Arundina graminifolia

Orchidaceae (orkidegiller) familyasının Epidendroideae alt familyasındandır. Bilimsel adı: Arundina graminifolia. Diğer veya eski bilimsel adı: Bletia graminifolia. Ana vatanı Asya kıtasının güneydoğusudur.

Bambu orkidesi (Arundina graminifolia) çiçeklerinin yakından görünümü

Bambu orkidesi çiçeklerinin yakından görünümü. (1)

Özellikleri

Yapraklar oldukça dayanıklı olup uzun zaman taze yeşil görünümünü korur. Bambuya benzetilir ve çok da beğeniliyor. Çiçek açtığı zaman bambu dallarının ucunda orkide çiçeği var gibi görünür. Çiçekleri çok hoş kokuludur. Normal toprakta yetişen bahçe orkidelerindendir.

Habitat

Arundina graminifolia türünün ana vatanı güneydoğu Asya tropikal / subtropikal bölgeler ve daha doğuda Pasifik Adaları’dır. Yağmur ormanı bölgelerinde ama güneş alacakları yerlerde gelişirler. Orman içlerinde gölgede yetişmezler. En çok 200 metreden daha fazla yükseltilerden 2000 küsür metreye kadar yüksek yerleri, yamaçları severler.

Soğuğa dayanıklılığı

En fazla -7C derece: İstanbul, İzmir, Trabzon, Samsun, Rize ve tüm Akdeniz kıyı kesimlerinde bahçelerde yetiştirmeye uygundur. Her bahar yeni dallar uzatır. Yaz ortasına kadar gelişimini tamamlayıp çiçek açar.

Kış soğuğu olmayan yerlerde ve uygun ısı ve güneş sağlanmış içmekânlarda kökten zamanla peş peşe çıkan kamışlar farklı zamanlarda çiçek açacak olgunluğa ulaşırlar ve böylece bütün yıl çiçekli olurlar.

Arundina graminifolia bambu orkidesinin çiçek açma özelliği

Bir çiçeği en fazla üç gün dayanır (Genelde bir gün dayanırlar). Bir kamış gövde ucunda tomurcuklar peş peşe açarlar. Normalde her gün biri. Böylece bir kamış, tepeden 10 kadar tomurcuk çıkardıktan sonra yaklaşık 10 – 15 gün boyunca ucunda tek açmış çiçek bulundurur. Her gün biri solar diğeri açar.

İklim elverişli olduğunda bütün yıl çiçek açma özelliği var. Saksılarda evlerde güneşli cam önünde kış boyunca çiçek açması mümkündür. Bu elbette çok sayıda köklerin birbirlerinden farklı zamanlarda yeni gövde uzatmasıyla olur. Çok geniş saksılara birkaç kök dikmek gerekir. Aralarında en az 20 cm mesafe olacak şekilde dikmelisiniz.

Arundina graminifolia yetiştirme, bakım istekleri

Gelişim zamanında suya çok ihtiyaç duyar. Toprak tamamıyla kurumaya vakit kalmadan tekrar sulamalısınız. En iyi açık havada yetişir. Evlerde yetiştirmek için sürekli hava akımları ve güneş sağlamalısınız. Güneşi çok sever.

İstanbul ve Karadeniz kıyı kesimlerinin nemliliği yeterlidir. Diğer yaşayabileceği yerlerde çok yeşillikli alanlara veya  her gün sulanan çimenliklerin yanına ya da havuz kenarlarına dikmek gerekir. Yerini severse yıllarca yaşar. Bir kök yılda bir kamış gövde çıkarır. Genelde 1 metre civarında uzunlukta olur. İyi toprakta, havadar ve yüksek nemli yerlerde iyi serpilir. Güneş yetersizliği olursa boyu 2 metreyi geçer.

Toprak

Arundina graminifolia humuslu doğal toprak + kompost karışımları gibi topraklardan ister. Saksılarda iç mekânlarda yetiştirecekseniz aynı özellikteki toprağa veya torf toprağa kuvars kumu ve ponza taşı da karıştırmalısınız. Şöyle bir karışım iç mekanlar için idealdir:

3 ölçü torf toprak + 1 ölçü iri taneli (2-3mm) temiz dere kumu + 1 ölçü ponza taşı

Saksısı keçe veya cilasız terakota saksı olmalı.

Bahçede bambu orkidesi

Bahçeye dikerken ayrıca şuna dikkat edin: Mesela düşünün ki bambu orkidelerini toprak yüzeyine öylece koydunuz ve üzerini toprakla örttünüz. Yani, bunları dikeceğiniz yer normal yüzeyden yükseltilmiş olmalı ve kenarlardan hava alabilmeli. Aynen yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi.

Arundina graminifolia çoğaltma, üretim

1) Tohumları çevreye dökülüp kendiliğinden yetişirler. Tohumlarıyla çoğaltmak basittir.
2) Yumrularını ve sürgünlerini ayırmakla çoğaltılabilir.
3) Kamış dalda küçük yumrular oluşur. O zaman ortam hava nemliliğini daha da yüksek tutmalısınız. Yoksa gelişemezler. Her gün üstlerine birkaç defa su fısfıslayın. Bunlar köklenince ayırıp toprağa dikmelisiniz.

(1) – Büyük fotoğraf kaynak: garden.org

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: |

'Arundina graminifolia' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Çiğdem, Ankara dedi ki:

    Bambu orkide hediye olarak geldi. Kapalı balkonum var acaba orada olur mu?
    ***
    Kapalı balkonunuzun şartlarını hiç bilmiyorum ve bu yüzden evet olur ya da hayır uygun değil gibi bir şey diyemem. Şimdi eğer sıcak yere alışmış durumda ise (ki bunu anlamak mümkün değil) aniden soğuk yerde bulundurmak ciddi zararlar verecektir. Hatta salonlarda bile alışık olduğu yere göre az farkla daha serin yerler zarar verebilir. Toprak tam kuru ise şanslısınız. Bu durumda sorun çıkmaz. Toprak kupkuru olsa bile iki ay daha susuz bırakmak iyi olur.

  2. Fatma, İstanbul dedi ki:

    Bambu orkidemin yaprakları sararmaya başladı. Gündüz Işık alan ama gece biraz serin olan bir yerde tutuyorum. Sıkıntı olur mu?
    ***
    Evlerde yaşaması çok zor bitkilerdendir. Güneş ve rüzgar olacak. Havalar yeterince ısındığına göre isterseniz ve mümkünse sonbahara kadar dışarıda tutmanız sağlığına kavuşup yeni sürgünler vermesi açısından iyi olur.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.