Dracaena marginata

Bakımı kolay, ihmallere dayanıklı, sulama düzensizliklerinde (çok aşırı susuz kalmadıkça) büyümeye devam eden, yetersiz gün ışığına bile uyum sağlayan bir süs bitkisidir. Fakat yerinin son derece havadar olması çok önemlidir.

Üç ayrı çeşit Dracaena marginata, saksılarda

Anavatanı Madagaskar olan Dracaena marginata Asparagaceae (Kuşkonmazgiller) famiyasındandır. Dracaena cinsinsin müstakil bir türü gibi Dracaena marginata denilse de aslında Dracaena reflexa türünün bir varyetesidir. Bilimsel açıdan doğru adı Dracaena reflexa var. angustifolia.

Özellikleri

Dracaena marginata’nın yaprak rengiyle ayrılan birkaç çeşidi var. 1- Düz yeşil. 2- Yaprak kenarları koyu kızıl olup orta kısım yeşil. 3- Bordo, koyu mor, kızıl renklerin hakim olduğu, azca da koyu yeşil renklerin göze çarptığı koyu rekli. 4- Dracaena Marginata ‘Colorama’ kültivarının yaprakları yeşilden çok turuncumsu pembeli ve sarımsı çizgili olur. 5- ‘Tricolor’ kültivarı o kadar canlı renkli olmasa da açık yeşil, sarımsı yeşil ve açık kızıl renkli çizgili görünümlüdür.

Dar şeritler halinde gelişen yapraklarının boyları genelde en az 30cm olur. Yerini severse ve iyi bakılırsa 90cm kadar uzarlar. Bakımında ve bulunduğu yerin şartlarında bir problem yoksa yapraklar 3 yıl gibi dayanır. Dolayısıyla Dracaena marginata kolay kolay yaprak dökmez.  Yoğun yapraklı olması hoşunuza gitmiyorsa en eski yaprakları en alttan başlayarak tek tek aşağı ve sağa sola çekerek gövdeden sıyırın. Seralarda üretilenlerin yaprakları fırça gibi dimdik yukarı yönelik gelişmiştir. Ev – ofis ortamlarına geldikten sonra yeni yapraklar daha uzun ve kavisli gelişerek çok daha şık, daha zarif bir hal alır.

Doğal ortamında Dracaena margina 4 – 5 metre kadar uzayan bir ağaçtır. 6 metreyi bulması ya da geçmesi nadirdir. Dalları pek fazla kalınlaşmaz. Ancak yaşlandıkça ana gövde ve dallar o nispette kalınlaşır. Salon – ofis ortamlarında zar zor 3 metre uzar. Kolay kolay yan dal vermez. 1,5 metreyi geçtikten sonra bir veya iki yan dal yukarı kısımdan çıkarabilir. Daha kısa iken dallanması için gerekenleri aşağıda budama kısmında okuyun. Dal uzaması oldukça yavaştır. Devamlı bol bol yapraklar verdiği halde gövdenin yavaş uzamasının sebebi yaprak boğum aralarındaki mesafenin yok gibi çok kısa olmasıdır.

Kış soğuklarına fazla dayanıklı değildir (en fazla -3C derece). Bahçelerde yetiştirilmez. Ancak güney Ege ve Akdeniz kıyı kesimlerinde kuzeyli rüzgarları almayan cephelerde olabilir.

Kapalı mekanlardaki yeni eşyalardan çıkan zehirleyici formaldehit gazını emerek havayı temizler. Hava temizleyici süs bitkileri arasında Dracaena marginata en etkili türlerden biridir.

Dracaena marginata yetiştirme ve bakım

Dracaena marginata en az bakımla gayet iyi yetişebilen nadir bitkilerdendir. Yetiştirilmesinde iyi bakımdan daha önemlisi bulunduğu yerin şartlarıdır. Ortam mutlaka çok havadar olmalı. Bunun için sık sık açtığınız bir pencereye ne kadar yakın tutarsanız o kadar iyi edersiniz. Direkt güneşin zararı olmaz. Koyu gölge, loş ışıklı dip köşe yerlerde bulundurmak yeni çıkacak yaprakların sağlıksız ve çirkin görünümlü olmalarına neden olur. Renkli, yeşili az kültivarların daha şiddetli ışığa ve az süreli bile olsa güneş ışınlarına ihtiyacı çoktur.

Dracaena marginata çok hızlı gelişim nasıl sağlanır?

Yavaş gelişiminden herkes şikayetçi. Peki hızlı gelişimini nasıl sağlarsınız? Aşağıdaki 3 maddenin üçünü de aynen yerine getirin.

1- Doğuya bakan pencere önünde sabah- öğle arası güneşini veya bu mümkün değilse ikindi sonrası güneşini direkt almasını sağlayın. Güneş ışınları yapraklarını, dallarını ve saksısını ısıtmalıdır.

2- Neredeyse 7/24 açık pencere önünde bulunması, hava akımlarına maruz kalması büyük önem taşır. Gelişim bu sayede daha hızlı olur.

3- Sulamayı ve bitki besini vermeyi aşağıda ilgili kısımlarda anlattığım gibi aynı şekilde, dosdoğru yapın.

Saksı, Toprak

Aşırı köklenme özelliği olduğundan dolayı kocaman saksılara dikmemelisiniz. Yoksa köklerle başa çıkamazsınız. Köklerin zor sığacağı büyüklükte saksı kullanın. Dracaena marginata için poşetlerde satılan hazır topraklar yeterlidir. Pencerelerin sık sık açılmadığı havasız yerlerde yetiştiriyorsanız toprağına 1/4 oranında ponza taşı ya da iri taneli dere kumu karıştırmalısınız. Bu maddelerin yerine perlit kullanmayın. Bu familyadan bitkilere perlit iyi değil.

Saksı veya toprak değişimini her iki yılda bir yapın. Söktüğünüzde özellikle altta çok fazla kök birikiminin olduğunu ve hatta kalın-güçlü köklerin çoğalması saksı içeriğini (toprağı ve bitkiyi) yukarı itmiştir. Alt kökleri iyice budayın. Bir zararı olmaz korkmayın. 10 litre veya daha fazla hacimli saksıda ise saksı değişimi yapmaya gerek yok. Sadece toprağını değiştirin. Kökleri bir hayli azaltarak yeniden aynı saksıya dikin. Dikkat: Kök budaması yapılması gereken türlerin toprağını değiştirme zamanı ilkbahar sonuna doğru, pencereleri uzun süre açık tutacağınız zaman olmalı. Çünkü kök budamasından sonra yeni toprağına dikilen bitkiler çok havadar ortamda tutulmalıdır. Böylece sürekli hava akımları sayesinde toprak çabuk kuruyarak havalanır ve köklerde çürüme riski azalır.

Sulama, besin verme

D. marginata ve aynı familyadan türler klordan kötü etkilenir. Yani sulama suyunun ağzı açık kapta en az 24 saat bekletilmiş olması gerekiyor. 25C derece ve daha sıcak ortamlarda toprağın nemi değil ıslatıcılığı gittikçe sulayın. Daha serin zamanlarda veya yerlerde ise toprağın nemliliğinin de biraz azalmasını beklemelisiniz. Toprak daima sırılsıklam ıslak kalacak şekilde düzenli sulamak kökleri çürütür. Toprağını elinizle kontrol etmeden sulamaya kalkmayın. Susuz bırakmada fazla ihmalci olmak da iyi değil. Dracaena marginata her ne kadar susuzluğa dayanıklı olsa da toprağını asla kupkuru bekletmeyin.

Salon bitkileri için olan genel amaçlı bitki besinlerinden ayda bir gibi sıklıkla devamlı verebilirsiniz. Kışın eğer çok soğuk ya da çok havasız bir odada bulunuyorsa gelişim gösteremeyeceğinden dolayı kış boyu bitki besini vermeyin.

Budama ve çoğaltma

Dracaena marginata dalları kolayca köklenebilme özelliğine sahip olduğundan dolayı budanan dalların ziyan olmaması için budamayı mayıstan mayısa yapmanızı tavsiye ederim. Tabii eğer budamayı gerekli görüyorsanız.

Budamadan sonraki gelişim diğer bitkilerdeki gibi olmaz. Örneğin kesilen bir dalı sadece en uçtan, kesik ucun çevresinden, en az iki, genelde 3 veya 4 kadar filiz vererek o kadar sayıda dal uzatır. Daha alt kısımlardan filizlenme, dallanma olmaz. İşte bunu göz önünde bulundurarak nasıl budayacağınızı düşünün. Dipten dallanmasını istiyorsanız gövdeyi dipten keseceksiniz. Böylece dipten birkaç dal uzatacaktır.

Budanan dalların çelik usulü çoğaltmada değerlendirilmesi

Köklendirme toprağı hazırlayın. Akvaryumculardan bir miktar dere kumu alın. Kumu hazır poşet torf toprakla eşit miktarlarda iyice karıştırıp saksılara doldurun ve bol bol sulayın (toprak iyice yıkansın). Kuruyana kadar  dinlendirin. Çelikleri sonra dikin.

1- Tepe çeliği: Yapraklı tepe dalları en az 10, en fazla 25cm olarak ayarlayın. Alt yaprakları giderin. Sadece tepede birkaç yaprak kalsın. Kesik yerin kuruması için en az 10 saat açıkta bekletin. Sonra 4-5 gün suda bekletin. Ve sonra da direkt olarak kumlu toprağa dikin ve sulayın.

2- Yapraksız çelikler: Dalların yapraksız kısımlarını 15-20cm gibi parçalara bölün. Bu esnada alt ve üst taraflarını unutmayın, karıştırmayın. Ters dikmemelisiniz. Bir – iki gün açıkta bekleterek kesik yerlerin iyice kurumasını sağlayın. Peşinden 4-5 gün kadar suda bekletin. Sonra kumlu toprağa dikin, sulayın.

Her iki durumda da çeliklerin alt 7cm kadar kısmı toprak altında kalacak ve dimdik duracak şekilde dikmelisiniz. Eğer dışarıda açık havada, sabah veya akşam güneşi ışınları ile ısınabilecekleri esintili bir yerde tutarsanız köklenmeleri kesinlikle çabucak gerçekleşir.

Tepe veya yapraksız Dracaena marginata çeliklerini sonraki sulamalar için her defasında kumlu toprağı yoklayın. Elinizi ıslatmıyorsa ve yapışık kalmadan ufalanıyorsa o zaman sulamanız gerekiyor. 8 hafta sonra kökleri kumlu topraktan arındırmadan esas toprağına, esas saksılarına dikin.

Dracaena marginata dalları çok sıcak yaz döneminde veya kış aylarında kırılmışsa ya da o uygunsuz zamanlarda budamak zorunda kalmışsanız yukarıdaki usullerde başarı biraz zor olabilir. Bu durumda ⇒ Suda köklendirme usulüne göre köklendirirseniz daha iyi olur.

Dracaena marginata problemleri ve çözümleri

Kök çürümesi toprağının daima sırılsıklam ıslak tutulmasından dolayı olur. Gerekmedikçe sulamayın. Sulamalarda mutlaka saksı alt deliklerden birkaç damla bile olsa su dışarı çıkmalıdır. Böylece toprağın kimyasal dengesi sağlıklı kalır. Eğer sürekli az miktar su ile sularsanız o toprak kökleri mutlaka çürütür.

Sıcağa alışık Dracane marginata’nin aniden dondurucu soğuğa maruz kalması, kısa süreli bile olsa en uç meristem bölgesini öldürür. Tepe körpe yaprakların haşlanmış gibi bozulmasından bunu anlarsınız. O durumda yukarıdaki budama konusunda anlatıldığı gibi bitkinin kendisini yenilemesi için zevkinize göre uygun uzunlukta budayın.

Dışarı havalandırmaya çıkarmayın

Evlerde ısıtıcı kullanıldığı dönemlerde dışarıda hava çok soğuk olmasa bile birkaç dakikalığına bile sakın hava alması için dışarı çıkarmayın. Aniden serinleyen toprak kökleri zehirleyip çürütücü bir kimyasal tepki verir. Sonra tüm yapraklar pörsür, yanlara düşer ve günden güne kurur giderler. Bu tip zarara sık rastlanıyor. Kökler daha fazla çürümeye devam etmesin diye hemen o topraktan sökün, kökleri yıkayın, eşit ölçülerde dere kumu + torf toprak karışımı hazırlayıp tekrar dikin. Zamanla canlanır.

Köklerinin aşırı çoğalması gerçi D. marginata’nın doğal özelliğidir yani problem değildir. Ama saksılarda yetiştirince bize göre problemdir. Her iki yılda bir hem toprak değiştirmek hem kök budaması yapmak şarttır.

Unlu bitler gövde ile yaprak dibi aralarında türeyebilir. Gördüğünüzde sıvı yağ emdirdiğiniz kulak temizleme çubukları ile üstlerine bastırarak bitleri giderin. BSonra oralarda kalan yağ eğer varsa onların çok küçük yavrularının veya yumurtalarının ölmelerini sağlar.

Alt yapraklarının çokça dökülmesi, dalların tepelerinde çok az yaprak kalması bakımındaki hatalarınızdan kaynaklanır. Yukarıdaki bakım bilgilerine elinizden geldiğince uyun. Doğru uygulayarak Dracaena marginata bitkilerinizin lüks çiçekçilerde satılan kardeşlerinden bile çok daha şık görünümlü olmalarını sağlamanız hiç de zor değildir.

Yaprak matlaşması probleminin olmaması için ayda bir veya iki defa banyoda duş altında adamakıllı yıkamalısınız. Yoksa üzerinde biriken tozlar içmekanların nemliliği ile karışıp yaprakların hem parlaklığının önüne geçer hem sağlığını bozar. Dracaena marginata yaprakları kendinden parlaktır. Parlatmak için özel maddeler spreylemenize hiç gerek yok. Suyu fazla kireçli olan memleketlerde tozlarından arındırmak için yıkadığınız zaman sonrasında iyice silkeleyerek üzerinde hiç su damlaları kalmamasını sağlayın ki yapraklarda kireç lekeleri olmasın ve parlaklığı engellenmesin.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | |

'Dracaena marginata' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Buse, İstanbul dedi ki:

    Benim odam apartman boşluğuna bakıyor. Odamda bir çiçek yetiştirmek çok istiyorum. Belirli öneriler üzerine Drecena marginata aldım. Pencerenin önüne yerleştirdim. Tahmin edersiniz ki çok az bir aydınlık görüyor gün içerisinde. Elimden gelen her şeyi yapmak istiyorum. Sizce bu şekilde güneş ışığı almadan büyütebilir miyim onu?
    ***
    Birçok salon bitkisi hiç güneş ışınları olmadan da yetişir ama gündüz vaktinin ışığını çok güçlü şekilde almaları lazım. Sizin pencereniz tahminimce yeterince güçlü ışık almıyordur. Bu tür için uygun değil. Belki eğer yaprakarı düz yeşil olan çeşidinden ise olabilir. Bunu zamanla anlarsınız. Olmazsa gerçeğinden ayırt edilemeyecek kadar başarılı yapılmış yapay bitkilerden alırsınız.

  2. Hacer, Erzincan dedi ki:

    Bir ay önce marginata çiçeği aldım. Cam kenarında güneş alan bir yerde duruyor. Alt yapraklarında sararmalar başladı..
    ***
    Yanlış zamanda salon bitkisi almışsınız. Benim tavsiyem haziran ortasından önce almayın. En iyi zaman budur. Şimdi toprağı kupkuru olmadıkça sulamayın ve sabredin. Pencereleri uzun süre açık tutacağınız sıcak günler geldiğinde hava akımları sayesinde canlanır ve yeni yerine adapte olmaya başlar. Sonrasında sorun çıkmaz.

  3. Özlem, Denizli dedi ki:

    Çiçeğim iki kök ayırmak, iki tane yapmak istiyorum. Bir sıkıntı olur mu? Nasıl ayırabilirim?
    ***
    Toprak ıslak değil, kupkuru değil, orta nemlilikte olduğu zaman saksıdan çıkarın. Toprağı köklerden ayırmamaya gayret ederek, tam orta yerden ellerinizle toprağı ikiye bölmeye çalın. Bu sırada köklerin arasından toprak elbette dökülebilir ama en azından köklerin bir kısmının tutunduğu toprakla kalması sağlamaya çalışın. Eğer kökleri topraktan tamamen arındırırsanız yeni toprakta tüm kökler çürüyebilir. Böyle bir risk var. Ama en azından her bir bitkinin köklerinin üçte biri kadarı eski toprağıyla bağlantılı halde olursa tehlike yok.

  4. Seher, İzmir dedi ki:

    Yapraklarda kahverengi lekeler başladı. Ne yapabilirim?
    ***
    Acilen toprağını değiştirin ve yaz sıcakları bastırana kadar dışarıda açık havada tutun.

  5. Hasan dedi ki:

    Bitkinin gövdesinin kalınlaşmasını istiyorum. Yukarıdaki bakım talimatlarının dışında önerebileceğiniz bir şey var mı?
    ***
    Dracaena marginata türünün özelliği ince gövdeli olmasıdır. Eğer anormal derecede incecik oluyorsa hatalarınız vardır. Gerekenleri önem sırasına göre yazıyorum ama ciddiye alın. Başka çare yok:
    1- Her şeyden önce hava akımları ve direkt güneş ışınları.
    2- Doğru toprak.
    3- Bitki besini vermeyi bilinçlice yapmak, ihmal etmemek. Genel amaçlı yani npk eşit ağırlıklı olan çeşitten, salon bitkilerine özel bitki besininden kullanın.

  6. Merve, İstanbul dedi ki:

    Yaklaşık 2 sene önce komşum kendi bitkisini bana verdi. Tek gövde halinde. Normalde 4 dal çıkmış ama üstünde biri yoktu, biri kırılmıştı, 2 kalan dalı vardı. Geçen sene toprak değişimi yaptım saksısını değiştirmedim. Kök budaması yaptım çok fazlaydı ve üstünde kalan 2 dalı kestim köklendirmek için. Bu sene ise kestiğim 2 dalın yerinden yeşermiş çıkıyor. Topraktan bir kök daha uzadı, hemen hemen ana bitkiyle aynı boyda.Fakat bu sürede hiç boy uzaması olmadı ana dalda. Yaklaşık 90cm. Bu normal mi? Geçen sene kök budaması yaptığım için saksıyı mı dolduruyor acaba?
    ***
    Direkt güneş ve sık sık hava akımları, rüzgar, esinti olunca hızlıca gelişim gösterir. Aksi takdirde yerinde sayar. Ben İstanbul’da iken yıllarca yetiştirmiştim. Asla yaprak dökmezdi. Öyle ki yılda bir veya iki defa en alt en eski yapraklarını ben sıyırırdım. Yani doğru şartlarda gayet hızlı gelişir. Evde hava cereyanı olan yerde tutuyordum. İstanbul havası bu tip bitkiler için ideal şartlara sahip.

  7. Adana dedi ki:

    Bir yıl önce marginata bitkisi aldığımda üç dal ve sadece uçlarda canli şekilde yapraklar vardı. Şu an yaprak sayısı arttı fakat yeni çıkan yapraklar ilk yapraklar kadar canlı değil. Altta kalan canlı yaprakları iki üç sıra kopardım yeni çıkanlar canlansın ve boyu biraz daha uzasın diye. Yaptığım uygulama ne kadar doğru? Neler yapabilirim ilk yaprakları kadar canlı olmaları için?
    ***
    Hava akımları olmayan, ışığı da az dip köşe yerlerde önce zayıf gelişimli olur ve sonra zamanla git gide güçten düşer, ölür. Esintili, çok havadar ve güneşli pencere yanında çok gösterişli ve hızlı gelişir. Zaten böyle bir yerde diyecekseniz o halde toprağı felaket kötüdür. Yaprakları azaltmak gibi yaptığınız şeylerin hiçbir şekilde faydası olmaz.

  8. Ayşe, Konya dedi ki:

    Taşınma sırasında dalı zarar görmüş ve kesmek zorunda kaldım. Kestiğim yerden tekrar yaprak çıkar mı? Yapraksız sadece dal seklinde kaldı. Yoksa orayı macun gibi bir şeyle kapatmam mı gerek?
    ***
    Sakın bir şey sürmeyin. Son uç filizlenme yeri kesilmişse oradan gelişim deva etmez. Ama genelde kesik yerin çok yakınında en az bir yan dal verir. Bazen iki, üç hatta dört yan dallar verip daha gösterişli olarak hayatlarına devam ediyorlar.

  9. Büşra, Balıkesir dedi ki:

    Marginatamın son dönemde yaprak sararmaları başladı. Bugün fark ettim ki tüm yapraklar aşağı bakıyor ve normal şekilde değil sanki çok susuz kalmış gibi. Toprağı sizin bahsettiğiniz karışımdan hazırlanmıştı. Sanırım yanlış sulama yaptım ve havasız kaldı ıslak toprakta. Ne yapmalıyım? Toprak değişimi ise aynı toprak kullanılabilir mi?
    ***
    Aynı toprak olmaz çünkü anlaşılan o toprakta hayır yok. Kökleri zehirlemiş. Hem kurtaramayabilirsiniz. Kökler çürümüş gitmiş. Çürüme gövdeye sirayet etmişse işiniz zor. Hemen şu anda acilen söküp iyice yıkayın. Yeni toprak hazırlayana kadar suda değil açıkta bekletin.

  10. İbrahim H. Ç. dedi ki:

    Benim dracena üst uç kısmından kırıldı. Bunu nasıl kurtarabilirim bir çözümü var mı? Kırılan yerde odunsu bir şey yok.
    ***
    Böylesi daha iyi. Şimdi 15-20 gün sonra o uç kısmın yanlarından en az 2 ayrı yeni dal geliştirmeye başlar. Zaten bu tip uç kesmelerle çok dallı hale getiriyorlar. Siz kırılan parçada odunsu bir şey yo diyorsunuz. Mutlaka vardır. En lat yaprakları tek tek çıkarırlanız görürsünüz. Onu köklendirmeniz mümkündür.

  11. Özden, Balıkesir dedi ki:

    Benim Magrinaram yaklaşık 8 yıldır benimle ve yaklaşık son 3 aya kadar gayet güzel ve sağlıklı idi, yeni yaprak gelişimi durdu ve hali hazırda var olan yaprakların da uçlarında sararmalar var. Yaklaşık 1 ay kadar önce sizden edindiğim bilgilere dayanarak toprak değişimi yaptım daha havadar bir ortama taşıdım ama halan durum aynı. Daha kötüye gitmedi ama gelişme de yok. Sulamayı da sizin talimatınıza uygun olarak yapıyorum.
    ***
    Özden Hanım şimdiye kadar birkaç kişi “toprağını aynen dediğiniz gibi hazırladım ama bitkim bozuldu” demiştir. Daha sonra bir şekilde anlaşıldı ki o kişilerden hiç biri toprağı hiç de benim tarif ettiğim gibi hazırlamamışlar. Mesela birisi bol bol perlit kullanmıştı ki ben ısrarla perlit kullanmayın der dururum. Ponza taşı tavsiyemi ciddiye alan pek yok gibi. Sulamaya gelince bunu da tariflerim gibi yapan pek yok. Gıdım gıdım az miktar su ile düzenli gün aralıklarla sulama yapıyorlar. Bu ise toprağı zehir haline getiriyor ve bitkileri birkaç ay sonra çürütüp öldürüyor. Her ne ise. Siz eğer gerçekten her şeyi benim anlattığım gibi yaptıysanız o halde şansınıza bozuk bir toprak denk gelmiştir. Veya toprak değiştirirken kökleri eski toprağından tamamıyla arındırma gibi feci bir hata yapmış olabilirsiniz. Toprak değiştirirken köklerin ortalama yarısı kadarının eski topraktan hiç ayrılmaması gerekiyor. Aksi takdirde tümüyle çıplak kalan kökler yeni toprağa tutunamıyor ve bitki zarar görüyor. Güneşli ve çok havadar bir pencerenin yanında tutun. Özellikle sulamaları tavsiye ettiğim gibi yapın. Yani toprakta ciddi bir kuruma olması lazım. O zaman saksı alt deliklerden dışarıya su sızacak kadar bolca su ile sulayın. Ve alttan çıkan su alt tabakta beklememelidir.

  12. Özden, Balıkesir dedi ki:

    Bu toprak değişiminden önce bir gelişme sorunu vardı. Ben o nedenle toprak değişimi yaptım ve değişen bir şey olmadı. Ne tamamen bozuldu ne de gelişiyor. Sizce nedir durumu ve şimdi ne yapmalıyım?
    ***
    Dediğim gibi güneşli ve bol bol esintili, havadar bir pencere yanında tutmalısınız. Toprak değişiminde kökleri eski toprağından tamamıyla arındırınca ciddi problemler oluyor (kökler yeni toprakta kısmen çürüyor ve yapraklarda da ciddi bozulmalar baş gösteriyor) ve bitkinin toparlanması uzun zaman alabilir. En iyi ilacı esintilerdir. Bu sayede bozulan köklerin yerine yenileri çabucak gelişir. O zaman hızlıca yeni sağlıklı yapraklar çıkmaya başlar.

  13. Şehnaz, İstabnul dedi ki:

    Marginara çiçeğim ince bir çubuk üzerinde tavana kadar uzamıştı. Tavana bağlamıştım. Bugün baktım yaprakların başladığı en üst noktadan kırılmış. Ne yapabilirim? Kessem odunsu çubuk yine yaprak verir mi ya da yapraklı kısım bir şekilde kök verir mi?
    ***
    Dibe yakın kesin. Kestiğiniz yerden 20-30 gün içinde 2-3 yeni dal gelişmeye başlar. Kırılan ve kestiğiniz üst kısımları da 15-20cm parçalara bölüp her birini köklendirebilirsiniz.

  14. Esra, Ezmir dedi ki:

    Merhaba bir hafta önce internetten aldım. Geldiğinde çok güzel bir bitkiydi hiçbir şeyi yoktu. Bir gün sonra yaprakları sararmaya başladı. Direkt güneş vurmayan ama gün ışığı alan bir yerde duruyor. Sadece bir kere saksı altından su akacak şekilde suladım ve tabağında kalan suyu boşalttım. Her gün bir yaprağı tamamen sararıp dökülüyor. Bazılarının uçları kahverengi. Ne yapabilirim bunun için?
    ***
    Yıllar geçtikçe bu tip şikayetler her tür bitki hakkında hızla artıyor. Üretim seralarında sürekli düzenli ısı ve nemli havalandırma ile köklendirilip büyütülen bitkiler ev ortamlarına gelince süratle bozulurlar. Hele serin veya soğuk aylarda alırsanız ve evinizde 7/24 tam kesintisiz sıcak yoksa kökler anında çürür. Bunun sebebi kullandıkları zararlı topraklardır. Sizinkinde de aynı problem var. Üstelik İzmir için hiç de serin dönem başlamamışken olması ilginç. Veya bitkiyi klima ile serin tutulan bir odada tutuyorsanız bozulması normal. Hiç sulamamanız gerekirdi ama esas sebep üreticilerin kullandıkları akıllara zarar saçma sapan topraklar. Şimdi her şey sadece ve sadece üreticilerin para kazanmasına yönelik. Müşteri memnuniyeti zerre kadar umurlarında değil. Ben çocukken (70’li yıllarda) üreticiler son derece sağlıklı toprak karışımları yapardı. Onların yetiştirdiği bitkiler sonradan gittikleri ortamlarda köpük gibi hızla bozulmaya uğramazlardı. Neyse şimdi çok acil olarak o topraktan kurtarın. Ama köklerini tutunduğu toprak parçalarından tamamıyla arındırmayın. Yarısı kadarı kalsın. Bu arada, hızla çürümekte olan kökler muhtemelen vardır. Onları makasla kesin. Saksıdan çıkarınca bitkinin toprak altında kalan merkez kökler bölgesi iç kısmını kontrol edin. Farklı bir şey varsa onu tamamen arındırın çıkarıp atın. Gerekenleri yaptıktan sonra yukarıda tarif ettiğim gibi bir toprak karışımıyla saksıya yerleştirin.

  15. Ayşegül, Samsun dedi ki:

    Bugün çiçekçiden Dracaena marginata satın aldım. Yaprağının alt kısmı kırmızı üst kısmı yeşil olan türden. İyi durumda. Aydınlık bir yerde ancak kısmen hava akışı olan bir yerde. Saksı değişimini ne zaman yapmalıyım? Tavsiyeleriniz nedir?
    ***
    Çok küçük bir saksıda bile olsa aceleye gerek yok. En azından nisana kadar bekleyin. Ama esas sorun nasıl bir toprakta acaba? Yani artık genelde saksı değil komple toprak değiştirmek gerekiyor. Çünkü günümüzde süs bitkileri en ileri derecede sakat yapay topraklarda, ev ortamlarında kısa sürede ölecekleri şekilde üretiliyor. Normalde benim tavsiyem salon bitkilerini ilkbahar sonuna doğru alıp acilen toprağını değiştirmektir. Şu sayfayı en yeni çiçekçilik usullerine göre hazırladım. Mutlaka okuyun: https://azbitki.com/koklendirme-sungeri-yeni-icat-bir-sacmalik

  16. Fahrettin, Bartın dedi ki:

    15 yıldır dracena marginata yetiştiriyorum. Defalarca budama yaptım. Ancak hiçbir budamada tek gövdeli olan bitkimi üçlü ya da dörtlü forma ceviremedim. Şu anda da bitkim 1,5myi aşti ve tek gövde. Bahar döneminde tekrar budamak istiyorum.
    ***
    İlginç bir durum. Bir dalı tepesinden kesince tam kesik yerin çevresinden en az iki dal halinde gelişime devam etmesi gerekiyor. Genelde üç, bazen dört dal verdiği bile olabiliyor. Anlaşılan siz bakımında bazı hatalar yapıyorsunuz. Ya ışık yetersizliği sorunu var ya da bitkinizin toprağı pek besleyici değil. Azot zengini bitki besini veriyorsanız bunun da olumsuz etkisi olabilir. Kış sonunda toprağı kupkuru olunca tepesini kesin ve bir on gün daha kuru toprakta bekletin. Sonra güneşli pencere önünde olması şartıyla sulamaya başlayın. Hava akımlarından da nasiplenmelidir. Ama eğer şimdi uzun zamandır besleyiciliği iyi olmayan bir toprakta idiyse ve dolayısıyla bünyesi zayıf düşmüşse önümüzdeki yaz budama yapmadan doğru şartlarda iyi besleyerek bakımını yapın. Kesmeyi bir yıl sonraki kış sonuna erteleyin.

  17. Hacer, Erzincan dedi ki:

    marginata çiçeği kışın kaç dereceye kadar dayanır? Kışın da düzenli sulamak mı lazım? Soğuk odada bir şey olur mu?
    ***
    Hiçbir zaman düzenli sulamayın. Yaz kış her zaman toprak kupkuru hale gelmeden sulamamalısınız. Kışın soğuk odada tutmaya gelmez. -1C derecede bile ciddi zarar görüyor.

  18. Zeynep, Ankara dedi ki:

    Benim marginatamın yeni çıkan yapraklarında beyazlıklar oluşmaya başladı. Doğrudan güneş almıyor. Gün ışığı görüyor. 10 gunde bir suluyorum. Saksısı da ideal ama neden böyle oldu bilmiyorum. Bitkiler için sizin sayfanızı seviyorum çok faydalı bilgileriniz var teşekkürler azbitki .com :)
    ***
    Tarifinizden pek bir şey anlamadım. Büyüteçle inceleyin. Bitlenme olmuş olabilir. Tertemiz ise kurumalar olmuştur. Bu ise ya toprağının bozulmuş olmasından kaynaklanır ya da havasızlıktan ve ışık yetersizliğinden kaynaklanır. Bol bol direkt yakıcı güneş ve bol bol esinti alması gerekir. Ben böyle yetiştiriyorum ve muhteşem sağlıklılar. Ayrıca düzenli gün aralıklarıyla değil, toprağı kupkuru hale geldikçe sulamanız lazım. Son olarak, şu sayfayı okuyup öğrenmenizi tavsiye ederim: https://azbitki.com/yaygin-ve-oldurucu-sulama-hatasi/

  19. Ayşe, İzmir dedi ki:

    Yaklaşık 1 hafta önce bitkimi aldım. Aldıktan sonra toprak değiimini öneriyorsunuz takip ettigim kadarıyla. Ancak şu an kış, bahar ayını mı beklemeliyim yoksa değiştirmeli miyim?
    ***
    Öyle değil. “Yeni bitki alacaksanız sadece yaza doğru alın ve toprağını değiştirin – başka zamanlarda almayın” tavsiyelerim hep bu yönde. Şimdi hiç sulamayın. Toprak adam akıllı kupkuru hale gelirse sulayın. Ve (İzmir’e göre) nisan başında köklerini eski toprağından fazla arındırmadan toprağını değiştirin. Ama yeni toprak aynen tarif ettiğim gibi bir karışım olmalı.

  20. Handan, İstanbul dedi ki:

    Bugün komşularımızdan biri kırılmış açık yeşil beyaz şerit yapraklı D. Marginata bitkisini çöp kutusunun yanına koymuş. Kökleri neredeyse yok gibi olduğu için dip kısmını bıraktım ve kırık dalı aldım. 40 cm civarında, tepesindeki pek gelişmemiş iki filiz var sararmış ve muhtemelen de soğuğa maruz kalmış. Filizinin gelişim noktalarındaki yapraklar da dökülmüş. Kalınca sert bir gövde var içi boşalmamış canlı. Kırıldığı yerden temiz bıçakla kesip kurulayıp suya koydum. Tepesindeki ölü filizlere dokunmadım önce size sormak istedim. Sizce o kısmı da kesip tamamen yapraksız çelik olarak mı bırakmalıyım? Bu tarz çoğaltmalar için kötü bir mevsimdeyiz farkındayım fakat kurtarmak için yapabileceğim extra bir tavsiyeniz varsa şimdiden teşekkür ederim.
    ***
    Ölü filizler olduğundan eminseniz kesin. Geçen kış dışarıda saksıdaki ve bahçedeki her ikisi de soğuktan sadece -1C derece donma yüzünden etkilenmişti. Bahçede yere ekili olanın uçları tamamen ölmüş. Öyle ki kış sonunda kontrol ettiğimde dalların uç birkaç santim kısımları tamamen kurumuş, incelmişti. Oralardan düzgünce budadım. Sonra ilkbaharda yanlardan güçlü bir biçimde yeni dalla verdi. Saksıda olan ise biraz daha korunaklı yerde olduğundan sadece yapraklar kurudu. Uç kısımlar ilkbahar gelince yeni yapraklar geliştirmeye devam etti. Bu örneklere göre düşünmek lazım. Uçlar tam donmamışsa yeniden yapraklanmaya devam ediyor. Ama dal uçları donmuşsa yanlardan yeni dallar geliştirmek zorunda kalıyor. Sizin daha büyük sorununuz köklendirebilmek. Suda bekleterek köklendirenler var. Bu usulü ben pek güvenli bulmuyorum. Uygun bir süzek toprağa dikmek ve toprak iyice kurumadıkça sulamamak lazım. İlkbaharda ama havalar iyice ısındıktan sonra açık havaya çıkarır ve sık sık sulamaya devam ederseniz, o zamana kadar ölmemişlerse hızlıca gelişmeye devam ederler. Eğer o zamana kadar köklenme olmamışsa hızlıca köklenirler.

  21. Damla, Mardin dedi ki:

    39cm civarı marginatam dün farkettim ki gövdesinde yumuşama var. Üst derisi buruşmuş, yapraklar cansızlaşmıştı. Dün sağlam kısmı kestim suya koydum. Saksıda kalan gövde kısmı toprakta duruyor. Alt kısmına baktığımda yine sert sağlamdı. Toprakta kalan yumuşak kısmı da kesmeli miyim? Diğer kestiğim yapraklı dalı yaza kadar su da bekleteyim mi?
    ***
    Oldukça dayanıklı bir bitki nasıl bu hale gelebiliyor? 13 yıldır çeşitli şekillerde yetiştiriyorum. Hiç birinde öyle sorunlar olmadı. Bu bozulmanın sebepleri şunlardan biridir: 1- yanlış, bozuk ticari toprak (bir de o toprağa ponza taşı karıştırmazsanız bitkileri mahvedeceği yüzde yüz kesindir).. 2- bol bol gübre vermiş olmak.. 3- sürekli sulayıp durmak.. 4- Sıfırın altında dondurucu soğuğa maruz kalması. Sert ve sağlıklı kısımlar varsa mesela dip kısmı öyle ise, toprak kupkuru hale gelmedikçe asla sulamayın. Kestiğiniz parça sağlıklı ise ne yapmanız gerektiği yazı içinde anlatılmıştır. Sizden bir önce soru yazan kişiye de bu doğrultuda cevap vermiştim. Suda bekletmek benim tavsiyelerim arasında yok. Ve o şekilde denemediğim için sonuç ne olur veya suda köklendikten sonra toprağa ekilince çürür mü (genelde yanlış toprakta çürürler) bilemem. Yukarıda tavsiye ettiğim usulde her denemem tam olarak işe yaramıştı.

  22. Damla, Mardin dedi ki:

    Haklısınız,bende birşey olmaz sandım ama depremden dolayı biz eve giremedik bende çıkmadan suladim sanırım fazla geldi…tekrar bakım bilgilerini okudum,anladığım kadarıyla uyguladim…kestigim dalı kuruyunca, uygun toprak ile saksıya diktim,mutfağa koydum..sıcak nemli bir yer koklenmesine yardımcı olabilir diye dusunuyorum…
    kökünü ise toprağından ayırmadan kuru,pörsümüz yeri kesip daha küçük saksıya diktim,alt kısım sağlam çünkü…şuan pet şişenin içine koyup sera yaptım belki hizli toparlar diye ne kadar doğru bilemiyorum ama.
    ***
    Yanlış. Pet şişe ve mutfak ortamı gerekmiyor. Hava akımları lazım. Ve de hem havadar hem kuru toprak lazım. Bu bitki biraz çöl kaktüsleri gibi veya yucca gibi iklimlerin bitkisidir.

  23. Fatma, Balıkesir dedi ki:

    Margineta çiçeğim iki gövde halinde fakat ben kat kat olmasını istiyorum. filiz ucundan budama yaptım. altta yaprak kalacak şekilde üstünden dal çıkarır mı yoksa bir sıkıntı olur mu? Size sormadan acele ettim yanlış budamıs olabilir miyim?
    ***
    Sadece en uçları kesmek yeterli olur. Galiba zaten öyle yapmışsınız. Bu durumda ucu gitmiş bir dal en az iki yeni dal verir. Anladığım kadarıyla hatanız yok. Yalnız, yeni filizlerin oluşması zaman alır. Sizin tek hatanız belki zamanlama. Mesela evinizde ne zaman pencereleri uzun süre açık tutacaksanız, nisan sonu mu mayıs ortası mı, o günler gelmeden 20 gün önce budama yapmanız daha iyi olurdu.

  24. Mine, Ankara dedi ki:

    İyi günler hocam komsumdan dün iki tane margineta aldım şuan kurumuş halde çok az bir kök var yaprakların hepsi kurumuş hocam kökü ve yapraklarını kesip suda bekletip sonra mi dikeyim yoksa hemen toprağa mi diksem şunan ikiside açıkta duruyor saksı da değiller
    ***
    Şimdi normalinden küçük bir saksıya, %80 iri taneli dere kumu + %20 torf toprak karışımı yapıp ona dikin ama hemen değil bir hafta sonra sulayın. Sonrasında ise kumlu karışım tamamen kupkuru olmadıkça sulamayın. Direkt güneş alacağı pencere yanında tutun. Bu şartlarda haziran sonuna kadar sağlıkları yerine gelir. Sonra (haziran sonu, temmuz başı) esas saksılarına uygun torak karışımı ile aktarırsınız.

  25. Günay, Istanbul dedi ki:

    6 aydır aldığım çiçek havasız yerde salonda cam kenarında bir süre kaldı ama şu an baktım ki gövde kahveleşiyor ve yapraklar sararıyor kuruyor. Yalnız üstten canlı yapraklar çıkıyor. Toprak kuru 10 günde bir su verdim. genelde çok seviyorum onu lütfen ölmesin ne yapabilirim?
    ***
    Havasız yerlerde bitki yetişmez. Bol bol ve uzun süre esinti alması lazım. Ben istanbul’da iken bu bitkiyi evde hava cereyanı olan yerde tutardım. Sabahtan öğleye kadar kızgın direkt güneş de alırdı. Şahane güzelleşmişti. Yukarıdaki bakım bilgilerini okuyun.

  26. Kezban, Giresun dedi ki:

    Drecena marginata çiçeğimizin yapraklarında sararma oldu ama çok uzun yıllık bir bitki ofiste çok hava alamayan bir yerde. nasıl bir toprağa dikmeliyim ve yaprak sararması İçin bitki besini kullanabilir miyiz kullanırsak ne kullanmamız gerekiyor?
    ***
    Havasız yerde toprak değiştirirseniz büsbütün çürür gider. Bol bol hava akımlarına ve güneş ışınlarına ihtiyacı var. Diğer sorularınızın cevapları ise zaten bu sayfanın konusu. Okuyarak gerekenleri yaparsınız. Ama öncelikli şart esintili, havadar ve güneşli bir yer.

  27. Sibel, İstanbul dedi ki:

    Bitki besinini talimattaki gibi mi verelim yoksa yarım ölçü olacak şekilde mi? Eğer tam ölçü verecek olursak bir sonraki sulamayı illa ki bol suyla mı yapalım?
    ***
    Dracaena ve benzeri türlere tam doz vermeniz lazım. Diğer riskler toprağın niteliğine göre değişir. Toprak çok süzek, çok havadar ve en geç 10 günde iyice kurur nitelikle olmak zorunda. Ve sulamaları her zaman saksının alt deliklerinden dışarı su çıkmayacak şekilde yapıyorsanız o takdirde kesinlikle hiç bitki besini vermeyin.

  28. Hacer, Erzincan dedi ki:

    Bir yıl once marginata almıştım. Şu an yaprakları birer birer sararıyor. Ne yapmalıyım? Günes alan pencere önünde toprak yıkaması mı yapayım? Ne yapmalıyım sararma dursun diye?
    ***
    Tam 13 yıldır bu bitkiden yetiştiriyorum. Asla yapraklar bozulmuyor. Gelişimleri de hızlı. Ben zarif görünüm olsun diye yılda bir defa dallardaki en alt yaprakları (hiç bir bozulma lmadığı halde) tek tek sıyırıp çıkarıyorum. Böylece dalların üst tarafları yapraklı kalıyor ve çok şık görünüyorlar. Ama nedense çok kişi yaprak bozulmalarından şikayetçi. Eğer o yapraklar 3-4 yıl gibi eski ise bozulmaları normal. Değilse, hatalarınız var demektir. Yanlış toprak, gerekmediği halde sulayıp durmak, havasız kuytu yerlerde tutmak. Siz bir süre, en azından toprağı tamamıyla kupkuru hale gelene kadar sulamayın. Bu sırada yukarıda tarif ettiğim gibi toprak hazırlayın ve mayıs sonuna doğru toprağını değiştirin. Ama bu işi yaparken sakın köklerini eski toprağından tamamen arındırmayın yoksa yeni toprakta çürür gider.

  29. Figen, Bursa dedi ki:

    Dracena deremensis geçen sene yaprakları uçlardan kuruyordu. sizi okudum toprağı değiştirdim, budadım, kestiklerimi toprağa ektim. çok güzel tuttular boyca büyümeye başladılar. Ama tekrar yaprakları kuruyor ne yapmalıyım?
    ***
    Toprakta kusur vardır. Tarif ettiğimin aynısı toprak karışımı yapmanız lazım. Toprağa kesinlikle perlit ya da vermikülit karıştırmayın (perlit ve vermikülit bu türlerin düşmanıdır). Torf toprak sade yapılı olmalı, asla cocopeat içermemeli. Bu bitkiler en geç bir haftada çabucak kuruyan topraklarda çok sağlıklı yetişir. Ve ayrıca musluk suyunu en az bir gün bekletip kloru uçtuktan sonra kullanın. Klor da bu tür bitkilere zarar verebiliyor. Toprağı kurumuyorsa beş ay geçse dahi sulamayın. Toprak kuruduğu zaman sularken, saksının alt deliklerinden dışarıya su çıkacağı bollukta su kullanın. Eğer sürekli az miktar su kullanırsanız o toprak zamanla zehir haline gelir ve bitkilerinize zararlı omaya başlar. Dediğim gibi sularsanız dışarı çıkan su topraktaki zararlı maddeleri de çözüp topraktan çıkarır. Bu şekilde sulama yapın.

  30. Şule, İstanbul dedi ki:

    Bir süredir ofiste baktığım dracena marginatayı çoğaltmak için bahsettiğiniz gibi dalını keseceğim. Bazı sitelerde ağacın kesilmiş açıkta kalmış dal kısmına bal mumu yada silikon dökün diyor. Aksi takdirde ağaç çürürmüş. Bu şekilde mi yapmalıyım kestikten sonra?
    ***
    O bilgi tamamıyla gerçek dışı. Ben 12 yıldır bu bitkiyi yetiştiriyorum. Çok defa kesmişimdir. Hiç birinde asla çürüme filan olmadı. Tam tersine, mumlayanlar o kısmın çürüdüğünden şikayetçi. Mumlama diyorum ama sadece mum madddesini kastettiğimi sanmayın. Aşı macunu var, silikon vesaire maddeler var. Bu mumlama işini çiçekçiler görsel amaçla yapar. Öncesinde kesik yere dezenfektan bir madde sürmek lazım ki mumlama maddeleriyle kapatıldığında çürüme olmasın. Boş verin. Onlara inanmayın. Kesik yerlerin sadece hava akımlarına ihtiyacı var.

  31. Toprak, Antalya dedi ki:

    Çelikler alınan bitkinin direk bahçe toprağına ekilmesi mümkün mü?
    ***
    Antalyanın neresinde isiniz durum değişir. Mesela deniz seviyesi alçak yerlerde olur. Ama yüksek yerlerde, denizden uzak ilçelerde kışın hayatta kalamaz. -1C derece, hatta 0C derece soğukta bile (eğer rüzgarları direkt alırsa) çok feci yıpranıyor. -2C derecede bir de rüzgarları yerse kesin ölür gider.

  32. Güler, Bartın dedi ki:

    Benim bitkim tek dalli, cogalmasi icin ne yapmaliyim?
    ***
    Tepesini keserseniz çok dallı olur. Kesip aldığınız üst dalı ise atmayıp ayrıca köklendirin.

  33. Küçük, Giresun dedi ki:

    Marginata çiçeğimde küçük beyaz benekler var ver yaprakları sarartıyor. gövde kısmına da bulaşmaya başladı ve eski canlılığı yok. Ne yapmam gerekiyor?
    *
    Islak bezle kuvvetlice silerek bütün o beyazlıkları yok edin. Sonra iyice yıkayın ve ekim ayına kadar dışarıda açık havada tutun. Bu sırada yine beyazlıklar olursa her defasında acilen iyice silip temizleyin.

  34. Hacer, Erzincan dedi ki:

    İki yila yakin oldu marginata almistim. topragini degistirdim. cam kenarinda dogu tarafinda gunes alan bir yerde duruyordu. mart ayinda almistim ama bu surede 10cm uzadi. yapraklari bir yildir hic hareket yok. canli durmadı. asagi dogru bakiyor. olmedi de. yerini degistirdim cam surekli acik balkona koydum. yine hareket yok. ne yapmaliyim bir daha topragini degistireyim mi koklerini mi yikiyayim ne yapayim bilemedim. simdi iyice kurumasini bekliyorum su vermek icin baska ne yapabilirim?
    ***
    Ya sürekli çok havasız bir yerde tuttunuz ya da çok kötü bir toprak kullandınız. Toprağın niteliği önemlidir. Saksısı ise büyük olmamalı. Gereken bilgiler yazı içinde mevcut. Okuyarak toprağının ve saksısının nasıl olması veya nasıl olmaması gerektiğini öğrenin. Ona göre, eğer yanlış bir şeyler yapmışsanız düzeltmeye çalışın.

  35. Zeynep, İstanbul dedi ki:

    Merhaba benim çiçeğim beş metreyi geçiyor 15 senelik oldu gövdede 4 yerden filizlenmiş normal mi?
    ***
    Evet normal

  36. Ayşegül, Samsun dedi ki:

    Çiçeğimin dallarından birisinde yapraklara yakın yerde beyazlama ve yumuşama oldu. Ne yapmam gerekir?
    ***
    Oradan kesip ayırın. her iki tarafın yumuşamış yerini ayrıca kesmelisiniz. Aldığınız parçayı birkaç gün suda beklettikten sonra yazı içinde tarif ettiğim gibi ayrı bir saksıda köklendirin.

  37. İstanbul dedi ki:

    Balkonum doğu cephesine bakıyor. Acaba balkonda yetiştirme şansım var mı?
    ***
    Yok. Kışın sıfır derece soğukta bile kesin olarak ölür gider. Ayrıca salon çiçeklerini yazın bile dışarıda tutmayın. Ev içinde yeri her zaman sabit olmalı.

  38. Ceren Ç. -Ankara dedi ki:

    Bir mekanda 2 gövdeli orta boy marginata klima giderinden akan suya maruz kalmış. Kapı önüne konmuş bir süreliğine yani hem soğuk hem de atıklı su almış. Haliyle yaprakları canlılığını kaybetmiş ve sararmaya başlamış. Bir umut belki yaşatırım diye aldım. toprak mı değiştirmem lazım yoksa sağlam olan gövdeleri kesip mi çoğaltmalıyım bilemedim size danışayım istedim. Evde yedekte dere kumu/ponza olmadığı için toprağından ayırmadım henüz köklerine de bakamadım. Zaten mevsim de çok yanlış.. umarım yaşatırım.
    ***
    Klimanın suyu zarar vermez. Havadar, güneşli bir pencerenin yanında tutun. Toprağı kupkuru hale gelmedikçe sulamayın. Şimdi saksıdan üst kısımdan biraz toprak azaltın ki alt kısımlar çabuk kurusun. On gün sonra eğer yapraklarda bozulmalar hızlıca devam ediyorsa o zaman sağlam kısımlarını kesip ayrı saksıda köklendirmeniz gerekir.

  39. Fatma, Balıkesir dedi ki:

    Benim margineta bitkim çok sağlıklıydı. bir kaç gündür bazı yapraklarında sararma farkettim. şimdi bitkimin ölmesinden korkuyorum. ne yapabilirim?
    Toprak tamamıyla kupkuru olmadıkça sulamayın. Güneşli ve çok havadar bir pencere kenarında tutmanız lazım.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.