Agave victoriae-reginae

Meksika çöllerinin bitkilerinden Agave victoriae-reginae türüne Kraliçe Viktorya agavesi de derler. Sabit bir tür olmasına rağmen sayısız çeşitleri olan bir Agave türüdür. Gösteriş, egzotik, değerli bir peyzaj bitkisidir.

Agave victoriae-reginae türü gösteriş, egzotik, değerli bir peyzaj bitkisidir. İç içe yüzlerce yapraklarıyla bir top biçimini alır. Agave victoriae-reginae doğal yaşam alanında. Fotoğraf: Amante Darmanin

Doğal yaşam alanlarında diğer agavelerle birçok melezleri oluşmuştur. Bütün bunlardan dolayı, bu türün çok çeşitli görsellikleri ile karşılaşırız. Hakkında yazılan tarifler ise, her kim hangi çeşidini biliyorsa ona göre tarif etmiştir ve dolayısıyla bilgiler birbirleriyle çelişir.

Yapraklarında sert hatlarla olan içbükeylikler geometrik şekiller oluşturur. Dış ve iç yüzeylerdeki şekiller yapraklara bir üç boyutluluk havası verip sanki o yapraklar çok kalın ve etliymiş gibi izlenim doğurur. Bazı çeşitlerinde o çizgiler beyazımsı renktedir ve bitkinin güzelliğini arttırır. Yaprak uçlarında bir veya birkaç diken oluşumu vardır. Diken sayısı çeşitlerine göre değişir. Yapraklar tam yetişkin bireylerde ortalama 50cm’dir. Daha fazla devleşmezler.

Gösteriş, egzotik, değerli bir peyzaj bitkisidir. Agave victoriae-reginae zamanla büyüyüp azami 90cm kadar bir genişliğe sahip olur. Bunu düşünerek diğer uzun ömürlü komşu bitkilerle aralarındaki mesafeyi doğru ayarlayın. Viktorya agavesi sürekli, tek seferde çok fazla sayıda yeni yaprak verme özelliğine sahiptir. Böylece, yüzlerce yapraklarıyla bir top biçimini alır. Yeni yaprakların geldiği orta merkez kısmı göbek lahana gibi, iç içe yapraklarla göbeklidir.

Kış soğuklarına dayanıklılığı fazla yüksek değildir. Çeşitlerine göre -8C derece ile -15C derece arasında değişir. En azından tüm kıyı ilerimizde düşük rakım yerlerde kışın soğuktan zarar görmezler.

Kraliçe Victoria agavesi (Agave victoriae-reginae Variegata)

Variegata özellikli bir Kraliçe Viktorya agavesi – Fotoğraf: Pinterest

Çiçek açması hayatında bir defa, yaşlanınca, yaz aylarında olur. Sarı çiçekler açar. Fakat agavelerin çiçek açması artık hayatının son bulduğu anlamına gelir. Eğer dipten yavru vermemişse tamamıyla ölür. Ama yavru vermişse, onlar kendi geliştirdikleri kendi kökleriyle hayatlarına devam ederler.

Agave victoriae-reginae çok nadiren dip sürgünü (yavru fide) verir. Dolayısıyla çoğaltmak bu şekilde mümkün olamıyor. Onun için üretimini tohumlarıyla yaparlar. Gerçi bazı çeşitleri veya hibrit-kültivar çeşitleri arsızca kardeşlenme özelliğine sahiptir. Bunlarda yavruları ayırmakla çoğaltmak mümkün ve gayet kolaydır.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler: |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: