Euphorbia acrurensis yalancı kaktüs salon bitkisi

Euphorbiaceae familyasından Euphorbia acrurensis Kuzeydoğu Afrika’ya ait bir çöl bitkisidir. Doğada taşlık kayalık yamaçlarda, iniş yokuş yerlerde 850 metreden 2200 metreye kadar dağlık tepelik çöl iklimi arazilerinin başlıca ağaç türüdür.

Euphorbia acrurensis bitki türü

Euphorbia acrurensis

Esas kabul gören bilimsel adı Euphorbia abyssinica‘dır. Türkiye’de Euphorbia acrurensis adıyla daha çok tanınmıştır. Kurak kupkuru çöllerin bitkisi olmasına rağmen iç mekan kullanımı bir hayli yaygındır. Popülaritesi artan yeni moda iç mekan bitkilerinden.

Özellikleri

Doğal yaşam alanlarında 4 metre – 9 metre arasında ağaçtır. İç mekan kullanımı amacıyla saksılarda 20cm-50cm arası boyutlarda küçük halde satarlar. Bunlar Amerikan çöl kaktüslerinin küçük taklitleri gibidir. Gerçekte kaktüslerle hiçbir ilgisi hiçbir akrabalığı yoktur.

Yeni gelişimler devam ederken en tepesinde Euphorbia trigona yapraklarına benzer yapraklar eksik olmaz. Ama gayet kısa ömürlüdürler. Aylarca kalmazlar. Bu yüzden Euphorbia acrurensis türünü genellikle yapraksız görürüz.

Dikkat

Euphorbia acrurensis farklı şartlarda farklı görünümlerde gelişir. Hiçbir özelliği sabit değildir. Ve bu türe çok benzeyen birkaç Euphorbia türü daha olması dış mekanda yetiştirme açısından birini diğeri sanma sebebiyle problemlere yol açar. Türleri birbirlerinden ayırt etmek çok zor (örneğin o türlerden biri Euphorbia ingens). Gerçi iç mekan bakımlarında pek sorun çıkmaz ama dışarıda durum değişir. Bu tür kış soğuklarına dayanamaz. Dışarıda yetiştirecekseniz dışarıda +5C dereceden daha soğukta bırakmamaya çalışın. İç mekanlarda ise belki -4C dereceye kadar zarar görmez ama tedbirli olun. Aşağıdaki resimlere bakın fark yok gibi.

Euphorbia ingens

Euphorbia ingens

Euphorbia candelabrum

Euphorbia candelabrum

Bakım istekleri

İç mekan uyumu ve güneş yetersizliğine toleransı ile salon-ofis kaktüslerinin yerini almıştır. Zira Euphorbia acrurensis güneş yetersizliğinde deforme ince uzantılar yapmaz. Normal kalın-geniş gelişimine devam eder. Yeter ki yeri loş ışıklı değil çok güçlü aydınlık olsun. Az bir parça da direkt güneş alırsa daha iyi. Tek kusuru yerini severse çok hızlı gelişmesi, tavana ulaşmasıdır.

Toprak ve saksı

Saksıda Euphorbia acrurensis için toprak karışımında inorganik maddelerin çoğunlukta olması tavsiye edilir. Aslında o kadar abartmaya gerek yok. Yarı yarıya olabilir. Afrika menekşesi toprağının aynısı bile olabilir. En iyisi şöyle yapın:

3 ölçü torf toprak + 1 ölçü iri taneli dere kumu + 1 ölçü ponza taşı.

Cüssesine göre küçük saksıda gayet güzel gelişir. Büyük saksı istemez. Ama bu şekilde devrilmesi kaçınılmazdır. Zaten küçük saksı zorunlu bir şey değil. Yeterli büyüklükte bir saksının üçte birini ağır taşlarla doldurun. Geri kalan boşluğa toprak ve bitkinin köklü dip kısmını yerleştirin. Ağırlıktan dolayı toprak bitkiyi tutamayabilir.  Buna çare olarak yana yatmasın diye bitkinin gövdesi ile saksı iç kenarı arasına uygun büyüklükte iki veya üç tane taş sıkıştırın.

Saksı toprak değiştirmeyi üç yılda bir yapabilirsiniz. Gerekli görürseniz her yıl yapın. Zamanı mayıs sonudur.

Sulama, bitki besini verme

Gelişim zamanlarında toprak kurudukça gecikmeden bol bol su dökerek sulayın. Diğer zamanlarda zaten suya ihtiyacı yok. Kış boyunca (eğer gelişim yoksa) hiç sulamayın.

Dolgun, kalın gelişimini cılızlaşmadan sürdürebilmesi için büyük kaktüslere uygun sukulent bitki besini gelişim zamanlarında ayda bir defa vermeye devam edin.

Euphorbia acrurensis üretimi

En uygun zaman haziran ayı ortasıdır ama aslında kesip bekletme ve susuz bırakma süresini de hesaba katarsak mayıs ayının sonunda işe başlamak lazım. Yan dallarını veya tepe kısmını kesip alın. Kesik yerin kuruması için 9-10 gün açıkta bekletin. Sonra uygun toprak karışımı ile yetişeceği saksıya yerleştirin. İlkin toprak kuru olsun ve ilk 15 gün hiç sulamayın. Sonra sanki normal köklü anası gibi toprak kurudukça sulayın. 7/24 yüksek havadar, direkt güneşi pek almayacağı ve nemliliği yüksek olan bir yerde kısa zamanda köklenir. Şartlar uygun değilse hiçbir gelişim göstermez ve kök salması sonraki yıla kalır.

Kaynaklar

1- Euphorbia abyssinica – Llifle
2- Büyük fotoğraf: uhlig-kakteen.de

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler: |

'Euphorbia acrurensis yalancı kaktüs salon bitkisi' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Saliha, Ankara dedi ki:

    Merhaba ben size dün de yazmıştım. Bu bitkimi saksı değişimi yapınca yaprakları komple sarardı. Kökleri yıkadığım için. Siz de hazirana kadar sulamayın dediniz. Acaba başka bir toprağa falan geçirsem kurtaramam mı? Başka ne yapabilirim.
    ***
    Dün bambaşka bir tür hakkında sormuştunuz. Bugün ise bu bitkiden söz ediyorsunuz. Neyse fark etmez. Aynı şeyler geçerli. Toprağı değiştirmek bir şey ifade etmez. Ama eğer siz yukarıda anlattığım gibi toprak karışımı yapmamışsanız, uygunsuz bir toprak ise veya toprak doğru olsa bile ıslak ise hemen sökün, kökleri yeniden yıkayın, kurulayın ve kuru gibi belli belirsiz çok hafif nemli toprağa dikin. Hazirana kadar sulamayın. Ya da köklendirme toprağına dikerseniz sulamamanız gerek yok. Sayfası: Köklendirme toprağı hazırlama


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: