Duranta erecta

Verbenaceae (Mineçiçeğigiller) familyasından Duranta cinsinin 17 türü var. Burada konu en bilinen türü Duranta erecta. Bahçelerde sıfır bakımla yetişmeye tam uygundur.

Duranta erecta yaprakları ve çiçekleri

Duranta erecta

Anavatanı Meksika, Karaibler ve Güney Amerika kıtasıdır. Bir bahçe süs bitkisi olarak iklimi uygun yerlerde çok yaygındır. Ağaç menekşesi diye isim vermeye çalışanlar var ama halk arasında duranta adı tam oturmuştur. Didim’de bekle beni çiçeği derler.

 Özellikleri

Duranta erecta büyük boy çalı şeklinde gelişen uzun ömürlü bir bitkidir. Kışın soğuk durumuna göre yapraklarını döker veya dökmez. Boyu 5-6 metre kadar uzar. Gelişimi çok hızlıdır. Uygun budamalarla bir ağaç biçimi verirseniz o şekilde yaşar gider.

Çiçek açması

Çiçek açma dönemi ilkbahar ortasından sonbahar ortalarına kadar süreklidir. Çivit mavisi ile koyu mor arası renkte çiçekleri ince salkım halinde bir sap üzerinde aşağı sarkık açarlar. 30cm kadar mini fidanları bile çiçek açar. Bunun için ana gövdeden yan dallar geliştirmesi yeterlidir.

İklim uyumu

Kış soğuklarına dayanıklılığı en fazla -6C dereceye kadardır. -4C dereceden fazla soğukta ince ve körpe dallar donabilir ama bu bir problem değildir. Çünkü ilkbaharda hızlıca yeni dallar geliştirir ve sonra bol bol çiçek açar.

Yaz boyunca şiddetli sıcak memleketlere tam uygundur. Şiddetli sıcak havaya, saatlerce güneş altında durmaya ve su sıkıntısına iyi dayanır.

Bakımı

Duranta pek bakım istemez. Bir bahçeye diktikten sonra iki yılda iyice güçlenir ve artık hiç sulamasanız bile farketmez. Ama eğer durantanızı susuz bırakmazsanız çok güçlü ve güzel gelişim gösterir. Toprak seçmez. Gübre istemez. Ancak son derece verimsiz, kötü toprakları elbette biraz olsun terbiye etmeli ve gübrelemelisiniz.

Budamada sorun yok. Eski dallardan da yeni sürgün dallarından da sorunsuz çiçek açan duranta her tip budamayı tolere eder. Çiçekli küçük süs ağacı şeklini bile kolayca alır.

Duranta fidanı üretimi

Kış aylarında dallarını kırıp toprağa batırın. Diktiğiniz her duranta dalı kesinlikle tutar ve ilkbahar gelince gelişmeye başlarlar. Yeri güneşli ise ve sık sık sularsanız hızlı büyür. Sulamayı ihmal etmezseniz daha ilk yaz çiçek açarlar.

Problemleri, zararlıları

Bu konuda en iyi bitkilerdendir. Toprak altı parazitleri, yaprak bitleri, mantar hastalıkları hiç biri durantaya ilişmez.

'Duranta erecta' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Sedef, Bolu dedi ki:

    Duranta erecta ağacım var ve yaprakları yapış yapış olup sarardı. Kurtarmak için ne yapabilirim?
    ***
    Sebep yaprak bitleri. Önce yaprakları dikkatle inceleyip bitleri görün. Sonra zirai ilaç satıcısı bir dükkana gidip bitleri tarif edin ve o tür bitlere uygun ilacı alıp kullanın.

  2. Burcu, Muğla dedi ki:

    Bodrum’da sürekli güneş gören bahçemize Duranta erecta dikebilir miyiz? Aşırı sıcak ve güneşe dayanır mı? Uyumu nasıldır? Ligustrum alternatifi olarak çit bitkisi yapabilir miyiz?
    ***
    Didim’de bütün gün güneş alan yerlerde ihmallere son derece dayanıklı olduğuna göre ve az bir ilgiyle gayet güzel geliştiğine göre sizin orada da sonuç aynı olacaktır. Çit bitkisi olmaya elverişlidir anca Ligustrum ile aynı güzellikle çit görünümü vermeyeceği kesin. Daha ziyade uzun boylu, karışık dallı çit oluşturmaya uygundur. Böylesi daha güzel olur. Kısa boylu, sık dallı, yoğun yeşil yapraklı ve sık sık kırpılarak şekillendirilecek çitler yapmada ligustrum, şimşir ve taflan gibi türler tercih edilmelidir.

  3. Derya, Konya dedi ki:

    Bugün bahçeme duranta diktim. Burada kışın soğuk hava -20C derece bile olabiliyor. Acaba topraktan çıkarıp saksıya mı diksem diye tereddüt yaşıyorum.
    ***
    O kadar soğuğa kesinlikle dayanamaz. Bahçede dikmekle hata etmişsiniz. Saksıda olmalı ve kışın kapalı yerde korumalısınız.

  4. Funda, Antalya dedi ki:

    Yarı gölge alanda çiçeklenmesi azalır mı? Geçmiş çiçek açan kısımları kesmek çiçeklenmeyi teşvik eder mi?
    ***
    İlkbahardan sonbahar ortasına kadar hızlıca yeni yeni dallar geliştirip sürekli çiçeklenme özelliği var. Çok küçük fidanlarda çiçeksiz kalan uzantıları kesmek iyi olabilir ama büyüklerde gereksiz ve zaten uğraşılamaz. Yarı gölge, az güneşli yerlerde de olabilir ama buralarda çiçeklenmeye başlaması biraz geç, yaza doğru başlar. Koyu gölge, kesintisiz sırf gölge iyi değil.

  5. Hıdır Polat dedi ki:

    Durantanın arıcılık konusunda bir önemi var mı?
    ***
    Sadece diyebilirim ki aylar boyunca çiçeklenip durur ve her tür arı çiçeklerine geliyor. Ama bal arılarının bunun çiçeklerinden aldığı nektar ile yaptıkları balın kalitesi nasıl olur, onu bilemem.

  6. Hıdır Polat dedi ki:

    Durantayı tohum ile çoğaltmak mümkün mü?
    ***
    Evet ama gerekmez çünkü büyüklü küçüklü her dalı kolayca köklenir ve çok hızlı büyürler. Tohumla uğraşmak zahmetli olur. Zaten çok tohum vermiyor.

  7. İsimsiz dedi ki:

    Duranta tohumu ektim çimlenmedi. Özel bir şey yapmak gerekiyor muydu?
    ***
    Muhtemelen fazla sıcak istiyordur. Hala kıştayız. Daha bir iki ay bekleyin. Aslında dalları kolayca kökleniyor. Bir yerde bildiğiniz bir duranta varsa küçük de olsa bir dalını alın ve toprağa batırın.

  8. Geralt O. -Aydın dedi ki:

    Balkonda baktığım duranta ağacım bir süredir sararıp yaprak döküyor ve yaprakları yapış yapıl oldu. Bitlendiğini düşündüm ancak bite rastlamadım.
    ***
    Bitki bitlerinden öyle olur. Başka sebep aramayın. Örümcek bit adı verilen yaprak parazitleri gözle kolayca görülemeyecek kadar küçüktür ama bitkileri mahvederler.

  9. Sakarya dedi ki:

    Elinizde çivit mavisi duranta var mı? Bahçemdeki koyun gübresinden dolayı kurudu ve kurtaramadım. Gerçi köklerinin bir kısmı yaş duruyor. Ne yapabilirim?
    ***
    Benim satış işlerim yok. Dip kısımlar sağlıklı kalmış ise onları hemen sökün. Köklerin tümünü kesin. Sonra gübresiz yere dikin ve bol bol sulayın. Eğer ölmemişse bu yol kesinlikle işe yarayacaktır.

  10. Ela, İzmir dedi ki:

    Bugün duranta aldım. Fakat yaprakları yapışık yapışık. Yeni almışken kaybetmek istemem. Acaba yapraklarını nazikçe silsem bir işe yarar mı?
    ***
    Silin veya çok kötü olanları kesip atın. Zaten önemli olan şey yeni gelişecek olan yapraklardır. Duranta çok dayanıklı ve inatçı bir bitkidir. Bitlenmesine şaşırdım. Bahçemde 6 yıldır yetiştiriyorum. Diğer bitkilerde çeşit çeşit yaprak bitleri olduğu halde bunda asla hiçbir bitlenme olmadı. Belki yetiştirildiği seranın fazla nemli olmasındandır. Sizin açık hava şartlarınızda bitlenme olacağını sanmam.

  11. Engin D. -Foça dedi ki:

    Kışın çok rüzgar alan yerde sorun olur mu?
    ***
    Didim’de feci sert poyraz alan yerde hiçbir sorun olmuyor. Sizin orada da sorun olacağını sanmam.

  12. Nefise, Kuşadası dedi ki:

    Ağacım üç yıllık. Etrafına yeni çim ekimi yapıldığı ve bol sulandığı için köküne su vermiyordum. Akşam köküne su verdim. Ertesi gün yaprakları solmaya yüz tutup sararmaya başladı. 7 gün önce de alt dalları budamıştım. Sorun nedir acaba?
    ***
    Böyle bir şey olmaması gerekirdi. Bende bahçeye dikili 6 yıldır var. Dallarından köklendirip bahçede birkaç yere diktim. Komşulara dağıttım. Her türlü toprakta, köklerinin her türlü rahatsız edilmelere ve her türlü sulamalara veya susuz kalmalara karşı son derece dayanıklı ve uyumlu bir bitkidir diye bu 6 yılda iyice emin oldum. Sizinkinin problemi beni şaşırttı. Belki fazla güneşli bir yerde ise ve toprak sıcak iken suladıysanız bunun etkisi olabilir. Veya dibine önceden fazlaca gübre koymuşsanız kökler yanmış olabilir. Ama kısa sürede toparlanacaktır. Bir şey yapmanızın gerektiğini düşünmüyorum. Hem bahçemde hem komşularımın bahçesinde nereye diktiysem yıllardır sapasağlam yaşıyorlar. İklim sizinkiyle aynı. Burası Didim. Siz yine de her ihtimale karşı 15-20cm uzunluğunda iki üç dalını kesip alın ve gölge yerlere dikin. Mutlaka köklenir, tutarlar. Yeter ki susuz bırakmayın. Böylece ana bitki ölse bile yedeklerini almış olursunuz. Gelecek yıl ilkbahar başında söküp istediğiniz güneşli yerlere dikersiniz.

  13. Ahmet, Şanlıurfa dedi ki:

    Duranta çoğaltmada toprak nasıl olmalı?
    ***
    Bu konuda hassaslığı yok. Bahçemde yoğun killi toprağa diktiğim dallardan istisnasız tümü köklendi ve hızlıca büyüdüler. Yine de yüzde yüz garantili olması için tamamen gübresiz ve suyu çabuk süzdüren toprak daha iyi olur.

  14. Ebru Ö. -Silivri dedi ki:

    Geçen sene baharda fidanken ektiğim duranta yaza çiçek bile açtı. Kışa doğru yapraklar döküldü normal olarak. Budayım dedim (gerçi şimdi çok pişmanım) kış bahar geçti yaz bitecek ne yaprak var ne bir canlılık ama ölü de değil. Sıvı gübre koydum etkilenmedi. Çok üzüldüm varsa ufak bir öneriniz memnun olurum.
    ***
    Didim’de bahçemde bunlar yıllardır hiç sulamasam bile canavar gibi gelişiyor. Gübre hiç vermedim. Yıllarca sık sık budama yaparak sınırlamak zorunda kalıyorum. Sizinki ya kışın donup ölmüştür ya da verdiğiniz gübre zehirlemiştir. Budamayı kış aylarında yaptıysanız bunun da zararı olmuş olabilir. Ama normalde zaten sık sık budamak gereken bir bitki. Sadece ilkbahar ve yaz aylarında budanır.

  15. Zeynep, İzmir dedi ki:

    Saksıda terasta bakıyorum çok zahmetsiz gerçekten. Eminim bahçede şahane olur ama büyük bir toprak saksıda bakıyorum 45 cm çapında. Keyfi yerinde çiçek açıyor ancak büyümüyor. Saksıyı en son geçen sene büyütmüştüm. Tekrar büyütmeli miyim saksıyı?
    ***
    45cm çap demek koskocaman saksı demek. Daha büyük saksılar gerekmediği gibi terasları devasa boyutlarda saksılarla doldurmak çok tehlikeli. Büyümüyorsa sorun değil. Küçük boyda kalması çok daha uygun. Bahçemde 3-4 metre olduklarında tepedeki çiçekleri hiç göremiyorum. Bu yüzden kesip kısalttım. Ama kökleri iyice güçlenmiş olduğundan inatla fazla uzamak istiyorlar. Bence saksıda yetiştirmek daha iyi. Böylece devleşmek istemeyecekler.

  16. Sevilay, Kıbrıs dedi ki:

    Bahçemde 2 yıllık çit olması amacıyla ektiğim durantayı çoğaltmak istiyorum. Şimdi dalından alıp ekmem uygun olur mu acaba yoksa kışı mı beklemeliyim ayrıca eski çalımsı olmuş dallarından mı alayım yoksa yeni dallarını mı önerirsiniz?
    ***
    Şimdi ve her zaman deneyin. Benim kırıp toprağa batırdığım her dalı tutmuştu. Aradan 7 veya 8 yıl geçti. Hangi mevsimde yapmıştım hatırlamıyorum ama sanıyorum çok sıcak yaz ayları dışında her zaman olur. Fazla odunlaşmamış güçlü dallarından alın. Dal kalınlığı kurşun kalemden daha fazla kalın olmasın (çok daha ince bile olabilir). Boylarını da 30cm gibi ayarlayın. Toprakta sorunsuz köklenirler. Direkt kalıcı yerlerine ekmelisiniz. Saksıda denemeyin.

  17. Ayça, Aydın dedi ki:

    Yapraklarında sararma ve dökülme var. Bitki besini koymuştum birkaç gün önce onun etkisi mi başka bir zararlı mı?
    ***
    Bitki besini verdikten sonra olmuşsa kesin ondan dolayıdır. Mevsimsel bir şey olamaz çünkü (Burası Didim) bahçemdekilere baktım hepsi gayet canlı, yemyeşil ve hızlıca yeni gelişimler devam ediyor.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.