Özellikleri
Süs kızılcığı yaprakları irice ve yeşil olup sonbaharda kızılımsı renge döner. Kışın yapraklarını döker. 2 metreye kadar yükselir. Genç dalları canlı bir tonda mercan rengi olur. Kışın karların içinde son derece güzel görünür.
Kış soğuklarına -40C dereceye kadar dayanır. Türkiye’nin kışları en soğuk geçen illerinde park ve bahçe süs bitkisi olarak kullanıma uygundur.
Süs kızılcığı bakımı
Pek bir şey istemez. Ama budama önemlidir. Çünkü dallar yaşlandıkça renginin güzelliği kaybolur. Yani canlı kırmızılık sadece genç dallarda olur. Dolayısıyla kış sonunda yaşlı dalları dipten budamak gerekiyor. Yani yaşlı dalları dipten budayarak hem daha fazla genç dallar geliştirmesini hem daha iyi çalı görünümlü olmasını sağlamak gerekir.
Güneşi sever. Yeri ne kadar güneşli olursa o kadar iyidir. Her türlü toprağa uyum sağlar. Sorun olmaz. En sevdiği toprak ise hafif asitli (pH 6.1 – 6.5 aralığında) ve suyu iyi süzdüren, yazın nemini pek kaybetmeyen topraklardır. Yazın toprak kupkuru olmayacak şekilde ara sıra sulayın.
Fidanlarının üretimi
Süs kızılcığı fidanı üretiminin en kolay yolu tam olgunlaşmış son yılın dallarıyla ⇒ olgun dal çeliği yöntemidir. Çelikleri bitki uyku dönemine girdiği zaman, sonbahar sonunda – kış başında alacaksınız. Sonra toprağa dikin. Daima açık havada duracak. İlkbaharda yeşermeleri köklendikleri anlamına gelmez. Dikkatli olmalısınız. Susuz bırakmayın.
Süs kızılcığının diğer bir çoğaltma yolu ise ilkbahar – yaz aylarında suda köklendirmektir. Köklenmiş dal tutarsa hızlı büyür.