Echeveria macdougallii

Echeveria macdougallii kışın yaprakları kırmızı ve pembe renkler alan sukulent bir bitkidir.

Saksıda bir Echeveria macdougallii sukulent bitki türü

Kışın rengi kızaran sukulentlerden Echeveria macdougallii çiçek şekli ve birçok gelişim özellikleriyle Echeveria pulvinata türüne benzer. En önemli farkı yapraklarının tüysüz olmasıdır. Diğer bilimsel adı Echeveria sedoides‘tir. Ana vatanı Meksika’nın güneyindeki Oaxaca bölgesinde, rakım 1400m’ye kadar yerlerdir.

Sağlam ve dik duruşlu dallarıyla boyu 15cm ile 45cm arasında değişir. Dalları eskiyince odunlaşır. Yaprakları zeytuni yeşil ile çağla yeşili arasında açık yeşil renktedir. Kışın güneşin ve soğuğun etkisiyle çok güzel bir şekilde pembeli, kırmızı renkler alır.

Çiçek açma zamanı ilkbahar sonu- sonbahar başı arasında herhangi bir zamandır. Çiçek açacak olan dallarda seyrek yapraklı veya yapraksız hızlıca uzama olur. Ve uçtan tomurcuklanmayla gelişimleri son bulur. Bu yapraksız dalları çiçekleri solduğu zaman kesip atmalısınız. Ama eğer üzerleri yapraklı ise kesip toprağa dikin. Köklenir  ve filizlenirler.

Kış soğuklarına -7C dereceye kadar dayanıklıdır.

Bakımı

Açık havada Echeveria macdougallii hem güneşli hem gölgeli yerlerde sorunsuzca yetişir. Ancak kapalı mekanlarda kesinlikle güneşli yerlerde yetişitirmeniz gerekiyor. Yoksa incecik ve dik duramayan sağlıksız dallar üzerinde tek tük yapraklı olarak çirkince gelişim gösterir.

Çok fazla dallanma yapar. Bunların bazılarını ilk filiz halindeyken köreltmelisiniz. Eğer kendi haline bırakırsanız sıkışık dallar ve yoğun yapraklar yüzünden unlu bitler fena halde istila edip bitkiyi öldürürler. Ayrıca sıkışıklıkta, nemli kapalı ortamlarda mantar hastalıkları büyük zarar verir. Onun için dalların sayısını fazla sıkışık olmayacakları sayıda tutmak gerekiyor.

Hızlı gelişim dönemi ilkbahar ortasından yaz başına kadar ve ayrıca yaz sonundan sonbahar ortalarına kadardır. Bu dönemlerde toprakta önemli bir kuruma gördükçe bol bol su dökerek sulayın. Diğer zamanlarda toprak kupkuru olmadan sulamayın.

Toprak olarak torf toprak, iri taneli temiz dere kumu, ponza taşı ve arazi toprağı hepsini harmanlayıp karışım yapın. Bu karışımda eğer arazi toprağına yer vermezseniz kaktüslere özel bitki besininden mutlaka vermek zorundasınız. Aksi takdirde hiçbir direnci kalmayacağı gibi gelişimi de neşesiz ve verimsiz olur.

Echeveria macdougallii üretimi dallarını kırıp kuru toprağa ekmekle gayet basittir. Sadece ilk on gün boyunca sulamayın. Yaprak çeliği ile de çoğaltılabilir diyorlar ama sanmıyorum. Tek yapraktan üretimi diğer krasulalar kadar elverişli değil.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler:


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: