Yapraklardan besin vermek

Bitkilere yapraklardan besin vermek gübreleri bitki besinlerini suda eriterek yapılır. Faydaları çoktur. Burada aspirin konusuna da değindim.

Bitkilere yapraklardan besin vermek bitki sağlığını iyileştirip daha iyi ürün verdirir.

Bitkiler doğada çeşitli etkilerle yapraklardan da çeşitli elementleri alır ve daha sağlıklı olurlar. Bu özellikleri sayesinde insanlar bitkilerden daha iyi ürün almak amacıyla yapraklardan gübrelemenin işe yarayacağını düşündü. Ve başarılı oldular. Fakat sadece yapraklardan besin vermek bitkilerin büyük çoğunluğunda yüzde yüz işe yaramaz, sadece iyi bir katkı sağlar. Yani her zaman kökler esastır.

Yapraklara gübre vermek

Yapraklar bitkilerin ihtiyacı olan besini ve enerjiyi üretiyor. Bu iş sadece fotosentez sayesinde mümkündür. İşte bu açıdan düşünürsek, yapraklardan beslemek, eğer yapraklara hiçbir zarar vermeyecek şekilde yapabilirsek yaprakları daha da sağlıklı edecektir. Özellikle salon bitkilerine faydası büyük. Bu sayede iki fayda sağlarız. Birincisi: yapraklar daha iyi fotosentez yapar ve ayrıca normaline göre daha uzum ömürlü olarak fotosentez kabiliyetleri artar. İkincisi: sağlıklı, yeterli ve güçlü fotosentez bitkilerin çok daha iyi gelişmelerini sağlar.

Yani bitkilere yapraklardan besin vermek, bakınız burası çok önemli, yaprakların sağlığını arttırır. Daha da önemlisi yaprakların fotosentez yapma ömrünü uzatır. Ve bu sayede de kökler topraktaki elementleri daha yüksek başarıyla alırlar. Yapraklarda fotosentezle üretilen besin ve enerji hem köklerde hem bitkilerin dış dokularında depo edilir. Sonra yeni gelişimler için kullanılır.

Bitkiler aleminde sadece yapraktan beslenmenin yeterli olduğu, köklerin bu konuda önemli olmadığı türler çok azdır. Mesela köklerin pek önem taşımadığı bitkilerin başında Epifitik özellikli Bromeliad türleri gelir. Diğer çoğunluk türlerde ise köklerin toprak vb ortamlardan her türlü makro ve mikro elementleri almaya ciddi ihtiyaçları var. Yapraklardan beslemek köklerden beslenme mümkün olmazsa bir şey ifade etmez.

Çeşitli faydaları

— Yapraklar eskidikçe fotosentez yapma, besin oluşturma kabiliyeti azalıyor. Yaprak bakımı sayesinde o kabiliyet azalmaz. Yapraklar dinamik kalarak vazifelerine başarıyla devam ederler. Dolayısıyla da yapraklardan besin vermek bitkinin gelişimini güçlendirir.

— Bitkilerin bağışıklık sistemi büyük bir dinamizm kazanır. Bitlerin dadanmaları ile baş edemiyorsanız bunun faydasını görürsünüz. O zaman bit ilaçlarının etkisi de yüzde yüz olacaktır.

— Yapraklardaki her türlü hayat fonksiyonları mükemmelleşir. Köklerin gelişimi artar. Kök miktarı ve kök faaliyetleri artınca da sonuçta bitki topraktan daha fazla element ve mineral alır. Her şey dört dörtlük mükemmel devam eder.

— Meyvelerin, domateslerin, biberlerin lezzeti mükemmelleşir. Meyve ve domates yetiştiriciliğinde yapraklara gübre vermek özellikle tavsiye edilir. Meyvelerin daha hızlı büyüdüğünü, daha iri olduklarını, daha çabuk olgunlaştıklarını görürsünüz. Meyve ve sebze bitkilerine fazlasıyla sulandırılmış gübre şerbeti uygundur. Ama salon bitkilerine sadece özel bitki besinleriyle yapın.

— Bitkilerin çok iyi kalitede bol çiçek açmalarında daha fazla başarı sağlar.

Topraktan beslemeden farkı

Etkileri tamamıyla farklıdır. Birini yapıyorum diğeri fazla olur diye düşünmeyin. Bitkilere etkisi daha ziyade fotosentezi mükemmelleştirmek şeklindedir. Böylece bitki topraktan aldığı elementleri daha iyi değerlendirir. Demek oluyor ki toprağa verdiğimiz gübrenin faydalı olmasında çok iyi bir yardımcıdır.

Yapraklara gübre veya besin verip topraktan besin vermemek gerektiği durum sadece birkaç Bromeliad türünde olur. Onların kökleri zaten bir yere tutunma amaçlıdır. O türler toprak minerallerini ve elementlerini yapraklardan alırlar.

Ev çiçeklerine yapraklardan bitki besini nasıl vermeliyiz?

Yukarıda doğada kendiliğinden gerçekleştiğinden bahsetmiştim. Kapalı ortamlarda aynı şey mümkün değil. Aslında her türe çok da gerekmiyor. Hem hava akımları olmayan odalarda bitkilere çok kötü zararı olur. Hava akımlarının olması yapraklardan besin verme zamanlarında kesinlikle şarttır. Aslına bakarsanız salon bitkileri zaten çok sağlam yapraklıdır ve size düşen şey sadece yaprakları her zaman tertemiz tutmaktır (⇒ ayrıntılı bilgi).

Hangi türlere?

Her türe verilir de esas bilmemiz gereken şey, hangi türlere hangi saatlerde vermemiz gerektiğidir. Zira bazı bitkilere sabah erken saatlerde, bazı bitkilere gece karanlık saatlerde vermek lazım. Yoksa boş yere uğraşmış oluruz.

1- Çoğunluk türlere sabah erken saatlerde vermeliyiz. Çok erken değil. Yani ortalık çok güçlü bir şekilde aydınlanmış olmalı. Mesela dışarıda bile güneş doğmuş ve biraz yükselmiş olması lazım. Evlerde de buna göre hareket edin.

2- Bazı bitki türlerine gece karanlık saatlerde yapraklardan besin vermeliyiz. Niçin? Çünkü bunlar krasula metabolizmasına sahip. Gündüz saatlerinde tüm hücrelerini sıkı sıkı kapalı tutar ve ne dışarı gaz salar ne de dışarından bir şey alır. Bunlar kaktüsler, orkideler, mum çiçeği, çöl bitkileri ve birçok sukulent türlerdir. Burada haklarında tek tek bilgi veremem. Bitkilerinizi iyi tanımak zorundasınız. Kısaca şöyle: Gece, karanlık saatlerde, ısı da önemlidir. Mesela ısı mutlaka 24C dereceden daha serin olmak zorunda. Zira gece saatleri yeterince serin olmazsa o bitkiler hücrelerini açmaz. Eğer sıcaklık fazla ise önce soğuk su ile su fısfıslayıp bitkilerin serinlemelerini sağlayın. Yaklaşık 10 dakika sonra beslemeye başlayın.

Yapraklara gübre veya bitki besininin ve suyun niteliği

Bitki besininde makro elementlerden başka mikro elementler (iz elementler) de olmalı ki bunlar büyük önem taşır. Yani sırf azot gübresi, sırf potasyum gübresi gibi şeyler sakın kullanmayın.

Su ile karıştırmak gerektiği için bu işte kullanılacak su ne kadar arı olursa o kadar iyi. Musluk suyunu açıkta üç gün bekletince kloru tamamen uçar. Tortusu da iyice dibe çöker. Hiç sarsmadan üstten su alın ve bunu kullanın. Bulabilirseniz pH 7 özel içme suları daha iyi olur. Yağmur ve kar suları da genelde pH 7’dir (havadaki tozlardan fabrika dumanlarından etkilenmemişlerse). Bir de akü ve ütü suyu vardır ki en iyisi bunlardır aslında.

Doğal gübrelere gelince, önce ⇒ gübre şerbeti yapmak gerekir. Sonra, toprağı sulamak için o şerbeti ne kadar su ile karıştırıp seyreltmek gerekiyorsa, yapraklardan uygulamak için üç-dört misli daha fazla su ile karıştırıp daha fazla seyreltmek gerekir. Bunu yapraklara fısfıslama ile veremezsiniz. Çünkü fısfıs aletini onarılmayacak şekilde bozar. Serperek vereceksiniz.

Ortamın şartları

Bitkinin fotosentez yapabileceği tüm şartların kesinlikle yerinde olması gerekiyor. Yoksa faydası olmaz. Bitkilere göre değişen sabah veya gece saatleri meselesini yukarıda açıkladım. Diğer en faktör ortamın çok havadar olmasıdır. Bu en başta geliyor. Ortamda hava sirkülasyonu çok canlı değilse fotosentez olayı sekteye uğrar: Yaprakların gaz ve nem salması ve boşalan yere hava ile gerekli gördüğü maddeleri alabilmesi mümkün olamaz. Ayrıca esintisiz ortamda işe yaramayacağı gibi yapraklarda hastalıklara sebep olur. Yaprakları çok nazik olan bitkilerin su sıkıntısı çekiyor olmaması da önemli. Susuzluktan pörsümüş yapraklarda zararı olur.

Besinli suyun püskürtülmesi şekli ve sıklığı

Sisleme gibi olmalı. Tüm yaprakların ve dış dokusu taze olan dalların çok hafifçe, buğulanmış gibi incecik bir tabaka su zerrecikleriyle kaplanması yeterli. Daha fazla olursa damlalar oluşur ve yuvarlanıp boşa giderler. Sıklığına gelince haftada bir gün ya da iki-üç gün yeterli. En azından haftada bir gün yapın.

Genel kullanım bitki besinini tavsiye edilen dozajın beşte bir kadarını suya karıştırıp bununla yaprakları fısfıslayın.

Uyguladıktan önce ve sonra ortamın hafif esintili olmasını sağlayın.

Yapraklara aspirin fısfıslamak

Sadece bahçelerde yetiştirilen sebzelere, sadece 20 günde bir defa yapılmalı. Bunun besleyici hiçbir özelliği yok ama dolaylı olarak bitkilerin gelişimine katkısı var. Bitkilerin bağışıklık sistemini güçlendirir. Hem fotosentez olayını çok iyi destekler. Uygulandığında daha hızlı, daha sağlıklı gelişim olduğu, parazitlerin dadanmasının azaldığı, hastalıklara direncin arttığı kaydedilmiş. Dozaj ve sıklık fazla olursa bitkilere mutlaka zararı olacaktır. Ona göre dikkatli kullanın.

Yapraklara gübre, bitki besini ve aspirinli su fısfıslama hakkında

Aspirin

Bir aspirinin çeyreğini, yani dörtte birini 1 litre suda iyice eritin. Sabahleyin yapraklara fısfıslayın. Çok ince tabaka zerreler şeklinde yaprakları kaplaması yeterli. Sadece yirmi günde bir defa ve belirtilen dozajda. Bu ölçüleri aşarsanız zararını görürsünüz.

Kullanım zamanı: İlkbaharda ilk yapraklar tam olarak olgunlaştığı zaman başlanıp yaz ortasına kadar üç dört defa tekrarlamak yeter. Kışa kadar sağlıklı kalan küpe çiçeği gibi parazitlere hassas bitkilere sonbahara kadar devam edilebilir.

Aşağıda faydalarını okuyabilirsiniz.

1 — Aspirin salisilik asit içerir. Bitkiler zaten bağışıklık sistemleri için kendiler üretiyor. Fakat bunun çok yetersiz olduğu, pek işe yaramadığı görülmüş. Onun için yapraklara hariçten verilmesi tavsiye ediliyor.

2 — Sebze bahçelerindeki aspirin denemelerinde bitkilerin o yörede görülen çeşitli hastalıklara ve böceklere karşı mükemmel bir savunma mekanizması geliştirdikleri, normalinden çok daha verimli ve sağlıklı büyüdükleri gözlemlenmiş.

3 — Bitkilerin gelişimlerinde fotosentezi kolaylaştırma, terlemeyi daha sağlıklı hale getirme, iyon dolaşımını kolaylaştırma, çiçeklenmeyi aktifleştirme gibi çok faydalı etkileri olduğu iddia ediliyor.

4 — Araceae familyasından birkaç türdeki denemelerde bitkinin ısısının ortam ısısından daha yükseldiği görülmüş.

Aspirinli su ile çiçekleri sulamak faydalı mı?

Aspirini sakın topraktan vermeyin. Bitkileri felç edici etkisi var. Bütün aktiviteler durur ve ölüm süreci başlar. Vazo çiçeklerine faydasındaki etki aynı zaten. Vazodaki çiçekler felce uğrar. Solmaları gecikir. Dalında beş günde solan çiçek aspirinli suda belki on gün dayanabilir çünkü gelişim fonksiyonları bütünüyle ya da kısmen durmuştur.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Toprak - Gübre - Saksı

Etiketler: |

'Yapraklardan besin vermek' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Koçak, Konya dedi ki:

    Arpalara ve buğdaylara yabancı ot ilacı atıyoruz. Aspirinin içine eritip atsak faydası olur mu?
    ***
    Hayır tam tersine çok fena zararı olur.

  2. Candan, İzmir dedi ki:

    Pazardan satın aldıgım humuslu orman toprağı, hazır toprak, ponza ve leonardit karısımlı ayrı saksılarda kaktus ve sukulentlerim var. Bunlara ayrıca solucan gubresi (olduğu gibi ya da şerbet hazırlayıp) versem yakar mıyım acaba? Genta marka kaktus sıvı besinim de var. Bu şartlarda bu besine artık gerek olmayacak sanırım.
    ***
    Bence yaptığınız karışım bu yıl için yeterince besleyici olmuş ama şu tarif ettiğim gibi yaparsanız hiçbir zararı olmaz faydası olur: Solucan gübresini çay posası ile karıştırıp diplerinden alacağınız bir miktar toprakla da karıştırın ve sonra bu karışımı diplerine yayın. Onun yanı sıra kaktüs sıvı besinini tavsiye edilen dozaj ne ise o dozajı üç misli azaltmış olarak sonbahara kadar üç sulamada bir verin.

  3. Candan , İzmir dedi ki:

    Erdal Bey cok tesekkur ediyorum. Yazılarınızı dikkatle ve iyice hafızama kazıyarak okumaya çalışıyorum. İnanır mısınız dinleniyorum adeta.Tam bir başuçu kitabı kıymetinde benim için. Emekleriniz ve paylasımlarınız icin eminim ilgili tüm okuyucularınızla birlikte aynı derin minnettarlık ve saygıyı paylaşıyoruz. İyi ki varsınız…
    ***
    Sağ olun ben de size çok teşekkür ederim.

  4. İsimsiz dedi ki:

    Cam güzeli hastalandığı için bir asprini bir bardakta eritip verdim. Önce hastalıklı yaprakları solmaya başladı. Daha sonra da diğerleri. Onu kurtarabilir miyim?
    ***
    Aspirin vermek sadece öldürür. Başka hiçbir işe yaramaz. Ancak vazo çiçeklerinin çabuk solmamaları için işe yarar. Topraktan söküp bir süre suda bekletin. O sırada gübresiz ve kumlu bir toprak hazırlayın. Sonra dikip sulayın. Dip kısmı çürümüşse sağlam dallarını kesip suda köklendirebilirsiniz.

  5. Tayfun, Antalya dedi ki:

    Sivri bibere kabartma tozu veye karbonat versek olur mu?
    ***
    Hayır böyle fikirlere itibar etmeyin.

  6. Başarılı dedi ki:

    Aspirinde tutturmuşlar salisilik asid içerdiği için köklendirme hormonu yapıcaz diye. Aspirinin içerisindeki hangi madde felç etkisi yapar bilginiz var mıydı? Çok yaygınlaşmış bu uygulama beni de cahil yerine koyuyorlar.
    ***
    Köklendirmek istediğiniz bir dalı bir söğüt dalı ile birlikte suda bekletirseniz köklenmesi daha kolay olacaktır. Çünkü hem kendisi hem de söğüt dalı köklenmeye yarayan hormon salgılar. Söğüt dalından suya geçen salisilik hormon veya salisilik asit bitkilerin saldığı köklenme hormonunun daha iyi işe yaramasına yardımcı olur. Söğütte ve birçok bitkide salisilik asit var fakat köklenmede rol oynayan şey bu asit değildir. Aspirin ise salisilik asit değil, asetilsalisilik asittir. Bitkilerin köklenmesinde hiçbir işe yaramaz bilakis zararı olur. Ama bazen (eğer düşük dozajda ise) bitkilere zararı olmuyor. Sadece şurası kesindir ki aspirin hiçbir şekilde köklendirmeye yaramaz. Dallarının köklenme özelliği olan türler zaten hiçbir özel şey gerekmeden suda köklenir. Bunlarda aspirin deneyenler köklenmeyi aspirin sayesinde oldu zannederler. Bütün mesele bu.

  7. Özlem, Muğla dedi ki:

    Benim minik bir sebze bahçem var. Ormana çok yakınız. Suni hiç bir ilaç ya da gübre vermek istemiyorum. Fidelerin yapraklarında yaprak biti vardı. Acıbiber sarımsak yapıp yapraklarına sıktım ama sarardılar. Aspirinle sprey yapsam mı yapraklarına ya da ne kullansam bilemedim. Şimdide çekirgeler var. Yapraklar delik deşik. Ne yapayım?
    ***
    Kimyasal ilaçlar geniş tarım alanlarında, tarlalarda çevreye zarar verici olabiliyor ama küçük bahçelerde kısıtlı kullanımda hiçbir sorun olmaz. Bitki bitlerine en iyi çözümdür. Aspirinli su fısfıslamak bağışıklık sistemine etkili olduğu söylense de bence bitkilerin kendi doğal güçleri daha etkilidir. Ormana yakınsanız çalıların ve yabani bitkilerin en gür yetiştiği noktalardan en üst yüzey topraktan alıp gübre gibi kullanın. Bolca böcek kalıntıları içerir. Bunlardan toprağa geçen kitin maddesi bitkilerin savunma mekanizmalarının güçlenmesinde en iyi ilaçtır.

  8. İsmail Ceylan dedi ki:

    Hobi bahçemdeki domates fidelerine kullanabilir miyim? Kullanırsam nasıl kullanmam lazım?
    ***
    Hiç gerekmez. Siz bakımı doğru yapın bu yeterli. Sayfası: Domates

  9. Selim B. -Muğla dedi ki:

    Bitki zırhı diye çağırılan silikon (SiO2 + K2O) dendiği kadar faydalı mıdır? Hem topraktan hem de yapraktan uygulanabiliyor mu?
    ***
    Öyle şeylere inanmayın. Bitkinizi doğru şartlarda dosdoğru bakımla yetiştirirseniz sapasağlam olurlar. Başka şeylere gerek yok. Zaten bakımda ve şartlarda hatalarınız olursa hiçbir şeyin hiçbir şekilde faydası olmaz. Birileri internette sürekli yalan haberler çıkarıyor. Çiçekseverler hemen inanıyor. Yüzde doksan dokuzu yalan. Geri kalan %1 ise bilinçsizce, eksik, yanılgılı, bazen de gereksiz bilgilerdir. Amaçları sosyal medyada dikkat çekerek takipçi sayısını arttırmak. Ne yapsam da herkesin büyük dikkatini çekeceği ve elden ele tavsiye edecekleri bir video hazırlasam diye çırpınıyorlar adeta.

  10. Naile Ş. -Ankara dedi ki:

    Süper bosteer sıvı bitki gübresini evdeki çiçekli çiçeksiz bütün bitkilerine verebilir miyim? Ayrıca orkide için de kullanabilir miyim? Bir zararı olur mu ya da faydası?
    ***
    Hiçbir saksı bitkisine verilmez. Büyük zararlar görürsünüz. Sadece tarlalar içindir ama oralarda bile kesin gerekli ise kullanılmalıdır. Genelde toprağı beyaz ve kıraç olan tarlalar için uygundur. Salon bitkilerimiz için sadece ve sadece salon bitkileri için hazırlanmış olduğundan emin olduğumuz bitki besinlerinden kullanmak zorundayız.

  11. Mustafa, Ankara dedi ki:

    Yaprak asmasına aspirin verilir mi?
    ***
    Hayır.

  12. İsimsiz dedi ki:

    Saksıda yaprakları böceklenen biberleri aspirinli suyla sızlasam geçer mi? Toprakta da böcek var.
    ***
    Hayır bu şekilde hiçbir etkisi olmaz. İlaçlamanız lazım. Toprağı aspirinlemek ise bitkilere çok fena zarar verir.

  13. Sakine, Isparta dedi ki:

    Solucan gübreli suyu paşa kılıcına hangi saatlerde vermem gerekiyor?
    ***
    Bana sorarsanız hiç vermeyin. İlla verecekseniz önce suya karıştırma oranını çok düşük tutun ve ayda bir defa sadece saksının en kenarlarından az miktar dökerek verin. Saati önemli değil.

  14. Sakine, Isparta dedi ki:

    Sıvı solucan gübresini söylediğiniz şekillerde salon bitkilerime uyguladım. Birkaç senedir sağlıklı olan ve bir buçuk metreye ulaşan arekanın yaprakları sararmaya, cansızlaşmaya ve kurumaya başladı. Uygulama zararlı gelmiş olabilir mi ve toprağını değiştirsem bir faydası olur mu?
    ***
    Sakine Hanım yazı içinde “hangi türlere verilmelidir” gibi bir bölüm vardı. Güzünüzden kaçmış. Siz her bitkiye vermişsiniz. Çok ciddi bir hata. Ayrıca solucan gübresi ve diğer hayvan gübrelerinden yapılan gübre şerbetini fazla sulandırarak kullanmak sadece bahçelerdeki meyve ve sebze bitkileri için risksizdir. Yanlış bitkilere yanlış uygulamalar elbette zarar verecektir. Şimdi yazı içinden bazı bölümleri kaldırdım ki uzun laflar anlamayı zorlaştırmasın. Sorduğunuz için teşekkür ederim. Bozulan bitkiler ne şekilde zarar görmüştür bilemediğim için bir tavsiye veremiyorum. Belki bu uygulama yüzünden değil başka sebeplerle zarar görmüş de olabilirler. Yaprakları iyice yıkayın. Kökler çürüdü ise yapılacak bir şey yok. Lütfen nereden, kimden olursa olsun her tavsiyeyi hemen uygulamayın. Eğer bana güveniyorsanız benim tavsiyelerimi bile iyice tartın. Hatta soru yazın, cevap alın ve sonra uygulayın.

  15. Sevil, Ankara dedi ki:

    Merhabalar.
    Son zamanlarda sosyal medyada, bitkilere direkt olarak topraktan verilmek kaydıyla, Aspirin, Maya, Doğum kontrol hapı, süt, ezilmiş yumurta kabuğu, sulandırılmış ya da direkt olarak şeker… gibi malzemelerin verildiğini okuyorum, hatta çok fazla yorum okuyorum bu konuda. Bu malzemelerin bitkiye yarar mı yoksa zarar mı verdiği konusunda tecrübelerinizi, bilgilerinizi ya da bu konudaki düşüncelerinizi gerçek anlamda merak ediyorum.
    ***
    Sevil Hanım sosyal medyada insanlar takipçi sayılarını arttırmak için ne yapacaklarını şaşırdılar. Birçok safsatayı abarta abarta överler. İnanıp uygulayan insanlar sonra bana geliyor bitkim hastalandı, şöyle çürüdü, böyle karardı, yapraklar yattı, kurudu, toprak böceklendi diye çare arıyorlar. Ben o safsataların hiç birini yapmadım. Benim bitkilerim asla çürümez, bozulmaz. Habire çoğalıp dururlar. Maddi imkansızlıklardan ötürü bitki besini alamıyorum. Kendimce en ucuz torf toprak, biraz arazi toprağı, biraz sağdan soldan bulduğum inşaat artığı dere kumu (yıkayarak pisliğini ve tozunu temizlerim), biraz da kendi yaptığım bitkisel çürüntü gübresiyle hazırladığım topraklarda ama her şeyden önemlisi hava akımlarının sürekli olması sayesinde gayet güzel gelişiyorlar.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.