Salon bitkilerine hayvan gübresi nasıl verilir?

35-40 yıl öncesine kadar saksı bitkilerine o zamana özgü usullerle gübreli toprak karışımı yaparlardı. Bitkiler çok güzel büyürdü. Çünkü topraklar tam doğal ve sağlıklı, gübrelerse usulünce işlenmiş ve güvenli yanmış gübre idiler. Şimdi her şey farklı. Şimdiki salon bitkileri bile tamamen bambaşka şeyler.

Salon bitkilerine hayvan gübresi vermek risklidir.

Hatalı gübrelemeden zarar görmüş bir biber fidesinin halini görüyorsunuz. Salon bitkileri daha hassastır ve daha dikkatli olmalıyız.

Günümüzde salon bitkilerine hayvan gübresi vermek çok yüksek riskler taşıyor. Bunlara özel hazırlanmış torf topraklardan kullanmak şart. Topraklarına gübre katmamak zorundayız. Şimdi gübre yerine özel bitki besinleri kullanmaya mecburuz.

Torf toprak bulmak kolay. Ama bitki besini bulmak zor. Bulsak da ya kullanmayı beceremeyiz ya da işe yaramaz. Bu yüzden çiçekçilerin de ısrarlarıyla insanlar solucan gübresi gibi çağdaş(!) gübrelere yöneliyor. Bu sefer başka sorun karşımızda: Solucan gübreleri ağır geliyor ve salon bitkilerinin köklerini zehirliyor. Bitkiler çürüyerek ölüyor. Yıllardır pekçok şikayet aldım.

Salon bitkilerinin topraklarına hayvan gübrelerinden katanlar çok. Ve genellikle sonuç felaket oluyor. Bana danışıyorlar. Çeşitli sayfalarda buradaki (aşağıda okuyacağınız) usulü anlattım. Ama bu şekilde yani müstakil bir sayfada yazmanın artık zamanı geldi.

Bu yazımda solucan gübresini ve diğer hayvan gübrelerini salon bitkilerimizin topraklarında nasıl güvenli kullanacağınızı ele aldım. Yani salon bitkilerine hayvan gübresi vermek nasıl yapılır ve nasıl zararsız işe yarar konusunu.

Salon bitkilerine hayvan gübresi özelliği

Hangi gübreler uygundur? Hangisi olursa olsun ama yanmış gübre olsun demek isterdim. Diyemiyorum. Çünkü yanmış gübre diye satılanlar genellikle yanmış değil. Bazıları yarı tamam. Bazıları tamamen ham.

Yine de bir şekilde kullanacağız. Benim aşağıda tarifini verdiğim şekilde kullanmanız şartıyla şu gübreler uygundur: Koyun, keçi ve sığır gübreleri. Bir de solucan gübresi. Bazı bitkilere kuş gübrelerinden ilaveler ayrıca iyi olur. Detaylar daha aşağıda.

Hangisi sağlıklı nasıl anlarız?

İki kıstas var. Hayvan kokusu, hayvan dışkısı kokusu, ahır kokusu ve benzeri pis kokuların zerresini dahi hissetmiyorsanız bu birinci şart. Sonra elinizle ufalamaya çalışın. Kolayca dağılması, neredeyse unufak olması gerekiyor. Bu da ikinci şart. Her ikisi de tamamsa o gübre yanmış gübredir. Peki salon bitkilerine 40 yıl önceki yanmış gübreler kadar güvenli midir? Maalesef hayır. Solucan gübreleri? Onlar bunlardan beter. Genellikle toprağın tuzluluğunu felaket derecede arttırırlar ve kökleri zehirleyip çürütürler. Peki ne yapacağız? Okumaya devam edin.

Salon bitkilerinize hayvan gübrelerini vermenizin püf noktası

Öncelikle doğru toprak karışımı hazırlayın. Genel tavsiyem şöyle: 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı + 1 ölçü iri taneli temiz dere kumu. Yazımın devamında toprak karışımı dediğimde bu karışımı anlayın.

Gelelim püf noktasına: Yukarıda anlata anlata bitiremediğim risklerinden dolayı gübreyi toprak karışımına katmıyoruz. Saksının dip kısmına özel bir karışım halinde yerleştiriyoruz. Böylece bitkiler süper doping etkisiyle coşacaklar. Resmi inceleyin ve aşağıdaki çok önemli detayları okuyun.

Burada konu salon bitkilerine hayvan gübresinin nasıl verileceği, en sağlıklı, etkili ve güvenli yolu anlatılıyor.

Gübreyi hazırlayalım ve işi bitirelim

Daha önce çiğ yumurta kabuklarının faydası‘ndan bahsetmiştim. Ona benzer yapacağız ama ondan çok daha fazla faydalı ve etkili olacak. Bu formül gerçekten çok değerli. Bitkileri muhteşem bir şekilde coşturur. Mini saksılara pek uygun değil. Burada örnek olarak meseleyi orta boya yakın bir saksı üzerinden anlattım. Daha büyük ve az daha küçük saksılarda oranları uygun şekilde farklı tutarsınız.

Gerekli malzemeler

– Derinlik-çap ölçüleri 15cmX15cm olan bir saksı. Dibi delikli olmak zorunda.
– Saksının dip deliklerinin üzerine koymak için taş veya strafor parçaları.
– Gübre (koyun, keçi, sığır veya solucan gübresi).
– Çiğ yumurta kabukları. İyice ufalayın. Parçaları pirinç tanelerinden daha küçük yapmaya gerek yok.
– Toprak karışımı.

Gübreyi farklılaştıralım

1 ölçü ufalanmış çiğ yumurta kabukları + 1 ölçü gübre + 1 ölçü toprak karışımı.
Hepsini karıştırıp yoğururcasına bir güzel harmanlayın. Aşağıda buna gübre karışımı diyeceğim.

Son işler

1) Saksının dibindeki deliklerin üzerine (toprak dışarı akmasın diye) taş veya strafor parçaları yerleştirin.
2) Sonra 2cm yüksekliğinde toprak karışımı dökün. Düzleyin ve biraz bastırın.
3) Onun üzerine gübre karışımını 3-4cm yüksekliğinde yayın ve bastıra bastıra düzleyin.
4) Gübre karışımının üzerine yine 3cm yüksekliğinde toprak karışımı yayın, düzleyin ve hafifçe bastırın.
5) En üste bitkiyi yerleştirin. Saksının geri kalan kısmını toprak karışımı ile doldurun. En üstte sulama payı olarak 2cm kadar derinlikte bölgeyi boş bırakmayı unutmayın.

Bu kadar. Sonra da güzelce sulayacaksınız. Saksının alt deliklerinden bir miktar su dışarı çıkacak miktarda su ile yavaş yavaş sulayın.

İri yapraklı bitkiler için küçük bir ilave

Aynı zamanda çiçeği için yetiştirilen bitkilere de tavsiye ederim. Aslında hiç gerekmez ama gübre karışımına kullandığınız gübrenin yanı sıra, o gübrenin yarı ölçüsü kadar kuş gübresi de karıştırın. Yapraklar tam olması gereken irilikle, belki biraz daha irice olacaktır. Kuş gübresinin içerdiği yüksek miktar azot bunu sağlar. Yüksek miktar fosforu ise köklerin daha fazla gelişmesini ve çiçeklenmelerin beklentinizin üstünde daha fazla olmasını sağlar.

Salon bitkilerine hayvan gübresi kullanım vadesi

Burada anlattığım usulde yaparsanız tam bir yıl tamamıyla, fazlasıyla yetecektir. İkinci yıl saksı-toprak değiştirmezseniz mayıs sonundan eylül sonuna kadar bitki besini 20-30 günde bir defa verin. Üçüncü yıl saksı-toprak değişimi yapın ve yine buradaki tariflere göre aynı gübrelemeyi tekrarlayın.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Toprak - Gübre - Saksı

Etiketler: |

'Salon bitkilerine hayvan gübresi nasıl verilir?' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Nermin, Zonguldak dedi ki:

    Çiçekciden bugün solucan gübresi aldım. Kalitesi hakkında hiçbir fikrim yok. İlk kez kullanıcam. Baya bir koyukahve renkte. Hiç kokusu yok. Toprak gibi görünüyor. Topraktan daha ince unumsu şekilde ve kuru. Sizce kalitesi nasıl? Tarifinize uyarak bazı çiçek türlerime uyguladım fakat her çiçek için uygun mudur bilmiyorum.
    ***
    Solucan gübresinin niteliği, güvenilir olup olmadığı renginden ve kokusundan anlaşılmaz. Esasen tarlalar içindir. Saksılarda kullanmak istiyorsanız aynen harfi harfine yukarıda anlattığım usulde kullanın. Eğer aynısını yapamayacaksanız sakın hiçbir şekilde kullanmayın. Çünkü diğer durumlarda gübre değil zehir etkisi yapıyor. Çok kişi saksı bitkilerinde felaket zararlarını gördü. Yüzlerce liraya aldıkları çok değerli bitkileri zehirlenip çürüdü.

  2. Tolga, İstanbul dedi ki:

    İnternet üzerinden ulaşabileceğimiz güvendiğiniz bir gübre markası var mıdır acaba? Varsa hangi hayvanınki daha avantajlıdır? …
    ***
    Benim bildiğim bir marka yok. Sorunuzun silmiş olduğum devamındaki karışım benim hiç bilmediğim ve kesinlikle tavsiye etmediğim bir usul.

  3. Ulaş, Muğla dedi ki:

    Tavsiye üzerine aldığımız solucan gübresini bu yazıyı okumadan önce tüm çiçeklere vermiş olduk. Toprak yüzeyin 3-5cm altına serip iyice karıştırdık ve güzelce suladık. Zararından kurtulmak için ne yapmalıyız şimdi peki?
    ***
    Üzerinden ne kadar zaman geçtiğini yazmamışsınız. 10 günden fazla ise ve bu arada birkaç defa sulama yaptığınız halde hiçbir zarar olmadıysa o halde şansınıza o solucan gübresi olması gerektiği gibi doğru hazırlanmış demektir.

  4. Tolga, İstanbul dedi ki:

    Haziran ayında bitkilerimi buradaki direktiflere göre gübreledim ve hepsi sağlıklı, hızlı bir şekilde gelişiyor. Yalnız elimde baya miktarda gübre kaldı. Bu gübreleri atmalı mıyım yoksa gelecek sene de aynı gübreleri kullanabilir miyim acaba?
    ***
    Bekleyince faydası azalıyor. En başta azot kaybı olur. Bahçeniz varsa bahçenizin toprağına katın. Yoksa atmak yerine şöyle değerlendirin:
    Gübrenin iki misli miktarınca (ağırlık değil, hacim olarak) yeşil yumuşak yapraklar ince ince doğrayın.. Ve gübrenin onda biri kadar çiğ yumurta kabukları ufalayın. Bütün bunları gübre ile harmanlayın ve bir kovaya sıkıştırarak doldurun. Dışarıda açık havada bekletin. Kurudukça eşeleyip karıştırın ve biraz sulayın. İlkbahara kadar gübre yenilenmiş olur.

  5. Ayşe, Gaziantep dedi ki:

    Elimde geçen yıldan köyden getirilmiş gübre var fakat hafif ahır kokusu geliyor tezeğimsi. Kullanmalı mıyım? Geçen yıl toprağa karıştırmıştım ve çiçeğim çok hızlı gelişmişti fakat suladıkça hafif gübre kokusu geliyordu. Bahsettiğiniz (saksı dibine koyma) metodla yine koku gelir mi?
    ***
    O şekilde yani pis kokulu gübreler zararlıdır. Şansınız varmış ki bir şey olmamış. Esas gübrelerin hiçbir kötü kokusu olmaz. Ayrıntılı bilgi: Yanmış gübre oluşturmak ve kullanımı

  6. Özlem, Bursa dedi ki:

    Salon çiçeklerine güvercin gübresi koyduk kötü kokuyor. Ne yapmalıyım?
    ***
    Yukarıda anlattığım gibi yapmamışsınızdır ama anladığım kadarıyla bu şekilde yapsaydınız da koku oluşacaktı. Çünkü kullanıma hazır yani yanmış gübrelerde hiçbir kötü koku olmaz ve oluşmaz. Kokuyu gidermenizin bir yolu yok. Ancak birkaç ayda kendiliğinden gider. Tabi bu sırada bitkileriniz büyük bir ihtimalle çürüyecektir.

  7. Nazan, Mardin dedi ki:

    Sorum silinmiş tekrar yazayım, bizim klima üstünde sürekli güvercinler yuva yapıp yavruluyor ve sürekli gubreleri düşüyor balkona bende topluyorum, saksı üstüne koydum koku yaptı, dediğiniz gibi saksı dinine koymak mi lazım ne kadar ölçüde?
    ***
    Öyle olmaz ve boş yere yorulursunuz. Hatta köklerde hastalık yapar. Gübrelerin işe yaraması için neler gerekiyor okuyun: https://azbitki.com/yanmis-gubre-olusturmak-ve-kullanimi

  8. Nermin, Zonguldak dedi ki:

    Geçen yıl tarifinize uygun şekilde hazırladığım karışımla çiçeklerim coşmuştu. Bu yıl gübre kullanmadığım için geçen yıla göre arada baya bir fark var. Yakın zamanda solucan gübresi alıp tarifinizdeki gibi uygulasam çiçeklerde sorun oluşur mu?
    ***
    Hiç tavsiye etmem. Sorun başka şeylerden kaynaklanıyordur. Sizin oranın iklimini bilmem ama ben istanbulda iken temmuzdan itibaren bitkilerimin çoğunda durgunluk oluyor, bazılarında gelişim tamamıyla duruyordu. Eylülden itibaren tekrar canlanmaya başlarlarlardı. Ayrıca salon bitkileri böylesi bir gübrelemede iki yıl gayet sorunsuz gelişir. 2021 ilkbaharında yaptıysanız bu yıl belki düşük dozajda bitki besini bazı türlerde gerekebilir. Esas yapmanız gereken şey iki veya üç yılda bir ilkbaharda aynı şekilde gübrelemeyi yenilemektir.

  9. Nermin, Zonguldak dedi ki:

    4 gün önce tarifinizdeki gibi solucan gübresi hazırlayıp tüm çiçeklerime verdim. birçok türden çiçeğim var ama bodur sardunyalarda gübre sonrası sararma oluşmaya başladı. Diğer çiçeklerim gayet iyi durumda. Bu normal mi ya da geçici bir şey mi? Toprak kuruydu su vermek zorunda kaldım hemen sebep bu olabilir mi?
    ***
    Hangi tarifime göre verdiğinizi ve nasıl yaptığınızı bilmiyorum. Gübreyi nasıl kullandığınıza göre durum değişir. Bir de kökleri eski topraktan arındırıp yeni toprağa diktiyseniz bunun da etkisi olabilir.

  10. Nermin, Zonguldak dedi ki:

    Buradaki tarifin birebir aynısını yaptım. aslında 2 yıl öncede bu tarifi uygulamıştım ama geçmiş zaman hatırlamıyorum o zamanda ilk günler bu şekil sararmalar oldumu bilemiyorum ama o yıl çok iri çiçekler vermişti oyüzden zaten aynı tarifi uygulamak istedim aslında eski toprağa gübre ekledim geçen yıl değişmiştim toprak biraz fazla kuru olduğu için çekerken zarar verdim herhalde. Kuruyup gitme olasılığı var mı sizce?
    ***
    Tarif ettiğim gibi gübreli toprak alt tarafta kalacak şekilde yaptıysanız, üst kısıma yerleştirdiğiniz bitkinin kökleri gübreli toprakla temas etmiyorsa problem çıkmaz. Siz demek ki eski topraktan arındırma hatasını işlemekle kalmamış, bir de kuru topraktan çekerek kökleri haşat etmişsiniz. Ama sardunyalar bu hata karşısında fazla hassas değildir. Zamanla yeni kökler verir ve toparlanır merak etmeyin.

  11. Nazan, Trabzon dedi ki:

    Ben solucan gübresini 20 günde bir saksı üzerine koyuyorum. Yanlış mı yapıyorum?
    ***
    Eğer tam usulüne göre üretilmişse zararı olmaz. Eğer hatalı üretim olsaydı zaten en geç bir ay içinde feci zararını görmüş olurdunuz. Siz yine de her ihtimale karşı ilkbahardan sonbahara kadar ayda bir defa verin. Ve tüm yüzeye değil en kenarlardan toprağı eşeleyerek verin.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.