Gunnera manicata, Brezilya dev gunnerası

Dev yapraklı bitkileri sevenlere fazlasıyla büyük yapraklı bir tür..

Gunnera bitkileri ait olduğu Gunneraceae familyasının tek cinsinden birkaç türdür. En büyük yapraklısı Gunnera manicata türüdür. Anavatanı Brezilya’da Serra do Mar Dağları’dır.

Özellikleri

Gunnera manicata dünyanın en büyük yapraklı birkaç bitki türünden biridir. Bir özelliği de çok hızlı büyümesidir. Kışın gunneranın bütün yaprakları yok olur. İlkbaharda tekrar süratle yapraklar çıkarır. Yapraklar (yaprak saplarıyla beraber) 2,5 – 3 metre yükselir. Uzun ve kalın yaprak sapı ucunda 1 metreden 2 metreye kadar genişlikte dev yapraklar oluşturur. Küçük bir bahçeniz varsa bütün bahçenizi gölgede bırakır. Gunnera dallar uzatmaz. Toprak yüzeyinde ilerleyen rizomları olur. Rizomlar toprak yüzeyinden en fazla bir metre kadar yükselebilir.

Gunnera manicata

Gunnera manicata

Gunnera rizomları İngiltere gibi bazı ülkelerde satılıyor. Bahçeler ve çok geniş terasları için süs bitkisi olarak kullanılır.

 Gunnera manicata yetiştirme, bakım

Yeni aldığınız gunnera rizomu ilk yıl umduğunuz gibi büyük yapraklı olmayacaktır. Çünkü epeyce güç kazanması gerekiyor. Yıldan yıla, bitki yaşlandıkça ve rizom sistemi geliştikçe yaprakları da ona göre daha büyük olur. Yani yaprakların iriliği rizomların büyüklüğüne bağlıdır. Rizomlar zamanla devleşir. Öyle ki 5-6 yıl sonra birkaç kişinin zor kaldıracağı ağırlığa ulaşır. Sadece yapraklarıyla değil rizomlarıyla da devleşen bir bitki olan gunnera bitkisini çok büyük bahçelerde yetiştirmelisiniz.

İstediği şartlar:

— Aşırı sıcak memleketlerde yetiştirmek zor. Buralarda ancak yarı gölgeli yerlerde sağlıklı kalma ihtimali var.
— Yazın çok fazla su ister. Bataklık gibi yerlerde daha iyi yetişir.
— Toprağının pH derecesi 6 – 6.5 civarında asitli olmalıdır. Fakat aslında pH 7,5’e kadar sıkıntı olmaz.
— Kışın toprak dışındaki rizomları üzerlerini kapatmak için saman, kuru yaprak vesaire mddelerle karışık toprakla örtün. Çünkü dondurucu soğukta ölme riski büyüktür. Sonra ilkbaharda tekrar açın.
— Kışın -10 dereceden daha fazla soğuk olan yerlerde yaşayamaz.

Gunnera manicata üretim, çoğaltma

Bu dev bitkinin üretimini yapmak için rizomları bölmeniz gerekiyor. Kış sonunda her parçada filiz verme yerleri olacak şekilde düzgünce kesin. Böldüğünüz parçaların kesik yerleri açık havada bir-iki saat kuruduktan sonra toz kükürt ile ovalayın. Sonra birkaç gün açıkta bekletin. Kesik yüzeylerin iyice kuruması gerekiyor. Sonra filiz verme yerleri toprak dışında kalacak şekilde toprağa dikin.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler:

'Gunnera manicata, Brezilya dev gunnerası' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Orçun, Denizli dedi ki:

    Güneye bakan, kışın zarar görmeden muz ve birçok bromeliad yetistirebildiğim korunaklı bir bahçem var. Ayrıca bahçemde bir havuz da mevcut yani hayli nemli. Burada Hollanda’dan getirdiğim Gunnera manicata’mı yetiştirmek istiyorum. İklimsel açıdan bir sorun çıkabileceğini düşünmüyorum. Ancak daha yaklaşık 15-20cm boyuyla çok küçük bir bitki. Bu yüzden direk bahçeye dikmeye tereddüt ediyorum. Sizce saksıda biraz büyütmeli miyim bahçeye dikmeden önce? Bahçemdeki halihazırda hızlı gelişen diğer bitkilerime uyum sağlayabilir mi? Kısaca, gelişimi hızlı olacak ama ne kadar hızlı olacak?
    ***
    Haklısınız orada kışın soğuktan ölmez. Sadece yaprakları gider o kadar. Şimdi kış içinde yeni bitkiyi dikmeniz (oranın soğuklarına fazlasıyla dayanıklı olsa bile) çok riskli. İlkbaharı bekleyin. İlkbaharda direkt kalıcı yerine dikmelisiniz. Saksıda olursa yerdeki kadar sağlıklı ve hızlı gelişemez. Diğer bitkilerinize uyum sağlamasını sormuşsunuz. Esasen diğer bitkilerinize zararını sormanız gerekir. Hepsini gölgede bırakacak, onları güneşten de ışıktan da tamamıyla mahrum edecek. Yerini ona göre belirleyin. Sadece muz ile bir problem olmaz. Fakat bir de şu problem var: Sizin orada kış soğuklarına her ne kadar dayanıklı olsa da, hakkındaki uzman bilgilerine göre şiddetli yaz sıcaklarına uyumlu olamayacağı kesin. Bu yüzden muhtemelen haziran sonundan eylül ortasına kadar her yıl perişan olma ihtimali yüksek.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.