Euphorbia tithymaloides

Euphorbia tithymaloides dik duruşlu, orta boy sukulent çalıdır. İlkbahar aylarında kuş kafası şeklinde, pek iri olmayan kırmızı çiçekler açar.

Sukulent bitki türlerinden Euphorbia tithymaloides

Euphorbiaceae familyasından olan Euphorbia tithymaloides‘in ana vatanı Kuzey Amerika kıtasının güney kesimleri ile Güney Amerika kıtasının Amazon’dan daha kuzey kesimleridir. Tropikal ve subtropikal iklimlerin bitkisidir. Boyu en fazla 2,5 metre kadar uzar.

Kışın -5C dereceye kadar hafif don olaylarına toprağının kupkuru olması şartıyla dayanır. Soğukta toprağı ıslak olursa tüm dalları ve toprak altı kısmı çürür.

Ana vatanında kurak ve sıcak dönemde dinlenir. Yağışlı ve daha az sıcak dönemde gelişim gösterir. Akdeniz ikliminde ise sıcak yaz aylarında ve kış aylarında yılda iki defa gelişimi bırakıp dinlenmeye çekilir.

Çiçek açma zamanı kış sonu ile ilkbahar sonu arası dönemidir. Yani mart sonu – haziran ortası arası gibi. Kuş kafası şeklinde kırmızı çiçekler açar.

Euphorbia tithymaloides

Euphorbia tithymaloides

Saksıda Euphorbia tithymaloides yetiştirme

İçmekânlara pek uygun bir tür olmayan Euphorbia tithymaloides iklimi uygun yerlerde bahçe-balkon bitkisi olarak elverişlidir. Fakat eğer mümkün olduğunca sık hava akımları sağlama imkanınız varsa evde de güneşli pencere önünde yetiştirebilirsiniz.

Toprak

Humuslu ve besleyici ama aynı zamanda %40 oranında iri taneli dere kumu ve ponza taşı gibi inorganik maddeler içeren toprak karışımında yetiştirin. Saksı ise bitkinin büyüklüğüne göre ve köklerinin gelişmişliğine göre ancak köklerinin zor sığacağı kadar büyüklükte olmalı. İki yılda bir çok az farkla biraz büyük saksılara aktarın.

Sulama ve besleme

İlkbahar sonu – yaz sonu arasında toprak hafiften kurudukça sulayın. Serin aylarda toprak adamakıllı kurudukça sulayın. Soğuk aylarda eğer yeri 7/24 kesintisiz sıcak değilse hiç sulamayın. Çünkü Euphorbia tithymaloides fazla soğukta fazla uzun süre ıslak toprakta beklerse dipten çürümeye başlar. Toprak karışımını mutlaka çok süzek hazırlayın ve sulamalarda saksıyı su dolu tabakta bekletmeyin.

Gelişim döneminde hafif dozajlı bitki besininden ayda bir verin. Bu türün Euphorbia cinsinin diğer türleri gibi bor hassasiyeti yoktur.

Budama

Çiçeksiz kalan dallarını tepe kısımlardan kısaltırsanız yeniden çiçek açmaya girişir. Fazlaca dallar geliştirdiği zaman istediğiniz şekilde dallarda azaltmalar ve kısaltmalar yapın. Soğuk kış günleri dışında yılın her zamanında budamaya uygundur.

Çoğaltma

Euphorbia tithymaloides fide üretimi genellikle çelikledir. İlkbahar sonunda (mayıs sonu, haziran başı) dallarından 10cm – 15cm kadar çelikler hazırlayın. İki gün açıkta bekletip kesik yerlerin kurumasını sağlayın. Sonra tarif ettiğim oprak karışımına dikin. Fakat 5 gün bekleyip sonra sulayın. Açık havada sürekli ılık esintiler ve biraz da güneşin ısıtması sayesinde çabucak köklenirler.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler:

'Euphorbia tithymaloides' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Revane, Bakü dedi ki:

    Euphorbia tithymaloides, pedilanthus ve zigzag plant aynı bitki mi? Bende şu an yaprakları yeşil ve beyaz karışık. Çiçek açtığı zaman yaprakları pembeleşiyor mu?
    ***
    Eski bilimsel adı Pedilanthus tithymaloides idi. Zigzag plant ise bilimsel olmayan isimlerinden biridir. Çiçek açmasıyla yapraklarının pembeleşmesi diye bir şey yok. Yeni filizlerde körpe yapraklar pembemsi, kızıl renkte olur.

  2. İlahe, Baku dedi ki:

    Euphorbia tithymaloides bitkisinin bende şu an kırmızı-beyaz yarpaklısı var. Onlar da gül açarlar mı?
    ***
    Evet açarlar.

  3. Zerrin, Bakü dedi ki:

    Bu bitkinin yuxarısında budadığımızda yanlardan yeni dallar çıkıyor mu?
    ***
    Evet. istediğiniz şekilde her zaman budayabilirsiniz. Sadece kış aylarında hiçbir budama yapmayın.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: