Angraecum eburneum

Çiçekleri masalsı kuyruklu yıldızı anımsatan Angraecum cinsinin birbirlerine benzeyen birkaç türü var. Bu yazımda onlardan sadece Angraecum eburneum türünü ele aldım.

Orchidaceae (Orkidegiller) familyasının Epidendroideae alt familyasının Vandeae grubundan Angraecum eburneum türüdür.

Özellikleri

Gür gelişen, kocaman, hızlı büyüyen, hiçbir müşkülpesentliği olmayan bir orkide türüdür. Çiçeklerinin aşağı doğru uzun bir uzantısı olduğu için kuyruklu yıldız orkidesi demişler.

Angraecum eburneum, kuyrukluyıldız orkidesi

Habitat

Anavatanı okyanus etkisinde, havası yoğun nemli olan ama uzun süren yağışsız dönem yaşayan Mauritius adaları ve Madagaskar’dır (alçak kesimler). Buralarda kuru orman bölgelerinde yaşarlar. Ağaçlar yılın çoğu zamanını yapraklarını dökmüş geçirir. Yaz kış arasında ısı farkı sadece birkaç derecedir. Kışın ısı 16C dereceden aşağı düşmez.

Yaşam döngüsü

Angraecum eburneum orkide türü Vanda orkidelerine birçok açıdan benzese de oldukça farklı iklimin bitkisidir. Deniz seviyesinde ve az yükseltili yerlerde epifitik tarzda yaşarlar. Doğal yaşam alanında yılın çoğu zamanında yoğun güneşe maruz kalırlar. Yağışsız mevsimde gece yoğunlaşan hava neminden ihtiyaçları olan suyu fazlasıyla alırlar.

Yapı

Simpodyal (çok gövdeli) ve aynı zamanda her gövdesi Vanda gibi fazlaca uzar. Yaprakları uzun, genişçe, kalın, etli ve fazla ağır olur. Yapraklarının büyüklüğü aldığı besine ve suya göre değişir. Saksılarda her bir gövde 1,5 metre kadar yükselebilir. Her yıl dipten yeni sürgünlerle daha fazla yer kaplar. Tepeden tırnağa çiçek açar.

İlkbahar ve yaz aylarında yeni kökler ve yeni yalancısoğanlar (pseudobulbs) oluşturur. Yalancısoğanları su depolamada pek başarılı değildir. Doğal alanlarında yılın uzun süren kurak mevsiminde su ihtiyacını geceleri yoğunlaşan nemden karşılamada yüksek yeteneğe sahiptir.

Krasula tarzı metabolizma‘ya sahip olduklarından dolayı gündüz boyunca sıcakta, güneşte kalmakla pek su kaybetmezler. Sonbahar ortasından başlayarak yapraklar arasından çıkardığı uzun saplar üzerinde çiçekler açar. Kış boyunca çiçeklidir. Çiçekler geceleri çevreye çok güzel koku salar.

Çiçekler uzun ömürlü olup kesme çiçekçilikte önemlidir. Bazı özel çelenklerde kuyruklu yıldız orkidesi çiçekleri kullanılır.

Angraecum eburneum yetiştirme, bakım

A. eburneum türünün çiçekleri

En yaygın yetiştirilen ev orkideleriyle kıyaslandığında Angraecum eburneum türünün yetiştirilmesinde pek fazla incelikler yok. Bakımı oldukça basittir. Diğerleri gibi zorlukları, müşkülpesentlikleri yok.

Güneş ihtiyacı

Sadece yazın tam öğle civarı tepe güneşinden korumalısınız. Aslında buna da gerek yok ama yapraklarının güzelliğinin bozulmaması için yazın yakıcı güneşten kesinlikle korumalısınız (bakınız: » güneşi filtreleme). Havası pek nemli olmayan ve esintili olmayan ortamlarda güneşten korumada daha titiz olunmalı.

Esinti ihtiyacı ve sıcaklık

Anavatanında sıcaklık kışın 16C derece altına düşmez. Sıcak seven orkidelerdendir. Gündüzleri stomalarını kapatarak nefes almayı ve su kaybetmeyi durdurabiliyor. Yani sıcağa uyum sağlayabiliyor. Fotosentez yapması, dolayısıyla gelişim göstermesi geceleri esinti almasına bağlıdır. Esintilerin ısısı 15C derece altına düşmemeli. Esinti devam ederken üstüne su fısfıslayın. Eğer Sıcak yaz günlerinde gece esintilerine ve gece serinletmelerine, su fısfıslamalara özen göstermezseniz gelişimi sekteye uğrar. Su fısfıslamasanız bile gece esinti alması hayati önem taşır.

Hava nemliliği

Yaşadığınız yerin havası fazlaca kuru değilse hava nemlendirmek için bir şey yapmak gerekmez (veya yeterince nemli değilse » hava nemlendirme sayfasını okuyup gerekeni yapın).

Dinlendirme

Çiçekleri solduktan sonra birkaç hafta sulamayı büyük ölçüde azaltın ve pek ilgilenmeyin. Serin bir yerde kendi haline bırakın.

Saksı ve toprak

Ağır yapraklarla büyüyeceği için kalın kenarlı ağır toprak saksı veya ağır seramik saksı kullanmalısınız. Saksının ağır orkideyi taşıyabilmesi, devrilmemesi için geniş büyük toprak saksı kullanılır ve altına ağır bir iki tuğla konur. Toprağı ise 4 ölçü orkideler için hazırlanmış çam kabukları + 1 ölçü ponza taşı + 1 ölçü mangal kömürü parçaları karışımı olmalı. Gelişime göre iki veya üç yılda bir toprak değiştirip bir boy büyük saksıya aktarın.

Sulama ve besin verme

Saksıdaki çam kabuklarını tutup sıkın. Elinizi ıslatmıyorsa bol bol su dökerek sulayın. Sulamaları genelde sabahları, ama sıcak yaz günlerinde akşam – gece arasında yapın. Besin vermeyi dinlendirmeden sonra başlayarak çiçek tomurcukları fındık büyüklüğüne gelene kadar her 4 sulamada bir defa suya karıştırılan genel amaçlı bitki besini ile yapmalısınız. Besinli suyun miktarı tüm köklere ulaşacak miktarda olacak. Sade sulamalarda ise kesinlikle bol bol su dökeceksiniz ki kökler ve toprak her sulamada adamakıllı yıkanmış olsun. Yapraklardan beslemeyi de (dinlendirme zamanı dışında) ihmal etmeyin.

Angraecum eburneum çoğaltma

Kuyruklu yıldız orkidesi dipte keikiler oluşturur. Biraz gelişmişlerse bunları ilkbaharda ayırıp tutturmada sorun çıkarmaz. Yalnız keikiler en az iki köklü olmalı. Bu şekilde çoğaltma kolay ve basittir. Keikileri ilk diktiğinizde gece esintilerine ve gece esintisinde yapraklara su fısfıslamaya ilk bir ay boyunca büyük önem vermelisiniz.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | | |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.