Ağlayan kalpler

Sıcak memleketleri sevmemesiyle her yerde yetişmeyen bu bitkinin bakımına dair bilgiler..

Ağlayan kalpler çiçeği

Ağlayan kalpler çiçeği Papaveraceae (Gelincikgiller) familyasından Lamprocapnos spectabilis türüdür (eski bilimsel adı Dicentra spectabilis). Anavatanı Doğu Asya’da Sibirya – Japonya arası bölgedir. Başlıca çiçek renkleri fuşya pembesi, mercan rengi, siklamen rengi ve beyazdır. İngilizcedeki iki yaygın adı kanayan kalp (bleeding heart) ve Hollandalı pantalonu (Dutchman’s trousers). Kış sonu ve ilkbaharda aktif olan bir bahçe bitkisidir. Serin iklimi sever. İlkbaharda kökten sürgünler çıkarır. Üçlü yaprakçıklı yapraklarla kaplı sürgün dallar en fazla 1m uzar ve çiçeklenir. İlk bir iki yılda kısa boylu ve az çiçekli olur. Yıldan yıla rizomlar güçlendikçe her bahar daha gösterişli, daha verimli gelişir.

Çiçekleri aşağı doğru kalp şeklinde olup damlıyor gibi uzantıları olduğundan dolayı ağlayan kalpler çiçeği demişler. Özel geliştirilen iri çiçekli kültivarları sevgililer gününde çok anlamlı bir hediye olur. Bu amaçla kesme çiçekçilikte önemli yeri var.

Ağlayan kalpler yetiştirilmesi, bakımı

Bir bahçe bitkisidir. Yarı gölge yarı güneşli, serin rüzgarlar alan bahçelere uygundur. Baharda yüksek sıcakların görülmediği yerlerde ağlayan kalpler çiçeği tam gün direkt güneş ister (kış sonu ve ilkbaharın ilk yarısında). Diğer yerlerde ve zamanlarda ise yarı gölge yarı güneş, yaz boyunca tam gölge.

Genelde yaz sıcaklarıyla beraber kurur ve ortadan kaybolur. Rizom kökler sonraki bahara kadar uyur. Yaz mevsiminin kısa ve biraz serince geçtiği memleketlerde, yazın fazla güneş almazsa yapraklar kışa kadar gayet canlı kalır. İlkbaharda yaz sıcaklarının erkenden baskın olduğu yerlerde çiçeklenme dönemi çok kısa sürer. Sıcak memleketlerin bahçelerine pek uygun olmadığı gibi yazın köklerini sağ tutmak mümkün olamayabilir.

En önemli özelliği

Kış soğuklarına dayanıklılığı müthiştir: -45C derece soğuğa dayanır. Ağır kış şartlarına sahip Ağrı, Kars ve Erzurum illerinde bahçelerinde süs bitkisi çeşitliliğinde sıkıntı çekenler için en uygun nadir bahçe süs bitkilerindendir.

Toprak niteliği

Yaz mevsimi kısa süren, aşırı sıcak görülmeyen yerlerde her türlü toprak uygundur. Diğer yerlerde ağlayan kalpler çiçeğinin toprağı eğer fazla süzek olursa köklerin yaz sıcaklarında ölme ihtimali yüksek. Çünkü sıcakta ısınmaya gelmez. Hafif – orta arası derecede killi ve bolca humuslu toprak gerekir.

Toprağın pH derecesine hassas değildir. Ağır asitliden orta derece alkalinli topraklara kadar her çeşit toprakta sıkıntısız gelişir. Sadece toprak iyi gübrelenmiş olmalı. Ağlayan kalpler çiçeğinin gösterişli çiçekli olması güzelce gübrelenmesine ve kışın ağır don olaylarında epeyce çile çekmesine bağlı.

Çiçeklenmesi

İlkbahar başında havalar fazla serin gittiği müddetçe peşpeşe sürgünler çıkarabilir. İklime göre ilkbahar ortasından veya yaz başından itibaren çiçeklenmeye başlar. Çiçeklenme süresinin uzun sürmesi havanın serin gitmesine bağlıdır.

