Sukulent türler, toprak formülleri

Çiçekseverler arasında sukulent terimi çok yanlış bilinmekte. Daha kötüsü hepsi için aynı bakım gerektiğine inanırlar.

Sukulent bitki türleri hakkında kısa tanım.. Hepsine ortak bakım doğru mudur meselesi.. Ayrıca burada sukulent ve kaktüs türlerinin özelliklerine göre birkaç toprak karışımı tarifi verdim.

Sukulent bitkiler

Sukulent bitkiler, fotoğraf: pixabay

Sukulent bitki(ler) nedir ne değildir?

Her tip sukulent bitkilere yanlış olarak kaktüs denmesi hatası bütün dünyada yaygındır. Sukulent bitkiler pekçok bitki familyalarına mensuptur. Kaktüs ise sadece Cactaceae (Kaktüsgiller) familyasındaki türlere denir. Dolayısıyla her sukulent kaktüs değildir. Ama her kaktüs sukulenttir. Bu sebeple bu sayfanın başlığında kaktüs değil sukulent kelimesi geçiyor.

Ortak özellikleri

Sukulent bitkilerin başlıca özellikleri suyu ve besinleri bünyelerinde değişik tarzlarda depolayıp aylar süren kurak zamanlarda kullanmalarıdır. Kimi gövdesinde, kimi yapraklarında, kimi dallarında, kimileri de köklerinde depolama yapar. Hatta bazıları tüm uzuvlarında su ve besin depolar. Diğer genel özellikleri ise fotosentez tarzlarının farklı olmasıdır (sukulent bitkilerin çoğu ⇒ Krasula asit metabolizmasına sahiptir).

Yukarıda ortak özelliklerine kısaca değindiğim bitkilere sukulent denir. Mini mini bitkilere sukulent demek adet olmuş ama gerçekte cüsse, yapı ve yaşam tarzları açısından çok zengin çeşitler vardır. Mesela çok bilinen Phalaenopsis orkideleri ve Bromeliad türleri hep sukulent bitkilerdendir. Yucca türleri de öyle.

Bu terim apayrı bitki familyalarından bazı türleri kapsar. Papatyagiller (Asteracea) familyasında bile sukulent özellikli bitki türleri var. Bir familyanın tüm türlerinin sukulent özellikli olması sadece Kaktüsgiller familyasına mahsustur. Gerçi Bromelyadları da sayabiliriz (tüm familya olarak).

Sukulent bitkilerin bakımı

İşte bu konuda yanılgıya düşenler çok. Yukarıda da dediğim gibi sadece belli başlı bazı türler sukulent sanılıyor ve onların tümüne aynı toprak, aynı sulama vb bakım şartları gerektiğine inanılıyor. Oysa sadece o klasikleşmiş türlerin bile toprak vesaire ihtiyaçları farklı farklı olabiliyor.

Dolayısıyla sukulent bitkilerinizin ne tür olduklarını bilimsel adlarıyla tek tek öğrenmeli ve onlar hakkında tek tek bakım bilgileri edinmeniz şarttır.

Mesela güneş şiddeti ve süresi hangi türde nasıl olacak? Hangi tür hangi mevsimde dinlenme uyku dönemine girer? Birçok sukulent sıcak yaz aylarında uyku dönemine girer. Bunu bilen çok az kişi var. Bütün bunları doğru bilgi kaynaklarından öğrenmeniz gerekiyor.

Toprak ihtiyaçları da hepsinde ortak özellikte olmaz. Piyasada kaktüs-sukulent toprağı diye satılan ürün sadece ticari hile mantığı ürünüdür. Tavsiye etmiyorum. Aşağıdaki bilgiler ışığında kendiniz en iyisini yapmalısınız.

Farklı türlere göre farklı toprak hazırlama reçeteleri

Çöl sukulentleri, orman altı sukulentleri, ormanlarda ağaçlar üzerinde yaşayan epifitik sukulentler, kupkuru elektrik telleri sukulentleri (bak) kayalık sukulentleri, toprak zemin sukulentleri.. coğrafya ve iklim özelliklerine göre toprak istekleri değişir. Yani anlayacağınız, kaktüs-sukulent toprağı diye satılan mamül her sukulente uymaz. İşte bütün bu sebeplerden dolayı aşağıdaki bilgiler size en iyi rehber olacaktır. Mavi renkli kelimelere tıklarsanız o kelimelerle ilgili bilgi sayfalarına gidersiniz.

Gereken malzemeler

İhtiyacınız olan başlıca temel malzemeler organik ve inorganik olmak üzere ikiye ayrılır. Hepsi gerekmiyor. Yani mesela organik veya inorganik adı geçen çeşitli maddelerden hangisini bulabilirseniz ondan kullanırsınız. Organik + İnorganik maddeleri sukulent bitki türüne göre farklı oranlarda birbirleriyle harmanlayarak türlere özel sukulent toprak karışımları yapabilirsiniz.

İnorganik: Ponza taşı, pişmiş kil, dere kumu, kuvars (silis) kumu, volkanik taş kırpıntıları. Bunların dışında perlit ve vermikülit inorganik maddelerini tavsiye etmiyorum.

Organik: Maki alanı süprüntü toprağı, orman kenar çalılıkları dibi yoğun humuslu-çürüntü toprak, palmiye ağaçlarının gövdelerindeki kıl benzeri lifler, kestane toprağı ve gübresi, çay posası ve kullanılmamış kuru çay, leonardit, mangal kömürü parçaları..

Hangi sukulent bitkiye nasıl toprak hazırlamalı?

Sukulentlerin minisi var, devleşeni var, çöl sukulentleri ayrı, orman sukulentleri ayrı.. Tabii ki toprak ihtiyaçları da az çok farklı olabilir. Aşağıda temel gruplamalarla örnekler var. Siz bu örneklerden yola çıkarak daha iyisini yapmaya çalışın.

Orman kaktüslerine

Örneğin yılbaşı ve paskalya kaktüsleri, Atlas kaktüsleri ve Disocactus türleri. Bunlar iyi humusu değil kaba humusu sever ama karışımda iyi humus diğer maddeler arasında yoğunluğu azalmış olarak bulunursa çok iyi olur. Ayrıca kestane toprağı (veya onun yerine kullanılmamış kuru çay) bu türlerin kök sağlığı için önemlidir. Orman kaktüslerinin toprak karışımında inorganik maddeler hiç olmasa da olur. En azından mini saksılarda hiç gerekmez. Büyük saksılara gelince ponza taşı filan bulunmazsanız mangal kömürü parçaları veya iri taneli leonardit aynı işi görür.

Toprak karışım oranları genel anlamda şöyle olabilir: Üç ölçü maki süprüntüsü + 1 ölçü humuslu çürüntü + 1 ölçü iri taneli dere kumu.

Daha iyisi, özellikle de sık sık sulanması gerekenlere ve kışın yağmur altında kalanlar için en uygun karışım: 2 ölçü maki süprüntüsü + 1 ölçü humuslu çürüntü + 1 ölçü kestane toprağı (veya kullanılmamış kuru çay) + 2ölçü iri taneli dere kumu.

Büyüyüp ağırlaşan (atlas kaktüsü ve ejder meyve kaktüsü benzeri gelişim gösteren türlere) dere kumu yerine ponza taşı kullanın.

Çöl sukulentleri için toprak karışımı

Bunların küçük yapılıları küçük saksılarda olacağından sadece maki süprüntüsü yeterli. Lithops türlerine dış mekanda 2 ölçü maki süprüntüsü + 1 ölçü dere kumu, iç mekanda yetiştirilen lithopslara ise 1 ölçü maki süprüntüsü + 1 ölçü dere kumu.

Büyükler için (keriz kaktüsleri, yuvarlak yumruk ya da baş şeklinde kaktüsler ve Euphorbia ingens ve benzerleri, ayrıca çöl gülü Adenium) kendi ağırlıklarından dolayı toprağın sıkışık olması kaçınılmazdır. Bu durumda dere kumu ile ponza taşı olmazsa olmaz bir gerekliliktir:
3 ölçü maki süprüntüsü + 1 ölçü humuslu çürüntü + 1 ölçü iri taneli dere kumu + 1 ölçü ponza taşı.

