Öğrenmek: 10000 (on bin) saat kuralı ve 21 gün kuralı

Hayatımızı iyileştirmek, mesleki alanlarda veya yabancı dil, spor vs alanlarda başarılı ilerleme ve ustalaşma açısından ‘öğrenmek’ üzerine.

Meslek olsun, spor dalları veya yabancı diller olsun, öğrenmek basit bir iş değildir. Resimdeki şemada destekleyici sistem ifade ediliyor.

Konu bilgi örenmekten ziyade beceri kazanmakla, ustalaşmakla ilgilidir. Zaten “öğrenmek” hafızaya bilgi yüklemekten ibaret değildir. Nedir? Davranışlarda değişiklikler oluşmasıdır. Yani beceri kazanmak, kötü alışkanlıklardan kurtulmak, bir yabancı dili konuşmak, meslek edinmek vesaire. Hepsinde beceri kazanımları esastır.

21 gün: Basit beceriler (bisiklet sürmek, sigarayı bırakmak)

Beynimizin bir şeyleri tam benimsemesi 21 gün alır. Pekiştirmek için ise, bir 21 gün daha ister (42 gün veya 6 hafta eder). Hatta tam garantili öğrenmiş-edinmiş olmak için bir 21 gün daha eklemeliyiz (63 gün veya 9 hafta eder). Tabii ki gereken çalışmaları sürekli yaparak.

10000 saat: Çok yönlü beceriler (meslek, sporculuk, yabancı dil)

Çok yönlü bilgiler ve beceriler gerektiren bir meslek, bir spor dalı ya da bir yabancı dil, disiplinli çalışmalarla, ne kadar sürede “tam olarak” veya profesyonel derecede kazanılır? Tam olarak, yani çıraklık düzeyinde değil. Ustalık düzeyinde kazanmış olmak için 10 bin saat çalışma istiyor.

Niçin 21 gün değil, veya 63 gün değil, 10 bin saat?

Çünkü edinilmesi gereken bilgilerin ve becerilerin sayısı, çeşitleri çok. Dikkat edin: Bilgi öğrenmek kesinlikle yetmez. Tecrübe kazanımları esastır. Sürekli deneyimler kazanmak zorundayız. Öğrenme meselesinin gerçeğine örnek vermek gerekirse, en iyi örnek karate dövüş sanatıdır. İyi düşünün. Kabul edin. Yabancı dil öğrenmekten çeşitli mesleklere kadar her şey yoğun deneyimler yaşamakla mümkün olur. Başka yolu yok. Sadece bilgi ezberlemek asla işe yaramaz. Arasıra uygulamalı uğraşmak da işe yaramaz. Çünkü düzenli, disiplinli, dosdoğru çalışmalar gerekiyor.

Futboldan örnek: Gerçi bu iş on bin (10000) saat gerektirmez ama tam profesyonel olmak için genelde futbolda da aynı kural geçerlidir. Futbol heveslisi bir genç düzensizce ara sıra futbol oynamakla büyük futbol kulüplerine kabul edilmez. Yurtça veya dünyaca önemli bir futbolcu olamaz. Mümkün değil. Dosdoğru bir eğitim sürecinde birkaç yıl emek vermesi şarttır. 7-8 yaşlarından beri futbol oynayan bir çocuğun oynadığı maçlar boşa gitmez. Haftada 2-3 saatini bile verse, tecrübe kazanmış oluyor. Sonra diyelim 14 yaşında ciddi bir eğitim almaya başlasa, geçmişteki tecrübeleri de var, böylece 17-18 yaşlarına geldiğinde gerçek bir futbolcu olur. Ve 23-25 yaşlarına kadar tam anlamıyla profesyonelleşir.

