Kauçuk Ağacı (Ficus Elastica)

En yaygın dekoratif salon süs bitkilerinden kauçuk ağacı (Ficus elastica) pek özenli bakım istemez, ihmallere dayanıklıdır. İç mekanlarda yetiştirilmesi öncelikle havadarlığı yüksek ortam gerektiriyor.

Kauçuk (Ficus elastica) bitki türünün dış mekanda yetişmiş bir örneği

Modası geçmeyen kauçuk her nesilden insanlarımızın bildiği, dedelerimizin ninelerimizden evlerinden hatırladığımız bir salon bitkisidir.

Genel özellikleri

Moraceae (Dutgiller) familyasının Ficus cinsinin 850 kadar türü olup bütün dünyada süs bitkisi olarak en çok yetiştirileni kauçuk yani Ficus elastica türüdür. Kabuğu kesildiğinde akan latex adı verilen beyaz süt benzeri sıvıdan lastik yapılması mümkün olduğundan lastik ağacı (ve aynı sebeple kauçuk) denir. Aslında lastik ve kauçuk-sünger üretiminde kullanılan esas lastik ağacı daha fazla lateks üreten alakasız bir türdür.

Kauçuk ağacının anavatanı kuzeydoğu Hindistan, Nepal, Bhutan, Myanmar, Çin’in Yunnan bölgesi, Malezya ve Endonezya’dır. 40m kadar yüksekliğinde çok kalın gövdeli ağaçtır. Dallarından kökler toprağa uzayarak toprak içinde ilerler ve o kökler zamanla kalınlaşır. Dallar birçok uzun, sağlam köklerle toprağa bağlanır. Ancak bu özellik her iklimde kendini göstermez.

Yapraklar küçük fidanlarda ve genç ağaçlarda çok büyüktür. 45cm uzun, 18cm genişliğinde olabiliyorlar. Ağaç büyüyüp yaşlandıkça daha küçük yapraklar verir.

Kültivarları

En yaygın kültivarı Ficus elastica ‘Robusta’dır. Yaprakları güneşte kızılımsı, bordoya çalar renklerde olup tam olgunlaştıktan bir iki ay sonra rengi yavaş yavaş yeşile döner.

Yaprakları beyazlı ve alacalı olan birkaç farklı kültivarı türetilmiş. Üç örnek: ‘Variegata’.. ‘Tineke’.. ‘Belize’.. Alacalı kauçukların bakımları normal kauçuklar gibi aynıdır. Sadece bunlar kış soğuklarına daha dayanıksızdır. Bir de alacalılar mutlaka güneş alabilmelidirler. Yoksa gelişimleri iyi olmaz. Fakat yaz aylarında öğle saatlerinin şiddetli yakıcı güneşinden mutlaka koruyun. Yaz boyunca sabah güneşi veya ikindiden sonraki güneş uygundur. Düz yeşil kauçuklar öğle vakti güneşine de uyum sağlar ama onları da özellikle yaz aylarında öğle saatlerinin güneşinden korursanız yaprakları daha gösterişli gelişir.

Soğuklara dayanıklılık

Düz yeşil olan kauçuk açıklık yerlerde soğuğun uzun sürmemesi şartıyla -1C dereceye, kuzeyli rüzgarlardan korunaklı yerlerde olması şartıyla -5C dereceye kadar soğuktan zarar görmez. Yaprakları beyazlı kültivarlarına ise 0C derece soğuk bile çok risklidir.

Kullanım

1- Salon-ofis süs bitkisi olarak kullanımı yaygındır.
2- İklimi müsait yerlerde süs ağacı ve gölge sağlayıcı ağaç olarak yetiştirilir.
3- Bir hat boyunca çok sayıda dikilerek rüzgar kırıcı barier oluşturmada da kullanılır.
4- Hindistan’ın bazı yerlerinde nehir kıyılarında yetişen kauçuk ağacının kökleri koparılmadan nehrin karşısına geçirilir ve canlı köprü yapılır. Zamanla kalınlaşarak ve yan uzantılar vererek gelişmeye devam eden canlı kökler sayesinde köprü daima sağlamlaşır durur. 500 yılı aşkın varlığı devam eden canlı köprüler var.

Evde yetiştirmek

Evlerde her türlü ihmale ve son derece yanlış bakıma rağmen kauçuk en dayanıklı ev bitkilerinden biridir. Ne kadar kötüleşse de kolay kolay ölmez. Aşağıdaki bilgilere uygun yetiştirmeye çalışırsanız muhteşem güzelliğe kavuşturabilirsiniz.

Güneş ve esinti en başta önem taşır

Kauçukların gelişmesini mümkün kılan ve hızlandıran iki temel etken yüksek havadar (sık sık esintili olan) ortam ve yaprakların güneşten ısınmasıdır. Bu sayede kışın çok serin odalarda bile gelişmeye devam eder.

Güneşin yaprakları ısıtması kasımdan mayısa günün her saatinde direkt olsa hiç zararı yok. Faydası büyük. Haziran-ekim ayları arasında ise sadece öğle vakti tepe güneşini direkt almamalı (» güneş filtrelenmeli). Yaz boyunca güneşin devamlı filtrelenmesi Adana, Antalya, Aydın vb çok sıcak şehirlerde gereklidir. Güneşi filtrelemek gölge sağlamak anlamına gelmez bunu yanlış anlamayın. Bu ölçülere dikkat ederseniz kauçuk yaprakları hem düzgün hem çok büyük ve geniş olur. Yazın öğle tepe güneşinin direkt gelmesi ve bunun yanısıra susuzluk çekmesi yapraklarda bombeliliklere sebep olacaktır (alt resimde görüldüğü gibi).

Yaz boyunca (sıcak günlerde) akşamları ıslak bezle silerek, su fısfıslayarak ya da eğer dışarda tutuyorsanız su sıkıp yıkıyarak günün ısı birikimini gidermeniz gelişimi daha da hızlandırır. Yalnız iç mekanlarda ortamda hava hareketleri yoksa yaprakları sadece ıslak bezle silin. Su fısfıslamayın. Zira hava hareketlerinden yoksun mekanlarda ıslaklık yapraklara zarar verir.

Kauçuk fidanı

Kauçuk yapraklarının parlak olması için

Haftada bir ıslak bezle yaprakları silip temizlemelisiniz. Kesinlikle yağ filan sürmeyin. Yaprakları parlatmanın üç yolu var: En kolayı çiçekçilerde satılan yaprak parlatıcı sprey kullanmaktır. Fakat her zaman yapmayın. Zararı olabiliyor. Bayramlarda, özel günlerde ve önemli misafirler geleceği zaman yapın. Etkisi iki hafta kadar azalarak devam eder. İkincisi: bebek yağı. Bir yaprağa mini bir damlasını parmağınızla her yerine yayın. Diğer yolu muz kabuğunu elinizle sıkıp ezerek yapraklara sürmektir. Bu da parlatır.

Topraktaki hatanız kauçuk köklerine zarar verir

Torf toprak kullanın ve bunu mutlaka ponza taşı ve iri taneli dere kumu ile karışım yapın. Karışımda bu maddelerin oranlarını şöyle ayarlayın: 3 ölçü toprak + 1 ölçü ponza taşı + 1 ölçü dere kumu.

Sulama

Yazın yeri yeterince havadar ise ve sıcak rüzgarları bol bol alıyorsa siz de sık sık sulayın. Toprağın üst yüzeyinin ıslaklığının gittiğinde (nemi kurumadığı halde) tekrar sulayın. Diğer durumlarda toprak üst yüzeyi tamamıyla kupkuru hale gelmedikçe sulama zamanı gelmemiştir. Bu ölçülerin dışında hareket etmek kauçuğa zararlı olacaktır. Su miktarı ise saksı alt deliklerinden su çıkacak kadar olacak. Sulama suyu ortam ısısına göre çok soğuk olmamalı. Eğer suyunuz çok kireçli ise birkaç gün bekletin tortusu dibe çöksün. Direkt taze musluk suyu kullanmayın.

Besin verme

Ev bitkileri için olan sıvı özel bitki besinlerinden (Vilmorin, Çiçekcoşturan, Genta vb markalar). Genel kullanım, yaprak amaçlı ve orkide besini üçü de uygundur. Bütün yıl sadece ayda bir defa verin. Kışın kauçuğunuz sıcak-havasız ve güneşsiz ya da çok serin ve güneşsiz bir yerde duruyorsa kış boyu hiç besin vermeyin çünkü gelişim faaliyeti durmuştur. Sulamayı sadece toprak tamamen kupkuru oldukça yapın. Bırakın dinlensin.

Saksı değiştirme

İki yılda bir ya da ne zaman kökler saksıya sığmaz derecede çoğalırsa o zaman saksı-toprak değiştirin. Kauçuk gereğinden büyük saksılara dikilmemeli. Saksı büyüklüğü daima köklerin anca sığacağı yeterlilikte olmalıdır.

Bahçede kauçuk ağacı

İzmir’den itibaren güney kıyı kesimlerimizin çok yüksek olmayan yerlerinde bahçelerde, parklarda, yol kenarlarında kauçuk yetiştirilir. Hiçbir özel bakım istemez. Sadece şu iki şeye dikkat edin:
1- İlk iki yıl yaz boyunca fazla susuz bırakmayın.
2- Dikeceğiniz yerde toprak uygun değilse (çok kötü, fakir, aşırı kumlu, aşırı kireçli, aşırı killi ise) 0,5m³ (yarım metreküp) hacminde çukur açıp uygun toprakla doldurun. Ve sonra kauçuk fidanını dikin.

Budama

Kauçuk yılda birkaç kez dinlenmeye çekilir. Bu sırada güç topluyordur. Bunu kırmızı uçlarının gelişiminin durmasından anlarsınız. Dinlenmeleri ne zaman olursa olsun o zaman budama yapmanızda sakınca yok.

Kauçuk ağacı akla gelen her çeşit budamayı sorunsuz tolere eder. Tek sakınca zamanıdır. Budama yapacağınız zaman, budamadan itibaren birkaç hafta boyunca hem sürekli esinti hem direkt güneşten ısınabilme mümkün olmalıdır. Değilse uygun zamanı bekleyin. Yoksa budamalar bazen felaketle sonuçlanıyor. Ayrıca sürekli dışarıda yetiştirilenler (güney illerimizde) ekim ayının sonundan şubat ayının sonuna kadarki dönemde budanmamalıdır. Kesik yerlerde soğuk alır, oralarda ciddi kurumalar ölmeler başlar.  Sonuçta ağacınızı daha da küçültmek zorunda kalırsınız.

Çok keskin ve steril aletlerle budayın. Keserken düz kesmelisiniz. Yaralanmalar olursa hastalık gelişir. Kesik yerlere mum, macun filan sürmeyin. Her deneyen kişi çürüme başladığından şikayet ediyor.

Önce yere gazete kağıtları serin, saksıyı yan yatırın. İstediğiniz gibi budayın. Kesik yerlerden süt akacak. Soğuk suda ıslattığınız temiz bezle silerek süt akımı durana kadar yerde yatıyor halde bekletin.

Kauçuk fidanı üretimi

Kauçuk için tam uygun bir yol ise daha net açıklamalarla ⇒ Keman yapraklı kauçuk (Ficus lyrata) sayfasında. Aynen o usulle kauçuğunuzdan yeni fidanlar üretmeniz gayet kolay olur.

» Ficus türlerinin çoğaltılması sayfasında birkaç yolu anlatılmıştır ama yukarıda bahsettiğim yol kauçuk için en uygunudur.

Zararlıları ve hastalıkları

Evlerde kauçuklara en zarar verici parazit örümcek bitlerdir. Taze yapraklarda ve kırmızı uçlarda müthiş bir hızla çoğalırlar. Kurtulmak ise gayet basittir. Ortaya çıktıklarında ıslak bezle silin. Dört-beş gün her gün (görmeseniz bile) devam edin. Böylece yok olurlar. Aslında haftada bir özellikle en yeni yaprakları ve sivri ucu ıslak bezle temizlerseniz hiç barınamazlar.

Kauçuklarda yaprak hızlı sararmaları, kenar ve uç bozulmaları, kararmalar, çürümeler, yapraklarda benekler olup deliklere dönüşmesi vb sorunlar bakımını yukarıda anlattığım gibi yapmamanızdan, özellikle ⇒ toprak hatasından ve yine özellikle ⇒ sulama hatalarınızdan dolayıdır. Başka sebep aramayın. Aynı problemler kış aylarında yeni satın alınan kauçuklarda da oluyor. Sebep köklerin hissedebildiği ısıda ‘ani’ düşüşten kaynaklı topraktaki madensel maddelerin değişik reaksiyon göstermesidir.

Toprak ve sulama hatalarından kaynaklı ya da kışın yeni satın alınmadan kaynaklı yaprak bozulmalarında anlayın ki kökler çürümeye başlamıştır.

Besleyiciliği iyi olan topraklarda bu ölümcül problemler çok sık görülüyor. Onun için:

1- Toprağa ve sulamaya dikkat edeceksiniz.

2- Ne olursa olsun ekim ayından haziran ayına kadar salonlarınıza hiçbir yeni bitki almayın. Sadece sıcak aylarda alın. Ayrıca kauçuğunuzu (aslında tüm salon bitkilerinizi) kış ve ilkbahar günlerinde hava güzel olsa bile 5 dakikalığına bile dışarıya havalandırmaya çıkarmamalısınız. Yoksa 5 dakika bile ani düşük ısı etkisi toprağın kimyasının değişmesine, kökleri zehirleyip çürütmesine yeter.

Kauçuk yapraklarında ve dallarında mantar hastalıkları: Öncelikli sebebi örümcek bitler gibi fark edilmesi zor parazitlerin yaprakları tahrip etmeleri sonucudur. Diğer sebepler yerinin esintisiz ve güneşsiz olması ve bunun yanı sıra pencereler kapalı iken (havasız ortamlarda) yapraklara su fısfıslamaktır. Yine kapalı ortamlarda hiç gerekmediği halde günü geldi diye(!) sulamak, ıslak toprağı böylece tekrar tekrar sulayıp durmak her türlü hastalığı melaneti beraberinde getirecektir.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | | | |

'Kauçuk Ağacı (Ficus Elastica)' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Hilal M. -Ankara dedi ki:

    İki üç hafta kadar önce kauçuk bitkisi aldım. Büyük yaprakları ve sağlıklı bir boyu vardı. Toprağını aldığım yerden temin ettim. Pencere önünde değil diğer bitkilerimi koyduğum evin balkon kapısından güneş alan bir konuma koymuştum. Alttan iki yaprağı sarardı. Onları kopardım ve camın önüne koydum. Bugün fark ettim bir iki yaprağı biraz aşağı sarkmış. Tekrar diğer köseye koydum içim rahat etmedi. Eve yeni geldiği için biraz alışmasını mı beklemem gerekiyor acaba?
    ***
    Alır almaz toprağını değiştirip sulamanız hata olmuş. Köklerde çürüme başlamış olabilir. Şimdiden itibaren toprağı kupkuru olsa bile o kurumanın üstünden birkaç gün geçmedikçe sulamayın. İlkbahar ortasına kadar bu şekilde devam edin.

  2. Gül, Konya dedi ki:

    25cm yaprakları olan 1 metreden uzun bir kauçuğum var. Yapraklarında kararma ve delinme başladı. Bahara kadar müdahale etmemeyi tavsiye etmişsiniz. Devam ederse (kış da olsa) toprağa pomza eklemeli miyim?
    ***
    Bu durumda hemen şimdi acilen o zehir zemberek topraktan kurtarın. Köklerini de yıkayın. Çünkü anlaşılan toprak felaket derecede bozuk veya bozulmuş ve bitkiyi hızla zehirliyor. Bu işi derhal yapın. Toprak hazırmalaya vaktiniz yoksa o zamana kadar suda bekletin. Şimdilik acilen yapılması gereken şey o topraktan bir an önce kurtarmaktır. Sonra yeni, temiz, ponzalı bir toprak karışımına dikin. Tam pencere yanında tutup sık sık hava akımlarından faydalandırın. İlkbahara kadar toprağı adam akıllı kupkuru hale gelmedikçe sulamayın.

  3. Ceren, Isparta dedi ki:

    1 ay önce alaca kauçuk aldım. Konumu da bol ışık alan bir yerde. Yalnız yaprakların bazılarında siyah lekeler oluşmaya başladı ve daha sonra o yapraklar dokunduğum an düştüler. Sebebi nedir sizce? Herhangi bir böcek vs durumu da yok.
    ***
    Acilen o topraktan kurtarın. köklerini topraktan tamamen arındırın ve yeni sağlıklı toprak karışımı hazırlayana kadar suda bekletin. Yeni alınan bitkilerde bu tip sorunlar toprakları yüzünden oluyor. Günümüzde maalesef bitkiler ev ortamlarında kısa sürede ölüp gidecekleri şekilde saksılanıyor. Yani günümüzde çok uzun ömürlü salon bitkilerini aynen birkaç günde solup çöpe atılacak vazo çiçekleri gibi düşünüyor haram kazanç meraklısı üreticileri. Şu sayfayı okuyun: https://azbitki.com/koklendirme-sungeri-yeni-icat-bir-sacmalik/

  4. Eren, İzmir dedi ki:

    3-4 gün önce aldığım kauçuk bitkim geldi. Henüz sulama yapmadım. Geldiği haline göre bugün yapraklarında düşme farkettim. Odamda hava temizleyici cihaz bazen yüksek ayarda bazen düşük ayarda çalışıyor. Bunun bitkilere bir zararı olur mu acaba? Oda sıcaklığı 22 nem %51’lerde şu sıralar. Saksı ve torf sipariş etmiştim. Ponza taşı da sipariş edeceğim. Toprağı tamamen değiştirmesem bile tarif ettiğiniz gibi yapıp köklerin durumunu da görmek istiyorum. Yapraklar neden düşmüş olabilir?
    ***
    Uzun süre toprak kupkuru ise sebep budur. Diğer sebepler toprakla ilgilidir yani köklerde çürüme başlamış olabilir. Mesela eğer bitki çok sıcak bir seraya alışıksa ve aniden daha serin bir mekana ıslak toprakla gitmişse toprağın özelliğine göre kökler çürüyebilir.

  5. Ayşegül, Aamsun dedi ki:

    Alacalı kauçuğumun kenarlarında kurumalar var. Şimdilik üç yaprağında ve bu bitkiyle ilgili bilgi alabilir miyim genel olarak?
    ***
    İstediğiniz bilgi zaten bu sayfanın konusu. Lütfen okuyun. Probleme gelince, sebep aynen diğer sorunuza verdiğim cevaptaki gibi. Yani toprağa mutlaka hem ponza taşı hem dere kumu karıştırmak şart. Bu tüm salon bitkileri için aynen geçerlidir.

  6. Ayse, Bodrum dedi ki:

    Kauçuk ağaç çalılarının meyve veya çiçeğini görüp kırmızı olan uçları topladım. Bunlar tohum mudurr acaba? Mercan taşı görüntüsünde. Tohumdan zor olacağını yazmışsınız siz. Tabii burayı okumadığım için çelik almak aklıma gelmedi. O kırmızı meyveler veya çiçekler tohum olabilir mi?
    ***
    Olabilir. Kauçuk meyveleri görüntüsüyle benzemese bile yapısı itibarıyla bildiğimiz incir meyveleri özelliğindedir. Yani içinde çok küçük tohumlar olur. O tohumları ayırıp alacaksınız. Doğal arazi toprağı ile ponza taşını karıştırın. Ponza taşı çoğunlukta olsun. Saksıyı yere vurarak karışımın iyice oturmasını sağlayın. Sonra tohumları üstten serpin. Serptikten sonra üzerlerini örtmeyin. Su fısfıslayarak sulayın. Ya da yağmurlama şeklinde sulayın. Sürekli açık havada dursun. Ara sıra sulayın. Bu sayede tohumlardan birkaçı çimlenir. Ama böyle uğraşmak Bodrum gibi bir yerde gereksiz bir iş. Ben Didim’deyim. Aynı yer sayılır. Buralarda kauçuk ağaçlarını budayıp koca dalları çöpe atıyorlar. Çöpten aldığım dalları köklendirmeye çalıştım. Hepsi yüzde yüz başarı ile tuttu. En iyi yolu şu: Dalları sadece 7-8 gün suda bekletin. Sonra dalların su altında kalan kısımları toprak altında kalacak şekilde toprağa dikin. Kış aylarında sonuç kesin olarak yüzde yüz başarılı oluyor. Yaz aylarında denemedim. Bir defa kışın, bir defa da ilkbaharda denemiştim. Ve bu usulde her bir dal köklendi. Yaz boyunca büyüdüler. Yani çevrenizde birçok yerde kauçuk ağaçları görebilirsiniz. Bazıları sahipsiz, yol kenarlarına ekilmiştir. Bahçelerdekileri insanlar budar, dalları çöpe atar. Herhangi bir şekilde, sahibinden bir iki dal isteyerek, açıktakilerden kendiniz kesip alarak veya çöpte rastlayacağınız dallardan alıp köklendirin. Tohumlarla uğraşmak zor.

  7. Tuğba, Kocaeli dedi ki:

    Yaklaşık bir ay önce hediye olarak alacalı kauçuk geldi. Geldiğinde alt birkaç yaprağının ucunda yanık gibi sararmalar vardı. Bir yaprağı da aşağı doğruydu. Birkaç gün bekledikten sonra toprağını değiştirdim ve biraz daha büyük bir saksıya aldım. Sonrasında ara ara suladım fakat şimdi 3-4 yaprağı daha aşağı doğru kendisini salmaya başladı. Ne yapmalıyım?
    ***
    Mümkün mertebe çok uzun süreli esinti ve güneş ışınları alacağı bir pencerenin hemen yanında tutun. Toprağı kupkuru hale gelmedikçe sulamayın.

  8. Selver, Tekirdağ dedi ki:

    Toprağın üst yüzeyinin ıslaklığının gittiğinde (nemi kurumadığı halde) tekrar sulayın. Diğer durumlarda toprak üst yüzeyi tamamıyla kupkuru hale gelmedikçe sulama zamanı gelmemiştir. Bu cümleleri tam anlayamadım. Nemini kaybetmemeli mi, tamamen kuruyunca mı sulanmalı?
    ***
    O ifadeler karışık geldiyse boş verin ve şu tavsiyemi esas alın: Sıcak yaz aylarında, bulunduğu yer dışarısı gibi havadar ise istediğiniz kadar sık sulayın. Hiçbir ölçü önemli değil. Ama diğer durumlarda toprak üstten 3-4cm derine kadar kupkuru hale gelmedikçe sulamayın.

  9. Zeynep, Sakarya dedi ki:

    Kauçuğumun Ekim ayında aldım. Kış mevsimi diye toprak değişimi yapmadım. Fakat yaprak kenarlarında kahverengi sararmalar oldu ve tüm yapraklara yayılmaya başladı. Ne yapabilirim?
    ***
    Toprağı tamamıyla kupkuru hale gelse bile sulamayı daha da geciktirin. İlkbahara kadar böyle devam edin. Sonra toprağını değiştirirsiniz.

  10. Tuğçe, İzmir dedi ki:

    İki ay önce marketten aldığım kauçuk bitkim iyi durumdaydı hatta bir iki yaprakta açtı. Ancak bazı sitelerde nemli alanda durması gerektiği yazıyordu. İki boy büyük saksıya alıp daha sonra mutfağa aldım ancak salona göre orayı daha az havalandirdim çok rüzgar almamasiı için. Ama üç dört yaprak döktü..
    ***
    Bir hava nemi tutturmuş gidiyorlar. Hayatında kauçuk bitkisi yetiştirmek şöyle dursun görse elma ağacı sanan, portakallara çam diyen, dut ile böğürtleni aynı şey sanan kişiler basmakalıp gerçek dışı bilgiler verip duruyor. Hata etmişsiniz. İhtiyacınız olan tüm gerçek bilgiler burada. Başka kaynaklara inanmayın güvenmeyin. Kauçuk bol bol esinti, rüzgar ve direkt güneş ışınları ister. Nemden bahseden kişiler halt etmiş.

  11. Seher, Iğdır dedi ki:

    Yeni aldığım kauçuğumda önce toprakta çiyan gördüm. sirkeli su yaptım geçti. şimdi de beyaz nokta gibi böcek gördüm bitlenmiş sanırım. yapraklarına da beyaz benekler girmiş ne yapmalıyım?
    ***
    Toprak böcekleri için hiçbir şey yapmayın. Çünkü onların zararı yok. Yaprakları haftada bir iki defa ıslak bezle tertemiz silin. Toprak tamamıyla kupkuru hale gelmedikçe sulamayın. Ayrıca bol bol güneş alması gerekiyor.

  12. Özge, İstanbul dedi ki:

    Merhaba,ficus elastica robusta türü kauçuk bitkisi hediye olarak geldi bitki baskımıyla ilgili bilgileri İnternet sitesinde bakarak uyguladım. Şimdi görüyorum ki yanlış uygulamalar yapmışım. Her gün su sıktım yapraklarına ve her hafta sulandım. 3 hafta oldu. Alt yaprakları sararıp birer birer döküldü sanırım toplam 6 yaprak. Üst yapraklarında altın sarısı küçük noktalar halinde beneklenmeler var ve bazı yapraklarında sülük gezmiş gibi parlak ince bir tabaka var. Ne olduğunu ve ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Sirkeli su ile yapraklarını silsem geçer mi?
    ***
    Yapraklardaki hasarlar asla iyileşmez. Boş yere uğraşmayın. Başka sitelerdeki basmakalıp gerçek dışı, yalan bilgilere inanmayın. Kauçuk neredeyse kesintisiz hava akımları (esintiler) ve bol bol güneş ışınları ister. Mesela burada (Didim’de) tam bugünlerde kışa rağmen bahçeme ekili olan kauçuk ağacı her dalından yeni yapraklar açmakta. Ama evlerde esinti yok, güneş yok, dolayısıyla gelişim de olmaz. Bir de o kapalı yerde yapraklara su fısfıslamak, toprağı sulayıp durmak kauçuklara ciddi zararlar verir. İlkbaharda havalar ısınana kadar sadece toprak adamakıllı kupkuru hale geldikçe sulayın. Yaprakları haftada bir defa ıslak bezle tertemiz silin. İlkbaharda pencereyi sık sık açarak ılık bahar havasından nasiplenmesini sağlarsanız o da canlanmaya başlar.

  13. Elif, İstanbul dedi ki:

    Kauçuk bitkim var yaklaşık 1 yıldır. Başlarda çok güzel açıyordu sonra bir anda orta yapraklarının neredeyse hepsini döktü. en az 10 yaprağı dökülmüş oldu. sonra orta gövde rengi koyulaştı. tam ölüyordu ki yukarıdan yeni yapraklar vermeye başladı. Budamalı mıyım yoksa bu şekilde gelişimini mi izlemeliyim güçlenmesi için ne yapmam gerekiyor karar veremedim.
    ***
    Fotoğraftaki görüntüsü güneşten fazlasıyla mahrum kalmış gibi. Yani orada yeni gelişmiş olan yaprakların kenarlardan aşağı kıvrıklıklarına sebep budur. Güneş olmazsa yapraklar tam açılamıyor, kaplumbağa kabuğu şeklinde yamuk yumuk oluyor. Normalde kauçuk yaprakları öyle olmaz. Güneş ışınları hem de fazlasıyla şart. Budamaya gelince, çok uzun süreli ılık rüzgarlar almasını sağlayacağınız bir ortamda fayda verir. Mesela haziran sonuna doğru, balkonunuz veya bahçeniz varsa dışarı çıkarın ve sonra budayın. Açık havada yaz sıcaklarında yeni filizler gösterişli yapraklarla uzar. Eylül başına kadar dışarıda tutun. O tip saksılıkları kauçuk için saksı yerine kullanmanız yanlış. Onlar sarkıcı bitkiler içindir ve içlerine toprak değil saksılı bitkiler konur.

  14. Belisay, İstanbul dedi ki:

    Kaucuga kafayi taktim. Aslinda starliceye takmistim ama yazmissiniz ki starlice gunes sever.Ama evim kuzey cephe.Fakat havadardir. Ben durmadan gun icinde sık sık pencere acarim evi kokusturmam. Bu kaucuk bitki benim evimde yasayabilir mi?
    ***
    Günde en az iki saat direkt güneş + çok sık hava akımları, ikisi de şart. Yoksa yapraklar kaplumbağa kabuğu gibi tuhaf şekillerde, kenarlardan aşağı kıvrık olur. Ayrıca gerektiği kadar irileşemezler. Kısaca eviniz kauçuk için uygun değil. Ama benjamin olabilir. Veya direkt güneş ışınları istemeyen başka türler çok var. Bu arada, kauçuk için evinizin uygun olmaması sadece yaprakların çürkinliği açısındandır. Eğer pek irileşemeyen yamuk yumuk eğri büğrü yapraklar sizin için sorun olmayacaksa orada kauçuk elbette gelişime devam eder. Benim gözümde güdük-deforme yapraklı kauçukların ayrı bir güzelliği var. Zevkler ve renkler tartışmaz. :)

  15. Destinay, İstanbul dedi ki:

    4 ay önce aldıgım kauçuk bitkim aldıgımdan beri en tepesinde iki yaprak açacak gibi oldu. Merakla bekliyorum ama hiç bir gelişim gözle yemedim. Acaba yaprak açmayacak mı? Ya da gelişimi bu şekilde yavas mı olur? Saksı, toprak ve konumu gam olarak sizin anlattığınız gibi.
    ***
    Yerini sevmezse yılda en fazla iki veya üç yaprak zar zor verir. Doğru yerde tutmanız önemli. Direkt güneş ışınları ve çok fazla hava akımları ister. Bu şartlarda gelişimi hızlı olur. Burada (Didim’de) bahçemdeki kauçuk ağacı (bahçeye ekili) kış boyunca bile gelişime hiç ara vermedi. Sebep direkt güneş ışınlarını günde birkaç saat alabilmesi ve sürekli hava akımları. Bu şartlarda, ısı sıfırın altına düşmedikçe (ki bu yıl hiç düşmedi) ısı yetersizliği sorunu bile çekmiyor. Yeter ki kışta bile olsa güneş ışınlarından ısınabilsin ve hava akımlarından mahrum kalmasın. Bol bol güneş alan bir pencerenin yanında tutarak elinizden geldiğince açık pencereden hava akımları almasını sağlayın.

  16. Selen, İzmir dedi ki:

    Geçen sonbaharda kauçuk almıştım. Hemen saksını değiştirdim toprak ekledim. Fakat sanırım saksısı biraz büyük. Tarif ettiğiniz gibi kökleri sığacak kadar değil. Şimdi mevsimi gelmişken saksıyı küçültmeli miyim? Ayrıca dipten su çıkışı da olmuyor. Kökleri çürür diye korkuyorum ne yapmalıyım?
    ***
    Eğer yeri hem bol bol güneşli hem de fazlasıyla havadar-esintili ise büyük saksının hiç zararı olmaz, bilakis çok daha iyidir. Ama eğer saksının dibinde delikler yoksa işte bu çok kötü. Ona göre gerekeni yapmanız lazım.

  17. Selen, İzmir dedi ki:

    Saksının deliği var ama toprak süzmüyor galiba, çünkü dipten su çıkışı görmedim. Toprak değişimi yapsam nasıl olur?
    ***
    Belki yeterince su dökmüyorsunuzdur. Tıkanıklık olduğundan eminseniz önce ponza taşı ve iri taneli dere kumu ve torf toprak temin edin. Onların karışımı çok sağlıklı bir toprak olur.

  18. Ayşe, istanbul dedi ki:

    Yaklaşık 3 yıldır baktığım kaucugum var. Evim çok fazla ışık almıyor, önceleri evin en aydinlik yeri olan pencere kenarına koymuştum, surekli yeni yaprak çıkarıyordu fakat yapraklar küçük ve eğri büğrü kalıyordu, sararıp dökme de cok yapıyordu. Yerini sevmediğini ışığın çok yetersiz kaldığını düşünüp bahar ayında bahçeye çıkarttım ve gecen sene bahar ayında saksisini büyütüp (altı delikli) toprağına ekleme yaptım (hazir satılan dis mekan bahçe toprağı ile). uçları kizillasmis dinlenme donemindeydi ve sanırım o zamandan beri yani 1 senedir aynı şekilde neredeyse hiçbir gelişme göstermiyor, ölmüyor da. Uçları hala kızıl hiç yesillesmedi, buna rağmen birkaç yaprak çıkarmaya çalıştı ama çıkan yapraklar da küçük ve kizilimsi. Diğer eski yapraklarında da kahve lekeler ve yer yer delikler var. Çok kötü durumdaki yapraklarini bugun kestim ve neredeyse hic süt çıkmadı. Kış boyunca aynı yerinde bahçede bıraktım bu sefer, izmir ve guneyi icin onermissiniz bunu fakat istanbulda bu kış çok soğuk geçmedi ve kar yagan birkaç gün üstü kapalı bir yere aldım. Yazinizdan anladığım kadarıyla toprağı yanlış olduğu icin mi gelişmiyor acaba bu kadar uzun süre dinlenmede kalması veya uçlar kızıl olduğu halde yeni yaprak çıkarması ama bahçede ve bahar ayında olmamıza rağmen buyuyememesi normal değildir sanıyorum ki? Toprağını değiştirirsem düzelir mi veya başka onerileriniz varsa yardımcı olursanız çok sevinirim. Ve de sabırla herkese birebir cevap verdiğiniz için teşekkür ederim inanın sadece yorumları okumak bile çok şey öğretiyor.
    ***
    Anlaşılan toprağı felaket kötü, felaket bozuk. Yazı içinde tarif ettiğim gibi toprak karışımı yapın. Biraz büyükçe bir saksı kullanın. Saatlerce direkt güneş alacağı bir yerde yine dışarıda açık havada dursun. Ayrıca, saksıya çok derine gömmeyin. Ana gövdede köklerin başladığı yer hafifçe toprak dışında kalacak gibi, ama sadece 2cm toprak altında kalacak şekilde yerleştirin. Bütün bunlara dikkat ederseniz gayet güzel, çok hızlı ve koca yapraklı gelişim gösterecektir.

  19. Remzi dedi ki:

    Aldığım evin bahçesinde eve 2 mt mesafede büyük bir kauçuk ağacı var. Gölgesi ve şekli çok güzel ama yüzeyde eve doğru güçlü kökler yürümüş. İnternetten resimlerini aratınca ficus elastica çıkıyor. Bahçıvan Köklerin eve zarar verebileceğini ve kesilmesi gerektiğini söyledi, doğru mudur, kaldırmak mı gerekekir?
    ***
    Ficus türü ağaçlar (bildiğimiz incir dahil) toprak yüzeyinden veya az derinden tüm çevreye kalın ve güçlü kökler geliştirmesiyle zemin yollarına ve duvarlara zarar vermesiyle meşhurdur. Fakat binalara zarar vermesi şimdiki sağlam yapılı depreme çok dayanıklı betondan yapılmış binalara işlemez. Merak etmeyin. Ama bina eski tip binalardan ise zararı olabilir. Bu durumda sadece bina yönüne ilerleyen köklerini binaya 1 metre mesafeden yok etmeniz yeterli. Sadece 40cm çukur açıp binaya yönlenmiş olan kökleri varsa, ağaca 1m’den yakın olmayacak şekilde kesip atın.

  20. Hacer, Erzincan dedi ki:

    Bana kauçuk bitkisi hediye geldi. Cam önünde sabah gunesi alan bir yerde duruyor. yeni saksıya diktim kil bilyesi karistirip hazir topraga gecirdim. ama geldiginde yapraklarin ortasinda tepede bordo gorunen bir yer vardi. yeni yaprak cikacak gibi bir ay oldu bir gelsim gostermedi. ama orasi sariya dondu neden bozuluyor mu hava da aliyor camdan cok mu suladim acaba?
    ***
    Sulamakla ilgisi yok. Kauçukların ev ortamlarında hızlı gelişmesi şansa kalmış. Yıl içinde genelde yaz aylarında birkaç yaprak gelişirler. Didim’de bahçeye ekili kauçuk geçtiğimiz kış aylarında bile gelişim gösteri. İlkbaharda fazla dallarını budadım ama aynı yerlerden daha fazla yan dal geliştirdi. Geçen yıl 2 metreyi biraz geçmişti. Şimdi 4 metre. Evde yetiştirmek için direkt güneş alması, çok daha önemlisi bol bol hava akımları alması lazım. Kilit mesele hava akımlarıdır.

  21. Tanju Ö. -İstanbul dedi ki:

    Bitkimin yani cikan yapraklarin uc kisimlari kuruyor. son cilan 3 yaprakta da ayni sorunu yasadim. uç kislari kuruyor ne yapmam lazim?
    ***
    Acilen toprağını değiştirmelisiniz.

  22. Ayşegül, Samsun dedi ki:

    Yeşil yapraklı 5 yıllık kauçuk bitkim var. ancak son zamanlarda yapraklarında beyaz lekeler çıkmaya başladı. neden olabilir? yeni yapraklar hala veriyor.
    ***
    Birkaç yıllık yapraklarda her türlü bozulmalar olabilir. Bir veya en fazla iki yıllık yaprakların tamamen kusursuz olmaları lazım. Onlarda sorun oluyorsa sebep yaprakları bir şeylerin yıpratmasıdır. Kedi olabilir. Yaprakları sildiğiniz bez sert dokulu ise ondan olabilir. Bunların öz suyu beyaz süte benzer. En küçük bir yaralanmada dışarı sızar ve kuruyup beyaz renkli olarak kalır. Ayrıca yaprak bitlerinin ısırmalarından dolayı yine aynı sızıntılar olur.

  23. Zeynep, İstanbul dedi ki:

    Alacalı bir kauçuk bitkim var. Geçen yaz sonu almıştım. Kış boyu salonda güzel bir gelişim gösterdi, 4-5 yaprak verdi. Ancak bir iki aydır yaprakları kararıyor ve dökülmeler başladı. Yazdıklarınızdan ani ısı değişimlerinin bu bitki için iyi olmadığını anlıyorum. Yazın akşamları klima çalışıyor salonda. Klimanın birden bire yarattığı ısı değişiminden olumsuz etkileniyor olabilir mi?
    ***
    Elbette olabilir ama ısı dengesizliklerinden olan bozulmalarda esas etken ısı dengesizlikleri değil, kullanılan toprağın özelliğidir. Bunun üzerine bir de sulamaları aylarca aynı şekilde yanlış yaparsanız o toprak artık zehir haline gelir ve bitkiyi mahveder. Bahsettiğim hatalı sulamanın nasıl olduğunu ve sağlıklı sulamanın nasıl olması gerektiğini öğrenmek için lütfen şu sayfayı okuyun: https://azbitki.com/yaygin-ve-oldurucu-sulama-hatasi
    Ve doğru toprak nasıl hazırlayacaksınız, sayfası: https://azbitki.com/salon-bitkilerine-torf-toprak

  24. Cansu, Antalya dedi ki:

    Kauçuğuma bahçede saksıda bakıyorum. Artık boyu 2.5m yi geçti. Şu an dinlenme dönemine girdi ve budama yapmak istiyorum. Güneşli günler, ancak hava durumuna baktığımda esintiler bitkimin cephesine kapalı. budama işlemi sonrası yer değişikliği yapmam sorun olur mu? Maalesef esintiler de sürekli gözükmüyor, nasıl bir yol izlemeliyim?
    ***
    Bahçede, açık havada, dışarıda ise bunun üzerine ayrıca rüzgar almasına hiç gerek yok. Biz hissetmesek bile dışarısı ortamında etkili bir ağırlığı olan hava kitleleri hiç durmadan, bitkileri tam olarak etkileye etkileye sürekli akış halindedir. Bunu görmek için, mesela yaprak bile kımıldamadığı bir anda bir sigara yakın. Dumanının nasıl hızlıca bir yöne sürüklenip gittiğini göreceksiniz. Ev içindeki hissedilir derecedeki esintilerden bile daha etkilidir bu akış (bitkilerin sağlığına faydası açısından) çünkü devasa hava kitlesinin ağırlığının da etkisi oluyor ve ev içinde o ağırlık, o sürekli akış, o sürekli etki mümkün değil. Budadıktan sonra dışarıda başka bir yere yerini değiştirecekseniz olabilir, önemli değil. Ama içeri alacaksanız hata etmiş olursunuz. Veya budadıktan sonra en azından bir ay dışarıda aynı yerde durmalı, sonra içeri alın.

  25. Özlem, Manisa dedi ki:

    Bugün çöpe atılmış 1 metre boyunda kalın gövdeli sanırım kökünden kesilip atılmış yanlarında dallı budaklı kauçuk buldum. Manisa da yaşıyorum bahçeme eksem yaşar mı ya da saksıya bulduğum şekilde diksem tutar mı? Yoksa 15cm aralıklarla çelikten mi çoğaltmalıyım?
    ***
    Yani kökleri yok. Öyle büyük parçanın köklenmesi zor. Uygun parçalara bölmeniz lazım. Kesip ayırdıktan sonra, ilkin sadece 5 gün suda bekletin. Sonra dere kumu ile karışık bir toprağa dikin ve açık havada sürekli dışarıda hem rüzgarlı hem gölge veya direkt güneşi az alan bir yerde tutun. Toprak kurumaya başladıkça sulayın. Bahçeye ekmeye gelince: İster saksıda ister bahçede sizin orada kışın dışarıda soğuğa dayanamazlar.

  26. Meryem, Bursa dedi ki:

    Kauçuk bitkim ara ara yaprak açarak hastalık belirtisi göstermeden kendi halinde takılıyordu. Ancak deneyen ve faydasını gördüğünü söyleyen arkadaşımın tavsiyesi ile, muz kabuklarını bir gece suda beklettim. Ertesi gün kauçuğu da bu su ile suladım. Yapraklarını tamamen saldı. 2 hafta olacak neredeyse. Hala düzelmedi. Sebebi ne olabilir?
    ***
    Muz kabukları safsatalarına inanmayın. Size tavsiye eden kişinin bitkilerinin yeri, şartları iyiymiş. En önemli şey bu. Sonra toprak da uygunmuş ki güzel güzel gelişim gösteriyorlarmış. Emin olun muz kabuklarının zerre kadar faydası olmaz. Sizin bitkinizin bozulmasında muz kabuklarının payı elbette vardır ama diğer esasen başka sebepler varmış ki bu hurafe uygulama bardağı taşıran son damla olmuş. Anlayacağınız köklerin ince hassas kısımları o gün ani bir şekilde zehirlenmiş, ölmüşler. Ve muhtemelen çürüme yavaş yavaş tüm köklerde ilerlemektedir. Şimdi acilen o zehir zemberek topraktan kurtarın. Yeni toprak hazırlayıncaya kadar temiz suda bekletin.

  27. Reyhan, Diyarbakır dedi ki:

    Kauçuk bitkimin toprağını değiştirirken köklerini yıkadım. yeni aldığım toprağa ektim ama içim rahat değildi. iyi mi yaptım kötü mü yaptım derken araştırayım dedim. siz kökleri eski topraktan ayırmayın demişsiniz. eyvah dedim ben ne yaptım diye. lütfen yardımcı olur musunuz henüz çok yeni dün değiştirdim.
    ***
    Aslında kauçuklar için hiç sorun olmaz. Uzun yıllardan beri defalarca görmüşümdür yani kauçukların kök hassaslığı pek yok. Ancak günümüzün ticari torfları (çoğu) tam anlamıyla bir felaket. Kauçuk köklerini bile fena halde yakıp eritebilir. Belli olmaz. Nasıl bir toprak kullandıysanız, özelliğini siz de bilemezsiniz. Bekleyip göreceksiniz. Bu arada kauçuğunuzu sık sık hava akımlarından iyice etkileneceği bir pencere yanında tutmalısınız. Buna ihtiyacı var. Özellikle toprak değiştirince.

  28. Sevda, Aydın dedi ki:

    Merhabalar öncelikle yazdığınız kıymetli bilgiler için çok teşekkür ederim birçok konuda aydınlanmamı sağladı. Yaklaşık 6 ay önce bitki yetiştiren bir seradan kauçuk çiçeğimi satın aldım ve güzel ışık alan bir yere yerleştirdim. bitkimin en alt yaprağında kahverengi lekeler ve delikler vardı. aldığım yerde sorduğumda bir şey olmaz dedi. toprağını dğiştirmeli miyim diye sorduğumda yine gerek yok dediler. bu benim ilk bitkim olduğu için bu konuda çok bilgisizim. 4-5 ay boyunca çok güzel yapraklar verdi ve gerçekten çok mutlu oldum. geçtiğimiz ay eve misafir olarak gelen kedinin saksıyı devirdiğini ve kumunu da eşelediğini gördüm. hemen toparlayıp kaldırdım. şimdi ise neredeyse her yaprağında delikler ve kahverengi lekeler var. bugün kolları sıvayıp toprak değişimi yapacağım sırada köklerinde maalesef çürümüş olduğunu gördüm. bazı yapraklar uçlarından kurumuş ama onu gerçekten çok seviyorum ve kurtarmak istiyorum. ne yapabilirim? bu kötü olan yaprakları kesmeli miyim kesmeliysem nasıl kesicem dipten mi cevabınızı dört gözle bekliyorum.
    ***
    Bunlar toprak zehirlenmesi alametleri. Kedi acaba içine çişini mi yapmıştı? Veya toprak kendiliğinden zehirleşmiştir. Sonuçta bitkiyi o topraktan çok acil bir şekilde kurtarmak şart. Hemen şimdi topraktan çıkarıp kökleri yıkayın ve yeni toprak hazırlayana kadar suda bekletin. Yen toprak bolca taşlı, kumlu olsun. Genelde 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü temiz dere kumu + 1 ölçü ponza taşı karışımı çok iyidir. Benzeri bir karışım yapmalısınız. Ayrıca bundan sonra toprak zehirlenmesine karşı tedbirli olmak için şu sayfayı okuyun: https://azbitki.com/yaygin-ve-oldurucu-sulama-hatasi

  29. Seval, İzmir dedi ki:

    Yaklaşık 1 yıldır bende olan kauçuk bitkim hiç yaprak açmadı. Süzek toprakta, havadar bir alanda ama direkt güneş ışığı almıyor. Aydınlık ama güneş ışığı herhangi bir şekilde üstüne vurmayan bir alanda. Acaba bundan olabilir mi?
    ***
    Esintili, rüzgarlı ortamı sever. Öncelikle bu önemli. Güneş ışınlarının da elbette çok büyük önemi var. Ama sıralamada esinti, rüzgar en başta gelir. Sanıyorum sizin havadar dediğiniz yer kauçuk için hiç de yeterli havadar değildir.

  30. Levin, İstanbul dedi ki:

    Alacalı kauçuk balkonumda güzel bir yerde bu yaz baya boy attı. iri yaprakları mevcut. çok sağlıklıydı. Toprağı sizin belirttiğiniz gibi, karışımları birebir uyguladım. Fakat bugün yapraklar aşağıya doğru eğilmiş. Bazısının yaprak kenarlarında sararmalar var. Bu sararmalar kendi alacalı yaprakta olanlar gibi değil. Hani yeşil yapraklı bitkiler kenarlardan sararır o şekilde. Bir süredir besin vermedim, bitmişti henüz alamadım. Sulamayı alttan çıkacak şekilde yapıyorum. Hava nemli burada ve toprağı kontrol edip suluyorum, geç kuruyabiliyor çünkü. Yapraklarında da bit, böcek tarzı şeyler görmedim hiç. Temizlerim sık sık nemli bezle.Sorunu bir vitamin eksiğiyle ilgili mi acaba? Vitamin eksikliği böyle belirtiler verir mi?
    ***
    Öyleyse yeni hazırladığınız karışımda kullandığınız toprak bozuk ve zehirlidir. Veya kökleri eski toprağından tamamen arındırdıysanız çıplak kökleri yeni toprak yakmış çürütmüştür. Toprak değişiminde bitkinin köklerinin en az yarısının eski toprağı ile bağlantıda kalmasını sağlamak zorundasınız. Gerçi kauçuklarda eski toprak köklerden tamamen arındırılsa bile, hiçbir şey yokmuş gibi hayatına devam eder. Ama şansınıza kimyasal tuzları fazla olan bir toprak gelirse normal olarak kökler yanacak, bitki mahvolacaktır. Onun için, her ihtimale karşı toprak değiştirirken bitkilerin köklerini eski toprağından arındırmayın. Bundan sonra dikkatli olun.
    Problem bitki besini vermemenizle ilgili değil. Zaten bu aşamada, kökler zarar görmüşken, bitki besini verirseniz büsbütün zehir etkisi yapar.

  31. Uşak dedi ki:

    Bir açılışa gelen çiçeklerden aynı gün içinde iki kauçuk hediye ettiler. Bitkiler soğuk havaya çok maruz kalmadı. Toprakları ıslak. Ev ortamına nasıl geçirebilirim? Yine soğuk bir ortamda toprağın kurumasını bekleyeyim mi?
    ***
    Onlar zaten soğuk yerlere alışık değildir. Bir seradan alıp satış yerleri vesaire yerlere götürüyorlar. Soğukta bekletmiyorlar. Siz de soğukta bekletmeyin.

  32. Damla, Kilis dedi ki:

    Size burdan cevap vermek istedim,çünkü yazılarınızın ve söylediklerinizin gerçek bilgiler olduğunu, etkisini gösterdigini burayı okuyan insanların da bilmesini istedim.
    Samimiyetimle söylüyorum iyi ki varsınız. sayenizde çiçeklerime daha iyi bakabiliyorum. her soruma sabırla cevap veriyorsunuz gerçekten çok teşekkür ederim..
    ***
    Sağ olun. Ben de size teşekkür ederim.

  33. Damla, Kilis dedi ki:

    Kauçuk bitkisi nasıl çoğalıyor? yan dallar vermiyor, dümdüz uzayıp gidiyor mu ya da alttan filiz falan mı cikariyor? Yazı içinde cevaplari bulamadım.
    ***
    Yan dallar verir.

  34. Gamze, Elazığ dedi ki:

    Çok güzel bir kauçuk çiçeğim var 2 yıllık sürekli uzuyor. 2 metreyi geçti. bir defa budadım. yana doğru bu defa dümdüz uzuyor. yanlardan Filiz nasıl verir? boy olarak uzamasını istemiyorum. yandan filizlenip çoğalmasını istiyorum. ne yapmalıyım?
    ***
    Açık havada olunca, boyu 2 metreye yaklaştığında mutlaka yanlarda birçok dal veriyor (bizim burada bahçelere ekiyorlar ve her yerde anlattığım gibi çok dallı gelişiyorlar). Ama evlerde pek mümkün değil. Sürekli hava akımı ister. Şöyle yapın: Mayıs ayı girince toprağın kupkuru olmasına kadar bekleyin. Toprak kuruyunca istediğiniz yerinden kesip kısaltın. Bunun üzerinden bir hafta geçince sulayın. Ve çok fazla hava akımı ve güneş alacağı şekilde bir pencerenin yanında tutun. Hava cereyanına maruz kalırsa çok daha iyi olur. Böylece birkaç tane yeni dal geliştirecektir.

  35. Beytullah, Diyarbakır dedi ki:

    Merhaba özellikle pandemi döneminde sizlerin bilgileriyle bir çok hatalı uygulamadan cayıp bir çok bitki çoğalttım.Bunun içim ne kadar teşekkür etsem azdır. Kauçuk bitkim baya uzadı geçen yazın ve 2 yıldır aynı saksıda. Cam balkonda çoştukça çoştu yazın. Diyarbakır Stadyum civarında tepe kısımda çok esen bir muhitteyiz. Yalnız 2 aydır içeri aldım. Balkonda da yaprakları 2 haftada bir tek yaprak sararıyor tamamen. ben sorun etmedim. İçeride de devam ediyor. Bugün budayıp odanın fransız balkon tarafına aldım. Budadığımdan sayfanızdaki çoğaltma göre 5 gün suda bekleteceğim. beklettiğim çeliklendirme dalları için kapkaranlık ortam geremiyor mu? Çünkü tezge üstünde gün işiğı ve gece lamba mutfakta sürekli açık. Ayrıca sararmalar dinlendiği için mi? Ayda 1 besin vermedim çünkü nohut fasulye bekletme suyu veriyordum. İçeride olduğundan toprak yıkama da yapmadım. Ayrıca saksıyı büyütmem yani bu yaz sedeğiştirmem gerekiyormu. Tepe nokta 1.80 e vardı.
    ***
    Nohut, fasulye suları toprağı bozar. Böyle şeylerden fayda beklemeyin. Tam tersine felaket zararlı olurlar. Dalları mutfakta değil dışarıda tutun. Bu şekilde toprağa ekince kesin kökleniyorlar.

  36. Beytullah Özdemir dedi ki:

    Yapraklarin 2 haftada bir sararip düşmesi normal mi dinlenme sürecinde? bu toprağı yikamam gerektiği anlamına gelir mi? Toprak bu sene değişmeli mi 2 yıl oldu?
    ***
    Fazla sayıda yaprak dökmesi hiç normal değil. Bir yapak en az üç yıl sapasağlam kalır. İki yıl yanlış şeyler yaptıktan sonra toprak yıkamasının hiçbir faydası olmaz. Belki zararı bile olur. Her şeyi doğru yapmalısınız.

  37. Damla, Kilis dedi ki:

    Bana hediye gelen kauçuk alttan sürekli yaprak sarartıyor. Bu ay içinde üçüncü yaprağı. Neden yaşanıyor bu durum?
    ***
    Birçok şey etken olabilir. Toprağı, evin şartları, sulama hatası vesaire. Hangi sebeptendir bilemem.

  38. Ayşe, İstanbul dedi ki:

    170 cm boyunda 4 yıllık bir kaucugum var. bahçede kışın korumaya alarak saksida bakiyorum. Geçen sene mayista yine sizin önerinizle toprağını torf+kum+ponza karışımıyla değiştirip daha büyük saksıya almistim (30x30cm) ve çok güzel toparlayıp gelişmeye başlamıştı. Şu an havalar cok güzel olmasına rağmen birkaç aydır gelişimi yine durmuş vaziyette ve bazi yapraklarda siyah benekler var. Sanıyorum ki topragi yine bozuldu. Toprak değişimi yaparken eski topragi köklerinden ayırmalı miyim? Saksı büyütmeye gerek var mi yoksa sadece toprak değişimi yeter mi? Bir de form olarak boydan uzamak yerine yanlardan dolgunlasmasi için bir öneriniz var mı?
    ***
    Ev ortamlarında kış boyunca hiç gelişmemesi gayet normaldir. Kauçuk rüzgar ve güneş aşığı bir bitkidir. Sularken saklı alt deliklerinden dışarı su çıkmayacağı şekilde az miktar su kulanıyorsanız bu yüzden toprak daima bozulacaktır. Ayrıca kışın sıcak yerde iken ilkbaharda hemen dışarıya çıkarırsanız yine kökler çok kötü zarar görür ve yapraklar mahvolur. Haziran ortasında dışarı çıkarmalı, eylül sonuna doğru içeri almalısınız. Yani içeride ve dışarıda ısı dereceleri farklı olmayan zamanlarda yer değişimi yapın. Aksi takdirde kötü etkilenir.

  39. Mehmet, Amsaya dedi ki:

    Kauçuğu suladım yaprakları sarardı ve döküldü. Neden olabilir?
    ***
    Yeni almışsanız şimdi istisnasız her salon bitkisinde, çiçekçilerin kullandıkları sadece sıcak sera ortamına uygun topraklar aniden toprak soğursa böylece bitkileri öldürüyor. Sadece eğer toprak kupkuru ise zarar görmezler. Ama kupkuru toprakta yaz sıcaklarına kadar dayanır mı o başka mesele. Zaten olan olmuş.

  40. Çakıl, Bursa dedi ki:

    Alaca yapraklı bir kauçuk almıştım ve hata edip güneş ışığı direkt almayan apartman kapımın önüne koydum. Sonra yapraklarını döktü. Sonra eve, aydınlığa aldım. Sizin verdiğiniz tarifle toprağını ve saksısını uygun zamanda değiştirdim. En tepeden yeni yapraklar verdi hem de 6-7 tane. Eski büyük yapraklarından ise altta sadece bir tane kaldı. Yani tek uzun gövde üzerinde tepede yapraklar var sadece, biraz tuhaf bir görüntüsü var şimdi. Gövdeden, yaprakların döküldüğü yerlerden tekrar sürgün verir mi sizce? Yapabileceğim bir şey var mı?
    ***
    Kökleri güçlenince bunlar her yerinden yeni yan dallar verir. Yapacağınız şey çok iyi bakmak, güneşten ve rüzgardan nasiplendirmek. Yan filiz vermesi bu yıl hiç olmayabilir. Gelecek yıl için de hiçbir garantisi yok. İsterseniz dibe yakın bir yerinden budayın. O zaman birkaç yeni dallar uzatmak zorunda kalır.

  41. Merve, Kocaeli dedi ki:

    Kauçuk çiçeğim tv nin yan tarafında duruyor. gelişimi durmuş hiç ilerleme yok. Fransız balkonun oraya koltuğun yanına alsam güneş alır belki ordan diye düşündüm. Size danışmak istedim. Yer değişimi yapmalı mıyım? Bugün toprağını da havalandırdı hafiflettim.
    ***
    Rüzgar seviyor. Güneş ikinci planda önemli. Ama her şeyden önce hava akımları, rüzgar, esinti ister.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: