Atlas çiçeği (Epiphyllum hibritleri)

Atlas çiçeği, atlas kaktüsü ve orkide kaktüsü isimleriyle tanıdığımız bitkiler Cactaceae (Kaktüsgiller) familyasındandır.

Atlas kaktüsleri, Epiphyllum hibritleri

Epifitik özellikli (ağaçlar üzerinde yaşayan) ve en çok tropikal ormanlara ait birkaç kaktüs türünden türetilmiş binlerce hibrit ve kültivar süs bitkileridir. Atlas kaktüslerini oluşturmada kullanılan türler birbirlerine benzediği gibi binlerce hibrit ve kültivarlar da birbirlerine çok benzerler. Üzerlerinde çok çalışılmasının nedeni çiçeklerinin güzelliğidir. Meraklıları da bu kaktüsleri güzel çiçekleri için severler ve yetiştirirler.

Özellikleri

Atlas kaktüslerinin oluşturuldukları esas doğal türlerin ana vatanları Kuzey Amerika kıtasının en güneyinde tropikal iklimin ve tropikal – subtropikal geçiş ikliminin hakim olduğu Meksika ve daha güneyde, Güney Amerika kıtasına doğru civar ülkelerdir. Türlerin tümü orman kaktüsleridir. Bu kaktüsler ağaçlar üzerinde epifit oldukları gibi orman zemininde toprakta da yaşadıkları, ağaçlara yaslanarak tırmanıp metrelerce uzadıkları görülür.

Yapraksız olup gövdeleri, dalları yaprak benzeri ince-yassı yapıdadır. Uzunca şeritle halinde gelişirler. Uzunlukları saksılarda genelde 30cm ile 90cm arasında değişir. Büyük saksılarda besleyici doğal toprakta yetiştirilirse yıldan yıla kökler kuvvetleştikçe dipten çok kuvvetli sürgünler çıkarırlar. Böylece boyları 2m’yi geçer.

Gelişim göstermeleri ısı ve ışık şartlarına göredir. Ortamına göre değişir. Dışarıda yetiştirilenler ilkbaharda çok erkenden gelişime başlar ve sonbaharda havalar çok fazla soğuyana kadar gelişimleri devam eder.

Kışa dayanıklılıkları: 0C derece ile -6C dereceler arası hafif don olaylarına yıpranarak dayanırlar. Bu demektir ki kışın asla dondurucu soğukta bırakmamalısınız. Çünkü her yıl ilkbahar gelince kış zararlarını telefi etmeye çalışırlar ve çiçek açmaları mümkün olmaz. Akdeniz bölgemizin kıyı kesimlerinde güney cephelerde kışı genelde hiç zarar görmeden atlatırlar.

Atlas kaktüslerinin çiçek açması için

Atlasların çiçekleri iri ve gösterişlidir. Bazıları geceleri çiçek açar ve çiçekler sabaha kadar solar gider. En makbul atlas çiçeği hibritleri gündüz çiçek açan ve çiçekleri birkaç gün dayananlarıdır. Çiçek açma zamanı hibritlere, kültivarlara göre değişir. En çok ilkbahar ikinci yarısı ile yaz başı arasında çiçeklenirler. Bazıları kış sonunda, bazıları sonbaharda, bazıları yaz ortasında çiçek açar.

Kış üşümesi çiçek açmalarını garantiler. Kış boyunca 3C derece üstünde, 10C derece altında soğukluk ne kadar uzun süre olursa o kadar iyidir. Ama bu üşüme süreci kesintisiz olmak zorunda değil. Tüm kış geneline göre düşünün.

Yetiştirme ve bakımı

Atlas çiçeği hibritleri tam gün güneşe, saatlerce direkt güneşe maruz kalmaya uyum sağlarlar. Fakat yarı gölge yerlerde hem daha güzel görünümlü olurlar hem gelişimleri hızlı olur. Güneşi fazla almaları sadece kış aylarında iyidir. Yarı gölge yer mümkün değilse yaz ayları boyunca üstlerine seracılıkta kullanılan güneş filtreleme tülleri germenizi tavsiye edayrıca yaz aylarında saksı güneş ışınlarıyla ısınmamalıdır. Çünkü özellikle ıslak toprakta saksı ısınırsa kökler hemen çürümeye başlar.

Atlas

Toprak ve saksı

Saksı büyüklüğü köklere göre değil, bitkiyi taşıyacak uygunlukta olmalıdır. Toprak ise 2 ölçü torf toprak + 1 ölçü iri taneli dere kumu + 1 ölçü ponza taşı. Hepsini birbirleriyle harmanlayın.

Sulama ve bitki besini verme

Serin aylarda toprak kurudukça bol miktarda su dökerek sulayın. Sıcak aylarda ise, özellikle geceleyin serin olmayan, sıcaklığın 22C derecenin üzerinde kaldığı yerlerde sulamalara dikkat edin. Zira sıcakta hatalı sulama tüm kökleri ve dip kısmı çürütür. Toprak adam akıllı kupkuru olduğu zaman sadece saksının en kenarlarından yavaş yavaş su dökerek sulayın. Su miktarını az tutmayın. Ayrıca gece saatlerinde toprağa su gelmeyecek şekilde bitkiye su fısfıslayın. Bunu sadece gece saatlerinde yapın. Saksı altından dışarı su çıkacak kadar su kullanın. Geceleri 20C derecenin altında serin olan karasal iklim memleketlerde yaz boyunca tehlike yok.

Bitki besini vermeye gelince. Sadece ilkbahar aylarında 20 günde bir defa ve yaz sondan sadece bir defa olmak üzere genel amaçlı bitki besini veya kaktüslere özel bitki besininden, tavsiye dozajın yarısını uygulayarak verin.

Atlas kaktüsü üretimi, çoğaltma

Nisandan ağustos ayı sonuna kadarki dönem içerisinde istediğiniz zaman yapabilirsiniz. 8cm parçalar hazırlayın (jilet gibi keskin bir bıçakla kesin). 3-4 gün açıkta rüzgarlı bir yerde bekletin. 1 ölçü torf toprak + 1 ölçü iri taneli dere kumu + 1 ölçü kullanılmamış kuru çay karışımı yapın. Atlas parçalarını tek tek bu karışımla doldurduğunuz mini viyollere dikin ve sulayın. Açık havada az güneşli bir yerde tutmalısınız. İki – üç günde bir sulayın. Çay çürümelerini önlüyor ve aktif gelişimi çabuklaştırıyor. 6 hafta sonra daha yukarıda toprak kısmında tarif ettiğim toprak karışımından kullanarak normal yetişecekleri saksılara üçer üçer (bir saksıda üçü yan yana) dikin. Fakat bunu yaparken köklendikleri çaylı topraktan köklerini ayırmamalısınız.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler: | | |

'Atlas çiçeği (Epiphyllum hibritleri)' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Nurhan, İzmir dedi ki:

    Atlas çiçeğimin saksısını değiştirmek istiyorum. Uygun zamanı söyler misiniz?
    ***
    İlkbahar ortası ile yaz sonu arasında herhangi bir zaman uygundur.

  2. İsimsiz dedi ki:

    Yaklaşık 3 yıldan beri atlas çiçeğim var ama hiç çiçek açmıyor. Sürekli uzayıp gidiyor. Çiçek açması için ne yapmam lazım?
    ***
    Yapmanız gereken şeyde çok geç kaldınız. Artık gelecek yıl için denersiniz. Yaz aylarını dışarıda geçirsin. Kışı ise soğuk, kapalı, karanlık bir yerde tamamen susuz kalarak geçirsin. İlkbaharda tekrar dışarı çıkarın ve sulayın. Böylece yaz başında bol bol çiçeklenir.

  3. Alper dedi ki:

    Atlaslarımın topraklarını değiştim bugün. Kestane gübresi veya toprağı maalesef bulamadım. Mecbur çay kullandım. 16 saksı oldukları için ucuz seylan çayı kullandım. Fakat kimisine çay oranı fazla geldi. Sorun olur mu?
    ***
    Sorun olur mu bir fikrim yok ama esas sorun çok kötü bir zamanda kökleri rahatsız etmiş olmanız. Ne olur bilmem. Bekleyip göreceksiniz.

  4. Zehra, Kütahya dedi ki:

    40 taneye yakın atlas fidesini kaktüs toprağına büyük bir saksıya alıp orada büyütüp satıcam. Balkonum kapalı balkon doğu cepheli. Diktikten ne kadar sonra su vermeliyim? Kışın sulamamalı mıyım? Önceden büyük atlasıma çay koyduğum toprağımda bıngır bıngır kurt olmuştu. Onun için biraz tereddütlüyüm çay konusunda. İçinde kokopit, perlit, lav taş,ı çakıl, vermikülit olan toprağa dikicem uygun mudur?
    ***
    Saydığınız maddelerden cocopeat, perlit ve vermikülit maddelerini çöpe atın gitsin. Çay konusunda ya aşırıya kaçmışsınız ya da başka hatalarınız var. Ben hep kullanırım. Bir zararı yok bilakis büyük faydası oluyor. Bu zamanda böyle işlerle uğraşmanız da son derece yanlış. Bu türler gece boyunca sürekli hava akımları istiyor. Eğer bunu pervane vantilatör gibi şeylerde sağlayacaksanız tamam. Sıcaklık derecesi de uygunsa her şey olması gerektiği gibidir. Normal bir şekilde sulamalara devam edebilirsiniz, çoğaltma işlerini yapabilirsiniz. Ama şartlar yerinde değilse kış boyunca bırakın kupkuru toprakta kalsınlar. Kesip biçme çoğaltma işlerini de hazirana bırakmanız gerekir.

  5. Ayşe E. -Bursa dedi ki:

    Üç ay önce Atlas çiçeği aldım. Yanından yeni sürgün Verdi. Gayet sağlıklı. Fakat yeni sürgünün gövdesinde kök saldı. Açıkçası endişelendim. Bu normal mi?
    ***
    Normal evet. Bu türler bunu hep yapar. Amaç o kökler sayesinde bir şeylere yapışıp devrilmeden yukarı doğru gitmek.

  6. İpek, Ankara dedi ki:

    Benim de bir atlas çiçeğim var. Kurudu diye sokağa atmışlar. Çiçek sever biri olarak aldım toprağını değiştirdim. Yeniden canlandı, büyüdü. Balkonum kapalı ama donmasından korktum içeriye aldım. Konumlandırdığım yer sabah güneşi alıyor. Oranın peteğini yakmadım ama soğuk değil. Bu durumda çiçek açtığını göremeyecek miyim? Soğuk şart mı?
    ***
    Soğuk meselesini yanlış anlamamak lazım. Kış boyunca sürekli değil ama zaman zaman olan soğukları hesaba katın. 10C derece altında soğuk havaya maruz kalması toplamda ne kadar uzun süre tutuyorsa çiçek açması ihtimali o kadar yüksektir. Soğuk süreçte susuz kalması iyi olur. Çocukluğumda İstanbul’da bitişik kapı komşumuz kış yaklaştığında bahçedeki çiçeklerini bahçenin bir köşesindeki kömürlüğe kapatır, nisanda çıkarırdı. Kış boyunca karanlıkta, susuz ve soğukta kalırlardı. Onun atlas çiçeği yazın bol bol çiçek açıyordu. Her yıl aynı şekilde.

  7. İpek, Ankara dedi ki:

    Cevabınız için öncelikle teşekkür ederim.havalar henüz ısınmadı şimdi balkona koysam güney cepe cam balkon kötü olurmu çiçek açsın diye çiceğimden olmak istemem.
    ***
    Sıcak odaya alışmış bir bitkiyi toprağı ıslakken hatta hafif nemli iken aniden soğuk veya biraz daha serin bir ortama çıkarınca orada 5 dakika bile toprak soğumuş olsa hemen kökleri çürümeye başlıyor. Buna göre düşünün. Kış aylarında bitkilerin yerini değiştirmeyin, eve yeni bitki almayın, aynı oda içinde bile bitkilerin alıştığı yerini değiştirmeyin.

  8. Canan, İstanbul dedi ki:

    Atlas çiçeğimi suda köklendirme yapabilir miyim? Suda köklendirmede ucu suya değmeli mi acaba?
    ***
    Hiç denemediğim ve duymadığım bir şey. Benim yaptığım yüzde yüz garantili yöntem şudur: Gübresiz torf toprak + iri taneli dere kumu + kullanılmamış çay eşit oranlarda karışım yapın. Çok küçük bir saksıya bu karışımla dikin. Toprak kupkuru oldukça bol su ile sulayın. İki ay tamamlanınca köklerini o karışımdan hiç arındırmadan esas saksısına uygun toprak karışımı ile aktarın.

  9. Hülya A. -Kırşehir dedi ki:

    Atlasım için size geçen sene soru sormuştum. Çok şükür su an durumu iyi geçen sene tavsiye ettiğiniz gibi bir toprak karışımına dikmiştim. Bayağı uzadı. Üstte isimsiz rumuzuyla yazan kişinin dediği gibi benimki de sadece uzuyor. Siz o kişiye dışarı çıkarın demişsiniz. Ben de aynı şeyi yapabilir miyim? Kışın hiç ısıtılmayan soğuk odada 2 ay hiç sulamadım. Çiçek açması için yeterli mi? Yazın toprak kupkuru oldukça mı sulamak lazım?
    ***
    Bitkileri dışarı çıkarmak için (özellikle karasal iklim yerlerde) hala çok tehlikeli zamandayız. Evde alışık olduğu gece en düşük ısı derecesi ile dışarıda maruz kalacağı gece en düşük ısı derecesi aynı veya dışarıda biraz daha sıcak gibi olan günler gelmedikçe bitkileri dışarı çıkarmayın. Yoksa hemen ilk günde köklerde ölümler ve peşinden çürümeler başlıyor (dışarı çıkarma anında toprak kupkuru değilse bu çürüme kesindir). Bence karasal iklim olan yerlerde bitkileri yaz boyunca dışarıda tutmak riskli. Hiç çıkarmamak daha iyi. Bu kış yaptığınız şey yeterli olmuş mudur, bir şey diyemem. Ayrıca kış şartları uygun geçmiş olsa bile bakalım bitkinin bünyesi uygun mu? Henüz çok genç ise ve bu yıl da çiçek açmazsa durum kesinlik kazanmaz. Yani şartlar uygun değildi diyemeyiz. Gelecek yıl aynı şartlarda yine denediğinizde sonrasında çiçek açabilir. Şimdi eğer çiçek açacaksa tahminimce en geç haziran sonuna kadar çiçek tomurcuğu ortaya çıkar. Bekleyip göreceğiz. Sulamaya gelince kaktüslerin gelişimleri topraktan su almasına göre değil, bünyesinin gücüne göre ve hava sıcaklık durumlarına göredir. Suyu depoluyor. Gelişeceği şartlar uygunsa sulamasanız bile mutlaka gelişir. Onun için önemli olan şey köklerinin sağlıklı olmasıdır. Çürüme olmasın. Hava şartlarının gelişmesine uygun olduğu zamanlarda bitki terlemeyle kaybettiği suyu topraktan alabilmelidir. Buna göre yaz boyunca toprak iyice kurdukça sulasanız yeter.

  10. Nurgül Y. -İstanbul dedi ki:

    Geçen sene komşum kılçık atlas çiçeği fidesi vermişti. Küçük bir saksıya ektim. Gayet iyi sağlıklı büyüdü. Saksısı küçük geldiği için bir büyük saksıya ektim ve bir kaç gün önce sulama yaptım. Fakat gövde sert ve sağlıklı yaprakları yumuşak gibi. Neden olabilir?
    ***
    Herkes saksı değiştirirken nedense toprağı da değiştiriyor. Bunu yaparken kökler tutunduğu topraktan kopuyor. Çıplak kökler, hem en hassas uçları kopmuş olarak yeni toprakta yanıyor ve çürüyor. Eğer siz de saksı değiştirirken böyle yaptıysanız sebep budur. Şimdi 20 hazirana kadar hiç sulamayın. Böylece çürüme ilerlemez ve ayrıca yeni kökler geliştirmeye gayret eder.

  11. Hatice, Trabzon dedi ki:

    Bir komşum bana atlas çiçeğinden bir dal kopartıp getirmişti. Dört beş gün suda beklettim sonra toprağa diktim. Sonra topraktan yukarıya kararmaya başladı. Çürüyor herhalde. Nasıl kurtarabilirim? Çürümesini engellemek için ne yapmalıyım?
    ***
    Çürüme çok hızlı ilerler. Acilen çürümenin ulaşmadığı yerinden kesin. Bu sağlıklı parçayı birkaç gün dışarıda açıkta bekletin. Sonra yukarıda çoğaltılması kısmında yazdığım gibi çaylı toprak karışımı hazırlayın ve orada anlattığım şekilde devam edin. Yukarıdaki bakım bilgilerini biraz önce yeniledim. Okumanızı tavsiye ederim.

  12. Özlem, Milas dedi ki:

    4 yıl oldu hala atlasım çiçek açmadı. Gayet sağlıklı büyüyor. Açması için ne yapabilirim?
    ***
    Ocak, şubat ve mart aylarında hiç sulamadan soğuk ve karanlık bir yerde tutun. Eski tip bahçeli evlerin dışarıda samanlık, odunluk gibi kapalı yerleri vardır. Öyle yerler ideal. Ama şimdi apartman dairelerinde aynı şartlar zor.

  13. Ayşe, Kıbrıs dedi ki:

    Atlas kaktüslerim, yılbaşı kaktüslerim ve diger bazı sukulent ve kaktüslerim yıl boyu dışarıda. Tüm kış tüm yağmurları ve soğukları alıyorlar ve hiç etkilenmezken, yılın bu vaktinde hava o kadar sıcak olmasına rağmen erimeye başlıyorlar. Bu duruma canım oldukça fazla sıkılıyor. Bitkiler tüm yıl oldukça iyi gelişirken birdenbire erimeye başlıyor. Bugün kırmızı çiçek açan bol yavru yapan kaktüsümün de erimeye başladığını farkettim. Sulamayı bol miktarda yapıyorum ve bu yıl gübre de vermiyorum. Toprak kupkuru olunca suluyorum. Sizce hatam nedir? Bu sorun en çok tropik kaktüslerimde oluyor.
    ***
    Bende de aynı problem var. Sebep ısınan toprağın sulanması. Bu konuda en hassas olanları ⇒ şu sayfadaki, ⇒ şu sayfadaki ve şu sayfadaki kaktüsler. Kışın uygunsuz toprakta bile olsa, bunun üzerine ağır yağmurlara maruz kalsalar bile hiçbir zarar görmezler. Ama şiddetli yaz sıcakları tam bastırdıktan itibaren (Didim’de haziran sonundan itibaren) sulamakla çokları çürüyor. Bu yıl iki ayrı tip yılbaşı kaktüsümde de oldu.
    Bunların biraz susuz kalması gelişimi aksatmaz. Yaz boyunca sulama zamanı toprağın ısısını tamamen kaybettiği saatlerde (mesela gece yarısı veya sabah çok erken) olsun. Toprak tamamen kupkuru olsa bile birkaç gün daha bekleyin. Sonra sadece saksının en kenarlarından su dökerek sulayın. Yavaş yavaş sulayın. Orta kısım ıslanmasın. Yaz sıcakları dininceye kadar bu şekilde devam edin. Bu arada yaz boyunca sulamayı daha az sıklıkta yapmaktan dolayı bünyede fazlaca su kaybı belki olabilir. Telafi etmek için susuz bırakmak zorunda kaldığınız günlerde gecenin geç saatlerinde üzerlerine serin su fısfıslayın. Bu şekilde de su içebiliyorlar.

  14. Rəhimə dedi ki:

    Atlas gülünü kondisaner olan otaqda necə sağlamaq olar?
    ***
    Bu tür bitkiler zaten şiddetli sıcağı pek sevmez. Klimalı odalarda sürekli hava akımları olur ve bu yüzden klimalı odalar bitkiler için çok iyidir.

  15. İsimsiz dedi ki:

    Atlas çiçegimin yaprakları buruşuk gibi duruyor. Ne yapmam gerekir?
    ***
    Sulamıyorsanız sorun yok. Sulamamaya devam edin ama gece saatlerinde üzerine serin su fısfıslayın. Eğer suladığınız halde bu durumda ise ve buruşukluklar fazla ise ve ayrıca renkte solma varsa kökleri ve dip kısmı komple çürümüştür. Sağlam yerlerinden kesip onları köklendirmeniz lazım. İsterseniz şurayı da okuyun: Yazın sıcakta sulama peşinden ölen bitkiler

  16. Trabzon dedi ki:

    Merhaba benim çiçeğim yaklaşık 10 yıllık. Şimdiye kadar gayet sağlıklıydı ve çiçeğini de açıyordu. Ancak son bir senedir yapraklarında pas gibi lekeler oluşmaya başladı. Şu an kahverengi lekeler oldukça fazla ve canlılığını kaybediyor, yaprakları buruşuyor. İyileşmesi için ne yapabilirim?
    ***
    İyileşmez. Çok geç kalmışsınız. Geçen yıl ilk belirtiler olduğunda çare aramanız gerekirdi. Şimdi dip kısmının tamamen çürümüş gitmiş olduğu anlaşılıyor. Tek yapabileceğiniz şey, eğer varsa en sağlıklı parçalarından alıp köklendirmenizdir.

  17. İpek, Ankara dedi ki:

    Atlas çiçeğimi nisan ayında balkona koydum. Cam bankon güney, batı cephesi. Yazın tülle korudum. Eylülle birlikte geceleri soğumaya başladı. Atlası hangi ayda içeri alayım? Geçen kış orada sardunyalarım dondu.
    ***
    O halde orada Atlas kaktüsleri de donar. İçeri almak için havanın daha da soğumasını beklemeyin. Hemen bugünlerde içeri alın. Ama önce toprağı kuru olmalı. İyice kuruyunca içeri alın ve içeride ilk on gün hiç sulamayın. bu kural yer değişimi gerektiği zamanlarda tüm bitkiler için geçerlidir. Özelikle ilkbaharda dışarı çıkarırken daha fazla önemlidir. Islak toprakla yer değiştirirseniz hemen köklerden başlayarak çürüyorlar.

  18. İpek, Ankara dedi ki:

    Soğuk görmezse çiçek açmaz demiştiniz. Ekim sonuna kadar biraz soğuk alsa o zaman alsam olmaz mı?
    ***
    Fazla serine iyice adapte olacak. Sonrasında içeriye sıcak ve havasız ortama alırsanız çürür gider. Sardunyalar dondu demişsiniz. O halde atlaslar da orada kesin donarlar. Çare yok. Kışın ikinci yarısında 10C derecelerde soğukta kalması da yeterli.

  19. Kıbrıs dedi ki:

    Sanırım üstlerine düşmemek gerek. O kadar her şeyi düzgünce yapmama rağmen eridiler. Komşularım kocaman siyah saksılarda tarla toprağında tüm gün güneşte yıllarca yetiştiriyor. Yaprakları biraz buruşuk rengi biraz kırmızı o kadar.
    ***
    Yaz sıcaklarında bu türleri ihmal etmek hayatlarını kurtaran başlıca etkendir. Garip ama gerçek.

  20. Sibel, İzmir dedi ki:

    Bahçe toprağına ekili atlas kaktüsü aldım. Zaten bahçede bakılmış daha önce. Ben de sabah güneşini gören açık balkona koydum. İlkbaharda daha büyük bir saksıya ekmek istiyorum. tabi kendi toprağıyla birlikte ekeceğim. orman toprağı uygun olur mu? hayvan gübresi biraz ilave edebilir miyim?
    ***
    Toprağını yukarıda anlattığım gibi yapın. O karışımda torf yerine orman toprağı olabilir ama eğer yapısı torf gibi ise. Hayvan gübresi öldürür.

  21. Sibel, İzmir dedi ki:

    Toprak saksıya dikebilir miyim?
    ***
    Fark etmez.

  22. Özlem, Ankara dedi ki:

    Benim atlasımın yaprakları çok ince çıkıyor. Yani yarım santim kalınlığında uzuyorlar. Sebebi nedir acaba? Ev kaloriferli ve sıcak oluyor ama iyi suluyorum.
    ***
    Kışın soğuk yerde susuz dinlenmesi iyi olurdu. İncecik uzantılar ışık yetersizliğindendir. Bu kaktüslerin gölge uyumlu olmaları başka bir şey, karanlık gibi loş ışık başka bir şey. Işıksız dip köşe yerlerde yetiştirmenin bir anlamı olmaz. Çok güçlü ışıklı ortam lazım.

  23. Feriha, İstanbul dedi ki:

    Atlas çiçekleri açmadan dökülüyor. Sebebi ne olabilir?
    ***
    Yeni aldıysanız yer yadırgamasından veya yeni yerini hiç sevmediğindendir. Havadar yerleri sever. Kapalı evlerde havasız dip köşe yerlerde yaşaması mümkün değil.

  24. Nursel, Düzce dedi ki:

    Benim atlas çiçeğimde çiçek açımı bittikten sonra tomurcuklar oluyor. Bu ne acaba?
    ***
    Onlar tomurcuk değil, meyve oluşumlarıdır. Genelde gerektiği gibi büyümeden dökülürler.

  25. Trabzon dedi ki:

    Atlas çiçeğimin çiçekleri soldu. Ne yapmalıyım?
    ***
    Çiçeklerin solması gayet normal. Bir şey yapmanız gerekmez. Solduktan sonra kendiliğinden düşerler.

  26. Ayten E. -Düzce dedi ki:

    Atlas kaktüsünü üç gün önce çiçekleri açmış halde aldığımda çok güzel kokuyordu. Cam kenarına koydum. Şimdi çiçekleri soldu ve kötü kokmaya başladı. Kesip alsam mı bilemedim. Bir daha ne zaman çiçek açar?
    ***
    Bunların çiçek açması benim bildiğim sadece ilkbahar sonu- yaz başı döneminde oluyor. Bu zamanda çiçek açtıklarını hiç görmemiştim.

  27. Aliye, Kahramanmaraş dedi ki:

    Depremden dolayı bu zamana kadar düzensiz sulama gibi bakamadım. Kışın atlas çiçeğim çok güzel büyüdü. saksının küçük olduğunu düşünüyorum. yaprakları cılız, soluk, kararma da oluyor. Ne yapmalıyım? Yeni ilgilenebiliyorum.
    ***
    Genellikle köklerde ve komple dip kısımda çürüme olur. Bu tip problemler yaygındır. Şimdi eğer öyle olmuşsa bu durumda büyük saksıya geçirmek sadece boşa yorulma olur. Dip kısım çürüdü mü çürümedi mi anlayamıyorsanız bekleyin. Çürüme yoksa havaların serinlemesiyle hızla canlanır. Ama çürüme varsa git gide kötüleşir. Hemen şimdi tedbir için birkaç parçasını alıp başka saksıda köklendirin.

  28. Şoreş B. -Hollanda dedi ki:

    Dışari atilmis bir atlas cicegini sahiplendim.-7C derece sogukta kalmis. hemen iceriye almadim. serin bir yerde beklettim. dallari yumusamis. ne yapmam gerek?
    ***
    Yumuşama eğer haşlanmış gibi özellikte ise mutlaka ölmüştür. Sadece sağlıklı bir yumuşama varsa kurtarabilirsiniz.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.