Birkaç meraklının anlattığına göre ağlayan kalpler çiçeği kışın pek don olayı görülmeyen yerlerde hiç çiçek açmaz. Bu bilgi kesin değil ama kış mevsiminin hafif geçtiği yerlerde şikâyetler fazla.

Saksıda

Kalın kenarlı toprak saksıda yetiştirebilirsiniz. Saksı büyük olmalı. Biraz killice toprak kullanmalısınız. Çünkü sıcağı köklere ileten topraklarda, bir de saksıda olunca hayatta kalması çok zor olur. Yaz boyunca hiç direkt güneş almamalı.

Ağlayan kalpler çalı şeklinde gelişir.

Ağlayan kalpler çalı şeklinde gelişir.

Ağlayan kalpler çiçeğini sulama sıklığı

İlkbahar başında pek sulama gerekmez. Gür gelişirken toprak yüzeyi nemliliği hafiften kaybettikçe iyice sulayın. Çiçekler geçerken sulama sıklığını yavaş yavaş azaltın. Yaz sıcakları başlayınca eğer yapraklar dallar kurursa bu takdirde toprak tamama yakın gibi kurudukça sulayın. Fazla usun süre kupkuru toprakta kalmamalı. Yoksa toprak altındaki rizomları kurur ve ölür.

Çoğaltılması

1- Tohumları sonbahar sonunda ekilir. Suyu derhal süzdürür nitelikte kumlu toprak hazırlayın. 10cm çapında küçük saksılara toprağı doldurup sulayın. Sonra tohumları bir kasaya 4cm aralıklarla, 1cm derine gömerek ekin. Üst yüzey hafiften kurur gibi oldukça sulayın. Kışı dışarıda dondurucu soğukta üşüyerek geçirmeliler. İlkbaharda çimlenirler. Çimlendiklerinde en cılızları yok edin. Fideler biraz güçlendiğinde 15cm çapında saksılara tek tek dikin. Yaz sıcakları yaklaştıkça derece derece gölgeye alın. Yazı gölgeli ve kuzey rüzgarlarını kuvvetli alan yerde geçirmeliler. Toprağın üst yüzeyi hafifçe kurudukça sulayın. Sonbaharda bahçedeki kalıcı yerlerine veya birkaç yıl kalacakları uygun büyüklükteki kalın kenarlı toprak saksılara dikin.

2- Ağlayan kalpler çiçeği sonbaharın sonunda veya ilkbahar başlangıcında kökten ayırma ile çoğaltılabilir.

3- Kök çeliği bitkilerin kış uykusu zamanında yapılır ama ağlayan kalpler çiçeğinde çiçekler solduğu zaman yapılmalıdır. Aslında diğer bitkiler gibi kış ortasında yapmak daha uygun olur (her iki zamanda da deneyin). Ayrıntıları » kök çeliği sayfasından öğrenebilirsiniz.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: |

'Ağlayan kalpler' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Selim, Aydın dedi ki:

    Nereden satın alabilirim bu çiçeği lütfen yardımcı olun.
    ***
    İlkbahar aylarında İzmir ve Aydın civarlarında semt pazarlarının çiçekçilerinden bazıları pazar yerlerine getirip satarlar. Esas üretildikleri yerler Ödemiş ve Bayındır.

  2. Eskişehir dedi ki:

    Ağlayan kalp çiçeğini tohumdan yetiştirmek istiyorum. Ne zaman ekmeliyim?
    ***
    Sizin orada ağustos sonu, eylül başı uygundur. Diğer gerekli bilgiler yukarıda yazılı. Lütfen okuyun.

  3. Asuman, İstanbul dedi ki:

    Ağlayan kalp çiçeği tohumunu torf ve kum karışımı toprağa bugün ektim. Fakat şu an mevsim olarak uygun değilmiş. Çıkma şansı var mı?
    ***
    Sanıyorum yok. Dışarıda kuzeye bakan çok serin bir yerde gölgede tutun. Belki bu sayede yeterince soğuklama imkanı olabilir, yani havalar henüz serin gidiyorken..


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.