Euphorbia pseudograntii

Afrika süt çalısı zayıf güçsüz topraklara, aylarca susuz kalmaya ve kışın hafif donmalara karşı dirençli bir bitkidir. Koyu gölgeli yerlerde de aşırı güneşli yerlerde de yaşayabiliyor.

Euphorbia pseudograntii kalın dallı, iri yapraklı hoş bir saksı bitkisi

Euphorbiaceae familyasından Euphorbia pseudograntii türü (diğer bilimsel adı Synadenium grantii’dir). Genelde Afrika süt çalısı denir.

Genel Özellikleri

Dalları dikensiz ve pürüzsüzdür. Boyu genelde 1 ile 5 metre arasında olup yerine göre 10 metreye kadar uzar. Euphorbia pseudograntii’nin dallanması genelde dibe yakın kısımlardan olur ve pek fazla dallanıp budaklanmaz. Dallar yukarı doğru uzamaya çalışır. Gövde ve ana dallar güneş yetersizliğinde hızlı uzayıp pek kalınlaşmadıkları için uzarken sağa sola eğik gibi gelişim gösterebilir, yakınındaki duvarlara ve diğer bitkilere yaslanarak dik durmaya çalışır. Başlıca üç çeşidi var: Sade yeşil yapraklısı, kızılımsı renk yapraklısı ve yeşil üzerine rastgele bordo kırçıllı veya benekli yapraklısı..

Zehirlidir. Bir yerini kesseniz beyaz süt çıkar. Çocuklardan uzak tutulması gereken bitkilerdendir. Gözlere gelirse fena acıma, ağrı, sancı yapar.

Afrika süt çalısı, Euphorbia pseudograntii

Afrika süt çalısı, Euphorbia pseudograntii

Habitat

Anavatanı orta ve doğu Afrikadır (kuzeyde Etiyopya’dan güneyde Malavi’ye kadar olan bölgelerde). Euphorbia pseudograntii çoğunlukla tam tropikal kuşak içinde, rakım 600m – 900m cıvarlarında yüksek kesimlerde, seyrek ağaçlı ormanlık bölgelerde en çok kayalıkları ve kumlukları tercih etmiş olarak yaşarlar.

Uyumluluk

Euphorbia pseudograntii zayıf güçsüz topraklara, aylarca susuz kalmaya ve kışın hafif donmalara karşı dirençli bir bitkidir. Koyu gölgeli yerlere de aşırı güneşli yerlere de kolayca uyum sağlar. Yazın sıcak aylarda sık sık sularsanız, yeri de fazla güneş almıyorsa çok hızlı büyüyerek her yeri kaplamaya çalışır. Aşırı güneş alan yerlerde az sulama sonucunda daha az, daha derli toplu gelişir ama dalları kalın ve dirençli olur. Kışın soğukta yapraklarını döker. -10C dereceye kadar soğuklara kısmi zararlarla dayanır.

Kullanım

İçmekan yaprak güzeli süs bitkisi olarak kullanılabilir. Dış mekanlarda sukulent bahçelerinde, kayalık bahçelerinde susuzluğa gayet iyi dayanıklı olarak sorunsuzca yetişir. Euphorbia pseudograntii bahçe çit bitkisi olarak da uygundur.

Euphorbia pseudograntii Afrika’da birçok yerde yerel – ilkel yöntemlerle ilaçlar elde etmede kullanılır. Oysa her parçasıyla çok zehirli bir bitkidir. Zaten bu bitkiden bazı özel kullanımlar için zehir yapıyorlar.

Yetiştirme ve Bakım

Bu konuda fazla söze gerek yok. Euphorbia pseudograntii hiçbir müşkülpesentliği olmayan gayet dayanıklı bir bitkidir. Şiddetli güneşte de olur gölgede de olur. Orta ve düşük verimlilikteki topraklarda daha sağlıklı gelişir. Yeter ki toprağın süzekliği iyi olsun. Gübre filan istemez. 2 – 3 yılda bir toprak değiştirin yeter. Sulamayı istediğiniz zaman rastgele yapabilirsiniz. Kışın eğer bulunduğu yer çok soğuk oluyorsa ıslak toprak kökleri çürütebilir. Bu durumda sulamayı ancak toprağı kupkuru olduğu zamanlarda yapın. Ama sıcak odada ise sulamada herhangi bir değişikliğe gerek yok. Her yıl (gerek duyarsanız) yaza doğru istediğiniz gibi budayın.

Euphorbia pseudograntii çoğaltma

Üretimi dallarını kırıp direkt olarak toprağa dikmekle yapılır. Kısa sürede köklenirler. Özel bir şey yapmaya gerek yok. Sadece çürüme ihtimaline karşı dikmeden önce bir iki gün açıkta bekletin ki kesik yer tamamıyla kurumuş olsun.

Kaynak

Euphorbia pseudograntii – prota4u.org

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: | | |

'Euphorbia pseudograntii' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Nursel dedi ki:

    Süt çalısı ne zaman çiçek açıyor?
    ***
    Yaz sonu gibi ama hiçbir güzellikleri yok. Dekoratif dalları ve güzel yaprakları için yetiştirilir.

  2. Sultan Ö. -Adana dedi ki:

    Yaprakları kuruyor.
    ***
    Kışın böyledir, normal.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.