Crassula muscosa, yosun krasula

Crassulaceae familyasından ince dallı, küçük yapılı bir tür. Bilimsel adı Crassula muscosa‘dır (eski adı Crassula lycopodioides). Yosuna benzettikleri için ‘muscosa’ demişler. Yosun krasula diyebiliriz. Bizdeki adı prenses çamı. Bakımı vesaire ayrıntılı bilgiler aşağıda.

Prenses çamı (Crassula muscosa) veya yosun krasula incecik dalları sıkıca mini ince yapraklarla kaplı bir bitkidir.

Özellikleri

Mini yaprakları incecik dallarda çık sıkı bitişik gelişir. Dalda yaprak dizilimi karşılıklı dört yapraktır. İnce gövdede yaprak boğum araları yok gibi kısa ve yapraklar fazlaca bitişik olduğu için yosun krasula sanki yapraksız gibi ve dört köşeli gibi görünür.

Yosun krasula veya prenses çamı serin aylarda biraz açık tonda yemyeşil, sıcak aylarda direkt güneşte sarımsı açık yeşil (bezen fıstık yeşiline yakın tonda) olur. Yaz ve sonbahar aylarında çiçeklenir. Çiçekleri beyazımsı, sarımsı soluk renkte ve gösterişsizdir. Direkt güneş almazsa çiçek açmaz.

Habitat: Anavatanı Afrika’nın güneyinde Namibya’nın güneyi ve Cape dolaylarıdır. Kurak ve yarı kurak yerlerde, çoğunlukla kayalık arazilerde görülürler.

Dayanıklılık: Kış soğuklarına en fazla -7C dereceye kadar dayanan prenses çamı daha fazla soğukta duruma göre kısmi zararlara uğrar veya tamamıyla ölür. Yazın şiddetli sıcağa, uzun süreli direkt güneşe dayanıklıdır fakat öğle saatleri güneşinden korumazsanız taze yemyeşil güzelliği azalır.

Kullanım: Kayalık bahçe tasarımlarına uygundur. Bahçelerde yer örtücü olarak güzel bir bitkidir. Diğer küçük yapılı sukulent türlerle aranjman yapmada kullanıma elverişlidir. Evlerde yetiştirilebilir.

Prenses çamı (yosun krasula) bakımı

Crassula muscosa türünün yetiştirilmesinde ve bakımında izlenecek yol nerede ne amaçla yetiştirildiğine göre değişir.

Hassaslıkları: Yosun krasula (prenses çamı) su tutucu topraklarda çok hassastır. Ayrıca hava akımlarına fazlasıyla muhtaçtır. Herhangi bir nedenle kolayca kökler ve köklerin çıktığı ana gövde çürür. Üst kısımdaki sağlıklı dallar kopup toprağa düşer. Ama bir yandan da sabit durabildikleri yerlerde kolayca köklenip gelişimlerine devam ederler. Bu tip bozulmalara aslında daha çok toprağının tuzluluk derecesi sebep olur. Aşağıdaki sulama tavsiyeme uyarsanız bu tip riskleri büyük ölçüde azaltırsınız.

Prenses çamının diğer bir hassaslığı ışık yetersizliğine karşıdır. Odalarda kumaş perdelerin arkasındaki loş ışıklı köşelerde sağlığı bozulur ve fazla yaşayamaz.

Güneş ihtiyacı: Güneşi sevse de fazlasından korumalısınız (yoksa rengi pek göz alıcı yeşil olmaz). Prenses çamı salon ve ofislerde güçlü ışıklı ve havadar bir yerde tutulmalıdır. En iyi yer pencere kenarıdır. İç mekanlarda yemyeşil ve taze görünümlü olması gerektiğinden dolayı ısıtıcı direkt güneş ışınlarını fazla almamalıdır.

Toprak

İç mekanlarda yosun krasula prenses çamının toprağı salon süs bitkileri toprağı ile kuvars (silisyum) kumu eşit oranlarda karışımı olmalıdır. Kum yerine ponza taşı da uygundur.

Açık havada saksılarda yine aynı karışım ama kum veya ponza miktarı %25, toprak miktarı %75 tutulmalıdır.

Bahçelerde-balkonlarda kayalık dekorasyonunda kayalar arasında ise toprak karışımı istemez. Onun yerine şöylesi daha uygundur ve doğadaki yaşam tarzına yakındır: Büyük taşlar arasındaki boşlukların dibine iri çakıl veya kum, hatta mıcır yerleştirip üzerine çok az miktarda salon bitkisi toprağı dökerek prenses çamı fidelerini toprağa yerleştirin.

Kayalık bahçe konseptinde prenses çamını güneşten korumak gibi bir alternatifiniz olamıyorsa sorun değil. Sadece renk tonu soluklaşacaktır. Sıcak hava ve saatlerce direkt güneş etkisiyle rengi ya sarımsı soluk açık yeşil olur ya da fıstık yeşiline yakın güzel bir açık yeşil renkte olur.

Sulama

Salon, ofis vb iç mekanlarda toprağı iyice kurudukça bol bol su dökerek sulayın. Toprağı adeta yıkanmalı. Açık havada saksıda yetiştirilen prenses çamı yosun krasulalar yazın toprak hafifçe kurudukça, diğer zamanlarda tamamıyla kurudukça yine bolca su dökülerek sulanmalıdır. Kayalık bahçe tasarımında ise taşlar arasında zaten toprak birkaç saatte kuruduğu için yazın her akşam, diğer zamanlarda sabah-öğle arası iki üç günde bir, bol bol su dökerek sulayın.

Az miktarda su ile sularsanız toprakta tuzluluk git gide yükselir ve bu da kökleri ve dip kısmı olduğu gibi çürütür. Onun için yosun krasulanızı sularken bol bol su dökün.

Suyun niteliği önemlidir. Evinize gelen belediye şebeke suyunuz artezyen kuyusu suyu ise bunu kullanmayın. Toprağın alkalinliliğini arttırır. Oysa prenses çamı (yosun krasula) asitli toprak ister. Toprakta alkalinlilik artarsa rengi sarımsı olur (aşırı güneş ve sıcakta olduğu gibi). Sulama suyu ne kadar az kireçli olursa o kadar iyi.

Bitki besini, gübre: Prenses çamına hayvan gübreleri uymaz. Kesinlikle kullanmayın. Bitki besini ise salon bitkilerine özel, suya karıştırılan genel amaçlı (NPK eşit ağırlıklı) bitki besininden olmalıdır. Bunu kutusunun üzerinde belirtilmiş olan tavsiye dozaj ne kadar ise, prenses çamı için üç misli kadar azaltın ve her üç sulamada bir verin. Besinli su ile sularken az su dökün. Diğer sulamalarda bol bol su dökerek sulayın.

Yosun krasulayı veya prenses çamını çok seviyor ve daha da güzel ve coşkulu yetişmesini istiyorsanız ⇒ maden suyu ile nöbetleşe sulama sayfamı okuyun ve ona göre yetiştirin. Çünkü mineralli toprağı seviyor. Orada tavsiye edilen bitki besinini de burada anlattığım gibi üçte bir düşük dozajlı ayarlamanız gerekiyor. Bu uygulamaya kış aylarında devam etmeyin.

Saksı – toprak değiştirmek gerekmiyor. Aynı saksıda aynı toprakta yıllarca kalabilir. Fazla uzayıp karman çorman görünüm alırsa budayarak kısaltın ya da aşağıda anlatıldığı gibi yeni bir saksıya dallarını dikerek yeniden başlatın.

Crassula muscosa

Çoğaltılması

Prenses çamı dallarını kırıp iki gün açıkta beklettikten sonra istediğiniz yere ortalama 4cm ara ile dalların dip kısmını 2cm kadar gömerek dikin ve sulayın. Yılın her zamanında yapabilirsiniz. Tohumla çoğaltmada ise tohumların sonbaharda ekilmesi gerekiyor.

Crassula muscosa (yosun krasula) yanlış toprakta ve yanlış ortamlarda bulunmadıkça ve bakımı doğru yapıldıkça problemsiz bir bitkidir.

Faydalanılan Kaynaklar

Crassula muscosa – llifle.com
Crassula Species, Watch Chain Plant, Clubmoss Crassula, Princess Pine, Rattail Crassula – Dave’s Garden

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler: | |

'Crassula muscosa, yosun krasula' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Özge, Ankara dedi ki:

    Prenses çamı yetiştiriyorum. Sularken dallarına su değmesinde bir sakınca var mı? Yaz aylarında gövdesine su fısfısı ihtiyacı duyar mı?
    ***
    Ev içinde ise zararı olur. Açık havada ise hiçbir zararı olmaz. Su fısfıslamanıza ihtiyacı yok.

  2. Özge dedi ki:

    Prenses çamı çoğaltmayı deniyorum. Kopan küçük bir kısmı toprağa diktim. Köklendi, uzadı. Ancak uzadıkça dik duramıyor. Ne yapmam gerekir?
    ***
    Dik durmaları için daha fazla güneşe ihtiyaçları var. Aslında o durumda da pek dik duramazlar ama daha güçlü olacakları kesindir. Bırakın dik durmasın. Toprağa yatar, yeni yan dallar çevreye yayılarak yükselmeye çalışırken birbirlerinin desteği ile dik duracaklardır. Kendi haline bırakın.

  3. Leyla, İzmir dedi ki:

    Ben de bugün prense çamı aldım. Sizce bakımı evde mi iyi olur balkonda mı?
    ***
    Evde hiç denemedim bunu bilemem. Yıllardır bahçede hem saksıda hem yerde yetiştiriyorum. Az güneşli yerleri seviyor.

  4. Emel, Mardin dedi ki:

    Prenses çamım gayet güzel gelişiyordu. Havalar soğuyunca balkondan içeri aldım. Son günlerde eğilmeye, dipten kurumaya başladı. Tekrar balkona mı almalıyım? Donmasından korkuyorum.
    ***
    Kışın dışarıda bırakmak istemediğiniz bitkileri dışarıda havaların iyice soğumasına kadar bekletirseniz aniden sıcak-havasız odalara geçtiklerinde sonuç genellikle sizinki gibi oluyor. Daima sonbahar serinleri kendisini pek belli etmeden hemen önce içeri almalısınız. Bu kesin şart bir şey. Aklınızda bulunsun. Şimdi prenses çamının kopuk dallarından alıp dışarıda toprak yüzeyine koyun. Dip kısımları belli belirsiz toprağa gömülü olsun. Bu parçaları sulamak yerine ara sıra üstlerine su fısfıslamak yeter. Zamanla canlanırlar.

  5. Şefika, İstanbul dedi ki:

    Prenses çamımı dikel iki hafta oldu. Bazı dalları sararmaya başladı. Sararan yerleri de kurur gibi oluyor. Ne yapmalıyım? Sukulentlerime ne zaman vitamin vermeliyim?
    ***
    Toprak altında kalan kısımların toprağın özelliği yüzünden çürümeye başlamıştır. Sebep bu. Vitamin veya bitki besini her bitkiye aynı şekilde verilmez. Sukulentler birbirleriyle hiç alakası olmayan ihtiyaçlara sahip binlerce farklı bitkilerdir. Hepsine aynı muamele yapılmaz.

  6. Bediha, İzmir dedi ki:

    Ben de bugün prenses çamı deliksiz saksıya ektim. Hava akışı olmayan bir yerde bu sorun olur mu ya da günde kaç saat hava akışına maruz kalmalı?
    ***
    Tüm gün dışarıda dursun. En iyisi bu. Ayrıca zaten içeride veya dışarıda hiç farketmez dibi delikli olmayan saksıda yaşama şansı hiç yok.

  7. Reyhan İstanbul dedi ki:

    Preses çamı aldım küçük saksıya diktim. Yerini hiç değiştirmedim. Güzel yetişiyordu sonra kurumaya başladı. Saksısı acaba yeterli gelmiyor mu?
    ***
    Saksı fazlasıyla yeterlidir de esas problem bu bitkinin sıcak-havasız odaları sevmemesi. Ayrıca toprak konusunda çok hassas. Tüm dip kısımları her an çürüyebiliyor.

  8. Beyza, İstanbul dedi ki:

    Ben bu bitkiden aldım bakımını yapıyorum ama daha ilk günleri. Nedense küçük küçük kopuyor ve aynı saksısında duruyor. Büyüyene kadar orada minik saksısında kalsa olur mu?
    ***
    Olur. Hiçbir sakıncası yok.

  9. Seda, Bursa dedi ki:

    Benim bitkimin dip kısımları beyaz ve yapış yapış oldu nedendir?
    ***
    Bitlenme ya da başka bir hastalık. Yıllardır yetiştiriyorum bu tip bir sorun hiç görmedim. Ama yapış yapış olma sorunu kesinlikle bitki bitleri yüzünden olur. Büyüteçle dikkatle incelemelisiniz.

  10. Aygül, Adana dedi ki:

    Çiçekçiden çoğaltma saksısında aldım. Birkaç gün odada kaldı. Daha sonra dalları aşağı doğru eğildi. Saksısını değiştirdim. Maden suyu döksem acaba dikleşir mi?
    ***
    Hayır işe yaramaz. Dip kısımları tamamen çürümüştür. Açık havada tutun. Sağlam dallarını kesip alın ve toprağa yatırın. Toprağa sıkıca temas etmesi için üzerlerine fındıktan biraz büyük taşlar koyun. Toprak kupkuru olmadıkça sulamayın. Bu sayede yeniden köklenir.

  11. Neslihan, İstanbul dedi ki:

    Bitkimin bazı yerlerinde özellikle alt kısımlarda yapraklarda kuruma oluyor. Kahverengi bir görüntüsü var. Üst kısımlar yeşil ve canlı ne yapmam gerek?
    ***
    Havalar ısınınca benimkilerde de (sadece dalların dip kısımlarında) benzer şeyler oldu. Yaprakları pek dayanıklı değil. Zamanla alt kısımları çıplak kalıyor. Sizinkinin bazı dalları komple kuruyorsa onların kökleri veya dip kısımları çürüyor demektir. Sağlıklı yerlerinden kesip alın ve başka saksıya kumlu toprak ile dikin. Böylece bitkinizi hem yok olmaktan kurtarmış hem de yenilemiş olursunuz.

  12. Aysu, Sinop dedi ki:

    Ben kaç kere aldım fakat yaşatamadım. Yaprakları sararıp ölüyor. Ne yapmalıyım?
    ***
    Ev ortamlarında tutmanız biraz riskli. Toprağın yapısına göre hemen bozulup ölürler. Açık havayı daha çok seviyor. Bulunduğu yer çok az güneşli ama iyi ışıklı olmalı. Evde yetiştirecekseniz 1 ölçü torf toprak + 1 ölçü iri taneli dere kumu karışımı yapın. Hava akımlarını kuvvetlice hissedeceği bir pencere yanında tutun.

  13. Ela, İzmir dedi ki:

    Bugün aldım. Toprak olarak kaktüsler ve sukulent toprağı var elimde. Değiştirsem, Can suyu versem olur mu ya da ne zaman sulamalıyım?
    ***
    Toprak konusunda son derece hassas. Kök ve dip kısımları her an çürüyebilir. Onun için çok çabuk kuruyan toprak kullanın. Torf toprak + iri taneli dere kumu eşit oranlarda harmanlarsanız iyi olur. Kaktüs toprağı diye satılan ticari ürüne hiç güvenmeyin. Sulamayı toprak iyice kuruduğu zaman ama bolca su ile yapmalısınız. Kırılan, kopan dallarını sadece toprak üzerine bırakırsanız kolayca köklenirler. Yani kolay kolay kaybetmezsiniz. Hatta dallarını farklı saksı bitkilerinin diplerine bırakın. Mutlaka en az biri yerini sever ve güzelce serpilir. Benimkiler ikide birde dipten çürüdüğü halde 6 yıldır yok olmadılar. Bahçeye attığım parçalar bile bahçede köklenip hayatlarına devam ediyor. Havasız ışıksız dip köşe yerlerde tutmayın. Bu çok önemli.

  14. Daisy, England dedi ki:

    I have this interesting plant. I am wondering does it ever flower?
    ***
    Yes, it does.

  15. Kamer U. -Sivas dedi ki:

    Benim bitkimi alalı 6 ay oldu saksıyı sardı. Son 1 haftadır bit gibi küçük beyaz sirkeler oluştu. Ne yapmam gerekiyor?
    ***
    En iyisi o maddeleri cımbız ile tek tek ayıklayın. Ne oldukları hakkında bir fikrim yok.

  16. Sefa dedi ki:

    Prenses çamı yaklaşık üç yıldır çok sağlıklı bir şekilde saksıda evde idi. Ancak şu sıralar o kadar kötü kokuyor ki yanında duramıyoruz. Toprağında vs hiçbir anormallik yok. Nedendir ne yapabiliriz?
    ***
    Durup dururken kendiliğinden öyle bir koku oluşması mümkün değil. Evden birisi toprağına sebze haşlanmış su dökmüş olmalı. Lahana, brokoli, karnabahar, nohut, fasulye suları çok fena koyu yapar ve günlerce o koku dinmez. Yapacağınız bir şey yok. Dışarıya koymalısınız.

  17. Şeyma D. -Ankara dedi ki:

    Prenses çamımın gelişimi çok güzel,güneş gören taraf biraz daha gür ,fakat o gürleşen kısmın dallarının altında beyaz beyaz kökler çıkmaya başladı ,acaba oraların toprağa mı değmesi gerekiyor.büyük saksıya mı almalıyım?
    ***
    Hayır asla saksı-toprak değişimi yapmayın yoksa hemen çürürler. Bırakın istediği gibi dallar uzatsın kökler uzatsın. İsterseniz tök çıkaran dalların bazılarını kesip alın ve başka bir saksıya koyun. Dalları gömmeyin. Sadece kuru toprağa köklerin deymesi yeterli. Sonra hafifçe su serpin. Zamanla kökler toprak içinde ilerleyip güçlenir. Ama dip kısımlar bazen kuruyabilir. Dalların sağlıklı olan devamı toprakla temas ederse onlar toprağa kök salar. Sudan daha çok nemli ve hafif serin ortamlarda serpiliyor bunlar. Ayrı saksılarda dalları köklendirme işini sıcak yaz ayları dışında her zaman yapabilirsiniz.

  18. Gülsemin, Mengen dedi ki:

    Dışarıda kaya ve taşların arasındaki boşluklarda gelişir mi? Bol yağışlı ve kışları don görülebilen bir yerdeyiz bolu kadar sert olmasa da iklim. Yoksa saksıda evde mi tutmalıyım?
    ***
    Didim’de bahçede yetişiyor. Yazın fena şiddetli sıcaklarda perişan olup kış boyunca gayet güzelleşiyorlar. Burada kışın 0C ve -1C derecelerdeki hafif don olaylarından hiç zarar görmedikleri kesindir ama sizin orada sanıyorum kışa dayanamazlar.

  19. Seda, Ankara dedi ki:

    Merhaba, sulama konusunda bir sorum olacak: ben hep alttan suluyordum, yani tabağa su dolduruyorum deliklerinden suyu çekiyordu. Yanlış mı yapmışım, zaten hiç büyümedi yaşamakla, yaşamamak arasında. Siz üstten bolca su dökerek sulayın yazmışsınız okuyunca eyvah dedim…Bunun gibi diğer sukulentlerimi de su değerse çürürler diye korktuğumdan alttan suluyordum. Hep yanlış mı yapmışım?
    ***
    Yanlış ama toprağın özelliğine göre zararı olmayabiliyor. Bitkinizin büyümemesine gelince, sebebi serin esintiler olunca gelişim göstermesi, sıcak ve durağan havayı hiç sevmemesidir. Yani eviniz püfür püfür havadar değilse işi zor. Didim’de yıllardır bahçemde yetiştiriyorum. Yazın burası felaket sıcak olduğundan bunlar yazın bir hayli kötüleşiyor. Kış boyu ise güzelleşiyorlar. Sürekli açık havada, dışarıdalar. Ankara’da yaz boyunca geceleri fazla pek sıcak olmadığı için orada yazın kötüleşeceğini sanmam. Hıdrellezden sonra dışarı çıkarın. Açık havada hızlıca birçok yeni dallar verir, birkaç misli çoğalır. Eylül sonunda veya ekim içinde tekrar içeri alırsınız.

  20. Mine, Ankara dedi ki:

    Prens çamımda kurumalar başladı. eski yeşilliği yok ve dökülmeler mevcut. ne yapabilirim?
    ***
    Sıcak ve havasız yerleri sevmez. Ankara’da yazın bu zamanında, açık havada bozulmaması gerekirdi. Galiba kapalı yerde tutuyorsunuz. Didim’de her gün 40 derece sıcak havaya rağmen dışarıda pek fazla sorun olmuyor. Sadece yaz boyunca biraz rengi solmuş oluyor. Sizin orada çok daha canlı olması gerekirdi. Bazı hatalarınız olmuş. Belki de toprağıyla ilgilidir. Toprağın özelliğine göre bunların dip kısımlardan çürüme hassaslığı var. Saksıda öyle olan, dibi çürüdüğü için üst dalları solmuş parçaları yani üst kısımları koparıp bahçeye atmışımdır. Düştükleri yerlerde toprağa kök salarak hayata tutunmuşlar. Bahçede zaman zaman rastlıyorum: Kendiliğinden köklenmiş ve dallanıp budaklanmışlar. Eğer onları koparıp atmasaydım saksıda bekletseydim tamamen öleceklerdi. Tavsiyem: toprak iyice kurumadıkça sulamayın ve öyle bozulmaya başlayan dalları kırıp başka saksılara toprak yüzeyine bırakın.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: