Maymun kuyruğu kaktüsü

Cactaceae (Kaktüsgiller) familyasından, yani gerçek kaktüslerden olan maymun kuyruğu kaktüsü Cleistocactus winteri türünün bir alt türüdür. Bilimsel adı Cleistocactus winteri subsp. colademono şeklinde yazılır. Fakat daha çok Hildewintera colademononis adıyla tanınır.

Maymun kuyruğu kaktüsü, Cleistocactus winteri subsp. colademono

Özellikleri

Gövdesi veya biraz kalınca dalları uzun çubuk gibi gelişir ve biraz uzayınca dik duramazlar. Esas türün dalları sıkça altın rengi dikenlerle kaplıdır (bu yüzden altın sıçan kuyruğu derler). Fakat konumuz olan Hildewintera colademononis adlı alt türün dikenleri fazla uzun, beyazımsı renkte ve yumuşaktır. Dikenden ziyade tüy gibi görünürler. Dallar aşağı doğru sarkık gelişir. 3m kadar uzama potansiyelleri vardır.

Doğal yaşam alanları Güney Amerika kıtasında Bolivya civarlarında 1300m-1500m yüksek rakım yerlerde, ormanların pek ulaşmadığı yüksek ve dik kayalıklardır. Maymun kuyruğu kaktüsü buralarda kayalar üzerinde gelişir, dalları aşağı sarkar .

Çiçek açma zamanı ilkbahar-sonbahar başı arasıdır. Fakat kışın üşümezse çiçek açmaz. Kış boyunca soğukta tutmalısınız. -2C derece soğukta hiçbir koruma istemez. Kapalı camekan balkonlarda ise -5C dereceye kadar hiç zarar görmeden dayanır.

Saksılarda sarkıcı yetişir. Ev içinde yetiştirmeye güneş alması ve yerinin iyi havadar olması şartıyla uygundur. Evde çiçek de açar. Ama eğer kış boyunca yeterince üşürse..

Maymun kuyruğu kaktüsü yetiştirme

Güneşli veya yarı güneşli yerlerde yetiştirin. Gölge yerleri sevmez. Fazla sıcak yaz aylarında öğle saatlerinin dimdik gelen güneşini almamalıdır.

Yüksek dağ bitkileri gibi maymun kuyruğu da fazlaca havadar ortam ister.

Yaz boyunca gece ısısının 25C dereceler dolaylarında olduğu Akdeniz ikliminde yaz aylarında sulamalar genellikle aniden dipten tırnağa çürümesiyle sonuçlanır. Oysa yaz boyunca susuz kalmaması gereken kaktüslerdendir. Sulamada büyük dikkat ister.

Güney Ege’nin ve Akdeniz bölgesinin düşük rakım kıyı kesimlerinde sulamaları yaz boyunca toprağının gündüz ısısı etkisinden kurtulduğu gece saatlerinde, sadece saksının en kenarlarından su dökerek yapın. Gece ısısı 22C derecenin altında kaldığı zamanlarda daha rahat sulayabilirsiniz. Kışın ise gece 9C derece ve daha fazla soğuk olan yerlerde kışın hiç sulamayın.

Toprak olarak şu karışım uygundur: 2 ölçü torf toprak + 1 ölçü 3mm dere kumu + 1 ölçü ponza taşı. Hepsini birbirleriyle harmanlayın.

Bitki besini mayıstan eylüle kadar ayda bir defa kaktüslere özel bitki besininden verin.

Üretim

İlkbahar aylarından en geç haziran sonuna kadar, uzun bir dalı 8cm gibi parçalara ayırın. 8-9 gün tam açıkta bekletin ki kesik yerler tamamıyla kurusun. Sonra kuru toprağa dikin ve 10 gün sonra sulayın. İlkbahar ve yaz aylarında bu şekilde maymun kuyruğu kaktüsü parçaları kolaylıkla köklenir ve hızlıca gelişirler.

Benzer türler

Disocactus türleri gelişim tarzı açısından benzerlik gösterir. Fakat çok ince yapılıdırlar.

Echinopsis chamaecereus dalları kısacık kalır. Maymun kuyruğu gibi upuzun uzamazlar. Zaten kıyaslarsak çok küçük ve çok incedir.

Kaynaklar

1- Cleistocactus winteri – Wikipedia
2- Hildewintera colademononis – Llifle
3- Cleistocactus Species, Monkey’s Tail – Dave’s Garden
4- Fotoğraf: Pinterest

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler: | | |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.