Cactaceae (Kaktüsgiller) familyasının memeli diye tabir edilen türlerindendir. Bu türler familyanın Mammillaria cinsini oluşturur. Cinsin en uzun memeli türü bu Mammillaria longimamma türüdür. Her bir areola (kaktüslere özgü dikenli düğmecik) kedi memesi gibi bir uzantının ucundadır.
Cinsin diğer türlerinden diğer bir farkı da, genelde minicik çiçekler açtıkları halde, bu tür oldukça büyük sarı çiçekler açar. Yaz aylarında açtığı çiçekleri parlak limon sarısıdır ve uzunluğu, genişliği altışar santim kadardır. Aslında çiçek özelliği Mammillaria melaleuca hemen hemen aynıdır. Bu yüzden bu iki türü birbirleriyle karıştıranlar var. Oysa M. melaleuca türünün meme denen uzantıları daha kısa ve daha kalıncadır.
Ana vatanı Meksika’nın orta kesimlerinde, oldukça yüksek rakım yerlerdir. Buralar kışın kurak ve biraz soğuk, yazın ise muson yağmurları etkisindedir. Bu yüksek memleketlerde Mammillaria longimamma kireç taşları ve volkanik topraklardan oluşan arazilerde, seyrek küçük yapılı çalı tipi bitkilerle, yer yer onların belli belirsiz hafif gölgelerinde yaşar.
Doğal özelliği, yanlardan kardeşlenerek koloni oluşturmasıdır. Saksıda yetiştirirken yavruları ayırmanız gerektiğini düşünmeyin. Birçoğu bir arada daha güzel olur ve dolayısıyla bir saksıda daha fazla sarı çiçekler görürsünüz.
Kış soğuklarına -9C dereceye kadar, toprağının kuru olması şartıyla dayanır.
Bakımı
Mammillaria longimamma tam gün güneş ya da yarı gün güneş ister. Gölgeye uyumlu değildir. Fakat yazın şiddetli sıcak olan yerlerde (Adana, Aydın, Antalya, İzmir gibi) yaz boyunca az güneşli, kuzeyli rüzgarlara tam açık cephelerde tutmalısınız.
Uzun bir ya da birkaç dolgun kazık kök geliştirir. Derin saksı kullanmalısınız. Toprağı hem mineralli hem fazla süzek olmalıdır. Mesela 1 ölçü torf toprak + 1 ölçü arazi toprağı + 1 ölçü dere kumu + 1 ölçü ponza taşı karışımı iyi olur. Arazi toprağı mineralli toprak istediği içindir. Hem de potasyum için gerekir. Ama eğer toprak karışımında arazi toprağı kullanmayacaksanız ilkbahardan sonbahara kadar maden suyu takviyesi yapmalısınız. Bitki besini ise kaktüslere özel (potasyum orayı yüksek) bitki besininden olmalı. Buna göre, neyi nasıl yapacaksanız ayrıntılar ⇒ Maden suyu takviyesi sayfasında. Ama sadece ilkbahardan sonbahara uygulayın ve bitki besini olarak dediğim gibi potasyum ağırlıklı besin gerekir. Aslında arazi toprağı kullansanız her şey var. Bu zahmetlere gerek kalmaz.
Sulamayı gece en düşük ısı 9C derece ve altında olan soğuk zamanlarda / mekanlarda hiç yapmayın. Akdeniz ikliminin deniz seviyesi kesimlerinde ise yazın (gece en düşük ısı 25C derece ve daha sıcak olduğu yerlerde) sulamak ani çürümelere sebep olabiliyor. Zira yüksek dağ bitkisidir ve bunaltıcı gece sıcaklarını sevmez. Bu bilgilere göre, riskli zamanlardaki sulamasını benim tarif ettiğim ⇒ alttan sulama usulüne göre yapmalısınız. Saksının alt yanlardan delikli olması gerektiğine de dikkat edin.
Üretim
Mammillaria longimamma çoğaltılması, üretimi ilkbaharın en başında (mart gibi) tohumlarıyla ve ilkbahar aylarında yavrularını ayırmakla yapılır. Ayırdığınız yavrunun kesik veya yaralı kısmının kuruması için 3-4 gün açıkta bekletin. Sonra ekin.
Cinsin diğer iki türü daha:
1- Mammillaria mystax
2- Mammillaria gracilis
Kaynaklar
1- Llifle
2- Dave’s Garden
3- Fotoğfar: Cactus Limon