Sulama

Saksı bitkilerini sulama bahçede dikili bitkileri sulamaya göre bir hayli bilgi ve dikkat isteyen bir iştir. Burada önemli meseleleri elimden geldiğince detaylı olarak anlatmaya çalıştım.

Çiçek sulama konuları

Saksılardaki bitkileri sulama

Saksı bitkilerini kesinlikle saksı alt deliklerden birkaç damla bile olsa su sızacağı miktarda su ile sulamalısınız. Zira alttan çıkan su toprakta kendiliğinden oluşup duran kökleri zehirleyici – çürütücü maddeleri de beraberinde götürür ve toprak bu sayede hep sağlıklı kalır. Eğer böyle yapmazsanız toprağın kimyasal dengesi zamanla bir hayli bozulur ve artık o topraktaki bitki her an aniden bozulup ölme tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Üstten sulamayın, saksı altına su dolu tabak koyun, toprağa alttan su emdirin şeklinde sulama doğru mu? Bu tavsiye adeta bitkileri öldürme tavsiyesidir. Kesinlikle yapmamalısınız. Faydalı olan sulama şekli toprağı üstten sulamaktır. Su toprağı yıkayarak geçecek, saksının alt deliklerinden çıkıp gidecek.

Çiçek sulama

Sulama sıklığı

İki günde bir sulayın, haftada bir sulayın, yazın şöyle kışın böyle gibi “düzenli” sabit ölçülerde tavsiyeler özellikle saksılarda yetiştirilen bitkiler için yanlıştır. Öldürücü derecede tehlikeli ve zararlıdır. Sulama sıklığı en başta toprağın nem kaybetme hızına, sonra mevsime ve bitkinin kök özelliğine göre değişir. Toprak sağlıklı olduktan sonra ve sulamaları yukarıda anlattığım gibi yaptıktan sonra sulama sıklığının fazlasının zararı olmaz. Ama yine de toprakta biraz kuruma olmasını bekleyin. Haftada iki vesaire tavsiyeler yanlıştır. En faydalısı toprağın kuruyup kurumadığını kontrol ederek gerekli ise sulamaktır.

Bitkileri sulama sıklığını belirleyen toprağı kurutucu birkaç faktör var. Toprağın su tutma / tutmama özelliği, bitkinin büyüme gelişme dönemindeki su kullanma ve terleme ihtiyacı, havanın her gün farklı olan kurutuculuk özelliği ve mevsimlere göre değişen bitkinin su ihtiyacı gibi.

Sulama sıklığında gün ile ölçü olmaz. Bitki türüne göre, kimilerinde toprağın ıslaklığı gidince, kimilerinde sadece ıslaklığı değil nemi de azalınca, bazılarında ise toprak kupkuru oldukça sulama zamanı gelmiş demektir. Hangi bitki olursa olsun, toprak neredeyse pelte gibi sulu olduğu halde ille haftada iki defa sulama hurafesine uyarsanız o bitki çürüyüp ölecektir. Toprak hep fazlaca ıslaksa on ay bile geçse sulamamalısınız.

Yukarıdaki bilgiler geneldir. Siz yetiştirdiğiniz bitki hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Her biri için farklı sulama usulleri gerekiyor olabilir.

Sulama saati

En çok yaz aylarında en çok da bahçe-balkon saksı bitkilerinde gördüğümüz ani ölümlerin sebebi toprak ısınmışken sulama yapmaktır. Onun için sıcak günlerde bitkileri güneş batarken ya da (aslında en iyisi) gece saatlerinde sulamaktır. Fakat rüzgar almayan kuytu köşelerde gece sulaması bazı tür bitkilerin yapraklarında külleme vb mantar hastalıklarına sebep olabiliyor. Öylesi yerlerde sulamayı sabah erken saatlerde yapmalısınız.

En faydalı sulama planlamaları

Bitki sağlığına dikkat ettiğimiz gibi toprak sağlığına da dikkat etmeliyiz. Yanlış sulamalar toprağın dengelerini bozar. O zaman bitkiler topraktan besin alamaz. Hatta zehirlenir ve çürür, ölürler.

1- Rutin sulamalar: Bitki türüne özel sulama sıklığı tavsiyeleri başka. Burada çok genel gerekliliği yazıyorum:

Yaz boyunca toprak üst yüzeyi hafiften kurudukça, saksının alt deliklerinden bir miktar su çıkacak kadar su ile çiçeklerinizi yavaş yavaş sulayın. Saksı içindeki tüm köklere su ulaştığından emin olun. Alt deliklerden mutlaka bir miktar su çıkmalı ve çıkan su akıp gitmeli. Saksı su dolu tabakta kesinlikle beklememeli. Dışarı süzülen suyu toprak kesinlikle geri emmemeli.

Kış boyunca ise üst yüzey tamamen kurudukça, alt deliklerden çok az su çıkacak kadar, saksı içindeki köklerin çoğuna ulaşacak kadar miktarda su ile sulamalısınız. Bazı bitkiler kış boyunca neredeyse hiç su istemez. Burada binlerce tür için ayrı ayrı sulama ölçülerini yazamam. Yetiştirdiğiniz bitkilerin türüne göre en doğru bakım bilgilerini bulmanız gerekiyor.

2- Bitki besini karıştırılmış su ile sulama: Yaz boyunca (veya bitkide gelişim devam ettiği sürece) her üç – beş sulamada bir sulama suyuna bitki besini karıştırın. Kenarlardan başlayarak suyu yavaş yavaş dökerek merkeze yönelin. Alt deliklerden birkaç damla su çıkınca bırakın. Ayrıca besinli su vereceğiniz zaman toprak fazla kurumuş olmamalı. Bunun zararı olur.

3- Ara sıra bitki besini verdiğiniz bitkilere: Besinli su ile sulamayı yukarıda anlattığım miktarda su ile yapın. Rutin sulamaları ise saksı alt deliklerinden en az saksı hacminin üçte biri kadar su dışarı akıp gidecek miktarda su ile yapın.

Toprak yıkama sulaması

[Güncelleme: Eylül, 2021] Burada uzun uzun anlattığım toprak yıkama sulaması konusunu iptal ettim (sildim). Çünkü hem kendim hem birçok kişinin uygulamaları sonucunda bu yıl emin oldum ki toprak yıkama sulamasının etkisi her toprakta farklı oluyor. Cocopeat ile torf karışımlarında hiç işe yaramıyor. Yıllar geçtikçe süs bitkilerine kullanılan toprak çeşitleri kat kat artıyor ama sağlık kaliteleri kat kat düşüyor. Maalesef şimdikiler asla eskileri kadar sağlıklı değil. Kapitalizm icabı her konuda en düşük maliyetle en yüksek kâr hedefleniyor. Paraya tapılıyor. İnsanlara saygı ve sevgi ile faydalı olma duyusu tamamıyla yitirildi.

Kireçli musluk sularına çözüm

Bu iş gerçi biraz riskli. Eğer musluk suyunuz fazlaca kireçli ise tavsiye ederim (su fazla kireçli değilse bunu yapmayın). Suyunuz barajlardan değil bir artezyen kuyusundan geliyorsa mutlaka yapın. Suyu sadece birkaç gün bekletin ki tortusu dibe çöksün. Sonra üst kısmını alıp kullanın. Ayrıca diğer bir çözüm de şudur: 5 litre suda kuru nohut kadar bir parça limon tuzu eritin ve iyice karıştırın. Su daha çoksa limon tuzu miktarını da o oranda arttırın. Üç gün bekletin. Dibe çökmüş olan tortusu tekrar karışmasın diye dikkat ederek üst kısmı alın ve onunla çiçeklerinizi sulayın.

Kireçsiz su kullanıyorsanız + düzenli bitki besini kullanıyorsanız aşağıdaki gibi yapın. Suyunuz kireçli ise yukarıdaki yolu izleyin.

Bu yol kireçsiz, pH 7 (veya 7.5’ten daha düşük) su kullandığınız takdirde ve bunun yanısıra bitki besini veriyorsanız gerekli. Aksi takdirde bitki besinleri yüzünden toprağın asitliliği zehirleyici düzeye yükselir. Bitkiler topraktan hiç kalsiyum alamaz hale gelir ve çürümeye başlarlar. Buna çözüm olarak iki gün geniş bir kavanozda açıkta bekletip gazını uçurduğunuz doğal mineralli maden suyu gerekiyor. Konunun devamı şu sayfada lütfen okuyun: ⇒ Maden suyunun bitkilere faydası

Klorlu suyun zararı

Genelde zararı yoktur. Bazı bitkiler ise klorlu ve florlu sulara karşı oldukça hassastır. Bunlar ince-uzun şeritler halinde yapraklar geliştiren bitkiler, özellikle de Asparagaceae (Kuşkonmazgiller) familyasından olan bitkilerdir (Dracaena ile Yucca türleri, kurdele çiçeği ve paşa kılıcı gibi). Bazen yapraklarda yer yer kurumalar, bozulmalar, bazen en uçların kuruması gibi zararlara yol açar.

Çözüm: Suyu ağzı açık bir kapta en az 24 saat bekletin. Böylece klor ve flor uçar gider. Sonra bununla bitkilerinizi rahatça sulayabilirsiniz.

Bahçe sulama

Bahçeleri sulanmak da bazı dengelere dikkat etmeyi gerektiriyor. Örneğin pek rüzgar almayan bahçelerde yanlış sulamalar yüzünden bitkiler çeşitli mantar hastalıklarına yakalanıyor. Öte yandan her bahçede her bitki yetiştirilmemeli. Bu değerli bilgileri hiçbir yerde bulamazsınız. Çünkü her yerde amaç sadece kimyasal ilaç satışlarını arttırmaktır. Filan bitkinizde külleme, mildiyö vb hastalıklar mı oluşuyor, size derhal filan kimyasal ilaçları kullanmanızı tavsiye ederler. Ama hiç demezler ki sulamada hatanız var ya da o bitki öyle bir bahçeye uygun değil.. Bunları demezler. Sadece ilaç satın almanız için uğraşırlar. Peyzajcılar başka alem.. İlla filan bitkileri dikecekler. Hastalıklanırlarsa da ilaç bulup kullanmanızı tavsiye ederler.

Hava akımlarına göre

Rüzgar almayan bahçe ve balkonlarda (hatta rüzgar alsa bile rüzgarsız geçen günlerde) sulamaları sabahleyin güneş doğduktan az sonra yapmalısınız. Çünkü hava akımları olmazsa gece ıslaklığı bitkilerde çeşitli mantar hastalıklarına sebebiyet verir. Ama hava akımları güçlü ise akşam sulama yapmanızda bir sakınca yok.

Gece serinliğine göre

Bahçenizdeki / balkon saksılarınızdaki bitkilerinizin, özellikle tropikal kökenli olanların gelişimlerinde aksama olmaması için sulama saatleri önem taşıyor. Yaz boyunca eğer yaşadığınız şehirde geceler 20 dereceden daha serin oluyorsa sulamayı sabahları yapmalısınız ki gündüzün sıcaklığı suyun getirdiği soğukluğu gidersin. Gece sularsanız kökler sabaha kadar soğukta kalır ve bu da gelişimde aksamalara sebep olur (tropikal bitkilerde ama bazılarında).

Bahçelerde sulama sıklığı ile sulama saati sadece toprağın kurumasına göre değil, ne derece rüzgar ve güneş aldığına göre, yazın serin mi oluyor yoksa sıcak mı oluyor, toprağın özelliği nasıl.. Bütün bunlar göz önünde bulundurulması gereken önemli faktörler.

Bitki türleri de önemli. Bazı bitkilerin hem kökleri derine gider hem iyi sulanmak isterler. Toprağı üstten şöyle bir sulamak hiçbir şey ifade etmez.

Gündüz sıcaklığına göre

En tehlikeli durum güneş ışnlarıyla ısınan toprağı o anda sulamaktır. Kökleri pek derinde olmayan bitkilerde aniden cansızlaşma ve hızla ölme vakaları genelde bu yüzdendir. Hatta yaz sıcakları başladığından itibaren, bu konuda hassas petunya gibi türleri gece sulasanız bile tam diplerini ıslatmadan sulayın. Tarla-bostan usullerinde fidelerin diplerini çapalar ve diplerine toprak çekerler. Böylece sulamalarda o bitkilerin kök boğazı kısımları ıslanmaz. Siz de mevsimlik küçük bahçe süs bitkilerinize bu usulü uygulayın derim.

Su miktarı

Çimliklerde ve küçük yapılı (örneğin yer minesi, tırnak çiçeği, rozet çiçeği, hercai menekşe, çuha, kokulu mor menekşe gibi) çiçek alanlarında toprak yüzeyinin yeterince ıslanması yeterli. Daha derinlere su gitmesi ancak su israfı olur. Gül, ortanca ve diğer orta boy ya da büyük çalı tipi türlere daha fazla su vermelisiniz. Zira kökleri biraz derindedir. Ağaçlar ise daha fazla su isterler. İşte bu örneklere göre bahçenizdeki her köşeyi aynı miktar su ile sulamamanız gerektiğini bilin.

Ayrıca: Bazı ağaçlar çok büyük olsa da kökler toprak yüzeyine yayılmıştır (örneğin manolya). Bazı bitkiler küçük çalı bile olsa kökler çok derine gitmiştir (örnek: Goji beri). Onun için bitkilerinizin özelliklerini iyi bilmelisiniz. Ayrıca kökler çok derine gidiyor diye metrelerce derine kadar su inmesi gerekmez. Suyun yarım metre kadar derine ulaşması yeterli.

Toprağın kumlu veya killi olması da su miktarını etkiler. Killi toprakta 40cm’den aşağısı hemen hiç kurumaz. Siz yine de ara sıra çeşitli kontroller yapın.

Fazla güneş ve fazla rüzgar alan bahçelerde sulama

Yaz boyunca toprak üst yüzeyi çok hafif bile kurusa o zaman sulamalısınız. Sulama ya sabah çok erkenden ya da akşam güneş batarken yapılmalı.

Sıcak ama esinti, rüzgar pek almayan bahçelerde

Yine toprak yüzeyi hafiften kuruyunca.. Ama sadece sabahları sulayın. Gece ıslaklığı rüzgarsız bahçelerde / balkonlarda çeşit çeşit hastalıklara sebep olur. Bahçe sabahları değil öğleden sonra güneş lıyorsa acele etmeyin, öğleye doğru sulayın. Buna dikkat ederseniz bitkilerinizde mantar hastalıkları oluşmaz. İlkbaharda çok serin gecelerde ıslaklık sonucu mildiyö hastalığı, sıcak yaz günlerinde gece etrafın ıslaklığı sonucu ise külleme hastalığı olur. Islaklık demekle bitkide değil bitkinin çevresindeki ıslaklık ve çevredeki yoğun nemden bahsediyorum. Yani bitkileri ıslatmamanız hastalığı engellemez. Onun için akşam sulamalarını bırakmak zorundasınız. Yine de hastalıklara karşı etkili bir ilaç kullanabilirsiniz. Mesela Topas adlı ilaç herkesin kullanıp memnun kaldığı bir ilaçtır.

Gölgeli bahçeler

Yukarıdaki rüzgarlı, rüzgarsız gibi şartlar bunlarda da geçerli. Sadece toprak üst yüzeyinde kaydadeğer bir nem azalmasını bekleyin.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Parazitler-Hastalıklar

Etiketler: | |

'Sulama' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Hülya A. -Kırşehir dedi ki:

    Bu mevsimde toprak sulaması yapabilir miyim? Çiçeklerimin hepsi de torfta ekili. Humus katkılı torf yazıyordu üstünde. Sizi keşfedene kadar karışım yapmam gerektiğini bile bilmiyordum. Geç kuruyor. Şimdi toprak yıkaması yapmaktan korkuyorum. Çiçeklerime zararı olur mu yoksa toprak değişimi yapmayı mı beklemeliyim? Difenbahyamın yaprak kenarları kuruyor. Kaybetmekten korkuyorum.
    ***
    Şimdiye kadar normal sulama yaptığınız bitkilerde toprak yıkama sulaması olur. Hiç sakıncası yok. Kışın sulanmaması gereken bitkileriniz var ise ve onları şimdilik sulamıyorsanız onlarda yapmayın.

  2. İsimsiz dedi ki:

    Sizin anlattığınız gibi toprak sulaması yapıyorum. Öğle saatlerinde birkaç saat arayla su döküyorum. Doğru mu yapıyorum, yani bu uygulamayı günün hangi saatlerinde yapsak daha uygun olur? Akşamları da yapabilir miyiz mesela? Kış aylarında da yapabilir miyiz? Orkidelere de aynı işlemi uygulayabilir miyiz? Başka yerlerde bulamadığımız bu faydalı bilgileriniz için teşekkürler.
    ***
    Öncelikle bilmelisiniz ki orkidelerin sulama biçimi farklıdır (türe göre farklı sulama usullerini bilmeniz lazım) ama genelde her sulamanın toprak yıkama sulaması gibi olmasını severler. Diğer bitkilerde sadece yaz sonunda bir defa yapılması uygundur. Ara sıra bitki besini verilen bitkilere ise her üç ayda bir yapılmalıdır. Birkaç saat arayla olması şart değil. Beş-on dakika arayla bol bol su dökün. Saati önemli değil. Fakat hassas türden bir bitki için özel bir sulama vakti tavsiye ediliyorsa toprak yıkaması sulamasını da o vakte denk getirmelisiniz.

  3. İlkan T. -Ankara dedi ki:

    Çiçeklerimin yanında bir süre olamayacağım. Saksıda üzüm, fıstık çamı, kaktüs türleri, rozet çiçeği, limon fidanı, iğde fidanı bar. Bir kaç tanesinin üstünü taşlarla kapattım. Doğru mu yaptım bilemiyorum. 10 gün susuzluğa dayanırlar mı?
    ***
    Gölge bir yere alın ve gitmeden hemen önce bol bol sulayın. Buna rağmen on gün dayanıp dayanmamaları topraklarının ne kadar sürede kurur özellikte olduğuna göre ve hava şartlarına göre değişir.

  4. Zeynep P. -Tekirdağ dedi ki:

    Merhaba benim toprağım klasik markette sarılan torf topraktan ama şöyle bir sorunum var toprak hiç kurumuyor, hep nemli. Nasıl sulama gerektiğini bilmiyorum.
    ***
    Ev bitkileri için zaten bu topraktan lazım. Ponza taşı ile ya da eleyip tozundan arındırdığınız dere kumu ile karıştırın. Oranları: 3 ölçü toprak + 1 ölçü ponza veya iri kum. İyice karıştırın. Sonra bu karışıma bitkilerinizi dikin. İlk sulamayı bol bol su dökerek yapın. Sonra tekrar sulama zamanı toprağın üst yüzeyinde belirgin bir kuruma olduğu zamandır. Bu şekilde ilk üç sulamada bol bol su dökerek sulayın. Saksı alt delikerinden bolca su süzülüp aksın gitsin. Böylece toprak gayet güvenli hale gelir ve yine de kuruması fazla vakit alsa bile problem çıkmaz.

  5. Büşra, İstanbul dedi ki:

    … Sulama işlemini nasıl yapmam lazım? toprak kurudukça koyuyorum son zamanlarda ama 4 gün sonra yine kuruyor. Altından delikli saksıda zaten fazlası gidiyor ama açıkçası sormak istedim. haftada bir bol sulama yapıp kurusa bile beklemeli miyim? yoksa az az 4 günde bir falan vermeli miyim?
    ***
    Toprak kurumuşsa iki gün bile geçmiş olsa sulama zamanı gelmiştir. kurumamışsa on hafta bile geçse sulamayın. Her bitki için tek tek o nasıl sulanır bu nasıl sulanır diye sormayın çünkü gerçekten zamanım ve gücüm yok. Tüm salon bitkilerinizi burada anlatıldığı gibi ya da kendi sayfalarında anlatıldığı gibi sulamalısınız.

  6. Büşra, Balıkesir dedi ki:

    Toprak yıkama sulamasını direk soğuk musluk suyu ile yapmakta bir zarar var mıdır? Barış, pothos, palmiye, dieffenbachia gibi bitkilerde?
    ***
    Elbette zararı olur. Su en azından elinize soğuk/ılık arası gibi etki yapıyorsa tamam. Buz gibi soğuk ise iyi olmaz.

  7. Büşra, Balıkesir dedi ki:

    Pothos ve barış bitkilerine tarife uygun toprak yıkama sulaması yapmaya çalıştım. Yaptıktan sonra iki bitkide de bir iki yaprak sarardı sanıyorum fazla sudan olan sararmalardır endişelenme miyim? Siyahlaşma bozulma gibi değil sapsarı oldular, diğer genel durumda bir sıkıntı yok gibi duruyor yapalı 5 gün kadar oldu sanıyorum.
    ***
    Köklerde zarar oluşmuş olsa bir iki yaprakta değil tümünde ciddi anlamda bozulmalar olurdu. Demek ki onların zaten bozulacağı varmış. Ama bir de şu mesele var: Ben insanların gerektiği gibi toprak kullanmadıklarını hesaba katmayı hiç düşünmeden bu tavsiyeleri vermişim. Yazı içinde gereken düzeltmeyi daha doğrusu konun dbaşında dikkat kelimesiyle gereken açıklamayı yaptım. Neyse dediğim gibi sadece o kadar sararma olmuşsa tehlike yok. Yine de söz konusu uyarımı okumanızı tavsiye ederim: Saksı ve bahçe çiçekleri kaç günde bir nasıl sulanır – dikkat

  8. Özge, Antalya dedi ki:

    Ben parmağımla kontrol ettiğimde toprak hep kuruymuş gibi geliyor ve sürekli sulama ihtiyacı hissediyorum. Toprağın kuru olduğunu nasıl tespit edeceğim?
    ***
    Ufalamaya çalıştığınızda elinize yapışmıyorsa ve hiçbir yaşlık hissi vermiyorsa kurumuş demektir.

  9. Pınar, İzmir dedi ki:

    Mutfakta arıtma su kullanıyoruz. Bu suyla çay yaptığımızda çaydanlıkta hiç kireç olmuyor. Salon bitkilerimde arıtma su kullanmalı mıyım? Bir zararı olur mu?
    ***
    Hayır hiçbir zararı olmaz. Hatta daha iyidir.

  10. Cemile, Aydin dedi ki:

    Bugün çiçeğimin saksi değişimini gerçeklestirdim. Toprağın en üstüne güzel görünmesi için taşlar dizdim. Acaba yanlış mı yaptım?
    ***
    Evet bana sorarsanız yanlış. Toprak yüzeyini örtmek (malçlama) iç mekan bitkilerine hiçbir şekilde iyi değil.

  11. Emre, İstanbul dedi ki:

    Bunu sadece duydum ama yapıp yapmamak arasında kaldım topraktaki tuzluluğu gidermek için. Sıvı kükürtün topraktaki kireç ve tuzu yok ettiğini söylediler. Bu doğru mudur? Bir zararı var mıdır? Yoksa sosyal medya abartmalarından mıdır?
    ***
    Bu meseleyle niçin uğraşıyorsunuz? Toprağınız kıraç özellikli bembeyaz bir toprak mı? Öyle bile olsa ben daima en sağlıklı yolları tavsiye ederim. Beyaz topraklara bol bol leonardit, bitkisel çürüntüler, soba borusu kurumu karıştırmak daha iyidir. Sosyal medyada her duyduğunuzu ciddiye almayın. Hatta uzak durun ki kafanız karışmasın. Benim duyduğum şeyler var ama tavsiye etmiyorum. Mesela alçı. Bol miktar suda eritip toprağa dökünce tuzluluk etkisi giderdiğini söylerler. Peki ya toprağı tamamıyla kısır hale getirirse? Siz böyle tavsiyeleri hangi analizlere göre yapacaksınız? Toprağınızı analiz ettirdiniz mi? Peki kireç gideren tuzluluk gideren maddelerin o toprağa ne kadar miktarda katmanız gerektiğini nasıl hesaplayacaksınız? En sağlıklısı bu işleri toprak kimyası konusunun tam ehli olan, bu konuda iyi eğitimli ve yüksek tecrübeli ziraat mühenislerine yaptırın. Buna gücünüz yoksa benim zerre kadar zararı olmayacak ama kesin çözüm sağlayan doğal çözümlerimden şaşmayın.

  12. Aslı, Ankara dedi ki:

    Merhaba. Yıllardır baktığım 15-20 kadar bitkim var. Evden ayrılışlarımız bir hafta 10 günü geçmediği için bitkilerimi iyice sulayıp bırakabiliyordum. Ancak bu yıl yaklaşık olarak bir ay evden ayrı kalmak zorundayız. İşimiz gereği ankaradayız ve güvenebileceğimiz tek bir yakınımız olmadan yaşıyoruz. Evin anahtarını bırakabileceğim bir komşum yok. Bitkilerimi birilerine bırakayım desem çok fazlalar pek mümkün değil. Zamia orkide gibi bitkiler belki dayanabilir ama diğerleri için ne yapacağımı bilemiyorum. Toprakları hep sizin verdiğiniz ölçülere yakın. Çoğu ponza torf toprak karışımlı. Dere kumunu elimde olduğu kadarıyla bazılarına bölüştürdüm. Yani kısacası topraklar süzek. Bu durumda iyice sulayıp gitsem yaz sıcağında dayanamazlar. Temmuz ortası yola çıkacağız. Daha çok var gitmemize ama ben şimdiden kara kara düşünüyorum. Bazı yöntemler varmış ip, kumaş vb suyu taşıyıcı yollar. Ya da sulama serumları varmış. Biri de saksının üstünü perlitle kaplayıp sulayıp gitmeyi önermiş su tutuculuğu sebebiyle. Siz ne önerirsiniz?
    ***
    Yıllardır nedense bu konuda hiçbir araştırma yapmadım. Gerçi çeşitli kaynaklardan önüme birçok yazı çıkmıştı. Hiçbirini makul bulmamıştım. Kısacası maalesef bu konuda yardımcı olamayacağım. Perlit önermişler diyorsunuz da acaba kendileri denemiş mi? Çünkü internette insanlar çoğunlukla hiç yapmadıkları ama kafalarına göre doğru sandıkları şeyleri tavsiye ederler. Yazın sıcak evlerde perlitin müthiş bir hızla kuruduğunu çok defa gördüğüm için bana garip geldi. Siz araştırdığınız yerlerde kim kendi tecrübesini anlatmışsa o tavsiyeleri düşünün ve uygun gördüğünüz birini yapın. Başka bir şey diyemiyorum.

  13. Aslı, Ankara dedi ki:

    … … Piyasada bazı nem ph ölçerler var. Yorumlarda da epey övgü almış. Sizce sulama periyodunda yardımı olur mu yoksa gereksiz bir alet mi? Daha profesyonel ve çok daha pahalı olanları da var ama linkimi bırakacağım bütçe dostu bir ürüne bakmanızı rica ediyorum. …
    ***
    Aslı Hanım rica ederim elbette soru soracaksınız. Rahatsız olsam kimse soru yazmasın diye bu özelliği devre dışı bırakırdım. Lütfen öyle şeyler düşünmeyin. Sorunuza gelince, kesinlikle tavsiye etmiyorum. Sizin çok büyük ticari çalışmalarınız varsa ve hiçbir şeyi riske atmak istemiyorsanız tamam diyesim geliyor ama o bile gereksiz. Ege’nin yerel çiçekçilerini tanıdım. O tip cihazları yok ama derme çatma eski usul seralarda muhteşem sağlıklı bitkiler yetiştiriyorlar. Bizim gibi hobi sahipleri için ise o cihazları satın almamız sadece paramızı boş yere harcamak olur.

  14. Esra dedi ki:

    Antalya’nın suyu gerçekten çok kireçli. Bardak içinde 3 gün bekleyince kenarında kireçten bir çizgi oluşuyor. Onun için tüm bitkilerimi kireçten arındıran sürahide süzdüğüm su ile suluyorum. Bu iş çok zor ve uğraş istiyor. Acaba musluk suyunu dediğiniz gibi limon tuzu ekleyip bekletsem de öyle kullansam olur mu? Yoksa sürahide artmaya devam mı edeyim?
    ***
    Her ikisi de çok zor ve can sıkıcı işler. Kireçli dediğimiz sularda başka maddeler de var. Hatta kireçten daha zararlı maddeler vardır. Onun için yapılacak en akıllıca iş büyük varil veya kocaman kova içinde suyu bekletmektir. Kirecin ve diğer maddelerin çoğunun dibe çökme özelliği var. Böylece bekletilmiş suyu sarsmadan üstten bir kap ile üst tabaka suyu alır kullanırsınız. Hem kolay hem daha sağlıklı bir yol.

  15. Ahmet, İzmir dedi ki:

    Salon bitkileri için daldırma sulama hakkında görüşünüz nedir?
    ***
    Genel açıdan çok yanlış ve çok tehlikeli. Bazı istisnai durumlarda olabilir ama bunun için hem toprak yapısının hem saksısının alt yarısının farklı ayarlanması lazım. En iyisi hiç düşünmemek. Bu konu ile ilgili olarak iki sayfa var. Aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz. Birinci sayfa bu tip sulamaların zararını anlatır. İkinci sayfa ise alttan sulama yerine daha uygun tedbirleri açıklar (zira bazen alttan sulama beklenen faydadan ziyade çok daha feci zarar verir). Kısaca alttan su emdirerek sulama hem zararlıdır hem bir gerekliliği yoktur.
    1- Yaygın ve öldürücü sulama hatası
    2- Yazın sıcakta sulama peşinden ölen bitkiler

  16. Kerem, İstanbul dedi ki:

    Musluk suyum çok kireçli mi değil mi bilmiyorum. Suyu kettle’da kaynatıp soğuyunca kullansam garanti olmaz mı?
    ***
    Hayır hiç gerek yok. Zaten yoğun kireçli olsaydı fark ederdiniz.

  17. Derya, İstanbul dedi ki:

    Küçük bir bahçemiz var. Toprak kalınlığı 10 cm civarı. Ancak bahçede gider yok. Bahçeyi veya camları yıkayınca toprak çamur gibi oluyor. Tüm suyu toprak çekiyor ama çok su olunca uzun süre ıslak. Bu kadar suya maruz kalan toprakta yetişebilecek bir bitki var mıdır acaba? Toprak çıplak duruyor.
    ***
    O kadar sulu olan toprakta şimdiye kadar üzerinde birçok yabani otların kendiliğinden yetişmesi gerekirdi. Çıplak duruyor dediğinize göre, demek ki sürekli deterjanlı, sabunlu suların gitmesi sebebiyle o toprakta hayır kalmamış.

  18. Ferhat, Balıkesir dedi ki:

    Bu anlatıma göre saksının tabağında biriken suyu tekrar kullanmamak mı gerekir?
    ***
    Evet kullanmayın.

  19. Güler, Bartın dedi ki:

    Klimadan damlayan su ile çiçek sulanır mı?
    ***
    Bir sakıncası yoktur sanıyorum.

  20. Nazan, Mardin dedi ki:

    Ben hobi olarak balkonumda salonumda bitki bakmaya başladım. Çeşit çok olunca da hepsinin ayrı bakım istemesi zor oluyor. Kızıltepe Mardin iklimi kurak 42 derece oluyor. Toprak her gün kuruyor ben de her gün suluyorum. Bu zararlı mı? Salon bitkilerin yaprak tozunu suyla yıkasam yaprak çürür mü?
    ***
    Gerekiyorsa elbette her gün, hatta gerekirse sabah akşam sulayın. Sukulentlere bu uymaz. Toprakları kupkuru olsa bile en azından dört beş gün sonra sulayın. Salon bitkileri salonlar içindir. Balkonlara uymaz. Çok çeşitlerle uğraşmaktan vazgeçmeniz en iyisi olacak. Zaten o iklimde her bitki yetişmez. Salon içinde yaşayanların dışında birçoklarından vazgeçin. Mesela ben Didim’de bile çok sevdiğim birkaç türden vazgeçtim. Evin içi müsait değil. Dışarıda ise bazı bitkiler yazın sıcaktan, bazı bitkiler kışın soğuktan ölüyor. Gayet dengesiz, hoyrat bir iklim. Mardin en azından nasıl bir iklime sahip olduğu olduğu daha belirli. Bitkileri yıkarsanız ortam esintili ise yıkayın. Değilse ıslak bezle silin.
    Şu sayfayı okumanızı tavsiye ederim: https://azbitki.com/yazin-sicakta-sulama-pesinden-olen-bitkiler

  21. Mehmet, Fethiye dedi ki:

    Bahçe sulama konusunu soracaktım. Mevsim gereği yağış fazla olmadı bu sene. Hava guzeldi. toprak kurumuş. 2 gündür ayaz var. bu soğukta sulama yapmak zarar verir mi çiçeklere ağaçlara fidanlara. İçiçe bu bitkiler, aranjman gibi düşünün.
    ***
    Bahçe bitkilerinden büyük olanlar kış boyunca sulama istemez. Küçük bitkiler ise kökler toprak yüzeyinde olduğu için onları sulamak gerekebilir. Suyun çok soğuk olmasının zararı olmaz.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.