son derece dirençli hale geliyor. Kötü şartlarda ince kökleri erir gider. Doğru şartlarda tekrar hızlı bir şekilde ince kökler uzatır ve tekrar hızlıca yapraklanır. Bahsettiğiniz sorun yıllar önce bir keresinde sadece bir barış çiçeğimde olmuştu. Bunu unutmuşum. Zaman ise ilkbahar başıydı. Baktım dip kısım sağlam, ve de o dönem ilgilenme imkanım da olmadığı için ilgilenmemiştim. Ama havalar ısınınca çok hızlı bir şekilde yeni yapraklar çıkardı ve muhteşem bir hale geldi. Yani sebep, fazla serin bir zamanda ve hiç ısıtılmayan bir odada ilkbaharda toprak değiştirmek için acele etmiş olmamdı. Sizinkinde de benzer problem olmuştur. Bunun için zamansız kökleri rahatsız etmeye bile gerek yok çünkü toprağın özelliğine göre, bazen o toprak fazla serinlerse ince kökleri çürütüyor. Muhtemelen sizin bitkinizin toprağı da soğukta kökleri yakar özellikteymiş. Ama öylesi toprakların kötü etkisi sürekli değildir. Ortalama üç aylık gibi geçicidir. Yani toprak değiştirmenize gerek yok. Zaten yapraklar canlarını kaybetmiş. İki ay hiç sulamayın. Ya da isterseniz barış çiçeğinizi çıkarıp temiz suda bekletin. Toprak iki-üç ay dinlensin. Sonra yeniden ektiğinizde toprak zarar verici olmaz. Ama toprak karışımının yazı içinde tarif ettiğim gibi olması çok önemli. Torf, iri taneli dere kumu ve ponza taşı karışımı olmalı. Küçük saksılarda pek fazla önemli değil ama büyük saksılarda ciddi önem taşıyor.

  11. Özge, Ankara dedi ki:

    Yaprakları ve çiçekleri aynı olduğu için barış çiçeği olduğunu düşündüğüm bir bitkim var. Ancak çok kalın ve neredeyse yarım metre uzunluğunda dalları var ve yapraklar çoğunlukla dalların ucunda (alttakiler de zamanla dökülüyor). Acaba yukarıda bilgi verdiğiniz gibi yaşlanmış bir barış çiçeği mi yoksa çok benzeyen başka bir bitki olabilir mi?
    ***
    Barış çiçeğinin kesinlikle dalları olmaz. Belki yaprak saplarına dal demiş olabilirsiniz diye düşündüm ama çok kalın diyorsunuz. O halde bitkiniz başka bir şeydir.

  12. Mine, Ankara dedi ki:

    Ben 5 gün önce barış çiçeği aldım. Normal bir çiçek toprağı ve içine portakal kabuğu ve yumurta kabukları attım beslemesi için. Yalnız kararmaya başladılar. Uç kısımlarını kesiyorum. Durumları pek iyi değil. Ne yapmalıyım?
    ***
    Yanlış içinde yanlış. Bu zamanda yeni bitki almamak lazım çünkü bu zamanda seradan çıkıp evlere gelince çürüye çürüye ölüyorlar. Diğer yaptıklarınız da son derece yanlış şeyler. Yapacak bir şey yok. Topraktan çıkarıp çürük ve fazla kökleri kesin, iyice yıkayın ve hazirana kadar suda bekletin. Sonra yukarıda tarif ettiğim gibi bir toprak karışımı yapmadıkça başka türlü topraklara ekmemelisiniz. Bir daha yeni bitki sadece yaz başında alın ve toprağını benim tarif ettiğim şekilde ayarlayın. Her salon bitkisi için ayrı ayrı sayfalar ve ayrı ayrı bakım bilgileri var burada.

  13. Özlem, İzmir dedi ki:

    Dün 60-70 cm uzunluğunda bir Barış çiçeği aldım. Salonda kapının önünde durması sıkıntı olur mu? Yanından geçerken oluşan esinti zarar verir mi?
    ***
    “Sürekli hava hareketleri”ne bitkilerin hayati ihtiyacı var. Ayrıca çok güçlü ışığa da ihtiyaçları var. Buna göre en uygun yeri seçin. Genelde tam pencere kenarları daha uygundur.

  14. Gamze, Ankara dedi ki:

    Toprak yıkamaktan bahsediyorsunuz. Çiçek bakımı hakkında henüz yeniyim ve çok bitkim de yok. 3 ay önce gelen barış çiçeğimin yapraklarının ucu kahverengileşti ve yazınızdan anladığım kadarıyla yıkama yapmalıyım. Yıkama yapma ile ilgili yazınız varsa beni aydınlatır mısınız?
    ***
    Gamze Hanım toprak yıkama işini eskiden tavsiye ediyordum. Bütün bu gördüğünüz sayfalar genelde on yıl kadar eski. Fakat günümüzdeki abuk sabık topraklara toprak yıkama sulaması bir şey değiştirmiyor. Onun için o tavsiyemi bıraktım. Birçok sayfamda değişiklik yaptım. Bu sayfadaki gözümden kaçmış. Şimdi buradaki ilgili kısımdan da o tavsiyeyi sildim. Sulamaları saksı alt deliklerinden dışarı su çıkacağı kadar yeterli miktar su ile yapın. Ve o dışarı çıkan suyu toprak geri emmemelidir. Buna çok dikkat edin. Üç ay önce gelen barış çiçeğiniz için yapmanız gereken şey, nisan sonuna kadar sadece toprak adam akıllı kupkuru hale geldikçe sulayın. Ve her sulamadan birkaç gün sonra, toprak biraz kuruduğunda bir çubukla eşeleyerek toprağı iyice kabartın ki havalansın. Böylece toprakta artmış olan azot mineralizasyonları azalır. Sulamaları da doğru yaparsanız toprak düzelir. Çünkü anlattığınıza göre zarar sadece yaprak uçlarında var, yani durum çok kötü değil. Önemli olan şey sizin evinizde yeni gelişecek olan yaprakların nasıl olacağıdır. Nisan sonuna kadar dediğim gibi yapın. Sonrasında sık sık sulayabilirsiniz.

  15. Serkan, İstanbul dedi ki:

    Hediye olarak gelen çiçek saksı değişmeden, yaklaşık 2 ay sonra yaprak uçlarında kararma ve yapraklarda pörsüme gibi sorunlar gösteriyor.
    Belirttiğiniz toprak karışımı ile saksı değişimi gerekir mi? Birkaç link ile görüntüsünü de ekliyorum..
    ***
    Gördüğüm kadarıyla gayet iyi. Kış zamanında bitkilere yer değiştirmek hiç iyi gelmiyor, genelde bir iki hafta içinde adeta köpük gidi sönerek çürür giderler. Sizin bitki şanslıymış. Anlaşılan toprağı çok sağlıklıymış. O kadar hafif bozulmalar hiçbir şey değil. Nisan sonunda o saksıdan köklerini toprağını hiç dağıtmadan kalıp gibi çıkarın ve 2-3 misli büyük bir saksıya ama aynen tarif ettiğim gibi bir toprak karışımı ile aktarın. Çok hızlı bir şekilde büyüyüp serpilme, devleşme potansiyeli olduğu görünüyor. Yeter ki bulunduğu yerin şartları yazı içinde anlattığım gibi olsun.

  16. Ebru, Kastamonu dedi ki:

    Ben barış çiçeğimi çiçekçiden satın aldım. Toprağının türü hakkında bir bilgim yok maalesef fakat size resmini göndermek istiyorum. Bitkim bu ayın 13ünde evime geldiğinde üzerinde güneş yanığı gibi lekeler vardı. Benim kafamda soru işaretleri oluştu. Eğer çok güneşe maruz kalırsa yaprak uçları kuruyor ama sizin yazınızı okuduğumda pencere önü tavsiye etmişsiniz. Bizim evimiz hem öğlen saatinde hem de öğleden sonra çok güneş alıyor. Ben onu biraz güneşten uzaklaştırdım. 1 haftadır farklı bir odada ve şu an minik yavrularını görmeye başladım. Yapraklarını nasıl güçlendirebilirim? Sıvı besin kullanmalı mıyım? Ve evimiz biraz nemsiz fısfıs yöntemini sık uygulamalı mıyım?
    ***
    Fotoğraflara baktım. En küçük bir problem yok. Yanık dediğiniz şey güneşten değil herhangi bir darbe yüzünden olmuştur ve hiç önemli değil. Diğer ihtiyacınız olan tüm bakım bilgileri yukarıda yaz içinde belirtilmiştir. Lütfen okuyun. Barış çiçeğini muhteşem hale getirmek için ne gerekiyorsa en doğru en gerçek bilgiler sadece burada. 25 yıldır yetiştirdiğim bir bitki türüdür. Yapraklarına su fısfıslarsanız kapalı evlerde bahsettiğiniz yanık gibi bozulmalara, hastalıklara sebep olur. En çok yaprak uçlarında ve yaprak kenarlarında bozulmalar başlar. Sebep esintisiz mekanlarda ıslak beklemesi. Bunu yapmayın. Evlerin kendi nemliliği tamamıyla yeterli. Tozlandığında banyoya götürüp duş altında iyice yıkayın ve sonra silkeleyerek üzerindeki damlaları düşürün.

  17. Ozan, Diyarbakır dedi ki:

    Çiçeğim tehlikede. Fotoğraflarına bakıp durumunu görebilirsiniz.. Sebebini anlamadığım şekilde bu duruma geldi. Ne yaparsam kurtarabilirim?
    ***
    Şu an için ciddi bir problem yok. Toprakta biraz tuz artışı olmuş ve bitki onları kendince en önemsiz kısımlarına ileterek uzaklaştırmak, kurtulmak istiyor. Fakat eğer tuz artışı devam ederse tüm yapraklar kararır, çürür. Yapmanız gerekenler şunlar: Toprakta ciddi bir kuruma olmadıkça sakın sulamayın. Bir çubukla eşeleyip toprağı kabartın ki toprak biraz olsun havalansın. Sulamayı bol bol su dökerek yapın. Az miktar su ile sulamaya devam ederseniz zamanla o toprak zehir haline gelecek. Ayrıntılı bilgi: https://azbitki.com/yaygin-ve-oldurucu-sulama-hatasi

  18. Ebru, Kastamonu dedi ki:

    Tekrardan size yazıyorum. Barış çiçeğim 1 haftadır suyunu emmedi. Normalde tekrar sulama vaktimiz gelirdi fakat toprağına dokunuyorum hep nemli. Ben de bu sebepten su vermiyorum. Fakat kafamda soru işareti oluştu acaba çiçekçiden satın aldığım için onların kullandığı saksı toprağı verimsiz mi o yüzden mi suyu emmiyor dersiniz? Toprağını değiştirmeli miyim? Şu an resimde görünen 2 yavru ile birlikte 1 büyük çiçek 3 de minik yavrusu var. Toprağı değiştirirsem yavruları kaybeder miyim? Toprakta tırtılımsı kırkayak gibi birkaç böcek gördüm. Zarar verirler diye çok korkuyorum. Toprağı değiştirmeli miyim?
    ***
    Hem sulama gerekmeyecek kadar toprağı nemli diyorsunuz hem de suyu emmediğinden bahsediyorsunuz. Ne demek istediğinizi çok düşündüm ama hiçbir anlam çıkaramadım. Toprak mı suyu emmiyor? Emmese kupkuru kalırdı. Zaten nemli olduğunu söylüyorsunuz. Bitki mi suyu emmedi? Bitkiler sürekli topraktan su emmez. Bazen bazı topraklar o kadar aşırı derecede su tutucu olur ki şiddetli yaz sıcaklarında bile üç hafta kadar hiçbir kuruma göstermezler. Resime baktım son derece sağlıklı görünüyor. Bitkide susuzluk veya sağlıksızlık işaretleri hiç yok. Çok güzel. Kırkayaklara gelince, onların saksıda olmaları büyük nimet. Çünkü herkesin bir türlü başa çıkmadığı yoğun toprak sineklenmesini önlüyorlar. Mesela bir toprak sineği gelip yumurta veya larva bıraksa, bunlar onları hemen yerler ve toprakta toprak sinekleri türeyemez. Zaten herhangi bir sebeple toprağı değiştirirseniz kökler yeni toprağa adapte olamaz ve barış çiçeğiniz iki günde köpük gibi söner, mahvolup gider. Herhangi bir şey yapmamalısınız.

  19. Damla, Mardin dedi ki:

    Ben de barış çiçeğimin toprağını değiştirmek istiyorum. Çiçekçiden alındığı gibi bir büyük saksı ve toprakla beraber. Eski toprağından tamamen arındırayım mı?
    ***
    Sağlığı iyi ise iki-üç yıl daha aynı saksıda aynı toprakta dursun. Çünkü barış çiçeği çok hassastır. Hele bir de köklerini toprağından tamamen arındırırsanız yüzde doksan dokuz ihtimalle mahvolup gitme riski var.

  20. Ceyhun, Kocaelı dedi ki:

    Birkaç aydır barış çiçeği besliyorum.. Görüntüsünden narin bir bitki olduğunu düşünüp eve getirdiğimde toprak veya saksı değişimi yapmayıp kendi saksısı ile birlikte hiçbirşeye dokunmadan içine tam yerleşebileceği dekoratif beton bir saksının içine yerleştirdim… 2-3 ay hiçbir sorun yaşanmadı hata yeni yeni sağlıklı çiçekler vererek yaşamaya devam etti..bu süreçte saksı içine saksı olarak yerleştirdiğim için çok fazla sulamamaya gayret ettim ama farkettim ki cabuk susayan bir bitki.. Çiçekler boyun bükmeye başladıkça sulamaya döndüm ve bu süreçte hiç takviye besin kullanmadım,olumsuz bir tepki de vermedi.. Son birkaç gündür birkaç gelişmiş tepe çiçeği kararıp çürümeye başladı… Tavsiyeleriniz neler olur?
    ***
    Çiçekler zamanla solar, bozulur. Bunlar normal. Başka bir problem yoksa her şey yolunda demektir. Sulamak gerektiği zaman o saksılıktan çıkarın, lavaboda bol bol su dökerek sulayın. Saksı alt deliklerinden dışarı su çıkması çok önemli. Çünkü dışarı çıkan su toprakta biriken zehirli oluşumları da çözüp beraberinde götürür. Ama sürekli az miktar su ile sularsanız zamanla o toprak bitki için zehir gibi olur ve bir gün aniden bitkinin hızlıca bozulduğunu görürsünüz. Anlattıklarınıza göre saksılıktan çıkarmamak için yapraklar pörsüyünceye kadar sulamıyorsunuz ve sanıyorum sulayınca da az miktar su döküyorsunuz. Böyle yapmayın. Üşenmeden beton saksılıktan çıkarın, lavaboda bol bol su dökerek sulayın, sonra tekrar saksılığına geri götürün.

  21. Eylül, İstanbul dedi ki:

    3 aydır baktığım bir barış çiçeğim var. Güneş ışığını tam almayan ama aydınlık ve güneşi biraz alan bir köşeye koydum. Oda serinliği de bilgilerinize göre uygun. Ama ilk zamanlarında bir sürü çiçek açmışken şimdi açılan çiçeklerimin hepsi yeşil oldu. Yapraklarım canlı, haftada bir hatta bazen kuruduğu için daha fazla suluyorum ama bazıları aşağı doğru eğilmiş durumda. Daha yeni olduğu için saksısını hiç değiştirmedim ama biraz üzüldüm çiçekleri yeşil olduğu için. Çürüdüğünden korktum. Sizce ne yapmam gerekiyor?
    ***
    Çiçekler bir süre sonra ya direkt solar gider ya da yeşile dönerek uzun süre kalırlar. Doğal özelliği böyledir. İsterseniz onları uzun saplarıyla beraber kesip atabilirsiniz, isterseniz daha fazla çirkinleşene kadar bekler sonra kesersiniz. Tercih sizin. Korkacağınız hiçbir durum yok. Gelişimi devam eder ve günün birinde yepyeni çiçek tomurcukları çıkarır.

  22. Aysun, İstanbul dedi ki:

    Merhabalar, barış çiçeğim birden yapraklarını aşağı doğru sarkıtmaya başladı toprağı da kuru değil sanırım yanlış toprak seçimimden kaynaklı bu durum oldu hemen çıkarıp kontrol edeyim dedim neredeyse tüm kökleri çürümüş küçücük bir kök kalmış sadece. Nasıl bir yol izlemeliyim şu an suya koydum, dediğiniz gibi köklendirme toprağına ekip 10 gün ağzı kapalı bekletsem işe yarar mı?
    ***
    Suyu 3-4 günde bir değiştirerek, yepyeni kökler belirene kadar bekleyin. Sonra o şekilde yapın. Kökler toprak ortamına alışınca aynen tarif ettiğim gibi bir toprak karışımı ile ama köklerini tutunduğu topraktan hiç mi hiç ayırmadan yerleştirin. Evde mutlaka hava akımları ve güneş ışınları alacağı bir pencere yanında tutun. Havasız kuytu dip köşe yerlerde ve bir de ışık yetersizliğinde hayata tutunamaz.

  23. Duygu, İzmir dedi ki:

    Saksı değişimi yaptım .baştan direk eski saksısından çıkarıp direk yeni saksıya yerleştirdim. üzerine toprak ilave ettim can suyu verdim. 1-2 gün sonra yaprakları sararmaya ve aşağı sarkmaya başladı. internetten neden olabileceği araştırması yaptım. sonra da çok aşırı su vermekten olabileceğini toprak değişimi yapılması gerektiğini okudum. Tekrar söküp eski köklerdeki toprakları ayılayarak diktim ve yapraklara gelecek şekilde püskürtme yöntemiyle su verdim fakat yine canlanmadı aşağı olan yapraklar ne yapmalıyım desteğinizi rica ederim.
    ***
    Yaptıklarınızın tümü yanlış. Saksı değiştirirken toprağı da değiştirmek genelde bitkilerin mahvolmasıyla sonuçlanıyor. Diğer hatanız ise, üstten toprak ilave etmek. Bu konuda bana çok yazanlar oldu. Yıllardır, yüzlerce kişi aynı şeyi yazıp çare aramıştır: “Toprağını değiştirmedim, rahatsız etmedim, sadece üstten toprak ekledim ama birkaç günde bitkim ölmeye başladı” gibi. Yani siz yeni saksıya aldığınızda, toprak üst yüzeyi tamamıyla açıkta yani eski saksısındaki gibi yapmanız gerekiyordu. İki ölümcül hata yapmışsınız. Diğeri ise kökleri topraktan arındırıp yeniden dikmek. Muhtemelen toprak da hiç uygun değildir. Şimdi topraktan çıkarıp kökleri iyice yıkayın. Köklerden uzunları kesip kısaltın, çürümüşleri ayıklayın. Yeni kökler belirene kadar suda bekletin. Suyu haftada iki defa değiştirin. Bu sırada barış çiçeği için tarif ettiğim gibi bir toprak karışımı hazırlayın. Suda beklerken ne zaman yeni kökler belirirse, daha fazla uzamalarını beklemeden saksısına ekin. Ekince sulamayacaksınız. Toprak önceden orta nemlilikte olmalı (fazla ıslak olmayacak). Ve o şekilde saksısıyla beraber şeffaf bir naylon torbaya geçirip hava almayacağı şekilde bağlayın. 10 gün o şekilde beklemesi yeni köklerin daha da aktif bir hal alarak toprağa tutunmasını sağlar. 10 gün dolunca artık açığa çıkarın ve sulayın. Esintili, havadar, güneşli bir pencere yanında tutun. Ilık bahar esintileri iyice canlandıracaktır.

