Ruellia simplex, Meksika petunyası

Acanthaceae (Ayıpençesigiller) familyasından Ruellia simplex türü Meksika petunyası, çöl petunyası ve ruelya isimleriyle tanınır. Park ve bahçelerde mevsimlik değil daimi ve hatta daimi yer örtücü olarak kullanılabiliyor. Neredeyse hiçbir bakım istemezler.

Ruellia simplex (Meksika petunyası) mor çiçekli bir çeşidi

Bilimsel adı bazı kaynaklarda Ruellia brittoniana‘dır. Petunya ile hiçbir alakası yoktur. Ana vatanı Meksika, Karaibler civarı ve Güney Amerika kıtasının kuzeyidir.

Özellikleri

Ruellia simplex türü ile cinsin diğer birkaç türü birbirlerine çok benzerler. Türlerinin hepsine Meksika petunyası denir. Pekçok hibrit ve kültivarları türetilmiştir. Bazıları bodurdur. Mesela Ruellia simplex ‘Katie’ kültivarı bodurdur ve en yaygın Meksika petunyalarından biridir.

Boylanan Meksika petunyaları genel olarak yerine ve bakımına göre 40cm ile 2m arasında gelişirler. Bodurları ise ortalama 40cm olurlar.

Yaprakları dar yapılı, ortalama 8cm kadar uzunlukta, sert, sağlam ve koyu yeşil olur.

Çiçek açması

Isı şartları uygun olduğu sürece daimidir. Yani sürekli çiçek açar. Mor, metalik mavi, pembe ve beyaz Ruellia çeşitleri var. Çiçekleri yarım günlüktür. Öğleden sonra solarlar ama devamlı tomurcuklandıkları için problem değildir.

Ruellia simplex, Meksika petunyası çiçekli dalları

Kullanım

Dış mekan süs bitkisidir. Yani park, bahçe, yol kenarları, balkon ve teraslar içindir.

Sıcak memleketlerde güneşli yerlere en uygun yer örtücülerindendir. Bodur olmayanları bile yer örtücü olarak kullanılır. Aslında bunun için ara sıra budayarak boylarını 40cm gibi kısa tutarlar.

Bahçelerde tel örgü çitlere yaslanarak iki metre kadar uzarlar. Ters yöne meyleden dalları çitlere bağlamalısınız. Dallar 1 metre kadar uzadıktan sonra artık dik duramazlar.

Susuz bahçe tasarımlarına uygun türlerdendir.

İklim uyumu

Ruellia simplex kışın en fazla -12C dereceye kadar dayanır. -23C dereceye kadar dayanıklı çeşitleri de var. Akdeniz iklimine tam uyumludur. Ağır sıcaklara, şiddetli güneşe ve kuraklığa dayanıklıdır.

Yetiştirme, bakım

Meksika petunyası Ruellia o kadar uyumlu, o kadar dayanıklı ve o kadar problemsiz bir bitkidir ki hakkında şöyle yetiştirin şöyle bakımını yapın gibi sözlere hiç gerek yok. Hiç sulamasanız bir şey olmaz. Bol bol sulasanız yine ruelya için farketmez. Hiçbir şeyden zarar görmez. Sadece güneşli yerleri sevdiğini belirteyim.

Ruellia fide üretimi

Meksika petunyaları dipten sürgünler çıkararak daha da sıklaşır ve yavaş yavaş yaşadığı alanı genişletir. İstediğiniz zaman kökten ayırabilirsiniz.

Dallarını kırıp toprağa dikseniz zamanla köklenirler. Ama serin ve soğuk aylarda yapmanızı tavsiye ederim.

Çevreye tohum yayarlar. Zamanla çevrede birçok fideleri kendiliğinden peyda olur. Fakat bazı hibrit çeşitleri tohum vermez.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: | |

'Ruellia simplex, Meksika petunyası' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Gülizar, Antalya dedi ki:

    Budama ne zaman da ve miktarda yapılmalıdır tamamen dipten budama sorun olur mu? Yoksa ara sıra 20cm’e kısaltılır demiştiniz. Bunun için doğru zaman hangi aylar olurdu?
    ***
    Budamayı kış sonunda veya şimdi bugünlerde dipten 20cm kısa kalacakları şekilde yapın. Aslında her zaman yapılabilir. Yaz boyunca son derece azgın gelişiyor. İsterseniz daima güçsüz ama sağlıklı olanlara dokunmayıp en güçlü dalları dipten kesin. Böylece sürekli yeni yeni dallar uzatır ve onlar fazla uzamadan çiçeklenir. Her zaman kontrol ederek, toptan değil karışık budamalar yaparak bir boyda olmalarını sağlayınca güzel görünürler. Çekinmeden budayın. Hiçbir hassaslıkları yok. Canavar gibi azgın şeyler.

