Goeppertia insignis (Calathea lancifolia)

Goeppertia insignis Duaçiçeğigiller‘den dar-uzun yapraklı bir türdür. Daha çok Calathea lancifolia eski adıyla bilinir. Parlak yaprakları yeşil üzerine koyu yeşil renkte boydan boya beneklidir. Adeta yaprağın yüzeyinde bir zeytin dalı motifi var gibi görünür. Yapraklarının alt tarafları desensiz, sırf patlıcan rengindedir. Motifler koyu renkli hafif kabartılar halindedir.

Goeppertia insignis bitki türü

Goeppertia insignis gelişimi sürekli değildir. Yıl içinde ara ara dipten yeni yapraklar çıkarır. Her defasında birkaç yaprak aynı günlerde gelişmeye başlar. Yeni yapraklar gelişimini tamamladıktan birkaç hafta sonra tekrar yenileri gelişmeye başlar.

Çiçekleri dipten çıkan kısa bir sap üzerinde açar. Beyaz ve güzel görünümlüdür.

Yetiştirme, bakım

Hakkındaki bakım bilgileri çoğunlukla yanlıştır. Mesela çok hassas bir tür diye bahseder ve yoğun hava nemi gerekiyor derler. Gerçi dua çiçeği türlerinden bazıları için bu bilgiler doğrudur. Ama Calathea lancifolia türünün öyle hassaslıkları yok. Rahat olun. Aşağıdaki bakım tavsiyelerimin dışına çıkmazsanız salonunuzda gayet güzel gelişecektir.

Direkt güneş ışınlarıyla yapraklarının ısnması gibi bir ihtiyacı yok. Yetiştirdiğiniz yerin çok güçlü aydınlık olması yeterli. Fakat bununla beraber sabah erken veya akşam saatlerinin güneşini direkt alması iyi olur.

Hava akımları ihtiyacı ortadır. Fazlası gerekmez. Hiç olmaması ise gelişimi bir hayli yavaşlatır. Yapraklar yeni uzuyorken gelişimleri yarım kalması tamamıyla havasızlık yüzündendir.

Goeppertia insignis veya Calathea Lancifolia

Toprak ve sulama

3 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı karışımında yetiştirin. Küçük saksıda olunca ponza taşı istemez. Ama büyük saksı gerekiyorsa o takdirde toprağını ponza taşı ile karışım yapmalısınız.

Gereksiz yere sulamalardan ciddi zarar görür. Toprağı kontrol etmeden sulamayın. Üst yüzeyde 2cm kadar derine kadar önemli bir kuruma olduğu zamanlarda, bol bol su dökerek sulayın. Saksı alt deliklerden su dışarı çıkması şart. Ve o suyu toprak geri emmemelidir. Yani saksı altındaki tabakta su beklemeyecek.

Saksı-toprak değiştirme

Toprak değiştirme yapmayın. Bunu sadece kökten ayırmayla ayrı saksılara böleceğiniz zaman 3 yılda bir yapmalısınız. Saksı değiştirmeyi ise eğer büyük saksı gerekiyorsa nisan başında yapın. Saksıdan toprağını ve köklerini birbirlerinden hiç ayırmadan kalıp gibi çıkarın. Sonra yeni toprak ilavesiyle yeni saksıya yerleştirin.

Bitki besini verme

Bütün yıl boyunca ayda bir defa bitki besini verin. Salon bitkilerine özel bitki besininin genel kullanım amaçlısından olmalı ve dozajını tavsiye dozaja göre yarıya düşürerek vermelisiniz.

Üretim

Calathea lancifolia veya yeni adıyla Goeppertia insignis toprak altı rizom kısmından zamanla çoğalır. Ama sadece 3 yılda bir defa ayırın. Ayrıma işinde fazla parçalara bölmeyin. Tek tek hiç ayırmayın. Bütün halde ikiye veye üçe bölün. Zamanı ise ilkbahar başı.

Kaynaklar

Büyük resim: Reddit
Küçük resim: TopTropicals

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: |

'Goeppertia insignis (Calathea lancifolia)' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Mert, Mersin dedi ki:

    Önceden calathea da 200 türün üstünde bitki varmış ama şimdi çoğu goeppertia ya atanmış ve calathea da alt tür olmak üzere 60 tür bitki kalmış. Bi bilginiz varmı neden böyle bi değişim olduğu hakkında? Merak ettim.
    ***
    Bitki bilimi göstermelik bir bilim dalı. Üzerinde gerektiği gibi ciddi çalışmalar yapılmıyor. Bir bitki türünün aynı bir fidesinin bile mevsimlere göre farklılaşmasınından ötürü o tek bitkiden birkaç bambaşka bitki türleri gibi yazanlar bile var. Veya aynı bir enstitünün sözde botanistleri birbirlerinden habersiz olarak aynı bitkiye bilimsel tür adı verir, birbirlerinden habersiz olarak aynı bilgi kaynağında tescil ederler. Bakarsın aynı bitki filan sayfada filan cinsin filan türü, başka bir sayfada falan cinsin falan türü. Bunlara çok rastladım. Üstelik bu saçmalıklar dünyanın en yüksek prestije sahip bitki bilimi enstitülerinde yapılmakta. Onun için türler hakkında fazla ince düşünmemek lazım. Çok cahil olsalar bile bir bitkiyi uzun yıllar yetiştirmiş kişilerin tecrübelerine göre o bitkinin ihtiyaçlarını bilmemiz yeterli.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.