Üç renkli dua çiçeği

Çok şık bir salon / ofis bitkisi olduğu kadar aynı zamanda çok hoş bir bahçe bitkisidir (iklimi uygun bölgelerde).

Stromanthe sanguinea türünün 'Tricolor' kültivarı (üç renkli dua çiçeği) görüntüsü

Üç renkli dua çiçeği, Stromanthe sanguinea ‘Tricolor’

Üç renkli dua çiçeğine Calathea da deniyor fakat aslında değildir. Onunla aynı familyadan: Marantaceae (Duaçiçeğigiller) ama başka cinstendir (Stromanythe). Ve bu cinsin sanguinea türünün kültivarlarındandır.

Özellikleri

Yaprağın üst tarafında yeşil ve beyaz renkler bazen kırçıllı gibi bazen daha kesin ayrılmış gibi rasgele dağınık gelişir. Her yaprakta yeşil ve beyaz kısımlar / çizgiler farklı olur. Yaprakların alt tarafı ise Kızılımsı koyu bordo veya kızıl kestane gibi bir renktedir. Bu yüzden üç renkli dua çiçeği diyoruz.

Stromanythe sanguinea’nın en çok tutulan iki kültivarı:
Stromanthe sanguinea ‘Tricolor’ ve Stromanthe sanguinea ‘Triostar’

Aralarında ne fark var? Ayırt etmek çok zor. Hakkındaki bilgilere göre Tricolor beyaza yakın tonda çiçek açar. Boyunun yarım metreyi pek aşmaz. Kışın -4C derece soğuklara, hafif don olaylarına dayanır. Triostar ise pembe / kırmızı çiçek açıyor. Boyu 1.20m kadar uzar. Kışın -10°C dereceye yakın soğuklara dayanır.

Bunlar birçok bölgemizde devamlı bahçede, az güneşli yerlerde yetişir. Kışın diplerini malç (kuru yapraklar, yaprak çürüntüleri, toprak karışımı) ile örterek korumalısınız. Yapraklar soğuktan kuruyup tamamıyla yok olsa bile baharda yeniden ortaya çıkar ve kısa bir zaman içinde daha güzel serpilir.

12C derece altında gelişimi durur veya yavaşlar. Daha soğukta tamamen durur. Hızlı büyümesi 15C dereceden daha sıcak havaya bağlıdır.

Üç renkli dua çiçeği salonlarda yetiştirme

Toprak ve sulama konularında son derece hassastır. Bu hatalar yüzünden yapraklarda kısmi bozukluklar hiç eksik olmaz. Sağlıklı ve kusursuz yetiştirmek için aşağıdaki bilgileri aynen uygulamanız gerekiyor.

Pencereye yakın, çok güçlü aydınlık ve sabah erken saatlerinde 2-3 saat direkt güneş alan yerde tutmalısınız. Veya akşam güneşi almalıdır. Yerinin havadar olması da önemlidir.

Stromanthe sanguinea

Toprak

Bu bitkinin toprak hassaslığı için şunu tavsiye ederim: 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı + 1 ölçü iri taneli (2-4mm arası) dere kumu karışımı yapın. Saksıya doldurun. saksı hacminin üç dört misli fazlası su ile yavaş yavaş sulayın. Saksı alt deliklerinden su süzülüp gitsin. Sonra toprak biraz kuruyana kadar açık havada bekletin. Böylece güvenli hale gelmiş olur. Sonra bu toprağa üç renkli dua çiçeğinizi dikin ve sulayın.

Sulama

Düzenli gün aralıklarıyla ve az miktarda su ile sulamak üç renkli dua çiçeğini ancak mahvetmeye yarar. Saksıda toprağın üst kısmı 2-3cm derine kadar ciddi bir kuruma göstermedikçe asla sulamayın. Yeterli kuruma olduğu zaman, saksı altındaki deliklerden bol bol su dışarı akıp gidecek miktar suyu yavaş yavaş dökerek sulayın. Sulamayı daima bu şekilde yapmalısınız. Ayrıca dışarı çıkan su saksı alt tabağında beklememelidir. Toprağın o suyu geri emmesi bitkiye zarar verir.

Bitki besini

Gerekli ve önemlidir. İlkbahardan kasım ayına kadar 20-30 günde bir defa, salon bitkilerine özel sıvı bitki besininden verin. Suya karıştırma oranını tavsiye edilen orandan biraz düşük tutun. Sadece saksının en kenarlarından çok yavaş bir şekilde dökerek verin. Saksı altından bir iki damla su çıktığında tamamdır. Diğer sulamaları bol su ile ama besinli sulamayı bu şekilde yapın.

Saksı toprak değişimi

Her iki yılda bir mayıs ayında yapın. Saksıdan çıkarın. Kökleri eski topraktan sakın ayırmayın. Ama dökülen toprak olursa dökülmesini sağlayın. Sonra yeni hazırladığınız toprak karışımı ilavesiyle saksıya yerleştirin.

Üç renkli dua çiçeği

Üç renkli dua çiçeği çoğaltma

Bu konuda da çok hassastır. Aynen » Dua çiçeği sayfamda anlattığım gibi yapmalısınız.

Problemleri

Ev ortamlarında örümcek bitler başlıca belalısıdır. Yaprakları sık sık ıslak bezle silin. Yaprakların altını, üstünü, yaprak saplaını dikkatle silin. Haftada bir defa gibi üşenmeden devam edin.

Üç renkli dua çiçeğinin diğer problemleri yukarıda da anlattığım gibi en başta yanlış toprak ve yanlış sulama gelir. Sonra ışık yetersizliği ve havasız kuytu köşeler zarar verir.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: |

'Üç renkli dua çiçeği' hakkında sorular, açıklamalar

  1. yunus emre bulut/tokat dedi ki:

    kıymetli emektar hocam sitenizi yakın zamanda keşfettim çok üzüldüm geç keşfettiğim için merak ettiğim için bilgilerinizi de okudum maşallah bu kadar bilgiyi tek başınıza yazmanız hemde botanikçi veya ziraatci olmamanıza rağmen takdire şayan bu nasıl bir özveri çok hevesli olmama rağmen okumayla bitiremiyorum bu kadar bilgiyi nasıl edindiniz nasıl üşenmediniz yazdınız bravo.
    tarzınız çok hoş teşbihte hata olmasın bazı tepkileriniz ünlü kardiyolog canan karatay gibi. erinmeden herkese cevap veriyorsunuz çok hoş. kafa karışıklığım; not etmiş değilim ancak internetteki diğer süs bitkileri yetiştirme ile ilgili bilgiler edinirken sizin bilgileriniz arasında çelişki olması. edindiğim orjinal bilgileri not ediyorum. aklımdan geçeni belirtmeden geçemeyeceğim sizi sitenizi ve süs bitkileri deyince tek kelime ile özetlersek ESİNTİ diyorum. ilgili olmama rağmen ilk kez karşılaşıyorum esintiyle havayı biliyordum ancak esintiyi ve önemini sizden öğrendim. keşke lisan bilseydim de bende okusaydım yabancı literatürleri ne mutlu size başka kaynaktan okuyup anlıyor ve bizlerle paylaşıyorsunuz ellerinize emeğinize sağlık. sağlıklı hayat geçirin ve bizleri orjinal bilgisiz bırakmayın.
    ***
    Yunus Bey takdirlerinize çok teşekkür ederim. Esinti meselesi salonlarda bitki yetiştirmede kendi tecrübelerime dayanıyor. Ama tabii elbette yabancı uzman kaynaklarda da esintinin, hava hareketlerinin önemine değinilir. İnternette sırf ziyaretçi çekmek için abur cubur bilgiler sunanlar ise yalan yanlış gelişigüzel bilgiler verir. Birisi benjamin hiçbir şekilde hava hareketlerine maruz kalmamalı demiş ve pekçok taklitçi bu bilgiyi yaymış. Oysa tam tersi en çok hava hareketlerine muhtaç türlerden biridir. Hatta Youtube gibi rekabeti yüksek ortamlarda ilgi çekmek için yalan bilgi verenler bile çok. Bizde de aynısını yapanlar vardır veya yoksa bile çok yakında olur. Tekrar teşekkür ederim. Böyle ciddi eleştiriler (faydalandıklarını bildirenler veya eksik ya da yanlış şeyleri bildirenler) beni sevindiriyor.

  2. Çiğdem, Ankara dedi ki:

    Merhaba, ben de sitenizi çok geç keşfettiğim için çok üzülüyorum. Yazılarınızı okuyorum ve merak ettiklerimi bitkilerin altına tek tek soruyorum, o yüzden bu sıra biraz fazla soru gelebilir benden. Benim triostar bitkim son bir aydır çok kötü. Beyaz pamuk biti gibi şeyler oluşmuştu üstünde ve kurumaya başlamıştı. Ben de tek tek temizlemeye başladım. Biraz kolonya sürerek fırça ile noktasal temizledim. Şu an pamuk bitleri (beyaz pamuk gibi küçük küçük şeyler) yok oldu gibi gözüküyor ya da görünmüyorlar fakat bitki hala kuru kuru. Ne yapmalıyım bitkiyi nasıl kurtarabilirim?
    ***
    Rica ederim lütfen sorularınızı yazmaktan çekinmeyin. Beni yoran ve üzen şey baştan savma gibi hareketlerle ilgili sayfayı okuyup sonra o sorunun ilgisiz sayfaya yazılması. Sorular ilgili sayfalarda oldukça isterseniz günde elli tane soru yazın. Elimden geldiğince en doğru şekilde cevaplamaya çalışırım. Bitkinize gelince, resimlerde gördüğüm kadarıyla durumu çok fazla kötü değil. Esas kötü olan şey o bozuk yaprakları temizlememeniz. Hepsini en diplerinden keserek atın. Bitkinin üzerindeki kesilmemesi gereken en bozuk yaprak, üzerinde yarı yarıyadan az bozulma olmuş yapraklardır. Bunlar ise eğer bitkide yeterli yaprak kalmayacaksa bırakılmalıdır. Ama yeterince sağlam yaprak varsa o az bozuk yaprakları da kesmenizde bir sakınca yok. Dua çiçeği türleri çok iyi temiz tutulmak isterler. Unlu veya pamuklu bit denen parazitlerden daha kötü düşmanı örümcek bitlerdir. ama tertemiz tutarsanız problem olmaz. Sulamaları her defasında banyoda hafif ılık suya ayarladığınız duş ile yaprakları yıkıyarak yapın. Saksı alt deliklerden su süzülmesini bekledikten sonra yaprakları hafifçe silkeleyip üzerlerindeki su damlacıklarını düşürün. Sonra da kağıt havlu ile yapraklardaki diğer su kalıntılarını fazla ince düşünmeden üstünkörün kurulayın (özellikle yaprak kenarları ve uçları ıslak kalmasın) ve tekrar sevdiği yere götürün. Daha sağlıklı bir gelişim göstermesi için şu sayfadaki gibi bir bakıma devam edin: Maden suyunun ev bitkilerine faydası

  3. Merve, Kilis dedi ki:

    Triostar bitkim iki ay önce tüm yapraklarını dökmüştü. Hiç su vermeden serin bir yerde bıraktım. Şimdi de topraktan arındırdım ve kökleri yıkayıp çimlendirme toprağına güzelce ektim. Bitkimin kökünü artık ne aralıklarla sulamalıyım? Penceremin önünde hep kalsa olur mu? Gün içinde en az dört saat güneş ışığı alıyor. Saksı baya ısınıyor. Bu problem olur mu?
    ***
    Toprağın iç sıcaklığı 32C derecenin üstüne çıkıyorsa problem olabilir. O kadar ısınacağını hiç sanmıyorum. Çünkü sıcak etkisiyle buharlaşma fazla olur ve bu da toprağın içini fazla serinletir. Bitkinin toprak altı kalınca gövdesi canlı ve sağlıklı ise yakında filizlenir. Toprakta orta derece kuruma gördüğünüzde sulayın. Sürgünler toprak dışına çıktığı zaman güneş yakmasın diye pencereden biraz uzağa alın. Eğik gelen sabah veya akşam güneşinin hafifçe ısıtması zarar vermez, yakmaz. Gelişimi hızlandırır.

  4. Merve, Kilis dedi ki:

    Kışın ortasında tüm yapraklarını döken Triostar bitkimin kök dinlendirmesini yapmış ve bahar başında çimlendirme toprağına ekmiştim. Sonunda bir tane küçük yaprak çıkardı. Çok mutluyum. Tavsiyeleriniz sayesinde bunu başarmış olmak beni çok mutlu etti. Ama henüz bir yaprak verdi. Başka sürgün henüz vermiyor gibi. Artık kendi toprak karışımını yapıp tekrar ekmeli miyim? Böylelikle köklerine tekrar bakıp çürük varsa kesme şansım olur. Ya da ne zaman kendi torf ve ponza taşı karışımına ekmeliyim? Sadece küçücük bir yaprak var.
    ***
    Tedavi amacıyla bitkileri köklendirme toprağında tutmanın süresi duruma göre değişir. Kökleri kısmen zarar görenlere ve suda köklenen bitkileri toprağa alıştırma amacıyla uygulananlara genelde 6 hafta yeterli. Ancak dua çiçeği türlerinde ya güçlü gelişimin başlamasını bekleyeceksiniz ya da ortamın ısı ve havadarlık şartlarına göre en az 6 hafta bekleyeceksiniz. Yani odada ılık hava hareketlerinin olması önemli. Hızlı gelişim şartı budur. Sıcak değil, serin değil, ılık. Yani 20C derece ile 26C dereceler arası hava hareketleri lazım.

  5. Esra, İstanbul dedi ki:

    Kalatya triostar yaprakları kuruyor. Evin nem oranı %63. Kök çürümesi olabilir mi acaba? Öyleyse buzlu kür yapsam düzelir mi ya da bitkiyi nasıl kurtarabilirim?
    ***
    Klorlu su, perlitli toprak ve gübreli toprak yapraklara fena zarar verir. Bunun dışında saksı altından dışarı su çıkmayacak kadar az miktar su ile sulamak toprağı git gide bozar ve kökleri çürütücü hale getirir. Şimdi salon bitkilerine özel sade yapılı bir torf toprak bulun (Emin torf, KTS veya A101’de satılan Mixflor bunlardan biri veya yapısı bunlarınki gibi olan).. Bitkiyi saksıdan çıkarın. Kökleri eski topraktan fazla arındırmayın. Yeni toprak ile saksıya yerleştirin ve bol bol su dökerek sulayın. Şu hataya bir daha düşmeyin: Yaygın ve öldürücü sulama hatası

  6. Esra, İstanbul dedi ki:

    Sıkı takipçinizim. Sulamayı tıpkı dediğiniz gibi yapıyorum ama toprağım günlerce nemli kalıyor. Kullandığım toprak “… torf” uzun süre ıslak durur. Kökleri çürütür mü acaba?
    ***
    Sıkı takipçinizim demişsiniz ama tavsiyelerimden haberiniz yok. :) Verdiğiniz marka ismini sildim. Araştırıp bulduğum bilgilere göre sadece arazi toprakları için “iyi bir toprak düzenleyicisi” olarak kullanılabilir. Kendileri de zaten bu yönde açıklama yapmış. 20 litresi 60 lira. Fahiş fiyat. Oysa toprak düzenleyici maddeler neredeyse sudan ucuz olmalı. Ürecicilerini bilmem ama halka internet üzerinden satışını yapanlar tam anlamıyla sahtekar.
    Peki siz niçin benim onca ısrarlı açıklamamlarıma rağmen gidip öyle markaları bulup alıyorsunuz ki? Ben yıllardır nerede çok ucuz marka var onları kullanırım. Hep memnun kalmışımdır. Uzun yıllar Emin torf ve KTS markalarını kullanmışımdır. Son iki yıldır yine memnun olduğum toprak ise A101’de satılan toprak. Bu açıklamalarım yeterli olmuştur sanıyorum. Toprağın kurumaması pek önemli değil. Niteliği önemli. Sizinki salon bitkisi toprağı değil. Park, bahçe ve tarla toprakları için olan bir toprak düzenleyicisi. Ayrıca gelişigüzel bir şekilde besleyici takviyesi yapmışlar. Muhtemelen bitkinize zarar veren şey o dengesizliktir.

  7. Halime, Ankara dedi ki:

    Üç renkli dua çiçeğimin yaprak ucu kuruması var. Yeni bebekler veriyor ama çok büyük yaprak olunca uçlarda kuruma oluyor. Nem miktarını arttirmak için tepsiye çakıl taşı ve su koydum. İşe yarar mı?
    ***
    İşe yaramaz. Çünkü problemin havanın nemi ile ilgisi yok. Toprağı yanlış olabilir. Hatalı sulama ise herkesin yaptığı bir şey. Sonuçta yapraklarda kurumalar olur. İlgili sayfayı mutlaka okuyun: Yaygın ve öldürücü sulama hatası

  8. Çınar, Köyceğiz dedi ki:

    Bir arkadaşım İstanbul’dan Köyceğiz’e taşınırken üç renkli dua çiçeği getirmiş ve hava nasılsa sıcak diye evde değil dışarıda bakmaya çalışmış. Bu yaz 48 dereceleri gördük maalesef ve sanırım o sürede dışarıdaydı bitki. Sonra burada olmuyor, ben bakamıyorum diye bana verdi. Aldığımda bitkinin birçok yaprağının ucu sararmış ve genel olarak halsiz görünüyordu. Ben saksı değişimi yaptım ve yoğun olmayan akşam (ikindi sonrası) güneşi alan bir odaya balkon kapısı önüne koydum. Kapı sürekli açık olduğu için esintide sorun olduğunu sanmıyorum. Ancak toprağı torf, ponza ve bir miktar bahçe toprağı olacak şekilde hazırlamıştım. Kökleri kendi toprağından arındırmadan yeni saksıya hazırladığım toprakla ektim. Bahçe toprağının olması çok büyük sorun mu? Yeniden değiştirmeli miyim yalnızca torf ve ponza olacak şekilde? Bir de uçlarındaki o sararmış yerleri ufalayarak ya da keserek yok ettim. Acaba doğru mu yaptım? Şu an genel durumu fena değil ama nasıl ilerler bilmiyorum. Sulamaları yaygın sulama hatası sayfasında belirttiklerinize dikkat ederek yapıyorum. Başkaca ne yapmam gerekir toparlaması için?
    ***
    Buralarda yaz aylarında dışarıda sağlıklı gelişmeleri için toprak zemin bahçede gölgeli yerde olması lazım. Ve toprak zemini sık sık sulamak gerekir. Kendisi saksıda olacak. Böylece topraktan sürekli çevreye yayılan nem ve gölge sayesinde sorun çıkmaz. Ama aynen öyle uygun bir yer mümkün değilse hiç dışarıda tutmamak gerekir. Hazırladığınız toprağa gelince, uygundur. Aslında bahçe toprağı hiç katmasaydınız demem gerekir. Demiyorum çünkü sade yapılı torf toprak bulmak imkansız gibi zor. Hatta bazı bitkilerim ne hikmetse bahçemin ağır killi ve yüksek alkalinli toprağından değil torf topraklardan zarar görüyor. Garip ama gerçek. Neyse başka bir şey gerekmez. Bekleyip göreceksiniz. Yalnız şimdi bundan sonra artık gece esintileri almasın çünkü fazla soğuk oluyor.

  9. Hanife, Ankara dedi ki:

    Merhaba. Bu bitkiyi yeni aldım saksı ve toprak değişimi yapıcam. Yalnız toprak karışımı nasıl yapmalıyım? Torf ve ponza taşı dışında vermikülit eklemeli miyim?
    ***
    Vermikülit, perlit ve cocopeat asla kullanmayın. Sadece ponza taşı ile sade yapılı torf.

  10. İstanbul dedi ki:

    İki hafta kadar evde yoktum. Geldiğimde bitkimi uçları yenmiş gibi bir halde buldum. Yapraklarda da delikler var. Evde kedilerim var ama ben evdeyken hiçbir şey yaptıklarını görmemiştim. Bitkimi nasıl sağlığına kavuşturabilirim?
    ***
    Bunlara genellikle örümcek bit adlı yaratıklar zarar veriyor. Yaprakların altını üstünü süreki ıslak bezle silmekle bitlenmeleri sınırlayabilirsiniz.

  11. Canâ B. -Bursa dedi ki:

    Triostar bitkim sürekli sinekleniyor. 2 haftada bir çiçeği yıkayarak saksı değiştirir hale geldim. En son bugün yine değiştirdim. Bitkim sağlıklı görünüyor ama evde olan sineklerden bıktık artık. Bitkiden vazgeçemiyorum. Lütfen öneri.
    ***
    Bazen salon bitkilerinin topraklarında mini kırkayak benzeri canlılar olur. Bunlar çözüm için birebir etkili. Yani toprak sineklerinin toprağa bıraktıkları larvaları yerler ve böylece siz de kurtulmuş olursunuz. Diğer bir çözüm yolu: Toprak üst yüzeyi kupkuru olunca sulamayıp on gün beklemek. Bu da tamamen yok olmalarında etkilidir. Ayrıca pencerelerinize sineklik yaptırırsanız dışarıdan toprak sineklerinin gelip saksılarınıza yumurta veya larva bırakmasını engellemiş olursunuz.

  12. Necati A. -Denizli dedi ki:

    İki yıldır triostar bitkim var. Gayet canlı ve çokça yaprağı var ama bütün yaprakları zamanla yeşil renk oldu. Üzerindeki pembe alacaları kayboldu. Sadece çok küçük bir gövde var. Oradan birkaç yaprak alacalı olarak çıkmaya devam ediyor. Buna sebep olan sorun ne olabilir acaba?
    ***
    Yapraklar eskidikçe pembelik azalarak kaybolabilir ama yeşil ve beyaz renkleri değişmez. Eğer beyazlı değil sırf yeşil oluyorlarsa sebep ışık yetersizliğidir.

  13. Nilay, Eskişehir dedi ki:

    Triostar bitkimde yaprak ucu kuruması var. Yeni bir yaprak çıktıktan çok kısa süre sonra kuruma başlıyor. Toprağını değiştirip kil bilyesi koysam sizce nasıl olur? Tetersiz mi gelir? Bitki yetiştirme led lambaları hakkında ne düşünürsünüz, faydasını görür müyüm?
    ***
    Lambalara güvenmeyin. 25cm mesafede anca etkisi olur. En iyisi bitkileri pencereye çok yakın konumlandırın. Direkt güneşi de biraz alması lazım. Hem hava akımları ve doğru toprak karışımı olmazsa bitkiler sağlıklı kalamaz. Toprağını aynen yukarıda tarif ettiğim gibi yapmanız şart. Bu karışımda ponza taşı yerine kil bilyesi kullanabilirsiniz. Sulama suyu klorsuz olsun.

  14. Neslihan, Ankara dedi ki:

    Triostarımda görünürde bir problem yok. Yaprakları gayet sağlıklı ama yaklaşık 1 aydır geceleri yapraklarını kaldırmıyor. Sorun ne olabilir?
    ***
    Evin havasız dip köşe yerlerinde konumlandırınca nefes alamamaktan dolayı olur. Ya da köklerin hassas uçlarının kesintisiz sürekli fazla ıslaklık yüzünden çürümeye başlaması sebebiyle olur. Şimdi çok daha güçlü ışık alması için tam pencere yanında tutun ve gündüz boyunca ışığı tül ile bile engellemeyin. Sık sık pencereyi açıp esinti sağlayın. Toprağını eşeleyip kabartın. Toprak kupkuru oluncaya kadar hiç sulamayın. Toprak kupkuru hale gelince banyoda duş altında yaprakları kuvvetlice yıkayın ve toprağını bol bol sulayın. Öyle ki toprak ve kökler adeta yıkanıp paklasın.

  15. Ferda D. -Ankara dedi ki:

    Calathea white fusion türü sanırım tricolor’dan farklı bir tür.. Hangi türün bakımı ile aynı veya ayrı bir özelliği, bakımı vs var mı?
    ***
    Farklı bir tür değil. Aynı türün çeşitleri. Veya farklı türler arasında hibrit de olabilir. Ama bakımları aynıdır. Aslında fazla ince düşünmeyin. Yani bunların tümü aynı hassas bakımı ister. Perlit yasak, klorlu su yasak, vesaire vesaire. Bunlara dikkat edin. Sonuçta bu türler dua çiçeği ailesinin (Marantaceae) çeşit çeşit bitkileri. Öyle düşünmek lazım. Ev içinde bakımlarını aynı hassaslıkta yapın. Aradaki fark, yeşili az çeşitler çok daha güçlü ışık istiyor. Gerçi bu da diğer salon bitkileri ile aynı bir kural. Beyazlı, pembeli gibi renkli yapraklılar ışık yetersizliğini hiç tolere edemez.

  16. Melis, Ankara dedi ki:

    Bir yıldır bakmakta olduğum triostar bitkimin boyu asla uzamıyor. Yerini sevdi gibi. sabahları 1-2 saat güneş alıyor. sürekli yeni yaprak çıkartıyor ancak boyu hiç uzamıyor. sizce sebebi ne olabilir? Yardımlarınız için teşekkür ederim.
    ***
    Önce sizi tebrik ederim bir yıldır gayet güzel bakmışsınız. Ama daha fazla bir şey beklemeyin. Uzun uzun yaprak sapları olması ve genellikle yere paralel gelişen rizomsu gövdesinin hızlı gelişmesi ancak sürekli yoğun nemli püfür püfür ılık hava hareketleri sayesinde olur ki bunu evlerimizde hiçbir şekilde sağlayamayız. Belki süper etkili bir toprak karışımı da işe yarar ama normal ev şartlarında işe yaraması pek mümkün olmayabilir. Mesela havadar ve süzek bir toprak karışımı, biraz derininde deniz mahsüllerinden yapılmış özel gübre olması gibi. Her tip dua çiçeklerini muhteşem coşkulu geliştirip güzelliştirir. Fakat ev şartlarında işe yaraması şans işidir.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.