Alocasia silver dragon

Alocasia baginda adlı fil kulağı türü Borneo ve İndonezya civarlarına ait bir bitki türüdür. Kireç taşları yoğun olan yerlerde yaşarlar. ‘Dragon Scale‘ ve ‘Silver Dragon‘ adlı hibrit kültivarları cazip görünümlü desenli yapraklarından ötürü bir iç mekan süs bitkisi olarak yetiştirilir. Bunlar esas türe göre biraz küçük yapılıdır.

Alocasia 'Silver dragon' salon bitkisi

Yapraklarındaki desenleri efsanelerde anlatılan, temsili resimlerle tarif edilen ejderha (dragon) hayvanının derisinin görünümüne benzetip o şekilde isim vermişler. Scale derideki pullara denir. Bu çeşidin yapraklarında koyu tonda metalik yeşil renklilik fazla, gümüşi renkler az olur. Yapraklarında gümüş ve gümüşi yeşil renkler hakim olan çeşidine ise silver dragon diyorlar. Her ikisi ve ayrıca Alocasia nebula türü de aynı bakımı ister.

İç mekan bakımı (zor)

Alocasia ‘Silver dragon’ bakımında en ciddi ihtiyaç yapraklarını haftada en az bir defa ıslak bezle silmektir. Zira iç mekanlarda bunların yapraklarına gözle görmemiz zor olan örümcek bitler dadanır. Eğer temizliği ciddiye almazsanız özellikle sıcak ortamlarda büyük bir hızla çoğalır ve yaprakları mahvederler. Temizlikte yaprakların alt ve üst yüzeylerini ve yaprak saplarını tepeden dibe ıslak bezle iyice silmelisiniz. Bu silmeleri en az haftada bir defa tekrarlayın. Yapraklarına su fısfıslamak fayda etmez, zarar verir. Onun yerine ıslak bezle sık sık silin.

Güneş ihtiyacı

Güzelliği için güneş çok önemlidir. Ama sıcak aylarda öğle saatlerinin yakıcı güneşini direkt almamalıdır. Salonlarda duvar-pencere köşesinde kalın perde arkasında tutmamalısınız. Güneş geldiği saatlerde (sıcak aylarda) yapraklara yakıcı etkisi olacak güneşi tül perde ile ya da beyaz güneşlik perde ile filtreleyin.

Sulama

Sulamada hem ihmalci olmamalı hem de hiç aşırıya kaçmamalısınız. Yani sulamayı düzenli aralıklarla yapmayın. Daima toprağı önce kontrol edin. Yeterince kuruma olmuşsa bol bol su dökerek sulayın. Saksı alt deliklerinden dışarı su çıkacak kadar bolca su kullanmanız şart. Ve dışarı çıkan su saksı alt tabağında beklememelidir. Yaprakları ve yaprak sapları etli ve su deposu gibi olduğu için ikide birde sulamaya hiç gerek yok.

Saksı-toprak

Kök ortamı (yani saksı ve toprak) yeterince sıcak ve havadar olursa hızlı ve sağlıklı gelişir. Bu yüzden Alocasia ‘Silver dragon’ için saksı boyutunu köklerinin anca sığacağı küçüklükte tutmanızda yarar var. İdeal toprak karışımı:

3 ölçü torf toprak + 1 ölçü perlit+ 1 ölçü ponza taşı + yarım ölçü akıllı gübre + çeyrek ölçü küçük taneli mıcır.  Hepsini karıştırıp harmanlayın. Akıllı gübrenin niteliği yaprak amaçlı olursa daha iyi. Mıcır ise bu bitkinin fazlaca kalsiyum ihtiyacı içindir. Aksi takdirde yapraklarda ve yaprak saplarında yer yer ani çürümeler baş gösterir.

Saksı-toprak değişimini mayıs ayının ortasına gelmeden yapmamalısınız (duruma göre en erken mayıs başı). Hafif, yumuşak toprak istediği için dere kumu yerine perlit tavsiye ettim. Zamanla perlitin yapısı değişeceğinden dolayı her yıl toprak karışımını yenileseniz iyi olur.

Problemleri

1- Yeterince sıcak olmayan veya bir sıcak bir soğuk dönüşümlü ısı dereceleri olan mekanlarda kışın bozulması normaldir. Bu durumda sulama sıklığını azaltın. Yani toprak kupkuru hale gelmedikçe sulamayın. Nisan girince sulamayı tamamen bırakın. Hıdrellez günü (mayıs 6) saksıdan çıkarın ve yeni hazırladığınız sağlıklı toprak karışımına rizomun uç kısmı hafifçe dışarıda kalacak şekilde dikin. Sonra sulayın. Aktifleşip yapraklanmaya başlaması uzun sürebilir. Bu süreçte daha sık sulayın. Ve filizlenme başlayana kadar kızgın güneşten çok fazla yararlanmasını sağlayın. Ayrıca elinizden geldiğince açık pencere yanında hava akımlarından faydalandırın. Ama bunun için dışarıda tutmamalısınız.

2- Işık yetersizliğinde ve gereksiz sıklıkta sulamalarda küsmesi, köklerini terk etmesi ve pörsüyerek yapraklarını kurutması doğal özelliğidir.

3- Örümcek bit sorununa karşı her zaman gözünüz üzerinde olsun. Temizlik  tavsiyemi aynen uygulamak zorundasınız.

4- Yaprakları çok uzun ömürlü değildir. Birkaç ayda bozulurlar (bu normal bir şey). Ama bir de hatalı bakımda yeni yaprak verme hızı çok yavaş olursa daima bir veya iki yapraklı kalacaktır.

Üretim

Alocasia ‘Silver dragon’ dipten verdiği yavrularını ayırmakla çoğaltılır. Ayırmaları sadece mayıs ayının ikinci yarısında, saksı ve toprak değiştirirken yapmalısınız.

Kaynaklar

1- Yardımcı bilgi: Plantophiles
2- Fotoğraf: The Garden Store

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: |

'Alocasia silver dragon' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Eda, İstanbul dedi ki:

    Yeni bir alocasia dragon silver aldım. Geldiğinde az bir miktar sulayıp direk güneş ışığı almayacağı bir yere koydum. Dün baktığımda bütün yapraklarının eğilmiş olduğunu görünce biraz daha suladım fakat baktım ki daha kötüye gidiyor. Hemen toprak değişimi ile ve bir tık büyük bir saksıya aldım. Az önce kontrol ettiğimde ise artık ölüyor gibi.
    ***
    Yukarıda problemleri bölümündeki ikinci maddeyi okuyun. Yani esas mesele evinizin şartları bitkinin alışık oluğu şartlara göre çok farklıymış ve bunun üstüne acilen sulamanız probleme tuz biber ekmiş. Bu gibi öften püften sebeplerle aniden küsme özelliği var. Yumruyu veya yumruları topraktan çıkarıp yıkayın. Birkaç gün havadar bir yerde, yapraklar kuruyana kadar kurumaya bırakın. Bu sırada tarif ettiğim gibi yeni bir toprak karışımı hazırlayın. Tekrar saksıya diktiğinizde sulayın ve güneş ışınlarını direkt alacağı bir pencere kenarında tutun.

  2. Banu, İstanbul dedi ki:

    15 -20 cm boyunda bir bitki aldım. saksısındaki toprak, toprak gibi değil sanırım yogun oranda cocopeatli bir karışım. değişim vs ne önerirsiniz mayısa kadar kalsın mı?
    ***
    Çağımızda iç mekan saksı bitkilerini insanlar yaşatsın diye değil, kısa sürede ölmelerine yönelik yetiştirip satıyorlar. Alıp da hayrını gören hiç bir kişi görmedim, duymadım. Ayrıca yanlış bir zamanda almışsınız. Her tür salon bitkilerini ilkbahar sonu gibi alıp toprağını değiştirmek ve yaz boyunca en iyi şartlarda en doğru bakımla güçlendirmek gerekiyor. Şimdi rahatsız etmeyin. Zaten bir şey değişmez. Şansınız vasa ve evinizin şartları da uygunsa sorun çıkmaz. Buradaki bakım bilgilerine göre gerekenleri yapın. İlkbaharda mayıs ortasında toprağını değiştirin.

  3. Zeynep, İstanbul dedi ki:

    İki ay kadar evvel 3 yapraklı bir yavru aldım. Toprak değişimi yapmak için bu aya kadar bekledim hem de yerine alıştı 2 yaprak daha verdi. Tarif ettiğiniz gibi bir karışım ile toprak değişimi yaptım fakat yaprakların biri hariç tamamı kıvrıldı. Akıllı gübrenin ölçüsünü kaçırmış olmaktan korkuyorum.. sizce neden olabilir?
    ***
    Hata etmişsiniz. Mayıs ortasına kadar hiç rahatsız etmemeniz gerekiyordu. Ayrıca sağlıklı bitkilerin toprağı değiştirilmez. Büyük saksı gerekiyorsa köklerini toprağından hiç ayırmadan, gerektiği kadar toprak ilavesi ile büyük saksıya yerleştirirsiniz.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.