Aloe vera, Aloe x delaetii, Gasteria, Haworthia ve Agave türlerine

Bu ve benzeri türlerin kökleri doğal ortamlarında en çok kayalıklar arasındaki, taşlar arasındaki taş/kaya kırpıntıları ile karışık hafif humuslu çürüntülerle beslenirler. Gerçi aynı şeyi yapmak hiç gerekmiyor. Zaten devleşen Agave türleri her türlü toprağa uyumludur. Saksılarda sağlıklı bir karışım şu şekilde oluşturulabilir:

2 ölçü maki süprüntüsü + 1 ölçü humuslu çürüntü + 1 ölçü ponza taşı. Hem iç mekanda hem sürekli dışarıda tutulan bitkilere hepsine aynı derecede uygunlanmalıdır.

Krasulalar (Sedum, Kalanchoe, Echeveria vb) ve leş kaktüslerine

Bunların birbirleriyle zıt denebilecek iklim-coğrafya bölgelerine ait binlerce türleri var. Sıcakta gelişenler ayrı, serinde gelişenler ayrı.. Sempervivum cinsinden türler bile ayrı ayrı şartları isteyebilir. Onun için Krasula türlerinizin bilimsel adlarını öğrenmeli ve ona göre en uygun şartlarda yetiştirmelisiniz. Leş kaktüsleri ise genelde yaz boyunca az direkt güneş, hatta güneşin filtrelenmesini sever. Bununla beraber hepsine uyabilecek bir toprak karışımı yapmak mümkündür.

Kısaca maki süprüntüleri küçük saksıda olanlara tek başına uygundur. Çapı 12cm’den büyük saksılarda ise 3 ölçü maki süprüntüsü + 1 ölçü dere kumu yapılabilir. Kalanchoe ve Aloe türlerinin toprak karışımında humuslu çürüntü de olursa gelişimleri çok dolgun ve dirençli olur. 2 ölçü maki süprüntüsü + 1 ölçü humuslu çürüntü + 1 ölçü iri taneli dere kumu.

Doğal gübre mi bitki besini mi?

Hangi sukulent türünüz varsa o türün bakım bilgilerine ulaşın ve ne tavsiye edilmişse öğrenin. Genel bir şey istiyorsanız sukulentlere özel bitki besinleri var. Yine de gerekmedikçe ya da daha doğrusu türünüzün ihtiyaçlarını bilmiyorsanız kullanmayın. Sukulent bitkilerinizin bakımlarının şartlarını öncelikle öğrenmeniz lazım.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler: |

'Sukulent türler, toprak formülleri' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Ayşe, Bursa dedi ki:

    Deniz kumuna ulaşımım dere kumuna göre daha kolay. Saksı çiçeklerim için yıkayarak kullanmam mümkün mü? Nasıl yıkayabilirim?
    ***
    Çok ince kumlar uygun olmaz. Dere kumunun bile hem elenip ince tozundan arındırılması hem de yıkanıp temizlenmesi lazım. Akvaryumcularda temiz dere kumu satılıyor. İnşaat yerlerinden de bulabilirsiniz. Dere kumuna dişli kum da derler.

  2. Gülce, İstanbul dedi ki:

    Merhaba, Crassula marnieriana cinsi bir sukulent aldım. En minik saksılarda satılanlardan ama epey gelişkin. Birazcık daha büyük bir saksıya taşıyacağım. 1 ölçü hazır toprak + 1 ölçü kullanılmamış çay + 1 ölçü küçük ponza karışımı uygun olur mu acaba? Alalı 4-5 gün oldu. Sulama ve saksı değişimi için doğru zaman nedir?
    ***
    Karışımınız uygun. veya 2 ölçü hazır toprak + 1 ölçü ince ponza veya tozsuz dere kumu da olabilir. Toprak iyice kurudukça sulayın. Saksı toprak değişimini kış hariç her zaman yapabilirsiniz.

  3. Emirhan, İstanbul dedi ki:

    Merhaba, tavsiye ettiğiniz maki alanı süprüntü toprağı vs. gibi toprak çeşitlerine ulaşma imkanım yok. Bunların yerine internette veya çiçekçilerde vs. bulabileceğim ve sukulentler için hazırlayacağım karışımda ana materyal olarak kullanabileceğim bir ürün tavsiye edermisiniz. Kaktüs, sukulent toprağı diye satılan hemen her ürünün içinde sizin tavsiye etmediğiniz birçok materyal var (vermikülit, perlit, cocopeat gibi). Daha önce internetten aldığım bu tip bir toprak sukulentlerime hiç iyi gelmemiş, sukulentlerimin çoğunu kaybetmiştim. Bu da sizin tavsiyelerinizi haklı çıkarıyor. Sizden ricam dere kumu ve pomza ile birlikte kullanabileceğim ve internetten vs. kolay ulaşabileceğim bir toprak tavsiye etmeniz. Şimdiden teşekkür ederim.
    ***
    Kendim farklı türlerden sukulent ve kaktüslerde son yılda yaptığım denememde sonuç mükemmel oldu. Şöyle: Temiz dere kumu (akvarumcularda bulunur) lazım. Ayrıca Bim, A101 ve Şok marketlerinde ilkbahar aylarında satılan torf topraklardan (üç yerden de aldım ve önce birbirleriyle harmanladım). Oranlarını şöyle yaptım: Genelde 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü iri taneli kum karışımı çöl kaktüsleri ve kayalık sukulentleri gibi çok hassas olmayan türler için uygun (Aloe vera ile paşa kılıcı dahil dahil). Biraz hassas olanlara (mesela leş kaktüsleri, yılbaşı kaktüsü ve atlas kaktüsleri) ve iç mekanlarda tutulan çöl kaktüslerine 2 ölçü torf + 1 ölçü kum. Fazla hassas olanlara ise 1 ölçü torf + 1 ölçü kum. Mesela Kleinia stapeliiformis türünün aşırı derecede toprak hassaslığı var. Yıllardır hep kök-dip çürümesi oluyordu. Ama şimdi 1 ölçü torf toprak + 1 ölçü iri taneli dere kumu karışımı sayesinde maşallah yıllardır hiç olmadığı kadar sağlıklı, gelişimi hızlı ve de hiç bir parçasında çürüme olmadı. İlkbahardan şimdiye kadar. Benim için bir rekor. Aynı şey kalp kalbe karşı çiçeği için de geçerli.

  4. Neriman, Eskişehir dedi ki:

    Bu toprak türü diğer salon bitkileri için de uygun mudur? Bir de bu tür toprakların içinde parlak, küçük bir takım parçalar var. Onlar nedir acaba?
    ***
    Siz “bu toprak” demekle sanıyorum sayfamın konusu dışında bir şey soruyorsunuz. Piyasada kaktüs-sukulent toprağı diye satılan uyduruk ticari malzeme hakkında sorduysanız bu sayfada konu o değil. Onu soruyorsanız bilmiyorum. Hiç gerek duymadım, kullanmadım. Kullananlar bana yazıyor. Zararını görenler hiç de az değil. Demek ki uydur kaydır bir şey yapmışlar. Tavsiye etmem. Ne sukulentlerinize kaktüslerinize ne de diğer bitkilerinize. En sağlıklı kaktüs-sukulent toprağı tavsiyeleri yukarıda yazılı.

  5. Aslı, Denizli dedi ki:

    Sukulent ve sarmaşıklarım için bahçemden içerisinde keçi gübresi de olan toprağı saksılarıma doldurmuştum. Sarmaşıklarımın uç kısımları sarardı ve solmaya başladı. Sukulentlerime de aynısı olacak diye korkuyorum. Toprak, saksı değişimini kış haricinde yapabilirsiniz demişsiniz. Toprağını uygun karışımlı toprakla değiştirsem bu mevsimde kurtarabilir miyim yoksa daha mı çok zarar veririm?
    ***
    Salon bitkilerine bahçenin toprağı olmaz. Gübreler büsbütün öldürücü etki yapar. Sukulentlere gelince zaten bu sayfanın konusu. Sukulentlerinize gerektiği gibi toprak hazırlamalı ve şimdi acilen o topraktan kurtarmanız iyi olur. Ama yeni toprak kuruya yakın çok az nemli olmalı ve diktikten sonra bir ay hiç sulamamalısınız. Diğerleri için şuraya bakın: Salon bitkilerine sağlıklı torf toprak hazırlamak

  6. Zeynep, İstanbul dedi ki:

    Dikenli minyatür kaktüs ve sukulentler illa ki altlıklı saksıya mı dikilmeli? Ve aynı saksıda en fazla kaç çeşidi bir arada aranje edebiliriz? Bunları isimleriyle yazarsanız çok sevinirim.
    ***
    Evet illa ki altı bol bol delikli saksı ve türe uygun toprak karışımı olmak zorunda. Yoksa yavaş yavaş tükene tükene çürür giderler. Ama eğer tükenmişlik sendromuna girmeyecekleri şekilde kısa vadeli aranjmanlar yamak istiyorsanız sulamamak şartıyla deliksiz saksı olabilir. Onun sayfası ayrı. Bakın: Sukulent aranjmanlarına tepsi saksı

  7. Birol, Ankara dedi ki:

    Ev içinde 10 saksı kadar sukulent bitkim var. Hepsinde koyun gübreli bahçe toprağı var. Bitkilerimden birkaç tanesinin yaprakları kahverengiye döndü ve içleri de boşaldı. Mevsim itibariyle sizden okuduklarımdan sonra topraklarını değiştireceğim. Ankara’da kumcuları gezdiğimde ponza taşı bulamadım. Karışım olarak elimde 3 numara inşaat kumu + piyasa torfu + Kuru çay var. Bu karışıma eklememiz gereken olmazsa olmaz diyebileceğiniz bir malzeme var mı? Dere kumuna alternatif bir kum var mı?
    ***
    Gübre bu türlerde elbette kökleri yakıcı çürütücü rol oynar. Normal bahçe toprakları ise ilginçtir bahçede zararsız oldukları halde saksıda hiç elverişli olmaz. İnşaat kumu genelde dere kumudur. Dikkat edin ince mıcır filan olmasın. Önce yıkayın ve kurutun. Akvaryumcularda temiz halde satıyorlar. Aşağıdaki resimdekinin aynısından olmak zorunda. Bazı insanlar sırf satış yapmak için yalan söyler. 2 ölçü torf + 1 ölçü dere kumu karışımı ev ortamlarında yetiştirilen hemen hemen her tür sukulent için tam uygundur. Karışıma çay posası ve kuru çay katmak epifitik orman kaktüslerine lazım. Bunlara değil. Gübre karıştırmayın.

    dere kumu

  8. Göktuğ, Adana dedi ki:

    Siz yukarıda aloeler için 2 ölçü maki süprüntüsü + 1 ölçü humuslu çürüntü + 1 ölçü ponza taşı yazdınız ama dere kumu/çakılı olmadan tek başına pomza taşı tuzlanma yapar demişsiniz, kafam karıştı. Bulduğum bir yerde istediğim oranlarda karışım yapabileceklerini söylediler. Sizce bu bitki için nasıl bir karışım istemem en doğrusu olur? Ben %50 nebati toprak + %20 dağ kumu(mil) + %10 torf + %10 pomza taşı + %10 leonardit almayı düşünüyorum. Değerli vaktinizi ayırıp cevapladığınız için teşekkür ederim.
    ***
    Dağ kumu ile mil kesinlikle aynı şey değil. Mil ovalarda bulunan bir çeşit alüvyondur. Neredeyse kına tozu gibi ince yapısı var. yeşilimsi kil ile incecik toz gibi kum karışımıdır. İçerdiği kum ise aslında çeşitli kayalardan ufalanmış tozdur. Kili ile tozu ile bir bütün halinde toprak karışımlarına besleyicilik ve yumuşaklık kazandırır. Ponza meselesini çok yanlış anlamışsınız. O soruya cevabımda karışımdaki iri taneli ponzanın yanısıra dere kumu yerine ince taneli ponza taşının kullanımı sonucu karışımda ponza taşının aşırı olacağını ve karışım toprağın tuz tutma özelliğini arttırabileceğini ifade etmişim. Zaten verimi arttırmak için karışımlardan mucize aramak yanlış. Sadece bitkiler sağlıklı gelişir o kadar. Devasa yapraklanmalar istiyorsanız (ki bunu ticari amaçla yapanlar var yani yaprakları kesip kilo ile satarlar) o takdirde gübre veya etkili bir bitki besini kullanmanız şart. Ve en sağlıklısı en besleyicisi ise, kök sağlığını tehlikeye atmayacak bir toprak karışımı yapmak şartıyla gübreyi aynen şu sayfada anlattığım gibi uygulamanız olacaktır: Salon bitkilerine hayvan gübresi nasıl verilir?

  9. Birol, Ankara dedi ki:

    Pomza taşı ile birlikte Lav (volkan) taşı aynı toprak karışımı içinde bulunabilir mi? Pomzanın lav taşından farkı var mı? … … Eklemem gereken başka materyal var mı? … …
    ***
    Ponza yerine lav taşı olabilir. Farketmez. Aralarındaki farkları bilmiyorum. O kadar ince ayrıntılara gerek yok. Benim de o kadar ince detayları kılı kırk yararcasına olan soruları tek tek ince ince cevaplamaya gücüm yok. Özür dilerim. Hem bu sayfada hem bahsetttiğiniz türlerin sayfalarında nasıl tarif edilmişse aşağı yukarı benzer şeyler yapmaya çalışın. Bu türlerin hayati önem taşıyan ihtiyaçlarının sürekli hava akımları ve yeterli güneş olduğunu da unutmayın.

  10. Murat, Adana dedi ki:

    Merhabalar, sukulentlerim için 3 ölçü bahçe toprağı + 1 ölçü 3-5 mm dere çakılı karışımı hazırlayıp balkonumdaki saksılara sukulentlerimi diktim. İlk sulamada toprağı yıkarcasına suladım ve toprağın çok çamurlaştığını farkettim, aradan dört gün geçmiş olmasına rağmen elimle kontrol ettiğimde elime yapışmakta, avucumda sıkıp bırakınca dağılmak yerine çakil taşlarına rağmen toprak dağılmıyor ve çiğköfte gibi duruyor. Toprağın killi olduğunu maalesef ki suladıktan sonra anlayabildim. Sizce nerede yanlış yaptım, nasıl düzeltebilirim. … … dere milini alıp bu yaptığım karışıma ilave etsem sorunu çözebilir miyim.
    ***
    Dere mili mi? :) Neler satıyorlar hayret ettim. Sakın öyle saçmalıklara paranızı kaptırmayın. İddialarına da inanmayın. Hepsi yalan. Ayrıca dere mili çok fena parazitler barındırıyor. Zaten hiçbir faydası yok. Yukarıdaki tariflere göre karışımlar yapın. Orada maki süprüntüsü demişim ya siz onun yerine A101’de bugünlerde satılan torf toprağı temiz dere kumu ile karışım yaparak kullanın. Balçık çamur olan topraklardan hiçbir bitkinizde kullanmayın.

  11. Mehmet A. -İzmir dedi ki:

    İnternet üzerinden 20’ye yakın sukulent aldım. Kötü cocopeat karışımlı topraklarından hemen çıkarttım fakat bazılarının köksüz olduğunu gördüm. Eskiden de bu tip durumlar yaşadım ve bazılarını toprakta köklendiremedim. Suda köklendirmeyi denediğimde ise kökler toprağa alışamadı. Bu yüzden size danışayım dedim. Sukulentler için köklendirme toprağı karışımı önerisi, köklendirme sırasında neler yapılması gerektiği (ortam koşulları, sulama, asıl topraklarına geçiş zamanı vb.) hakkında bilgi verebilir misiniz? Bir de toprak konusunda bir sorum olacak. Elimde bol miktarda Emin Torf’un torf toprağı bulunuyor. Başka bir yazınızda salon bitkileri için tavsiye etmeniz üzerine edinmiştim ve çok memnun kaldım. Sukulentler içinde Emin Torf, ponza taşı ve dere çakılını karıştırarak (yani drenajı artırarak) kullanabilir miyim yoksa bahsettiğiniz zincir market topraklarını kullanarak bir karışım mı yapmalıyım?
    ***
    Sukulentlere ayrı bir köklendirme toprağı gerekmiyor. Suda köklendirmeye de çalışmayın. Hangi türe nasıl karışım gerekiyorsa direkt onda yetiştirin. Sürekli açık havada olunca kolayca köklenirler. Köklenmesini beklerken ise sanki köklüymüş gibi muamele yapın. Hiçbir özel uygulamaya gerek yok. Sayısız denemelerim olmuştur. Her birinde başarı garanti. Sadece leş kaktüslerini köklenene kadar hemen hiç sulamayın. A101’de satılan toprak, Emin Torf ve KTS gibi sade yapılı torf toprakların hepsi uygundur. Yukarıda bazı türler için ayrı ayrı örnek toprak karışımı formülleri yazdım. Onları okuyun. Burada çok genel anlamda ve klasikleşmiş diyebileceğimiz küçük sukulentler için güvenli bir tavsiye verebilirim. Sürekli dışarıda yetiştirecekseniz 2 ölçü torf toprak + 1 ölçü iri taneli temiz dere kumu karışımı çok iyi olur. Kapalı mekanlarda ise aynı oranlara ilaveten + 1 ölçü küçük taneli ponza taşı da katmalısınız. Gerçi sürekli dışarıda olanlara komşumun benim sözümü dinlemeyerek yaptığı 3 yıla giren bilinçsizce uygulamalarının sonucu olarak diyebilirim ki sadece A101 toprağı hiçbir şey karıştırmadan tek başına gayet uygun oluyor. Belki bazı türler için tehlikeli olabilir. Siz benim dediğim gibi yapın.

  12. İsimsiz dedi ki:

    Bugün aldığım sukulentlerin bazılarının yaprak aralarında, gövdelerinde böcekler olduğunu gördüm. Birinde hızlı hareket eden küçük siyah böcekler, diğerinde top şeklinde beyaz renkli yavaş hareket eden böcekler vardı (unlu bit olduğunu sanmıyorum). Elimde şu an herhangi bir ilaç yok fakat bulduğum böcekleri anında yok ettim. Akan su altında iyice yıkayıp kurutmayı düşündüm ancak sukulentlerin üstü mumsu bir tabakayla kaplı. Su altında yıkamam sorunu çözer mi ve mumsu tabakaya zarar verir mi?
    ***
    Onlar toprak böcekleri. Benim her saksımda bol bol çeşit çeşit var. Uğraşmayın. Yoksa bitkilere ciddi zararlar verirsiniz.

  13. Birsen, Ankara dedi ki:

    Topuk taşı olarak kullanılan ponza taşını küçülterek toprağımda kullanabilir miyim?
    ***
    Evet uygundur.

  14. Can, İzmir dedi ki:

    Bazı sukulentlerimin yapraklarında karar oluyor. Kahverengi lekeler yani. Bazıları da aniden hızlı bir şekilde yapraklarını kurutup döküyor. Bu mevsimde nedeni nedir? Güneş olabileceğini düşünüyorum.
    ***
    Nedeni ısınmış toprağı sulamaktır. Her yaz herkesin başına gelen bir problem. Gerçi mesele toprakla ilgili ama yapılacak bir şey yok. Yaz boyunca toprak adam akıllı kurusa bile sulamayı geciktirin. Sonra günün en serin saatlerinde sadece saksının en kenarlarından su dökerek sulayın. Merkez kısım ıslanmasın. İzmir iklim şartlarına göre 20 haziran – 20 eylül tarihleri arasına bu şekilde sulayın. Diğer zamanlarda sıkıntı olmaz.

  15. İsimsiz dedi ki:

    Sukulent bitkiler orkide toprağına ekilir mi bozulur mu acaba?
    ***
    Hiç tavsiye etmem.

  16. Gülce, Çanakkale dedi ki:

    Merhaba, birkaç çeşit çöl sukulentini genişçe bir balkon saksısına dikeceğim. Saksı 15cm derinliğinde, çok mudur? Alt kısma iri ponza taşı koyarak yükseltmeli miyim? Toprak olarak da 2 ölçü torf toprak + 1 ölçü kum yapacağım.
    ***
    Sürekli açık havada olacaksa saksı büyüklüğü, derinliği fazla olmasında sakınca yok hatta açık havada güneş altında büyük saksı daha iyidir. Kum temiz dere kumu olmalı ve 3-4mm kadar irilikte olması gerekir. Ayrıca karışımda ponza taşı da olsa iyi olur.

  17. Hasan A. -İstanbul dedi ki:

    Son dönemlerin moda malzemesi kil bilyesi hakkında bilgi verebilir misiniz? İnternette dolaşan bilgiler pazarlama amaçlı mı, doğruluk payı nedir?
    ***
    Ortada dolaşan bilgilerden tavsiyelerden hiç haberim yok. Bu sebeple o bilgilerin ve tavsiyelerin doğruluk payı var mı yok mu bir şey diyemem. Bildiğim şey, kil bilyesi aynen ponza taşı gibi saksı bitkilerinin toprak karışımlarında kullanılması durumunda son derece güvenli, sağlıklı, çok iyi bir maddedir. Sırf tek başına kullanılmaz. O şekil kullanımda ponza taşı daha elverişli özelliktedir ama onu da tek başına kullanmaya tavsiye etmem.

  18. Özlem, İzmir dedi ki:

    Merhaba, evimin açık balkonunda güney cephede sukulentlerim var. Kışın içeri almam gerekir mi?
    ***
    Kışın içeri almanız gereken bitkileriniz varsa sonbahar serinleri başlamadan önce, yaz sonunda içeri almanız lazım. Ama siz çok geç kalmışsınız. Ayrıca bitkileri farklı ısı dereceleri olan mekanlar arasında yer değiştirirken toprak kupkuru olmalı ve yeni yerinde en az 10 gün yine kupkuru durmalı. Bunlara dikkat edin. Son olarak: İzmir’de güneye bakan cephede sukulent türlerin büyük çoğunluğu soğuktan zarar görmez. Sadece dolu yağarsa lime lime olurlar. Bu da ciddi bir felaket gibidir. Tekrar toparlanmaları yaz sonuna kadar anca olur.

  19. Ankara Şule dedi ki:

    Çiçek coşturan siyah besi toprağı varmış bunu nereden nasıl temin edebilirim bir de gerçekten faydası oluyor mu?
    ***
    Hiç duymadığım bir şey. Bilmediğim ve denemediğim için bir şey demem doğru olmaz ama yine de tavsiye etmiyorum. Ben yazılarımda neyi tavsiye etmişsem gerçekten denemiş ve çok faydalı olduğunu görmüşümdür. Benim tavsiyelerim herkesin en ucuz maliyetle hatta bedava yapabileceği şeyler.

  20. Güler, Bartın dedi ki:

    Bangkoklu sukulent ismini dogru yazmisimdir umarim,bakimi hakkinda bilgi verir misiniz?
    ***
    Öyle tuhaf bir isim uydurduklarını bilmiyordum yeni öğrendim. Onun sayfası zaten vardı. Bakın: https://azbitki.com/orostachys-boehmeri

  21. İsimsiz dedi ki:

    Sukulentlerde hızlı büyümeyi teşvik etmek için sitokinin (cytokinin) hormonu kullanılabilir mi?
    ***
    Bilmiyorum. Ama aslında sukulentlerin hızlı gelişimi gece saatlerinde olması gereken hafif serin esintiler sayesinde mümkündür. Hatta bazı türler çok fazla serin esintiler isterler. Özellikle hem sıcak hem esintisiz mekanlarda gelişmeleri pek mümkün olmaz. Gündüz saatleri sıcak olabilir, fark etmiyor ama gece saatleri hem oldukça serin hem de esintili olmalıdır ki hızlıca gelişsinler.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.