Crassulaceae familyasından Aichryson laxum birkaç yıllık, küçük çalı şeklinde bir sukulenttir. Ana vatanı Kanarya Adaları’dır.
Özellikleri
Aichryson laxum aşk ağacı aslında ağaç değil küçük bitkilerdendir. Sukulent bonsai meraklıları için elverişli gelişim gösterir. Bir veya birkaç yılda güzel sarı çiçeklerle bezenir. Doğal özelliği çiçek açtıktan sonra ölmesidir. Ama ömrünü uzatmak için çiçek açma döneminde bir şeyler yapabilirsiniz.
Çok dallanarak hızlı gelişir ama genelde yarım metreyi bulmaz. Tüylü yapraklı, sukulent özelikli küçük bir çalıdır. Yapraklarının her iki yüzü seyrek tüylüdür. Gölgede veya az güneşte yapraklar normal yeşil, fazlaca güneş alırsa kahverengimsi yeşil veya haki renkte olur. Dalları ince – sık tüylerle kaplıdır. Dokununca dallar yapışkanlı hissedilir. Tüyler havanın nemini alarak su ihtiyacını karşılama özelliğine sahiptir.
Gövdesi ve dalları tam olarak odunsulaşmayan Aichryson laxum kendi doğal yaşam alanlarında genellikle bir veya iki yıllıktır. Çiçek açtıktan sonra tohum oluşturup ölür. Çevreye dökülen tohumlar kolayca çimlenip büyürler. İnsanların saksıda yetiştirmelerinde biraz daha uzun ömürlü olması mümkün.
Habitat
Aichryson laxum Kanarya Adaları’nda deniz seviyesinden 1000 metre kadar yüksek kesimlerde, az yağışlı yerlerde, genellikle ağaç gölgelerinde yaşarlar. Islaklığını koruyan toprak alanlardan ziyade çürüntü birikimi olan volkanik taşlara köklerini yapıştırmış olarak yaşarlar.
Dayanıklılık, uyum
Susuzluğa dayanıklıdır ama hafif don olaylarına pek dayanamaz. Gerçi uzun sürmemesi şartıyla -4C dereceye kadar dayanır ama risklidir. Kışın 2C dereceden daha fazla soğuğa maruz kalmamalıdır.
Kayalık bahçelere uyumludur. Sıcak memleketlerde fazla güneşli yerlerde hayatta kalması zordur.
Kullanım
Aichryson laxum (aşk ağacı) saksı süs bitkisi olarak yetiştirilir. Sukulent bonsai için çok elverişlidir. Çiçek açmasına izin vermeden az biraz gayretle minyatür bir ağaç görünümü vermek mümkündür. Bu haliyle çok güzel olsa bile esasen çiçek açtığı zaman muhteşem güzel olur. Fakat çiçek açması hayatının sonu demektir.
Çiçek açması
Aşk ağacı yeterince gelişip biraz dallandığında eğer güneşli bir yerde ise ikinci yıla varmadan ya da ikinci yılda ilkbahar ve yaz aylarında yeşilimsi sarı çiçekler açar. Çiçekler yapraklı dallarının biraz daha yükseğinde saplar ucunda toplu halde açarlar.
Yetiştirme ve Bakım
Kısaca özetlersek aşk ağacı Aichryson laxum küçük saksı, az toprak, seyrek sulama ve az güneş ama güçlü ışık ister. En ciddi ihtiyacı ise sürekli hava akımlarıdır. Ayrıntılar aşağıda.
Güneş ihtiyacı
Kendi doğal tercihi az güneşli, hafif gölgelik alanlardır. Zaten doğal yaşam alanları dağ tepelerinde ormanlık çalılık yerler olup geceleri oldukça serin geçer. Dolayısıyla yazları çok sıcak geçen memleketlerde yaz boyu kuzey cephede veya klima ile serinletilen odalarda tutmak gerekir. Kış boyunca güneşli pencere önünde tutmalısınız. Yazın direkt güneş almayan ama güçlü aydınlık bir yerde veya “en iyisi” sadece sabah veya akşam güneşi alan bir yerde tutun.
Toprak
Çok humuslu doğal toprak ya da humus katkılı torf toprak gerekiyor. Toprağı 3-4mm temiz dere kumu ile eşit oranlarda karıştırın. Bu karışımı ise ponza taşı ile karıştırmalısınız. Yani 3 ölçü kumul toprak + 1 ölçü ponza taşı.. Birbirleriyle harmanlayın.
Sulama
Yaz boyunca açık havada tutuyorsanız bu süre içinde toprağı kayda değer bir kuruma gösterdikçe sulayın. Kapalı yerlerde ise yaz boyunca toprak tamamıyla kupkuru olunca sulayın. Kış boyunca da aynı şekilde devam edin.
Besin verme
Ev saksı bitkileri için olan ama çiçek amaçlı bitki besinini tavsiye dozajın yarısını uygulayarak ayda bir defa verin. Bütün yıl devam edin. Eğer kışın soğuk odada tutuyorsanız kış boyunca vermeyin. Çiçek açmasına izin verecekseniz tomurcuklar ilk göründüğünde besin vermeyi bırakın. Çünkü çiçek açtığında bünyesindeki tüm gücünü çiçeklerine ve oluşturacağı tohumlarına aktarır.
Budama, çiçeklendirme ve ömrünü uzatma
Aichryson laxum bitkisinin çiçek açması öleceği anlamına gelir. Henüz küçükken tomurcuk vermeye girişirse tomurcukları ilk farkettiğinizde kesip yok etmelisiniz. Böylece gelişmeye, serpilmeye devam eder. Gelişirken istediğiniz gibi bir bonsai formu vermek için gereken şekillendirme budamalarını yapmalısınız. Yeterince büyüyüp güzelleştiğinde bırakın çiçeklerini açsın. Eğer çiçekleri en güzel halini aldıktan sonra, solmaya yüz tutar tutmaz daha fazla bekletmeden tüm çiçekleri saplarıyla beraber keserseniz ve biraz da kısaltıp küçültürseniz ölmeyecektir. Veya önceden dallarından kesip yenilerini ürettiyseniz ölmeye terk edebilirsiniz. Zaten yıldan yıla dip kısmının direnci azalır. 3 yıldan fazla yaşatmaya çalışmayın.
Aichryson laxum çoğaltma
Güzelce gelişmiş, fazlaca dallanmış olan aşk ağacından 8-10cm kadar dallar keserek alın. Dallardaki alt yaprakları makasla kesin. Bir gün açıkta bekletin. Sonra yukarıda tarif ettiğim toprak karışımına dikin. Toprak ilkin kuru olmalı. İlk bir hafta boyunca sulamayın. Sadece geceleri yapraklarına su fısfıslayın. Bir hafta geçtikten sonra artık normal sulama rejimini devam ettirebilirsiniz.
Kaynaklar
Aichryson laxum – plantsrescue.com
Aichryson laxum – Tree of Love – worldofsucculents.com