Çikolata kokulu melisa, Cestrum diurnum

C. diurnum bildiğimiz melisa çalısının çiçekleri çikolata kokusuna benzeyen koku salan türüdür. Hem bahçe hem ev bitkisidir.

Çiçekleri çikolata gibi kokan bitkilerden bir melisa türü Cestrum diurnum

Cestrum diurnum, çikolata kokulu melisa Patlıcangiller (Solanaceae) familyasından çok yıllık orta boy çalı tarzında gelişen bir bitkidir. Boyu 1m ile 4m arasında değişir. Dipten çok gövdeli gelişir. Ana vatanı Karayipler’in batısındaki adalardır. Fakat en çok Hindistan’da yetiştirilir (bahçe süs bitkisi olarak). Hindistan’da bu türe Gündüz Kralı, diğer sade melisaya ise Gece Kraliçesi derler. Hatta ikisini sırayla bir ondan bir ondan karışık sırayla dikmiş olanlar var.

Uyarı: Bu türlerin her bir parçası zehirlidir. Kesinlikle yenmemesi gerektiğini ve gerçek yaseminler gibi çiçeklerinden yasemin çayı yapılmadığını bilmelisiniz.

Küçük zarif beyaz çiçekleriyle ve parlak yeşil yapraklarıyla çok güzel bir bitki olan Cestrum diurnum çiçeklerinden çikolata kokusu salmasıyla çok ilginçtir. Hem bahçe hem ev bitkisidir.

Bildiğimiz melisa çalısı (Cestrum nocturnum) sadece akşam ve gece saatlerinde koku salar. Bu sayfanın konusu ve aynı cinsin farklı türü olan Cestrum diurnum ise gündüz de koku salıyor. Gündüz ve akşam saatlerinden normal bir şekilde koku salar. Fakat gece hava iyice karardıktan itibaren koku salması şiddetlenir. Kokusu çikolatayı hatırlatır (veya sıcak içilen kakao içeceğini).

İki yakın akraba tür arasındaki diğer farklar

Çikolata kokulu melisanın çiçeklerinin güzel bir görselliği var ve yaprakları da daha güzel ve parlaktır. Diğerinin çiçekleri tamamen gösterişsizdir. Yaprakları pek parlak olmaz ama yeşilliği güzeldir. Çikolatalının meyveleri olgunlaştığında siyah, sade melisanın meyveleri beyaz olur.

Bu farklılıklarının dışında gelişim tarzları, dal uzatmaları, çiçek açma tarzları ve yapraklarının irilikleri birbirleriyle büyük benzerlik gösterir. Kış soğuklarına dayanıklılıkları hemen hemen aynıdır. Bunların toprak altı kısımları -10C dereceye kadar dayanır. Ama dalları -4C dereceden fazla soğuğu kaldıramaz. Dibe kadar sıfırlanırlar. Eğer böyle olursa o yıl sıfırdan gelişirler ve çiçek açmaları da yaz sonundan önce mümkün olmaz. Kışı hasarsız atlattıklarında normalde ilkbahardan itibaren çiçek açmayabaşlarlar.

Cestrum diurnum, çikolata kokulu melisa bitkisinin özellikleri ve yetiştirilmesi, bakımı bilgileri

Cestrum diurnum

Bakımı

Çikolata melisa – Cestrum diurnum tam gün güneş ya da en azından günde 3 saat kesintisiz direkt güneş ister. Nötr ve alkalinli topraklara ve deniz kıyısı tuzlu topraklara uyumludur. Susuz kalmayı hiç sevmez. Evde 3-4 saat güneşli pencere önünde yetişebilir. Tohumla üretimi çok kolaydır. Fidanları hızlıca büyür.

Çikolata kokulu çiçek açan diğer bit bitki türü

Tamamıyla alakasız bir türdür ve zehirsizdir. Bakınız: ⇒ Çikolata sarmaşığı

'Çikolata kokulu melisa, Cestrum diurnum' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Faruk O. -Ankara dedi ki:

    Cestrum diurnum, çikolata kokulu melisa siparişi verdim. Saksıya mı dikmeliyim? Nasıl bir toprak olmalı?
    ***
    Saksıda olacak ve kışın sürekli içeride tutacaksınız. Orada kış soğuklarında kesin ölür. Şimdilik küçük bir saksıya dikin. İlkbaharda 1 ölçü torf + 1 ölçü taşlı arazi toprağı + 2 ölçü iri taneli dere kumu + yarım ölçü koyun gübresi karışımı yaprak büyük bir saksıya geçirin.

  2. Çetin D. -Aydın dedi ki:

    Cestrum diurnum çikolata kokulu melisayı nereden satın alabilirim?
    ***
    Bu konuda bilgim yok.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: