Clematis armandii

Güzel yapraklarıyla oldukça şık bir tür.. Bahçeler içindir.

Ranunculaceae (Düğünçiçeğigiller) familyasından Clematis armandii hem büyük ve parlak yapraklarıyla hem iri çiçeklerinin hoş kokusuyla oldukça güzel, sarmaşık formunda gelişen bir çit ve duvar örtücü bitkidir. Ana vatanı Çin’in orta kesimleridir.

Özellikleri

Clematis armandii uzun ömürlü, kışın yaprak dökmeyen sarmaşık tarzında bir bitkidir. Diğer dallara, çubuklara sarılıcı dallar uzatır. 6 metre kadar uzar. Gelişimi yoğundur. Kapatmak istediğiniz duvarları ve tel örgüleri başarıyla örter. Fazla gelişim gösterdiği için düzenli budamalar ister. Gösterişli parlak yaprakları biraz darca ve ortalama 15cm uzundur.

Clematis armandii çiçekleri ve yaprakları

Clematis armandii

Yılda bir defa, genelde ilkbahar başında çiçek açar. Çiçeklenme süresi 1 aydır. Kışın pek soğuk olmazsa şubat gibi erkenden çiçeklerini açmaya başlar.

Kış soğuklarına dayanıklılığı -23C dereceye kadardır. Ama -15C dereceden itibaren koruma tedbirleri alsanız iyi olur. Zira hava şartlarının durumuna göre dalları donarsa gelecek ilkbaharı çiçeksiz geçirir. Sadece yeni dallanmalar yapar.

Tuzlu topraklara uyumlu değildir. Dikkatli olmalısınız.

Clematis armandii yetiştirme ve bakım gereksinimleri

Güneşli yer ister. Günde en az 2 saat direkt güneş almalıdır. Fakat buna rağmen dip kısmının serinde kalmaya ihtiyacı var. Dibindeki toprağı ve toprağa yakın ana gövde kısmını mutlaka güneş ışınlarında korumalı, serin tutmalısınız. Bunun için dibine tam gölge sağlayıcı bitkiler dikebilirsiniz. Mesela gece sefası gibi yoğun dallı, iri yapraklı bitkiler uygun olur. Mümkün değilse o halde dibine malçlama yapın ve gövdesinin dip kısmına kiremit gibi şeylerle siper yapın.

Toprak, gübre ve sulama isteği

Clematis armandii tuzlu topraklardan zarar görür. Yapraklarda yanıklar, yer yer kurumalar eksik olmaz. Dolayısıyla toprağınızın özelliğine göre tercih edin. Ayrıca toprak gevrek, süzek ve havadar olmalıdır. En iyisi bir yere bu bitkiyi dikmeden önce bir çukur açın ve çıkardığınız toprağı sade yapılı torf veya toz leonardit, temiz dere kumu ve ponza taşı ile karıştırın ve o şekilde oraya dikin.

Gübrelemelerde dikkatli ve titiz davranmalısınız. Nitratlı vesaire gübreler toprağın tuzluluğunu arttırır, zarar verir. Her çeşit hayvan gübrelerini de yine aynı sebeple temkinli verin. Yani mesela güvenilir yerlerden alacağınız yanmış koyun gübresini kullanabilirsiniz. Ama dibinden değil, 50cm kadar uzağından çevresini çapalayarak ve aşırıya kaçmadan biraz az miktarda toprağa karıştırın.

Sulama suyunun niteliği yine tuzluluk açısından güvenli olmalıdır. Her ihtimale karşı artezyen kuyusu suyu kullanmayın. Niteliğini bilmediğiniz kuyu sularına karşı dikkatli olun.

Saksıda yetiştirmek

Bahçe, balkon teras gibi dış mekan ortamlarında saksıda Clematis armandii yetiştirmek istiyorsanız yukarıdaki toprak karışımı tavsiyesini harfiyyen uygulayın. Serin toprak ve serin alt kısım istediğinden dolayı gereken tedbirleri alın. Ayrıca en az 45cm çapında büyük saksı kullanmalısınız. Mümkünse çömlek saksı kullanmanız daha iyi olur. Çünkü bu sayede köklerinin serinde kalması daha da garanti olacaktır.

Clematis armandii nasıl budanır?

İlkbahardan ilkbahara çiçek açar. Ve sadece geçen yıldan kalmış olan dallarından çiçek açıyor. Bu yüzden ilkbaharda çiçekleri solup gittikten hemen sonra budamalısınız. Daha sonraki budamaları ise gelecek bahar çiçek açma potansiyelini azaltacağınızı düşünerek, ne kadar kaybı göze alıyorsanız o ölçüde yapın. Bununla beraber ilkbahar budamasında istediğiniz kadar aşırıya kaçabilirsiniz. Çünkü Clematis armandii hızlı bir şekilde yeniden birçok dallar geliştirecektir. Hatta bu şekilde kendisini ne kadar yenilerse sonraki ilkbaharda o kadar çok verimli bir şekilde bol bol çiçek açar.

Çoğaltılması

Clematis armandii dallarının kolayca köklenme özelliği var. Tepe çeliği, yarı olgun dal çeliği, olgun dal çeliği, basit ve havai daldırma yöntemlerinin her biri Clematis armandii çoğaltılmasına uygundur.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: | | | |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.