Bir güvenli köklendirme usulü

Pratik, kolay bir uygulama. Köklenmeden sonra yer değiştirmek, bitkiyi yeni bir yere dikmek gerekmiyor.

Daha önce köklendirme toprağı hazırlama tarifi vermiştim. Bugünkü konu ise “sadece tek bir dal için o kadar zahmetlere giremem.. pratik bir çözüm yok mu” diyenlere. Dikenler tacı (Euphorbia milii), çeşitli begonyalar, Afrika menekşesi tek yaprak, yılbaşı kaktüsü, ipek çiçeği ve köklendirmek için birçok yol deneyip hep çürüttüğünüz hassas türler için aşağıdaki güvenli köklendirme tarifinin işinize yarayacağını düşünüyorum.

Güvenli köklendirme

Ayrıca suda köklendirip saksıya diktiğinizde çürüyen bitkiler için de uygundur. Veya suda köklendirmekle hiç uğraşmayıp direkt bu yolu deneyebilirsiniz.

Gerekenler

Köklendirme mini saksısı filan gerekmez. Sadece ilk yılını geçireceği uygun büyüklükte bir saksı lazım. Ve bir de o türün ihtiyaçlarına uygun bir toprak karışımı.

Toprağı saksıya doldurun ve hafifçe bastırıp toprağın yerleşmesini sağladıktan sonra bol bol su dökerek sulayın. Bu bir kenarda dursun. Toprağın biraz kurumasını bekleyeceksiniz (iki üç gün sürebilir).

İnşaat yerlerinde ve akvaryumcularda bulunan iri taneli dere kumundan az bir miktar alın. İnşaat yerinden alırsanız önce iyice yıkayıp kurutun. Sonra eleyip ince tozundan arındırın.

Önceden toprak doldurup beklemeye bıraktığınız saksıyı alın. Toprağa orta yerden 7-8cm derinlikte, üç parmak gibi genişlikte çukur açıp köklendirmek istediğiniz dalı çukurun içine tutun. Öyle ki hiçbir yerinden toprağa değmesin. Kumu içine akıtın.

Böylece köklendirmek istediğiniz dal toprağa hiç temas etmeden kum içinde kalmış olacak. Sonra sulayın. Sonuçta dal hem yeterince ıslak hem de oldukça havadar bir ortamda çürümeden kök salacaktır. Kökler kumu hızla aşıp toprağa ulaşır. Bitki rahatça gelişip serpilir.

Oldukça güvenli bir dal köklendirme yöntemi

Bakın şurada köklendir oradan sök şuraya dik şunu yap bunu yap zorlukları hiç yok. Gayet pratik bir yol.

Sulama

Dalı kum ile toprağa yerleştirdikten sonra ilk sulamayı yaptınız. Sonraki sulama ne zaman yapılacak? Şöyle devam edin: Sulamak için kumu değil kenarlarda olan toprağı kontrol edin. Islatıcılığı tamamen gitmişse, elinize yapışmıyorsa sulama zamanı gelmiştir. Ölçü bu. Yani toprağın nemliliğinin azalmasını beklemeyin. Sadece ıslatıcı etkisinin gitmesini bekleyeceksiniz. Bolca su dökerek sulayın. Saksı alt deliklerden mutlaka su süzülüp çıkmalı. Köklenme oluncaya kadar bu tarz sulama sayesinde toprağın kökleri yakıcı etkisi varsa giderilmiş olur. Ve kökler kumu aşıp toprağa ulaştığında en küçük bir zarar görmeden toprak içinde yayılır.

Dikkat: Eğer toprak bir hayli ıslak olduğu halde bitkinin yaprakları fena halde pörsük duruyorsa saksıyla beraber hava almayacağı şekilde şeffaf bir fanus ile ya da şeffaf bir naylon torba ile kapalı tutun. Yapraklar dipdiri olacaktır.

Sonuç

Köklenme olmasa bile bitkide gelişim başlayabilir. Siz her ihtimale karşı tam 8 haftanın geride kalmasını bekleyin ve bitkiniz direkt güneş isteyen bir tür olsa bile bu süre içinde direkt güneşi hiç almamasını sağlayın. Bu sürenin bitiminden sonra sulamaları artık toprak üst yüzeyi hem ıslaklığını yitirip hem nemliliği de azalınca yapın. Yine bolca su dökerek sulamaya devam edin. Direkt güneş isteyen türler bundan sonra direkt güneşi alabilmelidir.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Üretim / Çoğaltma

Etiketler:

'Bir güvenli köklendirme usulü' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Hülya A. -Kırşehir dedi ki:

    Tam da bu akşam bir dal sardunya fidesini toprağa dikmiştim. Sitenize çok sık girip devamlı okuyorum. Ama yazı henüz yazıldığından farketmemişim. Şimdi saksıdan çıkarıp bu tarifinize göre tekrar diksem bir problem olur mu? Toprağı sizin verdiğiniz tarifle saksı değişiminde bol suyla iyice yıkadım ve uzun bir süre balkonda güneşlettim. Ben toprağa yıkanmış dişli kum ve kırmızı ponza taşı da karıştırmıştım. Aynı toprağı tarif ettiğiniz gibi kullanabilirmiyim?
    ***
    Hayır öyle devam etsin. Sağlıklı ve çabuk köklenmesi için her şey uygun. Buradaki yeni konu ise hem çok hassas türler içindir hem de köklendirme toprağı hazırlamakla uğraşmak istemeyen, o tür bitkinin sevdiği toprakta köklendirmek isteyenler içindir.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.