Doğal kireç taşlarının parçalamasıyla elde edilen mıcır küçük taş parçaları halindedir. İhtiyaca göre parçacık iriliği değişir. En çok inşaat yerlerinde çimento harçlarında ve yol yapımında kullanılır. Burada konu saksı bitkilerimizde kullanılması ile ilgili.
Bazı yazılarımda doğal kireç taşlarının (kalker taşlarının) ne gibi faydaları olduğundan bahsetmiştim. Bu taşların boş arazilerde, her yerde olduğunu ve keserle kırıp ufalamanız gerektiğini belirtmiştim. Halbuki en iyisinden hazır ufalanmışı var: Mıcır. En iyisinden dememin sebebi şu: Kireç taşları bazen fazla yumuşak olur. Kolayca tozlaşır ve suda kolayca çözülür. Bunlar bizim kullanımımıza uygun değil. En sertlerini seçip almamız gerekir. Ama mıcırı zaten sert kireç taşlarından yaparlar. Üstelik kırmakla uğraşmamıza da gerek yok.
Doğal kireç taşları genelde iki renktir. Bazı yerlerde krem rengi ve beyazdır. Bazı yerlerde mavimsi gridir. Bazen de kırmızı kil ile karışmış olup taşların dış yüzey rengi kınalı gibidir. Mıcır ise genellikle mavimsi gri olan sert kireç taşlarından yapılıyor. Bölgeye göre değişir.
Bizim açımızdan kullanımı
Çeşitli amaçlarla kullanmamız gerekebiliyor. Aşağıda maddeler halinde yazdım.
A) Saksıya toprak doldurmadan önce saksının dibine 1-2 parmak yüksekliğinde mıcır yaymamız toprağın saksı altı deliklerinden çıkıp gitmesini önler. Daha da önemlisi suyun daha iyi süzülüp gitmesini sağlar. Böylece çiçekleri suladığımızda saksı içinde hiç su birikintisi kalmaz.
B) Paşa kılıcı bitkisi için ve paşaçadırı, reks begonyaları ve kirpikli begonya gibi rizom gövde begonyalar için kullanımı:
Bu saydığım türleri eğer rizomlarını kesip ayırarak çoğaltmak istiyorsak mıcır çok önemlidir. Zira bunların rizomlarını toprakta köklendirmeye çalışırken çürüme riski çok yüksektir. Mıcır sayesinde çürüme riski en aza iner. Hatta sıfırlanır. Bazı ülkelerde ticari paşa kılıcı üretiminde rizomları sırf mıcırda köklendirirler. Rizomları veya rizomlu parçaları köklendirmek için şöyle toprak karışımı yapmalısınız:
2 ölçü mıcır + 1 ölçü toprak + 1 ölçü iri taneli dere kumu
Bu karışımda toprak gerçek torf olabilir, torf denen hazır toprak olabilir veya bahçenizin toprağı olabilir. Farketmez. Kum ise hem inşaat yerlerinde hem akvaryumcularda bulunan dere kumu olmalıdır. 2mm ile 4mm arası, iri tanelisinden olacak.
Ayrıca mıcırlı köklendirme toprağına rizomları dikerken rizomların dik durmaları amacıyla ceviz kadar büyük mıcır tanelerini karışım toprak ile rizom arasına sıkıştırarak destek yapabilirsiniz.
Rizomlar mıcırlı karışımda iyice köklendikten sonra artık mıcıra gerek yok. O bitkiler için nasıl özellikli toprak tavsiye edilmişse öyle toprak kullanarak esas saksılarına dikin. Yeni farklı topraklarında rizomların dik durmaları için yine büyük mıcır tanelerini destek amacıyla kullanmanızda bir sakınca yok.
C) Kendi yaptığınız kompost çürüntüleri salon bitkilerinizde toprak amacıyla kullanmak istiyorsanız mutlaka mıcır karıştırın. Kabataslak bir ölçüsü şudur: 3 litre hacim toprak için yarım su bardağı miktar yeterlidir. Ama taneleri kuru nohut tanelerinden büyük olmamak kaydıyla irili ufaklı olmalı.
D) Asitli toprakları hiç sevmeyen bitkiler için:
Örneğin gelin teli çiçeği için hazır torf topraklar pek elverişli değildir. Genellikle çürür giderler. Başka toprak bulamıyorsanız mıcır karıştıracaksınız. Bundaki ölçü 2 litre hacimli toprağa yine yarım su bardağı küçük taneli mıcır.
Benim gibi özellikle soğanlı bitki yetiştiriyorsanız altına en azından bir sıra taş dizilmesi daha sağlıklı oluyor. Bu kadar basit bir bilgi gibi gözükse de gerçekten önemli ve atlanmaması gereken bir mesele.
Ağac etrafina micir sermek agaclara zarar verir mi?
***
Komşularda birkaç yıldır izlediğime göre begonvillere ve büyük ağaçlara 5-6 yıldır herhangi bir zarar oluşmadı. Üstelik neredeyse bir karış yüksekliğinde mıcır tabakası yaymışlardı.
Bahçeye beyaz mıcır serpsek ne gibi faydaları olur? tarla kırmızı toprak.
***
Eğer toprak aşırı asitli ise yani ektiğiniz fidelerin en körpe uçlarında ve ayrıca su gibi körpe meyvelerde kararıp çürümeler oluyorsa mıcır toprağın alkali değerini artırabilir ve bu sayede o simsiyah olup çürümeler sorunu son bulur. Başka da hiçbir faydası yok. Ve eğer toprakta aşırı asitlilik sorunu yoksa bu takdirde toprağın verimini fena halde düşürür. Bir şey faydalı olsa bile yanlış yerde kullanımı faydalı değil zararlı olur.