Paludarium ve Riparium

Paludarium kara ve su canlılarının beslendiği kapalı, yapay ekosistem. Riparium ise daha dar kapsamlısıdır. İçerisinde kara hayvanları olmaz.

Akvaryum benzeri yapılarda bitki ve hayvanlara birlikte yer vermek için oluşturulan paludaryum ve riparyum

Paludarium kara ve su canlılarının bulundurulduğu kapalı, yapay ekosistemlerdir. Paludaryumlar aslında bilimsel ve tarımsal çalışmalar içindir. Dolayısıyla içinde kocaman ağaçların olduğu birkaç dönüm araziden küçük bir akvaryum cam kabına kadar her boyutta oluşturulabilir. Hobi olarak akvaryum kabı gibi camekanlarla paludaryum kuranlar da çoktur.

Konumuz: Akvaryum benzeri yapılarda bitki ve hayvanlara birlikte yer vermek için oluşturulan paludaryum ve riparyum arasındaki farklar ve haklarında kısa bilgiler (sadece bunların hobi amacıyla kullanımları sınırı içinde)..

Hobi olarak evlerde, ofislerde..

Hem riparyum hem paludaryum ikisi de içlerinde bitki-hayvan canlılarının yaşamasına imkanlar olan, tam kapalı olmayan akvaryum benzeri küçük yaşam alanlarıdır. Peki aralarında ne fark var?

Paludarium: İçerisinde hem su canlılarına uygun ortam hem sadece karada yaşayan hayvanlar ve bitkiler için uygun ortam oluşturulmuş mini yapay ekosistemdir. Yeterince büyük bir paludaryumda birkaç küçük kuşa bile yer verirler.

Paludarium

Paludaryum

Riparium: Paludaryumun biraz dar kapsamlısıdır. İçerisinde kara hayvanlarının gezineceği ve barınacağı imkan yoktur. Aralarında bu kadar fark vardır. Riparyum aslında bol bitkili akvaryumdur.

Riparyum

Riparyum

Bir de terrarium var ki daha farklıdır. daha önceki konularda bahsetmiştim.

Nasıl paludaryum veya riparyum yaparsınız?

En kolayı hazır alacağınız akvaryumlardır. İçinde balık istemiyorsanız bile akvaryumun tüm techizatı donanımı olacak. Çünkü gereklidir. Hava motoru, ısıtıcı, su filtreleyicisi, zemin kumu, termometre vesaire. Zira bu cihazlar olmazsa suda algler, binbir çeşit bakteriler ve virüsler çoğalır. Su pislenir, oksijen tükenir, bitkiler zehirlenir. Ayrıca pis kokular oluşur. Bundan dolayı her türlü akvaryum aleti olmak zorunda. Suyun ısısı 25C – 27C derecelerde sabit durması için ısıtıcı da şart. Termometreyi 26C dereceye ayarlayın.

Daha büyük paludaryumlar için (evde bir odanın bir köşesinde bile olsa) özel imal ettirmeniz gereken düzenekler lazım. Bir hayli pahalıya mal olur.

Paludaryum ve riparyum gibi mini yaşam alanlarının yapım aşamalarından bahsedemiyorum. Yani içerisinde su kısmı ve kara kısmı yapımı, su bitkilerini suyun içine yerleştirme, uygun bitkilerin ve hayvanların temini vesaire konulara burada yer veremiyorum. Çünkü bu konu bir iki sayfa ile izah edemeyeceğim kadar geniş kapsamlı bilgiler içerir. Düzenli aralıklarla nasıl temizleyeceğinizden tutun da içindeki canlıların hangilerini nasıl besleyeceğinize kadar..

Kısaca demek istediğim şey konu ile ilgili kitap almanız gerekir. Aslında daha iyisi ve kolayı internet ortamındaki bu tür hobilerle ilgili forum sitelerinden birine veya birkaçına üye olmanızdır. Böylece kitaplarda bile bulamayacağınız çok değerli bilgileri, çok önemli püf noktalarını, neyi nereden temin edebileceğinizi öğrenirsiniz. Hem sizinle aynı hobilere sahip tecrübeli arkadaşlarınız olur. Paludaryumunuzla ilgili her ne zaman bir problem çıksa anında onlara sorarak çözüm yolunu öğrenirsiniz.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Botani

Etiketler: | |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.