21 gün kuralı kesintisiz bir bütün olarak 21 gündür

Ve gün içinde gereken çalışma saati süresi çok önemli değildir, doğru çalışmalar önemlidir. Beynimizin kabul etmesi, bir yere oturtması 21 günün geçmesine bağlıdır. Başta da dediğim gibi “küçük kapsamlı” beceriler kazanmak için 21 gün yeterlidir. Tam anlamıyla pekiştirmek için hiç ara vermeden üç tur gerekir (63 gün). Bisiklet sürmeyi öğrenmeyi düşünürsek, bir günde öğrenirsiniz. Ama şehir içinde trafiğine çıkmak için 21 gün çalışmak lazım. Bunun üstünden 42 gün daha geçerse artık şehir içinde bisikletle dolaşmada tam ustalaşmış hale gelirsiniz.

10 bin saat ise, “saat-saat” önemlidir, kesintisiz olması gerekmez

10 bin saat, her gün kesintisiz, ortalama günde 10 saat çalışma ile 2,5 yılı alır ama pek mümkün değil ve sağlıklı da değil. Daha makulü, sağlıklısı günde ortalama 5 saat çalışmakla 5 yıl ister. Yani haftada bazı günler belki 10 saat, bazı günler belki 4-6 saat, ve haftanın bir ya da iki günü hiç çalışmayacağınızı düşünürsek, bu şartlarda yıl bazında ele alırsak, “günde ortalama” 5 saat tutarsa, 5 yılda 10 bin saat tamamlanır ve o işin tam bir ustası olursunuz.

İşe alımlarda tecrübeli eleman isteği

Tecrübelerin de dereceleri var. Bir şirketin veya bir devlet kurumunun ihtiyaçları doğrultusunda işe alımlar yaparlar. Tecrübeli eleman isteklerinde CV‘lerden ziyade mülakatlar önemlidir. Ama CV mükemmelen hazırlanmalıdır ki mülakata da kabul etsinler ve uygun bulurlarsa işe alsınlar.

Yüksek makam, oldukça yüksek maaş

Ciddi bir iş alanında üst düzey bir iş için veya bir devlet kuruluşunda önemli bir makamda çalışmak için başvurursanız, sizin özgeçmişinizde üniversite eğitimi + doktora veya yüksek lisans + birkaç yıllık iş deneyimi olmasını şart koşarlar. Bakın 5 yıl bile yetmiyor. Ki siz, 4 yıllık güle oynaya geçirdiğiniz üniversiteden sonra ciddi pozisyonlarda süper maaşla işe alınmayı beklersiniz! Bu beklenti yanlış. Mezun olmadan önce, daha ilk yıldan itibaren bilgilenmenin yanısıra tecrübe kazanmak için de var gücünüzle çalışmanız şart. Sonrasında staj dönemi var, alt pozisyonlarda sabırla çalışma dönemleri var. Sabırla yıllarca emek vereceksiniz ki hayatta iyi yerlere ulaşabilesiniz.

10000 saat bilgi ve beceri deneyimleri

Bir hafta içinde hedefiniz için kaç saat emek veriyorsunuz? Kabataslak hesaplayın. Haftada 20 saat diyelim. Yılda kaç saat eder? Kabataslak bir hesap ile, yılda 1000 saat ediyor. Buna göre, profesyonelleşmek için yani 10000 saati doldurmak için kaç yıla ihtiyacınız var, hesap edersiniz ki 10 yıl istiyor! O halde, “benim hiç acelem yok” demiyorsanız, haftada kaç saat çalışacağınızı iyi ayarlayın. Yani aceleniz varsa haftada 20 saat çalışmak yetmez. Haftada toplam en az 35 saat çalışmalısınız ki 5 yılda profesyonelleşebilesiniz. Kapsamlı, çeşitli bilgi-beceri isteyen yabancı dil gibi, iyi bir meslek ya da bir spor dalında ustalaşmak gibi amaçlarda öğrenmek böyle olur – yani hem bilgi hem beceri kazanmak için uzun vade içinde sürekli tekrarlar, sürekli çalışmalar yaparak. Gerçek anlamda öğrenmek, yani o işi artık sıkıntısız, tam bir verimle yapacak durumda olmak ciddi ve sıkı çalışmalar istiyor.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Yaşam

Etiketler: | |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: