
Alev çalısı Photinia × fraseri ‘Red Robin’ – Fotoğraf: Wikimedia
Kışın yapraklarını dökmez. Gösterişli bir çit bitkisidir. Koyu yeşil yaprakları üzerinde yeni filizlerinin uç yaprakları kızıl olmasıyla uzaktan kırmızı çiçekler açmış gibi görünür. 1.20 metreden kısa çit yapımına uygun olmayıp daha uzun boylu çit yapmak için idealdir. Ancak güvenlik çiti olma özelliği yoktur. Sadece süs amaçlı.
Tek bir alev çalısı fidanına uygun budamalarla tek gövdeli, üstten sık dallı küçük bir süs ağacı biçimi verebilirsiniz.
Photinia × fraseri ‘Little Red Robin’ bodur alev çalısı kültivarı 1m civarlarındadır. Hem kısa boylu çit için hem de saksıda yetiştirmek için bu kültivar daha iyidir.
İlkbahar başında çiçek sapları ince mini dalcıklara ayrılarak küçük, beyaz çiçekler açar. Böylece çiçekler toplu halde şemsiye biçimini alır. Birçok dalından çiçek açtığı için üzerindeki kırmızı filizler bir süre görünmez olur. Yani çiçek açması bir süreliğine alev çalısının güzelliğini perdeler. Gerçi düzenli budama yapılan çitlerde asla çiçeklenme olmaz.
Alev çalısı kış soğuklarına en fazla -18C dereceye, duruma göre -20C dereye kadar hasarlarla dayanır. En güvenlisi -12C dereceye kadar soğukluktur. Daha fazla soğukta yapraklarda kuruma ve dallarda kısmî zararlar olacaktır.
Tam gün güneşli ve hava akımlarına tam açık yerlerde yetiştirmelisiniz. Fakat yazın sürekli şiddetli sıcak olan memleketlerde kuzeyli rüzgarlara açık ve az güneşli yerlere dikmelisiniz. Asitli ya da nötr ve yeterince süzek toprakları sever. Alkalinli topraklarda rahatsız olur. Hem kloroz sorunu baş gösterir hem de sağlığı bozulur. Çözüm için toprağına demir gübresi ve magnezyum sülfat karıştırmak gerekir. Sulamada biraz ihmal edilmeye uygundur.
Alev çalısı üretimi yarı olgun dallarıyla yapılır. ilkbaharda yeni gelişmeye başlayan yan dalları yaz başında gelişimlerini tamamlayınca bu dalları kullanın. Ayrıntılı bilgi ⇒ yarı olgun dal çeliği sayfasında.
Burda bol bol bulunan bir süs bitkisi. Nerdeyse heryerde var. Şuan alev alevler.
merhaba, 40 cm çaplı saksıda bir alev çalısı bitkim var fakat hiç kızarmıyor artık, yaprakları az ve yeşil. komple toprağından arındırıp yeni toprağa diksem sizce kendine gelir mi?
***
kızarmaz. Sadece yeni filizler kızılımsı renklerde olur. Olgun yapraklarda kızarma beklemeyin. Tam tersine git gide yeşile dönerler.
Bahçeye sınır amaçlı dikmeyi düşünüyorum. Dikim aralıkları ne kadar olmalı, çelikleme yöntemi ile kopartıp doğrudan toprağa dikebilir miyim yoksa öncelikle suyun içinde köklenmesini mi beklemeliyim?
***
O şekilde olur mu bilmem ve sanmıyorum. Benim bildiğim üretim yolu yazı içinde anlattığım gibi. Bu türleri uygun olabilecek diğer bir yol, olgun dallarından aralık- ocak aylarında 25cm gibi çelikler hazırlayıp ekmektir.