Cordyline fruticosa ‘Red Sister’

Cordyline fruticosa türünün ‘Red Sister’ adlı kültivarıdır. Kızıl bacı çiçeği diyebiliriz. Renkli yapraklarından dolayı çok beğenilir.

Yaprakları kızıl, mor renklerle karışık olan kızıl bacı çiçeği (Cordyline fruticosa 'Red Sister')

Cordyline fruticosa’nın diğer adı Cordyline terminalis’tir. Yani ikisi kesinlikle aynı bitki. Asparagaceae (Kuşkonmazgiller) familyasındandır. Anavatanı Güneydoğu Asya, Okyanusya civarlarıdır. Burada konumuz Cordyline fruticosa türünün ‘Red Sister’ adlı kültivarıdır. Kızıl bacı çiçeği diyebiliriz.

Cordyline fruticosa ‘Red Sister’ özellikleri

Kızıl bacı çiçeğinin her bir yaprağı rastgele pembe, fuşya, koyu kestane, morumsu kırmızı renkler ve koyu metalik yeşil karışık renkli gelişir. Fakat aynı daldaki yapraklarda olan renk farklılıkları zaman içinde ışığa, ısıya ve toprağa göre değişim gösterir.

Saksılarda salon-ofis süs bitkisi olarak kullanılır. Cordyline fruticosa ‘Red Sister’ – kızıl bacı çiçeği en gösterişli ofis bitkilerindendir. Ayrıca iyi bir bahçe bitkisidir. Yaz aylarında şiddetli sıcak olan Akdeniz iklimine ve tuzlu topraklara uyumludur. Boyu zamanla uzar (2m kadar). Uzun çıplak dallardan hoşlanmıyorsanız fazla uzayanları dipten kesin. Yeni sürgünler uzatır.

Kızıl bacı çiçeği kışın hafif don olaylarından pek zarar görmez. -2C derece soğukta yapraklar hafifçe zarar görür. -3C dereceye kadar, eğer soğuk çok uzun sürmezse kışı yapraklarda büyük zararlarla atlatır. Daha fazla ve daha uzun süreli soğukta toprak dışı tüm dalları kurur. Eğer don olayları olan günlerde üzerine bir karton kutu geçirirseniz zarar görmez. Dallar kurusa da kurumasa da ilkbahar ortasında kökten yeni filizler çıkarır ve yeni dallar yükselmeye başlar. Türkiye’de bahçede yetiştirmeye Güney Ege ve Akdeniz bölgesinin deniz seviyesi (düşük rakım) yerlerinde tam uygundur. Kışın yaprakları biraz zarar görür. Fazla soğukta tüm dalları kurur. Ama ilkbaharda dipten yeni dallar uzatmaya başlar.

Yetiştirilmesi, bakımı

Cordyline fruticosa ‘Red Sister’ yarı güneş yarı gölge yerleri sever. Yaz aylarında sadece öğle saatlerinin tepe güneşinden koruyun.

Toprak

Bahçeye dikecekseniz pek toprak seçmiyor. Muhteşem gelişim için toprağın orman toprağı gibi bolca humuslu, çürüntülü olması lazım (buna göre dikeceğiniz yerin toprağını düzenleyin). Yoksa yine de gelişir ama pek güzel olmaz.

Kızıl bacı çiçeğini saksıda yetiştirecekseniz ve dışarıda tutacaksanız yine aynı şekilde. Yani humuslu, çürüntülü, gübreli toprak hazırlayın.

İç mekanlarda ise sadece salon bitkilerine özel torf toprak kullanın.

Gübre, bitki besini

Tuzlu toprak uyumlusu olduğundan dolayı her türlü hayvan gübresi verilebilir (yanmış olması şartıyla). Fakat günümüzde sağlıklı gübre bulmak zor. Gübrenizin güvenli olduğundan eminseniz verin.

Salonlarda, ofislerde yetiştirilen kızıl bacı çiçeğine ise salon bitkilerine özel sıvı bitki besininden ayda bir defa verin. Bitki besini genel kullanım çeşidinden olsun. Yaprak amaçlı bitki besini de uyar.

Sulama

Yaz aylarında kızıl bacı çiçeğinin toprağının üst yüzeyindeki ıslaklık gidince ama nemlilik fazla azalmadan sulayın. Sıklık böyle olacak. Serin-soğuk aylarda üst yüzeyin nemliliğinin neredeyse kupkuru olmasına kadar bekleyin. Ayrıca sulama suyu eğer direkt musluktan ise önce açık bir kapta en az 24 saat bekletin ki kloru uçup gitsin.

Kızıl bacı çiçeği

Kızıl bacı çiçeği üretimi

Kızıl bacı çiçeğinin çelikle çoğaltılması gayet kolaydır. Her parçası çabucak kök salar. İlkbahar ortasından en geç yaz sonuna kadarki dönemde en üst kısmı 15 cm kadar kesip ayırın. Fazla yapraklarını ayıklayın (en üstten birkaç yaprak kalacak). Öylece toprağa dikin. Yapraklarda pörsüme bile olmadan çabucak köklenir. Alt kısım fazla uzun ise 10cm parçalara ayırıp dikin. Her parça kesin köklenir ve filizlenir. Yeter ki köklendirme toprağını doğru hazırlayın.

Saksılara diktiğiniz çelikleri günde birkaç saat sabah veya akşam güneşi alan ve çok havadar olan bir yerde tutarsanız köklenmeleri kesindir ve çabuk olur. İki ay sonra esas yerlerine doğru toprak karışımına köklerini tutunduğu topraktan arındırmadan aktarın.

Problemleri

Perlitli toprak, klorlu su, yüksek alkalinli toprak, yapraklara besinli su fısfıslamak, fazla kuru hava, güneşsiz kalmak, uzun süreli yakıcı güneş problemlere yol açar. Cordyline fruticosa ‘Red Sister’ kızıl bacı çiçeği bitlenmeyen, kolay kolay hastalıklanmayan çok uyumlu ve çok güzel bir bitkidir.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | | |

'Cordyline fruticosa ‘Red Sister’' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Handan dedi ki:

    Perlit köklere nasıl bir zarar veriyor?
    ***
    Handan Hanım yukarıdaki bilgileri baştan sona yeniledim. Perlite gelince sadece kızıl bacı çiçeği gibi Kuşkonmazgiller familyasından bitkilere değil tüm saksı bitkilerine zararlı olabiliyor. Çünkü birkaç ayda yapısı bozulur. Toprağın kimyasal dengesini de bozar. Sadece 2-3 ay gibi çok kısa vadeli köklendirme amaçlı kullanıma uygundur ve bu konuda en iyi maddedir de diyebiliriz. Ama uzun vadeli kullanımlarda kesinlikle tavsiye etmem.

  2. Ruhsar Öçal dedi ki:

    Hawaiide gördüm aşık oldum. Saksıda Türkiyeye getirdim. Yabancı formlardan yetişme şartlarını anladığım kadarıyla izlemeye çalıştım. Türkçe bu detaylı açıklama benim için mucize gibi. Çok teşekkür ederim.

  3. Ayşe, Kıbrıs dedi ki:

    Burada 3-4 yılda bir şiddetli soğuk oluyor. Bu bitki o soğuklara dayanır mı? fakat saksıda olacak.
    ***
    Saksıda bilmem ama bahçeye dikili olarak 8 yıllık tecrübelerimde gördüm ki -1C derece soğukta hiç zarar görmüyor. -6C dereceye kadar soğukta ise yaprakları kuruyor. Dalları da en uçlardan başlayarak kurumaya devam ediyor ama ilkbaharda havalar ısınınca dipten daha fazla sayıda yeni dallar çıkarmaya başlıyor.

  4. Zehra, Iğdır dedi ki:

    Bu bitki hayvanlar için zararlı mı?
    ***
    Hayır zararlı değil.

  5. Şeyma, Siirt dedi ki:

    Sadece 1 yaprak alabildim bu bitkiden. Köklenir mi? Köklendirme toprağını nasıl yapmalıyım?
    ***
    hiç uğraşmayın sırf yaprak asla köklenmez. Ama normal dalları, ne kadar zayıf ve güçsüz olursa olsun kesin köklenirler.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.