İhmal edilebilir ev çiçekleri

Bir iki hafta değil, haftalarca hatta iki üç ay boyunca sulanmadığı, ihmal edildiği halde ölmeyen salon-ofis bitkileri var mı?

Çiçeklerini ihmal eden, sık sık bir iki haftalığına, bir iki aylığını evden uzak kalmak zorunda olan çiçek severler için en uygun türler hangileridir? Sukulent türleri biliyoruz. Bunlardan başka uzun süre ihmale, havasız ortama ve susuzluğu dayanan salon bitkileri..

İhmal uyumlu ev bitkileri

Birkaç ay kupkuru toprakta hiçbir bozulma göstermeyen Peperomia obtusifolia. Fotoğraf: Pinterest

Orkideler ve Bromelyadlar

Phalaenopsis orkideleri susuzluğa dayanıklılık bakımından sukulentlerden farksızdır. Aslında sukulent özelliklidirler. Fakat sadece kaktüsler ve krasulalar gibi belli başlı türlere sukulent denmesi adet olmuş. Dolayısıyla orkidelerin ve bromelyadların sukulent olmadıkları zannedilir. Bu türler siz birkaç hafta, hatta bir iki ay evde olmamanız durumunda zarar görmez. Bir yere giderken başkalarına emanet etmek gerekmiyor. Yapmanız gereken şey evi terk etmeden önce topraklarının ıslak olmadığından emin olmak. Zira havasız odada kalacaklarından dolayı havasız ortam + ıslak toprak bir araya gelince bu türlerin özellikle orkidelerin kökleri çürür. Bir tepsiye su doldurun ve orkideyi saksı dip kısmı suya değmeyecek şekilde orta kısma yerleştirin. Guzmanya, eşmeye, efe püfkülü vb bromelyadlara da aynı şeyi yapın. Ayrıca iri ve geniş yapraklı bromelyadların yaprak aralarına az biraz su doldurun. Bu kadar şey onların sizin yokluğunuzda zarar görmemeleri için yeter.

Susuzluğa, bakımsızlığa, ihmal etmelere dayanıklı ev, ofis vb süs bitkileri

Aglaonema modestum

Klasik veya sıradan ev çiçekleri

Bu saydıklarımın bazılarına ihtimal vermezsiniz belki ama susuzluğa gerçekten çok iyi dayanırlar.

Kurdele çiçeği, Telgraf çiçeği türleri, paşa kılıcı, Aspidistra,  Peperomia obtusifolia, Aglaonema modestum, zeze çiçeği, Yucca, nolina ve Dracaena marginata.. Bunlar evlerde bir köşede unutulsa iki üç ay neredeyse hiç bozulmadan dayanır. Sonbahardan ilkbahara kadar bulundukları yerin çok serin, havasının nemli olması şartlarıyla kupkuru toprakta 6 ay kadar bile sapasağlam dayanırlar.

Yukarıda adı geçenler kadar olmasa da onlara yakın dayanıklılıkta olan iki klasik salon bitkisi deve tabanı, salon sarmaşığı ve kauçuktur.

Bunlardan bazıları birkaç haftalık susuzlukta epeyce yıpransalar bile zamanla tekrar toparlanırlar. Düzelme hızı ise mevsimin ve mekanın şartlarında göre ve doğru bakıma göre değişir.

Zeze çiçeği

Zeze çiçeği (Zamioculcas zamiifolia)

Kendi tecrübelerinizden bildiğiniz ihmallere çok dayanıklı salon bitkisi isimlerini ve ne kadar süre ihmal ettiğinizi aşağıya yazabilirsiniz.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: |

'İhmal edilebilir ev çiçekleri' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Cemre, Ankara dedi ki:

    Merhabalar, tam ihtiyacım olan başlık için çok teşekkür ediyorum. Barış çiçegi, kauçuk, pasa kılıcı, telgraf, yaprak guzeli, areka palmiyesi, dracaena marginata ve kaktus turleri bakiyorum. Ev arkadasim simdi bunlara cok alisti ve ben giderken goturecegim icin uzuluyor. Ben de gitmeden ona da bir bahce olusturup bakimlarini anlatip oyle ayrilmayi dusunuyorum. Kendisi de tıp hekimi oldugu icin 36 saat eve gelmedigi oluyor ve nöbetlerden yorgun halde bakimini ihmal eder miyim diye endiseli. Halihazirla pasa kilici edindi bakimi kolay diye. Telgraf da onun ve onda kalacak (Ben baska saksiya cogalttim onu goturecegim). Simdi sorum su ki, acaba bu bitkilerde (palmiye, kauçuk, dracaena, barış) damla sulama sistemi yapmak mumkun mudur, o havalandirma ve konumlandirmayi duzgun yapsa ama sulamayı dert etmese, sağlıklı bir şekilde yaşamaları mümkün olur mu?
    ***
    Bakımları on günde bir gibi yapabilir. Hem çok meraklı olup hem bitkileri bir kenarda terk edercesine hiç ilgilenmeyeceğini sanmıyorum. Ayrıca salon bitkilerine özel hazırlanmış olan torf toprakların haftalarca kurumadığını da düşünürsek.. Bence endişeniz olmasın. Damlama sulama, şişeler vesaire gibi şeyleri düşünmeyin. Faydası değil çok fena zararları olur.

  2. Cemre, Ankara dedi ki:

    İçim rahatladı. Onun iyi bakacağına hiç şüphem yok, ben sadece yoğunluğunu bildiğimden işini kolaylaştırmış olur muyum diye sormak istemiştim. En mantıklısı 10 günde bir sulamak gibi, hem arkadaşım hem de bitkiler için. Sitenizden çok faydalanıyorum, buradan edindiğim bilgiler sayesinde tüm bitkilerim çok sağlıklı. Her bitkinin kendi isteği var tabi, ona da saygı gösterip kulak verince mutlu oluyorlar. Tekrar teşekkürler.
    ***
    Rica ederim. Ben de teşekkür ederim. Siz sulama probleminden bahsetmişsiniz. 36 saat bitkiler yalnız kalabilir demiştiniz. Yorgun olup birkaç gün ilgilenemeyebilir vesaire. Ben de o duruma göre 10 gün dedim. Yani torf toprakların kurumadığını düşünerek. Ama 10 günde bir sulama yapmanızı tavsiye etmedim. Çiçek yetiştirmede en kötü hatalarda biri düzenli gün aralıklarıyla sulama yapmaktır. 10 günde bir diyorsunuz. Peki ya toprak bir iki günde kupkuru olursa? Arkadaşınız on günün dolmasını beklerken o bitki ölebilir. Veya 10 gün geçtiği halde toprak zaten sırılsıklam ıslak kalmışsa ıslak toprağı tekrar sulamak hiç iyi değil. Islak toprağın tekrar tekrar düzenli gün aralıklarıyla sulanması bitkileri kesin öldürür. Toprağı kontrol etmeden sulama yapmayın. Sayfası: Saksı ve bahçe çiçekleri kaç günde bir nasıl sulanır?

  3. Cemre, Ankara dedi ki:

    Evet evet haklisiniz, yani gunu geldikca sulama yapmak- toprak kuruyup ihtiyac duydukca. Ben daha hicbir bitkim icin sulama tarihi notu tutmadim. Hep topragini elimle kontrol ederim. O da o sekilde yapar. En azindan bir hafta yogunluktan ilgilenemese de yasayacak bitkiler bunlar.
    ***
    Yapraklar biraz pörsüdükçe yapsa bile geç kalmış sayılmaz. Biraz uzun süre sulanmamaları daima gereksiz sıklıkta sulanmalarından iyidir. Ama yapraklar pörsüyüp bir iki gün daha öyle kalırlarsa o yapraklar kurumaya başlar. En azından buna dikkat etmeli.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.