Tohumdan siklamen yetiştirme

Tohumdan siklamen üretmek gayet kolay bir iştir. Ama büyütmek, geliştirmek sabır istiyor.

Öncelikle bilmeniz gereken şey, sürekli açık hava istemeleri ve sadece tam deniz etkisindeki düşük rakım il ve ilçelerde bu şekilde yetiştirmenin mümkün olduğudur. Çünkü karasal iklim bölgelerinin kış soğukları süs siklamenleri için öldürücü olur.

Tohumdan siklamen yetiştirme

Aşağıda önce Didim’de bahçemde tamamen kendiliklerinden tohumdan yetişmelerini anlattım. Sonra da özel şekilde yetiştirmeyi anlattım.

Kendiliğinden yetişen siklamenlerim

2018 yılında bahçeye sabit bir yere rastgele attığım ve hiç ilgilenmediğim tohumlar o yıl yaz sonu – sonbahar başı döneminde çimlendi ve ilk yapraklarını uzattılar. Genelde tek yapraklı ve iki yapraklı kaldılar. Hiç ilgilenmedim. 2019 yaz sonunda yani bir yaşına geldiklerinde atağa geçip daha fazla yapraklanmaya başladılar. Şimdi (2020 mart ayı, tohumdan çimlenmeden 1,5 yıl sonraki halleri) aşağıda fotoğrafta gördüğünüz gibi.

Bahçemde tohumdan kendi kendilerine yetişen siklamenlerim

Bahçemde tohumdan kendi kendilerine yetişen siklamenlerim.

Bu kendiliğinden olan gelişim gerçekten çok başarılı ve güzel.. Fakat tamamıyla şans eseridir. Her şeyi dört dörtlük büyük bir başarı ile başarmanızın yolu aşağıda.

Tohumdan siklamen yetiştirme püf noktaları

Sürekli açık havada durmaları önemli. Gerisi kolay ve basittir ama sabır ister. Çünkü çok yavaş gelişirler.

Doğru toprak karışımı her şeyden önce çok önemlidir. Zira siklamenler her toprakta yaşayamaz.

Toprak ve saksı hazırlama

Torf toprak + 4 veya 5mm gibi iri taneli temiz dere kumu + arazi toprağı.. Üçünü eşit oranlarda karıştırın. Ayrıca solucan gübresi veya yanmış gübre olduğundan emin olduğunuz koyun gübresi lazım.

Tohumları ekeceğiniz saksı veya fide kasası saksısı mutlaka altı delikli olmalıdır. Alacağı toprağın derinliği ise tam 10cm olsun. Bu derinlik önemlidir.

Tarif ettiğim gibi yaptığınız toprak karışımından bir miktar alın. Bunu kendisiyle eşit oranda gübre ile güzelce karıştırın. Sonra saksıya 5cm yüksekliğinde doldurun. Düzgünleştirip çok hafifçe bastırın. Üst kısma yine 5cm yüksekliğinde ama gübresiz karışım doldurun. Güzelce düzleştirin. Sonra bolca su dökerek sulayın. Saksı alt deliklerinden bol bol su dışarı akıp gitsin.

Siklamen tohumlarını ekmeden önce, 4-5 gün aralıklarla aynı şekilde sulamaya 3 defa devam edin. Sonuncu sulamadan sonra, toprak biraz kuruduğu zaman tohumları ekeceksiniz.

Tohumları ekme

Zamanı yaz sonu, sonbahar başıdır. En iyi, en uygun zaman budur. Tohumları toprak yüzeyine en az 6cm aralıklarla yerleştirin. Bir kalem ucu ile iterek toprağa belli belirsiz, hafifçe gömülmelerini sağlayın. Sonra süzgeçli sulama kovası ile yavaşça sulayın.

Saksıyı direkt güneşi sadece sabah saatlerinde ya da akşama yakın saatlerde günde 2 saat kadar alacağı yerde tutun. Toprak yüzeyi hep ıslak kalacağı şekilde her gün üzerine su fısfıslayın. Tohumlar bir hafta içinde ya da on güne kalmaz çimlenirler.

Mini fidelerin bakımı

Tohumlar çimlenince artık toprak yüzeyinde önemli bir kuruma oldukça sulayacaksınız. Hem yaprak geliştirir hem de toprakta mini yumrularını büyütürler. Sonbaharda havalar soğudukça daha uzun süre güneş almalarını sağlayın. Kışın kuzey cephe gibi soğuk dondurucu rüzgarları alan yerde tutmayın. Güney cephe daha iyidir. Hem dondurucu rüzgarları almaz hem de kış aylarında sabahtan akşama kadar güneş alır.

İlkbahar gelince, zamanla havalar ısındıkça daha az süre direkt güneş almalılar. Havalar iyice ısındığı zaman toprak kupkuru oldukça sulayın. Ama yapraklar pörsüyecek kadar uzun süre kupkuru toprakta bekletmeyin. Bazıları yazın yapraklarını kurutur. Bu normaldir. Mini yumrular canlı bir şekilde bekliyordur.

Yaz sıcakları dindiği zaman sulama sıklığını arttırın. Artık 1 yaşındalar. Havalar serinleyince daha coşkulu gelişecek bol bol yaprak verecekler. Bazıları şimdiden tomurcuk verir, çiçek açar. Bazıları ise kış sonunda tomurcuk verecektir.

Bakımlarına ilk yılda olduğu gibi devam edin. Yaz sonu geldiğinde, yani 2 yaşına basacakları zaman, ama sonbahardan önce iki yıl boyunca yetiştikleri saksıdan çıkararak tek tek kendi özel saksılarına dikin. Toprağını yine aynı şekilde halledin. Bu sefer toprak derinliği en az 12cm, en fazla 16cm olsun. Yine aynı karışımla, yine alt yarısını gübreli yapın.

Yumruları yeni saksılarına dikerken yumrunun üst tepe kısmı toprak dışında kalacak. Bu şekilde dikin ve sulayın.

Burada tohumdan siklamen yetiştirme konusunu anlattım. Daha detaylı bakım-yetiştirme bilgilerini okuyabileceğiniz ve varsa sorularınızı yazabileceğiniz sayfası: ⇒ Siklamen (cyclamen)

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler:

Yorum / Soru yazma bir süre için kapalıdır.