Bahçe salyangozları (bitki zararlılarından)

Bitki zararlılardan bahçe salyangozları hakkındadır. Bitkilerinizi gerçekten onlar mı yiyor anlama, teşhis etme ve birkaç çeşit mücadele yolu.

Bitkilerin üzerinde dolaşan bir bahçe salyangozu

Bahçelerin olmazsa olmaz daimi canlılarından bahçe salyangozları serin aylarda çok aktiftirler ve her yerde bol bol bulunurlar. Bitkileri yiyerek zarar veren canlılardan bahçelerde en çok sayıda olanıdır. Bunlardan tamamıyla kurtulmak imkansız. Ancak sayılarını azaltarak zararlarının önüne büyük ölçüde geçebilirsiniz.

Salyangozlar sümüklü böceklere göre onlardan kat kat daha fazla çoğalır ve daha sık görülürler. Her iki tür de sık sulanan bahçelerden asla eksik olmazlar.

Yağışlı ve serin aylarda çok aktiftirler. Hiç sulama yapmasanız bile yağışlı zamanlarda yine olacaklardır. Çünkü aylarca süren kurak zamanda ölmezler. Kabuğun içine çekilerek uyur, yağışlı serin günlerin gelmesini beklerler.

Zararları bitkilerin yumuşak kısımlarını yemektir. Bazı bitkileri hiç yemezler. Bahçe salyangozları bahçenizde çok ise ve canınızı sıkıyorsa önce yemelerini istemediğiniz bitkileri yiyorlar mı iyi gözlemleyerek emin olun. Yemiyorlarsa uğraşmanıza gerek yok.

Suçlarına deliller

Acaba bitkilerinizi yiyenler gerçekten bahçe salyangozları mı? Emin olmak için zarar görmüş bitkileri inceleyin. Belki de tırtıllar yiyordur. Salyangozlar sümüklü sıvı bırakır. Kuruyunca parıldar. Bitkileriniz zarar gören kısımlarında böyle izler varsa suçlu salyangozlardır. Ayrıca yeme tarzları bellidir. Tırtıllar sadece ısırıklarla yerken salyangozlar daha çok yüzeyleri kazıyarak, kemirerek yerler. Aloe vera bitkilerine bu şekilde zarar verdiklerine bahçemde kış aylarında çok defa şahit olmuşumdur. Fazla serin dönemlerde bu bitkinin dokuları daha mı yumuşak oluyor yoksa bahçe salyangozları fazla serinde daha mı güçlü oluyor orasını bilemem.

Bahçe salyangozu

Bahçe salyangozları ile mücadele yolları

Bahçe salyangozlarını tamamıyla yok etmek çok zor hatta imkansızdır. Ancak düzenli ilaçlamakla kurtulabilirsiniz. Çünkü toprağa bıraktıkları yumurtalardan sürekli yeni bahçe salyangozu yavruları çıkar ve hızla gelişip toprağa bol bol yumurta bırakırlar.

Zirai mücadele ilaçları satıcılarında mavi taneli bir ilaç var. Ara sıra bahçeye hafifçe serpiştirerek salyangozların zararlarının önüne geçebilirsiniz. Ama yok etmek pek mümkün değil. Zira bahçenizden tamamıyla yok etseniz bile mutlaka başka yerlerden bahçenize girecek ve üremeye başlayacaklardır.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Parazitler-Hastalıklar

Etiketler:

'Bahçe salyangozları (bitki zararlılarından)' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Adnan, Hatay dedi ki:

    Demir sülfat deneyeceğim.

  2. Yılmaz, Adana dedi ki:

    Bahçede salyangoz yumurtalarını ve salyangozları yiyen yine o tür bir canlı var. Bizim burda bir bahçede dolu. Onu bıraktın mı sorun kalkar.

  3. İsimsiz dedi ki:

    Merhaba. Salyangoz yiyen tavuklarımın öldüğüne şahit oldum. Enfeksiyon kapıyorlar. Ayakta durma problemi, ishal ve titreme. Sonrası malum.

  4. Hamit, Keşan dedi ki:

    Bahçemde ıspanak ektim. Salyangozlar yiyor bir türlü yok olmuyorlar.
    ***
    Zirai mücadele ilaçları satan yerlerde salyangozlar için ilaç var. Ondan kullanmanız lazım.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.