Doğal yaşam alanlarında kayalıklarda yetişir. Sıcak – kurak memleket bitkisi olduğu halde evlerde az güneşli ve kuvvetli aydınlık pencere yanında, hiç susuz kalmadan bakım istiyor. Dolayısıyla ev menekşesi çeşitlerindendir.
Exacum affine İran menekşesi kısa ömürlüdür. İki yıldan fazla yaşatmak mümkün değil. Ama dallarından alıp köklendirmekle ya da tohumlarıyla çoğaltmak gayet kolaydır.
Boyu falza uzamaz. En fazla 30cm uzar.
Morumsu mavi, mor, lavanta rengi, eflatun ve beyaz çiçek açan çeşitleri var. Çiçekleri güzel kokuludur. Çabucak ölüm sürecine girmemesi için solan çiçekleri acilen makasla kesilip atılmalıdır. Pencere önünde yerini severse bütün yıl kesintisiz çiçek açar. Tohuma kaçarsa ömrü biter. Yani solan çiçekleri acilen, hatta solmaya yeni başlarken kesmelisiniz. Tohum almak için sadece iki üç tane çiçeği bırakın.
İran menekşesi için toprak: 2 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı karışımı yaparak hazırlayın. 20-30 günde bir genel amaçlı bitki besini verir. Sulama toprağı çok hafifçe kurudukça yapılmalıdır. Kuru toprakta beklemesi iyi olmaz.
Exacum affine türünün kış soğuklarına dayanıklılığı -6C derecedir ama her yerde bahçelere balkonlara uyumlu değildir. En iyi evlerde az güneşli pencere önlerinde yetişir.
Çoğaltmayı üretmeyi yaz aylarında dallarından kırıp direkt toprağa dikmekle kolayca yapabilirsiniz. Ama kışın havasız kalan evlerde İran menekşesi ne olur bilinmez. Onun için elinizde tohumları da bulunsun.
İran menekşesi nereden alabilirim?
***
Bilmiyorum. Ayrıca şimdiye kadar hiç bir yerde görmedim. Türkiye’ye henüz getirilmemiş olabilir.