Eucomis Comosa

İlginç çiçekli, uzun ömürlü, soğanlı bir bitki türü..

Asparagaceae (Kuşkonmazgiller) familyasından Eucomis Comosa soğanlı bir bitkidir. Güney Afrika’nın doğusunda yazları yağışlı olan bölgelerde yetişen endemik türlerindendir.

Özellikleri

Euconomis cinsinden türler hep benzer şekilde çiçek açar. Çiçekli sapı çiçeklerle bir bütün olarak ananas meyvesini hatırlatır. Bilimsel adı (Eucunomis) güzel saçlı demektir. Çiçek sapının çiçeklerden sonra en tepesindeki yapraklar saça benzetilmiş.

Çiçek açma zamanı yaz ortası ile sonbahar arasıdır. Kışın yaprakları kurur. Soğanı toprak altında bekler. Çiçeklenme zamanında çiçek sapının üst kısmı çiçek topluluğundan dolayı ağırdır. Yani  kuvvetli rüzgarda kırılabilir ya da yan yatabilir. Bu yüzden bahçelerde rüzgardan korunaklı yerlerde yetiştirmek gerekir. Çiçekleri solup tohuma dönüştüğünde mini çiçeklerin çanak yaprakları veya tohumu çevreleyen mini yaprakçıklar hoş bir koyu renge döner ve böylece uzun süre güzel görünümünü korur.

Eucomis Comosa

Eucomis Comosa

Çiçekleri kesme çiçekçilikte ve buket aranjmanlarında kullanıma uygun kalitededir.

Yetiştirme, bakım

Kış soğuklarına en fazla -20C dereceye kadar dayanır. Ankara’da ve kış soğukları aynı veya daha hafif geçen yerlerde uzun ömürlü bahçe bitkisi olarak yetişmeye uygundur. Deniz etkisinde olan yerlerde kışın koruma istemez. Diğer yerlerde kış aylarında ekili olduğu yeri malç ile örtün ki kuvvetli don olaylarında soğanı zarar görmesin. Daha soğuk yerlerde saksıda yetiştirip kışın serin bir yerde susuz bekletin.

Eucomis Comosa’nın sadece çiçekleri için değil yaprakları da güzel ve gösterişlidir (çeşidine göre). Mesela Eucomis comosa ‘sparkling burgundy’ kültivarı mor yapraklıdır.

Soğanlarını bahçeye dikerken derinlik olarak soğanın en uç kısmı deniz etkisi olan yerlerde 5cm, karasal iklimli yerlerde 10cm toprak altında kalmalı. Ve aralarında 40cm mesafe olması gerekir.

İyi bir saksı bitkisidir fakat evde olmaz. Bahçeler ve balkonlar içindir. Uzun süre direkt güneş ister. Saksısı en az 15cm derin olmalıdır.

En sevdiği toprak humuslu doğal topraktır. Her yıl toprağını değiştirmek şartıyla gübre istemez.

Sulamayı ilkbahardan itibaren bahçeye dikili ise toprak üst yüzeyi iyice kuruduğunda, saksıda ise toprak üst yüzeyi hafiften kurunduğunda yapın. Sonbaharda yapraklarda bozulma ilk gördüğünüzden itibaren artık sulamayın.

Soğanlarını ve hatta yeni dip sürgünlerini ayırmakla kolayca çoğaltılabilir. Çoğaltma işini kış sonunda yapmalısınız.

Eucomis Comosa problemsiz bir bitkidir. Sadece -20C derece ve fazlası ağır don olaylarında korumak gerekir.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: |

'Eucomis Comosa' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Elif C. -İstanbul dedi ki:

    Bana bu bitkiden hediye gelmişti. Ben maalesef çiçeği solup boynu büküldüğünde bir türlü ne yapacağımı bilemeyip meyve dalını kestim ve ucuna tarçın sürdüm. Keşke bu sayfayı daha önce bulabilseydim. Şimdi 6 aydır yeni bir dal vermedi ama yaprakları sağlam duruyor. Bir hata ettim mi lütfen yardım..
    ***
    Tamamıyla açık hava bitkisidir. iç mekanlarda, kapalı yerlerde olmaz. Saksıda yetiştirecekseniz mümkün mertebe büyük saksı gerekir. Çünkü kökleri küçük saksıda ısınır ve bu da gelişimi durdurur. Toprak ise torf toprak + arazi toprağı eşit ölçülerde harmanlayarak hazırlayın. Yukarıdaki bilgileri okuyun.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.