Başta belirteyim ki gerçek saf torf başka bir maddedir. Salon bitkileri için kullandığımız torf toprak aynı şey değil. Daha iyidir. Ama çoğu zaman bitkilere zararı oluyor. Yani biraz iyileştirme gerekiyor. Bu sayfada salon bitkilerinize en iyi, en uygun, en faydalı torf toprak hazırlamanın tüm inceliklerini öğreneceksiniz.
Gerçek saf torf
Bu her yerde satılmaz ama önemli değil. Salon bitkilerimize gereken toprak torf adıyla satılsa da farklıdır ve daha iyidir. Gerçek saf torf eski göl yataklarından çıkarılır. Kömür gibi yer altında ama o kadar fazla derinde değildir. Tam kömürleşmemiş bitki çürüntüleridir. Kısa tanımı budur. Su tutuculuğu çok iyidir. Bitkilerin ihtiyacı olan elementler suyla karışık verilirse suyu tuttuğu gibi onları da tutar. Torfta o elementler normalde yoktur. Karbon oranı son derece yüksektir. Havadarlığı, süzekliği ve ısıyı koruma özellikleri çok iyidir. Bazı asitler içerir. Dezavantajı ise, bir defa tamamıyla kuruyunca artık su tutucu özelliğini tamamıyla yitirmesidir.
Kullanımı: Gerçek saf torf yatakları bazı Avrupa ülkelerinde var ve insanlar bahçelerine bol bol getirtip toprak düzenleyicisi olarak kullanıyor. Diğer daha yaygın kullanımı ise eşit oranlarda perlit ile karıştırarak köklendirme toprağı yapmaktır. Bizde de bu tip kullanımı eskiden beri yaygındır ve bu amaçla dışarıdan gerçek torf ithal ederiz.
Salon bitkilerimize torf toprak
Kapalı poşetlerde, çoğunlukla torf adıyla satılan hazır poşet topraklar yukarıdaki gerçek torftan farklıdır ve direkt kullanıma hazırdır. Ve bu torf toprakları daha elverişli hale getirmek için katacağımız maddeler var. Detayları okuyun.
Dikkat
Ne yazık ki özellikle internet üzerinden satışlarda salon bitkisi toprağı diye alakasız karışımlar satıyorlar. En çok da park-bahçe çiçeklik alanları için hazırlanmış olan toprak düzenleyicisi karışımları salon bitkilerine uygun diye satarlar. Oysa bunlar sadece arazi topraklarını iyileştirmeye yarayan toprak düzenleyicisi maddelerdir. Bazen gübre de katarlar. Sonuçta bahçe toprakları için hem toprak düzenleyicisidir hem de gübredir. Salon bitkilerini sadece öldürür. Başka işe yaramaz.
Gereken yapı, nitelik
Koyu renklidir. Kıyılmış ağaç kabukları gibi, bitkisel çörçöplerin çürüntüsü gibi bir yapıda olur. Poşeti açmadan elinizle naylonu bastırıp yokladığınızda sanki içinde ıspanak, maydanoz gibi taze sebzeler varmış gibi hissedersiniz. Benim uzun yıllardır bildiğim güvenli bir marka Emin Torf’tur. Bunu inceleyebilirseniz, işte salon bitkileri için ideal torf toprak yapısı aynen bunun gibi olmalıdır. Bulabildiğiniz markalardan bu tarife uygun olanlarda karar kılmanızı tavsiye ederim.
Bunların içinde az miktarda doğal kireç taşı parçacıkları bulunur. Gereklidir. Fazla büyük parçaları atın. Yumuşak macun benzeri kil/humus topakları da az miktarda bulunur. Bunlar da gereklidir ama büyük parçaları nohut kadar parçalar haline getirin. Fazlasını atın.
Özel torf toprak ne içermemeli?
İç mekan bitkilerine özel torf toprak içinde Hindistan cevizi torfu (cocopeat), Hindistan cevizi kabuğu kuşbaşı parçaları, sphagnum yosunu, sphagnum torfu, perlit, vermikülit, zeoton ve hümik asit maddelerinden hiç biri bulunamamalıdır. Bunlar belki sera şartlarında iyidir, uygundur ama normal ev ve ofis ortamlarında feci zararlı oluyorlar. Kesin ve net bir gerçek.
Salon bitkisi torf toprağı diye paketlenmiş karışımın içinde doğal toprak, orman toprağı, herhangi bir hayvan gübresi, solucan gübresi hiç biri olmamalıdır. Varsa bilin ki o işin içinde cahillik var. Birçok kişi bunların içine katılmış olan sözde doğal orman toprağının gerçekte en kötüsünden hafriyat toprağı olduğunu bana bildirdi. Eğer böyle bir özel toprak(!) satın almışsanız onu sadece bahçe-balkon saksı bitkileriniz için kullanın.
Diğer gerekli malzemeler
Salon bitkilerinin torf topraklarına katmak için faydalı ve kesin zararsız maddeler şunlar: Ponza taşı, pişmiş kil, dere kumu, kuvars kumu ve volkanik taş kırpıntıları. Diğer hiçbir şey faydalı değil. Mesela perlit, vermikülit ve cocopeat sadece kısa vadeli çelik köklendirmek için uygundur.
Bunlarla torf toprağı daha faydalı hale getirmek
Satın aldığınız özel torf toprağınızı bozulmayan, sert, gözle rahatça görülebilir irilikte inorganik maddelerle karışım haline getirin. En iyisi ponza taşı ve dere kumudur. Bunların tanelerinin iriliklerine gelince: Dere kumu 3mm ile 5mm arası. Ponza taşı ise 5mm ile 15mm arası irili ufaklı, veya ortalama bu ölçülerde.
Oranlama: 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı + 1 ölçü dere kumu. Birbirleriyle harmanlayın. Bunlar toprağa hem havadarlık hem sağlık kazandırır. Böylece bitki besini vb besleyicilerin torf toprağa yapacağı tuzlaşma etkisi kökleri kötü etkilemeyecek, yakmayacak, çürütmeyecek. Ayrıca köklenmelerin saçaklanarak artmasını sağlarlar ve bu da bitkinin topraktaki besleyicileri daha iyi almasını sağlar. Sonuçta bu torf toprakta bitki çok daha hızlı ve güçlü gelişir.
Bitki besinlerine gelince
Eş dost tavsiyesiyle tarla/bahçe bitkileri için hazırlanmış olan suni gübrelerden ve doğal gübrelerden hiç birini almayın, kullanmayın. Salon bitkilerine faydaları değil öldürücü zararları olur. Sadece salon bitkilerinin hassaslıkları düşünülerek hazırlanmış olan ve Vilmiron, Genta, Çiçekcoşturan gibi markalarla tanınmış olan bitki besinlerini kullanın. Bilmediğim için adını yazmadığım markalar da vardır ve salon bitkileri için üretilmişlerse onlar da uygundur. Bunlar sıvı halde, toz halde ve akıllı gübre adı verilen mini boncuklar halinde olabilir ama mutlaka salon bitkilerine özel hazırlanmış olmalıdır.
İlla gübre kullanmak istiyorsanız (mesela solucan gübresi) şu sayfadaki gibi kullanın: Salon bitkilerine hayvan gübresi nasıl verilir? Hem hiçbir zararı olmaz, hem büyük faydası olur hem de bitki besini vermek zorunda kalmazsınız.
Torf toprağı dinlendirme
Aslında gerek yok ama çok hassas bitkileriniz için (örneğin difenbahya, yılbaşı kaktüsü, Afrika menekşesi, kohleria ve salon palmiyesi Chamaedorea elegans) daha tedbirli davranmanız gerekiyorsa şöyle yapmalısınız:
Bitkinizin sağlığını hiçbir şekilde riske atmak istemiyorsanız yukarıda anlattığım gibi bitkinize ponza taşı ve dere kumu ile torf toprak uygun karışımı yaptıktan sonra boş bir saksıda bir iki hafta dinlendirin. Bu sırada en az bir defa bol bol su dökerek sulayın (saksı alt deliklerinden suyun tamamı süzülüp gitmelidir). Yeterince kuruduktan sonra geniş bir leğen içine dökerek üç-beş gün havalandırın. Torf toprağa tuzluluk etkisi veren maddeler böylece biraz azalacak ve toprağınız çok daha güvenilir hale gelecektir.
Eski torfları atmayın
İlkbahar gelince salon çiçeklerinin topraklarını değiştirip eski torfları atarız. Halbuki atmak yerine faydalı bir şekilde değerlendirmemiz mümkün. Değerlendirmede amaçlar başlıklar halinde aşağıda.
Yeni torf ile karıştırmak
Yeni torfun olası yüksek tuzluluğunu kırma yönünde faydası olur. Bu açıdan çok faydalıdır. Böylece bitkilerin kökleri yeni toprakta yanmaz. Karışım oranı şöyle: 2 ölçü yeni torf + 1 ölçü eski kullanılmış torf.
Köklendirme toprağı haline getirmek
Bu iş için eski torfu bir iki gün suda bekletin. Mesela bir kovayı en fazla yarısına kadar torf ile doldurun. Sonra su doldurun. Kova tam dolsun. En az 24 saat geçince süzüp temiz su ile durulayın. Sonra da temiz bir yere yayarak tamamıyla kurutun. Kullanım detayları için ⇒ köklendirme toprağı sayfasındaki bilgileri okuyun.
Malç olarak kullanmak
Bahçesi olanlar bahçe bitkilerinin diplerinde eski torfları malç yerine kullanabilir. Toprak yüzeyine en az 3cm kalınlığında boşluksuz yayarak değerlendirmiş olursunuz.
Kompost ve organik gübre yapım aşamasında
Kompost yapımında gereken kuru maddelerden olarak kullanmaya tam uygundur. Ayrıca, bahçenizde organik gübre oluşturma köşeniz varsa o yığına rastgele dökün.
Benim sorum kaktüslere nasıl karışım yapabilirim?
***
Türlere göre değişir. Sayfasına bakın: Sukulent türler, toprak vb ihtiyaçları
Ponza taşıyla torf karışımı telgraf çiçeğimde çok fazla sineklenme yaptı. Diğer bitkilere de yayıldı. Ya da yayılmadı hepsi torftan olduğu için hepsinde var. İçine bahçe toprağıyla karışım yapıp eklesem olur mu?
***
Bu maddeler sinek yaratmaz. Toprak sinekleri her yerdeler. Dişi bir toprak sineği gelir ve yumurtasını bırakır. Sonra orada hızla ürerler. Diğer saksılara da geçerler. Bahçe toprağı kesinlikle çare olmaz. Bir şey değişmez.
Son 6 aydır salonda ve bahçede bitki yetiştirmeye merak saldım. Şu ana kadar öğrendiğim herkesin doğrularının farklı olduğudur. Birisinin dediğini başkası asla yapmayın diyor. İçlerinde en çok sizin yazılarınız dikkatimi çekti. Sizin bütün yazılarınızı okumaya karar verdim. Bilgi ve tecrübenizi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim.
***
Ben de size teşekkür ederim. Lütfen okuduğunuz yerlerde yanlış olabileceğini düşündüğünüz bir şey görürseniz hemen o sayfada bana yazın veya sorun.
Saksı çiçekleri için önerebileceğiniz torf toprak markası nedir? O kadar çok marka toprak var ki hangisi daha iyi bilemiyoruz. Marketlerde sayılanlar böcekli oluyor almayın deniyor. Çiçekçiden aldım simsiyah bir toprak çıktı. Kuruyunca taş gibi oluyor. Lütfen bu konuda yardımınıza ihtiyacım var. Bir maka önerisi yapar mısınız?
***
Her duyduğunuza inanmayın. Böcekler ise kastettikleri şey genelde toprak sineği. Ben hiç zararlarını görmedim. Zaten toprak yaratmıyor. Her yerde uçuşurlar. Dünyanın en steril toprağını bile alsanız bir tane dişi böcek havadan gelip yumurtalarını bırakır ve olan olur. Gözünüzde büyütmeyin. Benim deneyip problemsiz gördüğüm markalar Emin torf ve KTS idi. Şimdi ise hem çok ucuz hem de benim için kolay ulaşılır olması açısından A101’de satılan Mixflor’u kullanıyorum. Bundan son derece memnun kaldım. Önce komşularımdaki muhteşem sonuçları görüp şaşırmıştım. Bunun üzerine ben de artık ondan kullanıyorum.
Öncelikle bu değerli bilgiler için ne kadar teşekkür etsek azdır.Her yorumcuya tek tek cevap veriyorsunuz.Okadar mutlu oluyorum ki anlatamam.Sağolun.Bunu YouTube kanalı olup okadar abonesi var varken,Abone sayesinde bir yerlere gelmiş.Ama soruları bırakın, edilen teşekküre bile cevap verme zahmetinde olamıyorlar. Sizin gibi samimi yürekten cevap veren yok denecek kadar az. Kimse sizin gibi olamaz. Allah razı olsun. .. şekerli su, .. sarımsaklı su öneriliyor doğru mu? Gerçi sarımsak her derde devadır. Bitkilere de faydası olabilir mi?
***
Amin çok teşekkür ederim. O tür iddialara inanmayın. Sosyal medyada takipçi sayısını arttırmak için uçuk kaçık yalan bilgilere sarıldılar. Hiç bir faydası yok. Halkımız kolay parayı sevdiği gibi her konuda mucize beklentisinde olduklarından dolayı o tip yalan haberlere sazan gibi hemen atlarlar. Siz uzak durun. İnanmayın. Ben yazılarımda bitkilerin gerçekte neye ihtiyaçları varsa onlara değiniyorum.
İlkbaharda salon bitkilerimin toprağını değiştirdim. Sizin tarifinize göre ponza, dere kumu karıştırdım. Ancak hata ettim. Eve yakın diye malum marketlerin ucuz topraklarından kullandım. Toprak berbat, 1 ay geçse bile kurumuyor. Küçük filizleri çürütüyor. Bitkilerim gelişmediği gibi evi sinekler bastı. Tütün tarifinizi uyguladım. Sinekler azaldı yine çoğaldı. Yani şu an çok pişmanım. Kaliteli bir toprak alıp saksı değişimini ne zaman yapabilirim? Seneye bahara kadar beklemek çok zor. Eylül’de değişebilir miyim? Salonda 12 saksım var. Ve 1 milyon sinek. Çok pişmanım çok.
***
Hiç üzülmeyin çünkü artık tüm topraklar aynı özellikte. En pahalı topraklar bile öyle. Son bir yıldır sineklenme hakkında günbegün artan şikayetler geliyor. Kurumamaları da aynı şekilde. Hatta ne kadar pahalı ise salon bitkilerine o kadar uygunsuz çıkıyor. Bahçelerin parkların toprağını iyileştirmek için hazırlanmış toprak düzenleyici torflu karışımları salon bitkisi toprağı diye fahiş fiyattan satıyorlar. Bu sahtekarlık çok fazla yaygınlaştı. Sineklere gelince: Toprakların hazırlanma aşamasının tam bitmeden önce satışa çıkarılmaları yüzünden kaynaklanır. Tavsiyem toprakları en az 3 ay açık havada büyük saksı veya dibi delik kovada dinlendirmektir. Kurudukça sulayın. Ara sıra alt üst edin. Bu sayede topraktaki organik maddelerin gerektiği gibi çürümeleri ve ayrışmaları tamamlanır. Yapacak başka bir şey yok. Sinekleri elektrikli süpürge ile çektirin. ponza taşı ve dere kumu ise toprağın aşırı su tutuculuğu gibi aşırı tuz tutuculuğunun kökleri çürütmesini engeller. Ponza taşı olmazsa olmaz bir ihtiyaç.
Yeni gelen saksı bitkilerinin toprakları çok ıslak ve balçık gibi. Alışık olduğu topraktan ayırmadan dikin demiştiniz. Şimdi saksılarını değistirirken yazdığınız ölçülerde torf ve pomza karışımı ile eski toprağından ayırmadan diktim. Köklerin bulunduğu toprak çok sulu olduğu için sulamadım. Kuruyunca iyice suladım. Doğru mu yaptım acaba?
***
Balçık meselesi hariç, doğru yapmışsınız. Ağır killi arazi toprakları ıslanınca macun gibi kıvamlı ve bastığınızda ayakkabınızı sıkıca tutar özelliktedir. Ayağınızı çekseniz ayakkabınız yapışıp orada kalır. İşte bu ıslak arazi topraklarına balçık denir. Siz balçık demekle onu kastediyorsanız aldığınız bitkiler fena halde yanlış toprağa dikilmiş demektir. Eğer salon bitkileri iseler onda çürüyecekleri kesindir.
x.. marka torf aldım. Suyu çekmiyor ve içi gri kil dolu. Bu torfu değistirmeli miyim?
***
Torf topraklardaki gri kil dediğiniz şey humuslu maddedir. Ben bunları leblebi kadar parçalara ayırıyorum. Ayrıca mutlaka ponza taşı ile karıştırmalısınız. Suyu çekmemesi belki fazla kurumuş olması yüzündendir. Kuru ise önce bir leğene boşaltın. Topakları çözün, ufalayın. Ponza taşı ile harmanlayın. Sulayın. Birkaç gün açık havada bekletin. Sonra kullanın.
Salon bitkileri ile ilgili verdiğiniz önerilere teşekkür ederim. Sizin yazınızı okuduktan sonra piyasadaki malzemelerin çoğunda cocopeat, perlit, vermikülit vb. bol miktarda olduğunu farkettim. Daha önce bu karışımların eniyi olduğunu düşünerek kullandım da. Tesadüf müdür bilmiyorum ama çok bitki kaybettim. Aklıma takıldı bu maddelerin iç mekan bitkilerinde ne gibi zararlı etkileri oluyor? A101’in torfunu dinlendirmek gerekiyor mu? Yazdığınız gibi emin torf bulabildim. Ponza taşımda var. Salon sarmaşığı, telgraf, paşa kılıcı, deve tabanında önerdiğiniz karışımı kullanabilir miyim?
***
Sade bir torf toprak ve ponza taşı ile her tür salon bitkisini yetiştirebilirsiniz. Torf toprağın niteliği ne kadar sade olursa olsun birkaç hafta havalandırarak dinlendirmekte yarar var. Perlit ve vermikülit birkaç ayda bozulur ve toprağın kimyasal dengesini bozar. Kimyasal dengesi bozulmuş toprakta bitkiler mahvolur gider. Bunlar sadece çok kısa vadeli köklendirme çalışmaları içindir. Ponza taşı en sağlıklı inorganit toprak katkı madddesidir. Asla bozulmaz. Su tutucu zeolit ve çok kötü kıraç topraklar için olan hümik asit vesaire maddeler arazi toprakları içindir ama ne yazık ki para kazanmak için yalanlarla herkese satıyorlar. Geçenlerde biri şahane verimli ve humuslu toprağı için hümik asit almış. Bitkileri hep çürümüş. Satıcıların yalanları bakın ne felaketlere yol açıyor. Her yerde görebileceğiniz abartılı, yalan yanlış tavsiyelere inanmayın. Bir okuyun bin araştırın. Cocopeat’e gelince onun için ayrı bir sayfa hazırladım. Kullanmak isterseniz önce bu yazıyı okumalısınız: Cocopeat, coir, çeşitleri ve saksı bitkilerinde kullanımı
Bu yıl toprak değişimi yaparken çiçekli çiçeksiz tüm bitkilerimde sadece hindistan cevizi kullandım. Saksıdaki toprakta suladıkca taşlaşma durumu oluştu. Bu taşlaşma çok sık su ihtiyacı olan saksılarda çok fazla. Bu şekil taşlaşma olan saksılarımı havalar soğumadan mevcut torflarına herhangi bir marka toprak alarak tekrar aynı saksılarına yerleştirsem kökleri rahatsız etmiş olup çiçekleri olumsuz etkilemiş olur muyum? Bu ayda toprak değişimi her çiçek için uygunmudur?
***
Toprak değiştirmeniz mümkün olmaz. Eğer denerseniz kökler mahvolur ve bitkileriniz ölür gider. Kökleri o maddeden ayırmaya çalışmayın. Hacmi azalıp sıkışıyorsa ve saksıda çökmeler vesaireler oluyorsa yapacağınız en iyi şey saksıdan kalıp halde çıkarmak, sonra sanki daha büyük saksıya yerleştiriyor gibi yeni toprak karışımı ilavesi ile aynı saksıya yerleştirmektir. Böyle yaparsanız bitkileriniz zarar görmez.
Nereden torf toprak temin edebilirim?
***
Marketlere ve ne alırsan 5 lira ucuzcu dükkanlarına bakın.
Yaz başında taşındığım evime aldığım bütün bitkilere belirttiğiniz oranlarda toprak hazırlayıp hepsinin toprağını değiştirdim. Bir kaç aydır bitkilerim çok sağlıklı şekilde büyüyorlar. Bitkilerimi suladığımda su alt delikten rahatça çıkıyor. Yani drenaj sorunu da yok. Sadece bu toprak karışımları eski topraklarına göre çok daha sert ve yoğun geldi. Toprağın yoğunluğundan dolayı nemini ölçmek için parmağımı bile zor sokabiliyorum. Şu ana kadar bitkilerim çok iyi durumda görünseler de bu durumun ileride kökleri sıkıştırmasından korkuyorum. Yapmam gereken bir şey var mı acaba?
***
Parmağın rahatça girdiği toprak zaten pek sağlıklı sayılmaz. Yoğunluğa gelince, bilmiyorum ama belki bitkileri dikerken çok fazla sıkıştırmış olabilirsiniz. Bunu yapmamanız gerekir. Mesela saksıya toprağı ve bitkiyi yerleştirirken toprağın yerleşmesi için saksı kenarlarına vurursunuz. Parmaklarınızla toprağı hafifçe aşağılara iteklersiniz. Ama sıkıca bastırmak zararlı olur. Tesadüf bugün komşuma bir bitki diktim. Saksıya ilkbaharda diktiği bitki kurumuştu. Niçin kuruyup öldüğünü bu sayede anladım. Çünkü toprağı saksıdan boşaltıp ufaladığımda toprak iki misli çoğaldı. Meğer komşu o bitkiyi dikerken adamakıllı bastırıp toprağı preslemiş. Ponza taşı veya dere kumu da kullanmamış. Sonuçta bitki açık havada olmasına rağmen toprağın sıkılığı yüzünden köklerinden çürüyerek ölmüştü. Aynı toprağın yarısıyla yeni bitkiyi aynı saksıya güzelce diktim. Neyse, kısaca ponza taşı ya da 3mm gibi iri taneli dere kumu ile toprak karışımı yapar ve toprağı preslemezseniz sonradan size sert gelse bile hiçbir sorun yoktur.
Merhaba, salon bitkileri adı altında oluşturduğumuz bu toprağı kapalı bir balkonda kullanabilir miyim?
***
Evet kullanabilirsiniz.
Merhaba, salon çiçeklerim sinekleniyor neden acaba? İç mekan toprağı mi almak gerekir?
***
Salon bitkilerine zaten torf toprak gerekiyor ama sineklenmeler bunlarda da olur. Arazi toprakları salonlar için pek uygun değil. Sineklenmeler için ilgili yeri okuyun: Toprak haşereleri
Merhaba, iç mekan süs bitkilerim için pomza ile karıştırmak üzere Bauhaus’tan xxx marka bitki toprağı almayı düşünüyorum. İçerisinde Funda toprağı, ithal torf, organik gübre, solucan gübresi varmış. Marka sineklenme ve böceklenme yapmayacağını iddia ediyor. Acaba bu toprak iç mekan için uygun mudur? Size danışmak istedim.
***
Uygun değil. Sadece balkonlarda büyük saksılarda mevsimlik çiçekler ve sebzeler yetiştirmek için iyidir. Sineklenme yapmaz iddialarına da inanmayın. Sineklenme her toprakta oluyor. Bir iki sonra kayboluyorlar. Sonra, size tavsiyem ciddi anlamda tse onayı yoksa hiçbir mamule inanmayın. Çok kişi torflu organik topraklı diye aldı sonuçta gördüler ki meğer inşaat hafriyat toprağı kullanmışlar. En ucuzundan sade yapılı torf toprak almanız çok daha iyi olur. Ben yıllardır öyle yapıyorum.
Dinlendireceğim torf toprağa ponza taşı yerine orta veya küçük boyuttaki kil bilyelerini karıştırsam sorun olur mu? Elimde çok fazla miktarda var.
***
Evet saksılarda aynı şekilde kullanılır. Hiçbir sakıncası yok.
3 çeşit ..2 çeşit .. ve her renginden .. var. Unuttum birde .. var. Bunlara nasıl toprak kullanmamı önerirsiniz?
***
Her bir tür için burada ayrı ayrı listeler yapmamı istememenizi rica ediyorum. Her bir türün kendi sayfasına ayrı ayrı bakmanız lazım. Sadece toprak değil nasıl şartlar istedikleri de ciddi önem taşıyor. Saydığınız bitkilerin sayfalarında nasıl toprak istedikleri, güneş ihtiyaçları, bitki besininin hangisine nasıl verileceği vesaire bilgiler eksiksiz yazılı.
Ponza taşı ve dere kumunu bulunduğum muhitte hiç bulamadım. Soruşturmaya devam ediyorum. Kil bilyesi buldum. Kil bilyesi veya diğer adıyla lav taşı toprakta hangi görevi görür?
***
Diğer adıyla.. demişsiniz ama lav taşı ve kil bilyesi tamamıyla farklı maddeler. Buna rağmen her ikisini de ponza taşı yerine kullanabilirsiniz. Faydaları toprağa havadarlık ve süzeklik kazandırmak. Amaç bu.
X* markasıyla satılan poşet toprağını önerir misiniz? Lifli bir yapısı var ama cocopeat gibi değil.
***
Lütfen bana markaları sormayın. Piyasada çeşit çeşit markalar var ve hepsinden alıp denememe imkan yok.
Bir bitki toprağı aldım ama içeriği aslında Cocopeat’miş. Bunu bendeki iri kil bilyeleri ile yarı yarıya karıştırıp kullanmayı denedim ama aşırı su tutuyor hâlâ. Yaz günü için çok sorun olmayacak ama kış gelince kökleri çürüteceğini düşünüyorum. Marketten alacağım toprak daha mı hızlı kurur bilemiyorum. Acaba kil bilyesi yerine farklı bir ürün mü kullanmam gerekli pomza ya da başka taş çeşidi gibi? Acaba kil bilyeleri mi su tutmaya neden oluyor? Çünkü tek başlarına bile kullanılsa uzun süre kurumuyorlar. Yazılarınız yüzünden Cocopeatten gözüm korktu açıkçası. Şimdilik köklerde çürüme vs. yok ama kışın bitkilerimi kaybetmek istemiyorum.
***
En berbat en felaket maddeyi almışsınız. Ama korkmayın kışa kadar bozulup hem su tutmaz olur hem de erircesine küçülüp azalmış olur. Bu madde sadece sera ortamlarında en ucuz yoldan hızlı fide üretimi için uygundur. Salon bitkileri için ise tam anlamıyla büyük bir felakettir. Beladır. Daha varsa bitkilerinize hiçbir şekilde kullanmayın. Çöpe atın gitsin. Kil bilyesine gelince, ponza taşı gibi gayet sağlıklı bir maddedir. Salon bitkilerinizin toprağına ya kil bilyesi ya da ponza taşı mutlaka karıştırmalısınız.
Balkon bitkilerime bahçe toprağı mı kullanayım?
***
Dış mekan bitkilerini saksıda yetiştirecekseniz torf, bahçe toprağı, dere kumu ve az miktarda gübre ile karışım yapın.
Balkon çiçeklerim için çok güzel elenmiş kırmızı toprak buldum. İçerisine katman gereken nelerdir? çiçeklerim .. .. .. toprağı nasıl kullanmam gerekiyor?
***
Hiç kullanmayın. Kırmızı doğal toprak ve maalesef elenmiş. Neredeyse sırf kil halde. Asla uygun olmaz. Bu ancak beyaz killi toprakla karıştırılıp terakota saksılar yapmaya uygundur. Siz en iyisi şu sayfayı okuyun: https://azbitki.com/arazi-topraklarinin-saksilarda-kullanimi
Salon toprağında vermikülit neden olmamalı? Zararlı mı, faydasız mı? Mineralleri toprağa, bitkiye geçmiyor mu?
***
Hayır, daha kötüsü oluyor. Perlitin ve vermikülitin ilk birkaç ayda hiçbir zararı yok ama sonradan yavaş yavaş yapısı bozulur ve toprağı da bozar. Bu maddeler sadece 2-3 ay gibi kısa vadeli köklendirme çalışmaları için faydalıdır.
Ben genelde salon bitkileri için torf+ponza kullanıyorum. Memnun muyum derseniz evet, bir sıkıntı yok. Ama yeni trendler takip ettiğim kadarıyla %50cocopet %20 perlit %20 solucan gübresi %10 derenaj malzemesi seklinde. Bu konuda yorumunuz ne olur? Ben bazı bitkilerde denemek istiyorum. gerekli değil ama hobicilik nedeniyle insan merak ediyor:) Sizin de yorumunuzu okumak isterim.
***
Sakın merak etmeyin ve sakın denemeyin. Paranızı sokağa atmayın. Cocopeat ve perlit benim saksı toprak karışımlarında kesinlikle zararlı bulduğum maddeler. 10 yıldır binlerce acı tecrübeler çeşitli sayfalarıma yazılmıştır. Binlerce insanın deneyimleri, benim bizzat şahit olduğum zararlar, ayrıca ciddi uzman kişilerin uyarıları. Bakın ben bütün bunların ışığında tavsiyeler veriyorum. Solucan gübresine gelince: Önceki yıllarda Türkiye’de yeni başlamış olan solucan gübresi imalatı son derece kötü şekilde idi. Solucanlara sığır gübrelerini yediren, elde ettikleri gübrenin hiçbir analizini yapmadan satanlar çoktu. Ve bu konuda da bana pekçok şikayet gelmiştir. Birçok kişinin pahalı salon bitkileri o ucube gübreler yüzünden mahvolup gitti. Ama şu anda piyasada güvenilir firmaların ürettiği, önemli kurumlarca tescilli solucan gübreleri ambalajlı halde satılıyor diye biliyorum (yanlış duymadıysam). Onlardan bulursanız korkmadan saksı toprağı karışımlarınıza ekleyin. Çok iyi olur. Eğer bulduğunuz solucan gübresinin şüpheli olduğunu düşünüyorsanız veya başka hayvan gübrelerinden kullanmak isterseniz bunları aynen şu sayfada anlattığım gibi kullanın: https://azbitki.com/salon-bitkilerine-hayvan-gubresi-nasil-verilir/
Yine de denedim Hocam;) parayı çöpe attık hakkaten:))) 2 aylık izlenimini paylaşmak isterim: pilea, saten pathos, begonya (iri puanlı olandan) 3 saksıda deneme amaçlı kullandım. Aşırı su tutuyor, toprak kurumuyor. Nemli iklimler için bence de kesinlikle zararlı ancak kuru bolgelerde belki. Pathosa hiç iyi gelmedi. 1 ay sonra bitki ölmek üzere oldu. kestim suda koklendiriyorum şimdi. Pilealar ve begonya iyi durumda ama gözlemliyorum hala. ölmediler de coşmadilar da. Diğer bitkilere denemeyi kesinlikle düşünmüyorum. En iyisi sizin dediğiniz şekilde torf toprağı havalandirip ponza, volkanik turuf ve bazı türler için yumurta kabuğu ile karıştırmak oldu. En çok verimi bu basit karışımdan aldım. İçine başka şeyler katmak gereksiz para harcamak:) bir de bahar geliyor, bazı saksılarımın toprağını baharda değiştireceğim (tül çiçeği ve monstera). torf için güncel kullandığınız tavsiye edeceğiniz bir marka var mıdır? Bunlar bende geçen sene aldığım composana marka toprakta idi ancak memnun değilim. çok su tutuyor ve ne kadar drenaj karistirdiysam da bitki su içinde kalıyor. Bir de çiftçiler marka torfu çok kullandım ama gübre katkısı fazla, havalandirip sulamak çok zamanımı alıyor. Dediğiniz şekilde havalandirip sulamadan koyarsan kesinlikle yaprakları yakıyor. En kotu yine bol bol havalandirip sulayip çiftçiler torfu kullanacağım ama sizin öneriniz farklı bir marka varsa mutlaka onu da değerlendirmek isterim.
***
Geçmiş olsun. Deneyimlerinizi yazdığınız için teşekkür ederim. İstanbul’daki yıllarımda sadece “Emin torf” tercih ederdim. Bir de içeriği yüzde yüz aynı olan “kts” var idi. Didim’de bunlara hiç rastlamadım (Didim birçok açılardan tam bir mahrumiyet bölgesi). O marka torflar hala var mıdır ve hala aynı mıdır, İzmir’de bulunur mu bilmiyorum. Bulabilirseniz (ve bozmadılarsa) en iyisi odur. Böylece 3 ölçü torf + 1 ölçü iri taneli dere kumu + 1 ölçü ponza taşı karışımı yapmalısınız. Salon bitkileri için en sağlıklısı böyle yapmak. Yine de çabuk kuruyucu olmayabilir ama tamamıyla sağlıklı olur. Gübre katkılı dediğiniz diğer torfu yine tarif ettiğim gibi karışım yapıp onu saksının alt yarısına (yarıdan biraz az kısmını) doldurur, Çoğunluk üst yarısını emin torf ile yaptığınız karışımla doldurursanız daha iyi olur. Böylece bitki besini vermeniz gerekmez. Kökler gübreli karışımla direkt temas etmeyecek, zamanla aşağı inen uzantılar güvenli bir şekilde gübreden faydalanacak.
Çok teşekkürler yorumlarınız için. Emin torfu trendyolda bulup sipariş verdim. Aynen yazdığınız şekilde diğer torf ile birlikte kullanacağım. Tekrar teşekkürler, Saygılar..
Hazır satılan torf toprağı için önerdiğiniz güvenilir bir marka var mı? Markette şuan green life ve ideal markaları var almalı mıyım?
***
Onları bilmiyorum. Şimdiye kadar gördüğüm bildiğim en iyisi Emin Torf. Ve elbette tamamen aynı özellikte olan bilmediğim markalar olabilir. Yukarıda yazı içinde özelliklerini tarif etmeye çalıştım. Cocopeat veya onunla karışım torflar salon bitkileri için zehir gibidir. Onlar ancak ve ancak sadece ve sadece seralarda işe yarar. Ve o bitkiler seralardan salonlara gelince genellikle hızlıca bozulup çürüyerek ölürler.
Torf toprağını poşetinde saklamak sorun olur mu? Ben bir kutu alıp içine döküp öyle saklamayı düşündüm ama ne yapmalıyım?
***
Havalanırlarsa daha güvenli hale gelirler. Ama poşetlerinde saklamanızın da pek sakıncası yok.
Toprak hazırlarken dere kumu ve ponza taşı hep kullanıyorum başka taşlarda katabilir miyiz kil bilyesi leonardit zeolit. Bunlara da gerek var mı bazen videolarda görüyorum başka başka taşlar kullanıyorlar toprak görülmüyor yüzey sırf taş bu kadar taş kullanılır mi?
***
Videolara bakmayın, onlardan bir şey öğrenmeye çalışmayın, hatta ne tavsiye ediyorlarsa tersini yapın. Sırf takipçi kazanmak için yalan yanlış şeyleri ekleyip duruyorlar. Aralarında doğru bilgiler yok denecek kadar az. Saksı toprak harçlarında ponza taşı ve dere kumu için alternatifler kil bilye, renklendirilmemiş strafor ve toz olmayan, taş kırıkları gibi olan leonardit’tir. Diğerleri iyi değil. Zeolit, perlit, vermikülit maddelerini asla kullanmayın. Üst yüzey kaplamaları kesin gerekiyorsa yine bu iş için en iyisi ponza taşı ve kil bilyelerdir. Büyük taneli leonardit de olur.
Ben aldığım bütün çiçekleri kil bilyesine geçirdim. Sadece kil bilyesi ile bakıyorum ama çok gelişim göstermeyip sararıp yaprak dökenler var. Torf kullanmadığım sadece kil bilyesinde baktığım için mi bu şekilde ve ne önerirsiniz?
***
Birileri insanları böylesi hiç olmayacak şeylere heveslendirmeye başladı. Aynı soru son yıl içinde başka sayfalarıma da geldi. İnternette sosyal medya vesaire ortamlarda gördüğünüz fotoğraflara inanmamalısınız. O şekilde bitki yetiştirmek normal şartlarda kesinlikle mümkün değil. Sürekli sis akıtan cihazlar var. Akan sis daima bitkileri yalayarak akar, gider. Kesintisiz çalışır. Böylece bitkiler hem kesintisiz hava akımlarına, hem de kesintisiz suya maruz kalıyor ve kökleri tamamıyla açıkta olsa bile güzelce gelişim gösteriyorlar. Tabii ki bir de özel yapay ışık sistemleri var, sisin yanısıra özel bitki besinleri var, hatta kullandıkları hormonlar bile var. Ama siz normal ev şartlarında o şekilde bitki yetiştiremezsiniz. Benim verdiğim bilgilerden şaşmayın. Mucize aramayın. İnternet görsellerine kesinlikle inanmayın, ciddiye almayın. Hepsi yalan, yanlış şeyler. Amaçları ilgi çekmek, takipçi kazanmak.
Bahsettiğiniz emin toprak nereden temin edilebilir?
***
Koçtaş, Bauhaus, Tekzen gibi yerlerde aynı marka olmasa bile tarif ettiğim özellikte torf topraklar bulabilirsiniz. Paketleri dikkatlice okuyun. İçeriği doğal torf olacak. Bataklık torfu diye de yazabilirler. Sakın Hindistan cevizi torfu (cocopeat) veya sphagnum torfu ve bunlarla karışım mamüllerden almayın. Perlitli karışımlardan almayın. Süper, sihirli vesaire tanıtımlı mamüllerden almayın bunlar tam tersine sahtekarlık işi şeylerdir. Ayrıca paketi açamıyorsanız elinizle yoklayın. İçine sanki yeşil sebzeler tıkılmış gibi eliniz öyle hissediyorsa o toprak iyi bir torftur. Bunların paketlerindeki açıklamalar bile kendileri gibi sade ve güvenlidir. Abartılı iddialar bulamazsınız. Fiyatları da diğerlerine göre daha ucuzdur.
Merhaba. Öncelikle sitenizden ne kadar çok şey öğreniyorum anlatamam. Çok çok teşekkür ederim emekleriniz için. Önce toprağımı nasıl hazırladığımı soyleyeyim sonra da sorunumu. Bahçe toprağı, torf(A101) iyi yıkanmış tozundan arındırılmış inşaat kumu, ponza taşı. Kaktüs ve sukulentlere kum daha fazla koyuyorum diğer topraklara daha az. Drenajı güzel suyu hemen akıtan bir toprak. Eksiğim varsa tamamlarım sonra. Ancak sorun şu ki, bu yıl ilk defa toprağın üzerinde tuz zerrecikleri kadar büyüklükte beyaz hafif sarımsı oluşumlar oluyor. Kazıyarak o kısmı alıyorum topraktan ama yeniden oluyor. Küf fotoğraflarına baktım İnternetten ancak küfe de benzemiyor. Zaten sık sık toprağı havalandırırım ben. Bir çubuk yardımıyla çapa yaparım yani. Bir de ayda bir genel amaçlı bitki besini veriyorum. Sıvı olanlardan. Sanki herşeyi doğru yapıyormuşum gibi geliyor bana. Yanlışım nerede?
***
Benim bazı saksılarda da aynı şey olmuştu. Hiç ilgilenmedim. Sonra bir daha tekrarlanmadı. Belki bir tür mantar olabilir. Toprakta çürümüş ama ayrışması tamamlanmamış organik maddeler çeşitli mantarların türemesine neden olur. Mantarlar onları ayrıştırır. Ayrıştıracakları şey kalmazsa o toprakta bir daha ortaya çıkmazlar. Hiçbir zararları yok. Belki de dere kumundaki bazı maddeler bunu yapıyordur. Çünkü benim bahsettiğim aynı problemde ben de dere kumu kullanmıştım. Nedense bir süre devam etti sonra bir daha tekrarlanmadı. Yani ister kumdaki maddeler olsun ister mantar olsun, ben bunların bitkilere zarar verdiklerine şahit olmadım. Zaten belirli bir süre devam ediyor sonra asla tekrarlanmıyor. Hatta belki de torftaki suyu renklendiren maddeler (her ne iseler) bir süre için toprak yüzeyinde kuruyup kristalleşiyordur ve tarif ettiğiniz hali alıyorlardır ama o da geçici. Kısaca sizin hatanız yok ve endişeleneceğiniz bir şey de yok.
Saksı toprağı olarak satılan neredeyse herşeyin içindeki ana materyaller sphagnum yosunu, cocopeat ve perlit (bazen vermikülit vs.) den oluşuyor. Türkiye’de de durumun benzer olduğunu tahmin ediyorum. Ama siz bu maddelerin iyi olmayacağını söylemişsiniz. merak ettiğim bahsettiğiniz Emin Torf, KTS veya A101’de satılan Mixflor dediğiniz torflar nasıl bir içeriğe sahipler?
***
Elbette felaket kötü şeyler. Zira “çok zengin olmayan” her kim o topraklarda yetişen bitkileri alsa (özellikle serin ve soğuk aylarda) bitkiler sadece birkaç günde, köklerden başlayan hızlı bir çürümeyle ölüp gidiyor. Ama yılın her zamanında uygun ısı kontrollü havalandırma sistemi olan süper zengin evlerinde genelde öyle problem çıkmıyor. Anlayacağınız o topraklar sadece özel donanımlı seralara uygundur. Ve bir de dediğim gibi süper zenginlerin evlerine. Ayrıca perlit, vermikülit ve Türkiye’de aşırı çok kullanmaya başlanan cocopeat aslında çok kısa vadede işe yarar şeyler. Yani hepsi de “maliyeti en düşük seviyede tutmak isteyen tüccar zihniyeti” ürünleri. Gerçek bu. Emin torf ve KTS hala aynı mı bilmiyorum. 10 yıl öncesine kadar, ben istanbulda iken onlar çok iyi idi. Eski bataklıkların torflarından idiler. Şimdi bozmuş olabilirler, bilmiyorum. A101 vesaire ucuzcu market toprakları ise son 3 yıldır veya son iki yıldır artık eskisi gibi değil. En güzeli kendi torfumuzu kendimiz yapmamız. Hem bunun için, hem de o sayfadaki ikinci fotoğraftaki uygun içerik görüntüsü için okumanızı tavsiye ederim: https://azbitki.com/maki-supruntusu-ile-kendi-torfunuzu-yapin
Öncelikle teşekkür ediyorum. Hem yazdıklarınızdan hem de sorulara verdiğiniz cevaplardan çok faydalanıyorum. Neredeyse 20 yıldır saksılarda bitki yetiştirim. Eskiden rastgele aldığım topraklarda bile kökler saksılara sığmaz taşardı. Son birkaç yıldır (sizin önerileriniz doğrultusunda torf kullanmama rağmen) gelişimi normal görünen bitkilerin bile kökleri küçücük kalıyor. Hatayı kendimde arıyordum son yazdığınız cevapları okuyunca sorunun topraklarda olduğunu anladım. Önerdiğiniz orman kenarı toprağı veya maki süprüntüsü de maalesef benim için uygulanabilir değil. Bu durumda tek seçenek çok pahalıya satılan topraklardan almak oluyor. Marka adı vermeyi sevmediğinizi biliyorum ama umarım iyi bir torf öneriniz olur zaman içinde. Tekrar teşekkür ediyorum.
***
Eskiden piyasada bulabildiklerim gibi sağlıklı torf bulabilirsem markasını da yazarım. Şu anda bilmiyorum. Bir de mahrumiyet bölgesindeyim. İstanbul’da olsaydım ulaşabileceğim çok yer olurdu. Sağlıklı, olması gerektiği gibi mükemmel bir torf toprak neye benziyor linke tıklayarak bakın: https://azbitki.com/resim/2023/11/saglikli-torf.jpg
Ponza taşı yerine torfa deniz kumu karıstırsak olur mu?
***
Hayır, olmaz.
Elimde 2018’den kalma açılmamış torf var. Ağacımın saksısını 2 yıl önce yenilemiştim zaten. üstten 2 parmak toprağı atıp yeni toprak ekleyeceğim. Bu eski torftan döksem sorun olur mu?
***
Sorun toprağın eskiliğinden dolayı olur mu bilmem ama yeni veya ne çeşit olursa olsun, salon ortamlarında saksılara üstten toprak eklemek genellikle çok feci zararlara yol açar. Bırakın öyle kalsın.
Elimde ponza kumu var. Bunu bitkilerin toprak karışımına ekleyerek değerlendirebilir miyim bitkilere faydası olur mu?
***
Evet uygundur.