  24. Duygu, İzmir dedi ki:

    Öncelikle çok teşekkür ederim saksı yeni aldığım bitkinin saksısını değiştirirken üstte yeni toprak denk gelmemesi lazım sadece kenarların mı doldurmak lazım?
    ***
    Evet, Aynen öyle. Eski saksıdan toprağı dağıtmadan, kökleri topraktan ayırmadan çıkararak, yeni saksıya, bitki eski saksısındaki en üst toprak hizası aynı olacak şekilde yerleştirmek lazım. Kısaca büyük saksıya aktarırken bitki daha derinde kalmamalıdır. Eski saksıdan çıkarırken bir kısım toprağın dökülmesi olabilir, biraz dökülmesinin zararı yok, ama elinizden geldiğince kökleri eski toprağından hiç ayırmamaya çalışarak eski toprağıyla birlikte yeni saksıya gerektiği kadar yeni toprak ilavesiyle yerleştireceksiniz.

  25. Fatma, Nevşehir dedi ki:

    Barış çiçeğimin toprağında solucan gördüm toprağını değiştirdim. Köklerini topraktan arındırdım yeni toprağa ektim. Yanlış mı yaptım?
    ***
    Evet büyük hata. Toprağın özelliğine göre çok feci zarar görebilir. Durum şansınıza kalmış. Bekleyip göreceksiniz. Genelde mahvoluyorlar ama şansınıza belki bozulmaz. Solucan için toprak değiştirmek çok feci bir hata. Hiçbir zararları yok.

  26. Ayşe, İstanbul dedi ki:

    Aralık ayında barış çiçeği hediye geldi. Evim güneş almıyor o yuzden en aydınlık sayılan bir pencere kenarında bakıyordum ve gayet iyi durumdaydı. 2 tane çiçek de açmaya çalıştı, fakat çiçekler çok büyüyemeden birkaç günde kararıp soldu. Işıksızlıktandir diye düşünüp dert etmedim çünkü yaprakları iyi durumda ve yeni yapraklar çıkarıyordu. Sağlıklı göründüğü için herhangi bir toprak saksı değişimi yapmadım, geldiği gibi duruyor. 10 gün kadar önce bahçeye çıkardım. Sadece sabah çok az güneş alan bir yerde. Normalde şu anki yerinin bitki için daha uygun şartlarda olduğunu düşünüyordum ama birden yapraklarında sararma ve siyahlasmalar başladı. Neredeyse yaprakların yarısı bu hale geldi 3-4 günde. Çok sık sulama da yapmıyorum. Zaten toprağı çok uzun sure nemli kalıyor. Sadece bahçeye cikardığımda ilk defa komple yıkamıştım. İçerideyken sadece saksıdan suluyordum. Ani ortam değişikliğinden mi olmuştur? Saksı değişimine gerek var mıdır? Havalar soğuduğunda tekrar içeri alacağım zaman yine böyle olur mu nelere dikkat etmeliyim acaba?
    ***
    Uzun yıllar barış çiçeği yetiştirmişimdir. En iyi ev içi şartlarını seviyor. Güneşi çok çok seviyor. Benimkiler sabah saatlerinin güneşini direkt alırdı. Muhteşem güzel gelişir, gayet güzel çiçek açarlardı. Hiçbir zaman çiçeklerde en küçük bir problem olmamıştır. Dikkatimi çeken bir şey ise, çabucak kuruyan toprakta daha hızlı gelişiyor olmaları. sizin bahsettiğiniz problemler tamamıyla toprağının kimyasal özelliği ile ilgili (bu tip bozuk topraklar ısı değişimlerinde köklere zarar verir ve bu ise hem çiçeklerde hem yapraklarda bozulmalarla kendini gösterir). Toprakların bozulmalarına sebeplerden biri, sürekli az miktar su ile sulamaktır. Oysa saksı alt deliklerinden dışarı su çıkacak, yani su toprağın biriken zehrini dışarı götürecek. Böyle sulamak lazım. Şimdi hazır mahvolup gitmişken o topraktan kurtarın. Köklerini yıkayın. Yeni toprak kazırlayana kadar su bekletin. 1 ölçü tertemiz dere kumu (2mm-4mm gibi biraz iri taneli olsun) + 2 ölçü sade yapılı torf toprak + 1 ölçü iri taneli ponza taşı karışımı yapın. Bu toprak çabuk kurur ve siz de sık sık sulamak zorunda kalırsınız ki barış çiçeklerinin çok sevdiği bir şeydir. Yeni toprağında iyice canlandıktan sonra başlamak şartıyla ayda bir defa bitki besini verin. Genel amaçlı bitki besininden olsun. Yaprak amaçlı olanlardan kullanmayın.

  27. Nazlı, Kırklareli dedi ki:

    Merhabalar , 1 sene önce barış çiçeği hediye gelmişti uzun uğraşlar soncu çiçeği kurtardım (bakımını çok bilmiyordum ilk zamanlar) şimdi çiçeğim 2 tane çiçek açtı 3.de yeni çıkıyor fakat alt yaprakları solmuş bir şekilde bazı yaprakların ucu veya yanları yanık. tepe kısmındaki yaprakları yeşil ve her gün neredeyse yeni yaprak çıkartıyor , sulamasını haftada 1 kez saksı altından yapıyorum geniş kaba su doldurup saksıyı içine koyuyorum 20 dakika öyle tutuyorum , ayrıca çiçeğim cam boyunda sabah güneşini stor perde arkasından almasını sağlıyorum güneş gittikten sonra stor perdeyi kaldırıp ışık alabiliyor. önündeki cam üstten açık olduğu için havada alıyor. aşağı sarkan yapraklarını nasıl canlandırabilirim? ve toprağı normal çiçek topraklarından 1 sene içinde ponza taşı ve besin kullanmadım sadece ilk zamanlar 1 kez saksı değiştirdim.
    ***
    Sulama biçiminiz felaket yanlış. Bu gidişle toprak iyice bozulacak ve bitkiyi zehirleyip öldürecek. Zehirlenme başlamış ki yapraklar kararıyor. Barış çiçeği güneş sever. Özellikle sabah güneşi mutlaka direkt olarak almalıdır. Toprakta ciddi bir kuruma olmuyorsa üç ay geçse bile sulamayın. Ama sulamak gerekecek kadar kuruma olursa o zaman doğru şekilde sulayın. Bunun için şu sayfayı kesinlikle okumalısınız: https://azbitki.com/yaygin-ve-oldurucu-sulama-hatasi

  28. Ahmet, İstanbul dedi ki:

    Az önce migrosta iri ve çok sağlıklı, çiçeği de iri barış çiçeklerini gördüm ve dayanamadım satın aldım. Doğuya bakan pencere önüne yerleştirdim. Cam devamlı açık. Hava akımı var. Fakat endişem şu. 18cm’lik saksıda. Toprağı pek süzek değil gibi ve çok ıslak. Bu topraklara bir de mendil gibi hormon verici bir şey koyabiliyorlar köklerine. Bu toprakta saksısını değiştirmeden tutmam mantıklı mı sizce? Bitkinin boyu şu an 50cm.
    ***
    Mendil gibi dediğiniz şey kesinlikle hormon bezi değil. Bu konuda çok yanlış bir bilgi ortada yıllarca dolaşıyor ve çok kişi onu çıkarmış ve bitkinin ölmesine sebep olmuşlardır. Hiçbir şekilde rahatsız etmeyin. Evde yeri çok iyi. Barış çiçeği sabah saatlerinde birkaç saat direkt güneş ışınları almayı çok sever. Bu sayede muhteşem güzel bir şekilde irileşir. İstanbul’da yıllarca bu şartlarda yetiştirmişimdir. Toprağını değiştirmeye kalkışmayın. Gelecek yıl az farkla büyük bir saksıya, köklerini eski toprağından hiç ayırmadan, yeterli toprak ilavesiyle yeni saksıya yerleştirin.

  29. Fatma, Bursa dedi ki:

    Dar koyu yeşil yapraklı barış çiçeğim var. Çok büyük saksıda bir sürü yavrusu var.çiçekte açıyor Ama yaprakları heryerde gördüğüm gibi dik değil.o şekilde mi olmalı. Yaprak uçları sararıyor. Yeni çıkan yapraklarda o şekilde bir süre sonra sararmalar koyu renge dönüyor. Toprakta küçük örümcek gördüm birde. Çiçekte bişey yok sadece toprakta var. Acaba sulamayla mı alakalı bunlar. Umarım kökleri çürümüş falan demezseniz. Çürüme nasıl anlaşılır. Böcekler için toprağa böcek ilacı mı uygulamalıyım?
    ***
    Çok uzun yıllar yetiştirdiğim, iyi bildiğim bir bitkidir. Toprak böceklerinin hiçbir zararı yok. Yapraklarda bitlenme var mı diye büyüteçle çok kuvvetli ışık altında inceleyin. Bitlenme yoksa ya toprağı çok kötüdür ya da yeri hiç uygun değildir. Yukarıda barış çiçeğini en iyi şekilde yetiştirmek için gereken tüm bilgiler yazılı. Nasıl toprak istediğinde evde nasıl bir yerde tutmanız gerektiğine kadar. Ve ihtiyacı olan her şey dört dörtlük yerinde olması lazım. Eğer evinizin şartları uygun değilse bu bitkiden vazgeçmeniz en iyisi olur.

  30. Fatma, Bursa dedi ki:

    Yaprakları aşağıya bakıyor. Toprakta küçük beyaz nokta kadar böcekler gördüm. Küçücük örümcekler de var. 3 senedir falan aynı toprakta. Gübre torf ponza herşey var toprağında. Sadece üstten toprak eklemesi yaptık şimdiye kadar. Bitki besini neredeyse hiç vermemiştim. yeni verdik. Taze yaprak çıkarıyor. Çiçekte açıyor. Ama yeni çıkanlarda uçları çok az kuru. Bir sürü yavrusu var. Çürüme mi değil mi ayırt edemedim. Yanlış bir şey yapıp eğer değilse bozmak istemiyorum. Bu saydıklarım çürüme dışında başka sebeplerden olabilir mi?
    ***
    Topraktaki böcekler, ne tip olursa olsunlar barış çiçeğine zararları yok. Zararların sebebi büyük bir ihtimalle toprağı bozulmuş olabilir. Ayrıca üstten toprak eklemek yüzde doksan dokuz vakalarda bitkilere çok fena kötü zarar vermekte. 3 yıl eskimiş olması önemli değil ama anlattığınıza bakılırsa “bozulmuş” olan toprağa bitki besini vermenizin faydası değil zararı olur. Şimdi yapmanız gerekenler:
    1- Önce yukarıda tarif ettiğimin aynısı bir toprak karışımı yapın. Bu önemli.
    2- Üstten ekledik dediğiniz toprağı boşatın. Saksıdaki eski üst yüzeye göre bitkinin derinliği değişmemelidir. Bu konuda kim hata ederse sonu genelde felaket oluyor. Hiçbir bitkinize üstten toprak ekleme yapmamalısınız. Kökleri görünüyor olsa bile yapmayın.
    3- Bitkiyi toprağıyla beraber, kökleri topraktan hiç dağılmasın diye dikkat ederek saksıdan çıkarıp bir leğene koyun. Leğen içindeyken yanlardan ve en alttan biraz toprak eksiltin. Ama kökler eski toprağından tamamıyla ayrılmamalı.
    4- Yeni hazırladığınız toprak karışımıyla beraber bitkiyi saksıya yetiştirin. 2. maddede dediğim gibi, bitkinin eski toprak derinliği eskisi gibi aynı olsun. Yani buna göre, üstten değil alttan gerektiği kadar toprak eklersiniz. Ve elbette yanlardan da.
    5- Sonra güzelce sulayın ve evde en fazla havadar ve en fazla güçlü ışıklı yer neresi ise orada tutun. İlkbahar kadar bitki besini vermeyin.
    6- Şu sayfayı mutlaka dikkatlice okuyun ve bundan sonra o konuda hata etmeyin: https://azbitki.com/yaygin-ve-oldurucu-sulama-hatasi

  31. Pelin, İstanbul dedi ki:

    Bu sabah sulama yapmak için çiçeğimin yanına gittiğimde dallarında, yapraklarında siyah örümceğe benzeyen bir sürü böcek vardı. Dün bunlar yoktu, birden peyda oldu, şaşkınım. Neyi yanlış yaptım ve şimdi ne yapmalıyım?
    ***
    Muhtemelen dışarıdan bir böcek gelip toprağa yumurtalarını bırakmış. Ve zamanla onlar gelişip topraktan çıkmışlar. Pencerelerinize sineklik gerdirmelisiniz. Böcekleri yok etmek için ya dışarıda yaprakları fırça gibi bir şeyle süpürün ya da banyoda kuvvetli su ile duş yaptırın. Yine aynı şeyler olmaması için pencerelerinize sineklik yaptırmalısınız ki hiçbir böcek içeri girmesin, çiçeklerinizin topraklarına yumurta bırakmasın.

  32. Serkan, İstanbul dedi ki:

    Yaklaşık olarak havalardaki aşırı sıcaklarla birlikte bozulma başladı. Müdahale olarak ne önerirsiniz?
    ***
    Problemin sıcak hava ile ilgili olduğunu hiç sanmıyorum. Yapraklarda cansızlık başlaması genelde köklerin çürümesi yüzünden olur. Bunda rol oynayan faktörler ise fena halde havasız, esintisiz kalmasıdır. Ve bir de toprağının özelliği + sürekli az miktar su ile sık sık sulamak. Barış çiçeği “ev içinde olduğu sürece” aşırı sıcaklardan etkilenmez. Sadece eğer sürekli açık havada tutarsanız ve o günlerde hiç alışık olmadığı bir sıcak hava dalgası aniden gelirse hızla kötüleşir.

  33. Zeynep, Muş dedi ki:

    Geniş yapraklı koyu yeşil renkte bir barış çiçeğim var. Yapraklarının uçlarında ve kenarlarında yanma, kahverengileşme ve kuruma var. Toprağını ve saksısını hiç değiştirmedim çiçekçiden geldiği gibi. Yapraklara nasıl bir müdahale gerekir? Yeni çiçekler açması için ne yapabilirim. Çiçeğim günün sadece akşam üzeri saatlerinde az güneş alan ama sürekli aydınlık olan bir yerde duruyor. Pencere kenarında.
    ***
    Toprak zehirliyor olabilir. Yapraklarda pörsüme görmedikçe hiç sulamayın. Sulayacağınız zaman ise banyoya götürüp çok fazla su dökerek sulayın. Toprağı iyice yıkanmış olsun. Bunun dışında, sakın yapraklara su fısfıslamayın. Ev içinde bitkileri mahveden bir şey. Çiçek açması için biraz daha fazla güneş görmesini sağlamalısınız.

  34. Sibel, Ankara dedi ki:

    Barış çiçeğim yaprağının üstünde yapışkanlık olmaya başladı. Sorun ne olabilir?
    ***
    Böyle bir şey ancak yaprak bitleri yüzünden olur. Islak bezle sık sık yaprakları silmeniz lazım. Yoksa bitler fazlasıyla çoğalır ve tüm yapraklar mahvolup gider.

  35. Hüseyin, Manisa dedi ki:

    Barış çiçeğim ilk geldiğinde 2 ay önce çok güzel çiçekler açıyordu. Direkt güneşe hiç maruz bırakmadım. bu süreçte yanlış sulama yaptım sanırım. iki günde bir suladım. hatta 9 litrelik saksıya topraklarını temizleyerek diktim. çiçeğim boyunlarını bükmeye başladı ama hâlâ yeşillerdi. yazınızı okuyarak barış çiçeğimi saksıdan ayırdım ve köklerini güzelce yıkayıp çürüklerini ayırdım. köklerde ciddi çürükler vardı. şimdi suda canlanmasını bekliyorum. daha sonra küçük saksılara dikicem. ekstra yapmam gereken bir şey var mıdır?
    ***
    Büyük saksının, ikide birde sulamanın zararı olmazdı. Esas zararı yanlış topraklar veriyor. Ve yanlış zamanda salon bitkisi almak. Mesela sıcak yere alışık bitkiler serin yere gidince seracıların kullandığı topraklar serinde kökleri yakıp çürütür. Güneşten korumak da yanlış. Şimdi yeni hazırlayacağınız toprak karışımını tarif ettiğim gibi yapın. Her şey yolunda giderse sonbahara kadar eskisi gibi güzelleşmiş olur.

  36. Hüseyin, Manisa dedi ki:

    Köklendirme toprağını nasıl elde etmeliyim? Hazır satılıyor mu? internetten baktım da, barış çiçeğim için uygun mudur? Artık yanlış yapmak istemiyorum.
    ***
    İnternette uydur kaydır merdiven altı sahtekarlıkları bol bol bulunur. Artık yanlış yapmak istemiyorsanız satıcıların hiçbir sözüne inanmamalısınız. Burada barış çiçeği için tavsiye ettiğim toprak karışımının aynısını yaparsanız köklendirme toprağına ihtiyacınız yok. Köklendirme toprağı tariflerim ise şu sayfada: https://azbitki.com/koklendirme-topragi

  37. Ezr, Ankara dedi ki:

    Hediye barış çiçeği geldi. toprağı iyi değildi zaten. yaprakları sarardı. ben de kil bilyesine aldım ama yaprak sararması ya da yapraklarda cılızlaşmalar devam ediyor. ne yapabilirim?
    ***
    Kil bilyesinde bitki yetiştirilmez. Barış çiçeğinin toprak ihtiyacı nasıldır, yazı içinde tarifi var. Ona göre yapmanız lazım.

  38. Ezr, Ankara dedi ki:

    Güzel bir toprağım var ona aldım umarım kurtulur. herhangi yapmam gereken bir şey var mı?
    ***
    Toprak uygun olsa bile başlamış olan kötüleşmeler durmaz. Ancak 2 ay kadar sonra yavaş yavaş yeni yapraklar geliştirmeye başlayacaktır. Yapmanız gerekenler doğru toprak karışımı ve pencereye yakın, güneşli doğru yer seçimi.

  39. Şeyma, Ankara dedi ki:

    Barış çicegim kalorifer yanmayan odada hic gelişmiyordu. oturdugumuz odaya aldim. gecen sene 1 tane beyaz çicek açti ama yapraklar bir taraftan acarken bir taraftan sürekli kuruyordu. topraği suyuna da dikkat ediyordum ama çok mu suladim bilemiyorum 10 gun evde yoktum geldigimde sapsariydi. sonrada karardi. sadece kökü var ama kökü kazık gibi. Acaba tekrar yeşil yaprak çıkar mı?
    ***
    Evet çok dayanıklıdır. Kalın kökü kolay kolay ölmüyor.

  40. Begüm, Antalya dedi ki:

    Merhaba barış çiçeğimin saksısını değiştirdik. Yapraklarını saldı. çok güzel hep çiçek veren bir bitkiydi.
    ***
    Siz toprağını da değiştirmişsiniz. Oysa toprak değiştirmek çok fena bozulmuş bitkilerde yapılır. Ama sağlıklı bitkilerin köklerini rahatsız ederseniz sonuçta böyle problemlerle karşılaşırsınız. Yani kökler yanıyor, eriyip gidiyor. Şimdi yapılacak bir şey yok. Eğer önümüzdeki iki hafta içinde hiçbir düzelme olmazsa sulamayı bırakıp yaprakların ve toprağın tamamıyla kurumasına kadar bekleyin. Daha sonra yeniden sulamaya başlayın. Böylece yeniden köklenmeye başlar ve hızlıca yeni yapraklar verir.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.