  2. Hacer, Aydın dedi ki:

    Çiçek açan bir petunyadan çoğalttım ama yaz aylarında dahi çiçek açmıyor. Sebebi ne olabilir? Çiçek açması için ne yapabilirim?
    ***
    Meksika petunyasının bodur, pembe çiçeklisi daha fazla güneş ister. Çiçek açmada bir hayli cimridir. Boyları da pek uzamıyor. Uğraşılacak bir şey değil. Ben üç dört yıl sonunda söktüm attım. Tek tük çiçekleri her yere tohum yayıyor. Onlar da aynı şekilde çiçek açmada çok cimri. Eğer klasik yani hızlıca dimdik uzayan ve mor çiçek açan tipten bahsediyorsanız bunlara günde iki üç saat güneş bile çiçek açmaları için yeterlidir. Güneşte sorun yoksa ya sizinki bodurlardandır ya da başka bir sebeple yerini toprağını sevmemiştir.

  3. Ali, Marmaris dedi ki:

    Bu bitkiden 4 gün önce aldık. Kökünü dağıtmadan daha buyuk bir saksıya diktik. Sabahtan aksama kadar güneş alan balkonumuza koyduk. Yaprakları kendini saldı ve bitki solmaya başladı. Nedeni ne olabilir acaba?
    ***
    Problem toprakla ilgili olabilir. Ya da daha önce o kadar güneşe alışık olmadığı içindir. Ama daha kuvvetli ihtimal toprağın niteliği. 20-30 gün gölgede tutun. Bu sıeada toprak yıkanırcasına bol bol su dökerek sulayın. Böylece toprağın zarar verici özelliği azalır. Benim bahçemde feci ağır killi toprakta canavar gibi yetişiyor. Kendisinden uzakta sürgünleri çıktığı gibi tohumları bahçenin daha uzak yerlerine ulaşıp oralardan da peyda olmaya başladılar. Yok etmeyle, sınırlı yerde tutmayla uğraşıyorum. Yani Meksika petunyası hiç nazlı değildir. Anlaşılan iyi toprak yaramıyor. Güneşli balkon bitkileriniz için arazi toprağı + torf toprak karışımı yaparsanız daha iyi olur.

  4. Tuğçe, Ankara dedi ki:

    Bendeki mor çiçek açandan. Ancak yaprağını çok dökmeye başladı. Hala çiçekleri bol bol ama endişe etmeye başladım. Çok kelleşti. Ne yapabilirim?
    ***
    Sonbahar etkisiyledir. Didim’de benim bahçemdekilerde kelleşme yok ama yapraklarda tek tük sararıp dökülmeler başladı. Ankara’da hava daha fazla soğuduğu için normaldir.

  5. Özgül, Muğla dedi ki:

    Dallarını kırıp dikin demişsiniz. Dalı kestik, kaç göz dışarıda kalmalı, çiçek veren en üst budandıktan sonramı dikilmeli, nereden kesip nereyi ve nereye kadar dikeceğim, kaç cm olmalı? Kapı önümde 10 adet var. Çoğaltmak istiyorum.
    ***
    Toprak altında kalacak kısım 2 boğum yeri (filiz gözü yeri) olacak şekilde, dimdik değil yan yatırarak toprağa yerleştirin. Toprak dışında yapraklı olması şartıyla ise bir veya en fazla iki göz kısmı olması yeterli. Yani çok uzun dal kullanmanız iyi olmaz. Bu şekilde yaparsanız çok güçlü gelişeceklerdir. Tepe dal olması önemli değil. Upuzun bir dalı 3 ya da 4 boğumlu parçalara ayırırsanız her bir parçası tutacaktır. Dalların toprak dışında kalan kısımları yapraklı olursa daha iyi.

  6. Görkem, Hatay dedi ki:

    Merhaba, mor çiçek açan cinsten petunya bugün yanlışlıkla dibinden kırıldı ama toprak altında kökü kaldı. Büyür mü?
    ***
    Buradaki konu Meksika petunyasıdır. Diğer petunyalarla alakası yok. Onlar genelde kışın ölüyor. Ama sizinki eğer buradaki türden ise dipten yeni dallar çıkarır, büyür. Kırılan dalı toprağa dikerseniz o da köklenip filizler verir.

  7. Mehmet, Fethiye dedi ki:

    50cm gibi budanmış meksika petunyalarını alttan 2 göz bırakıp diktim fakat yarı gölge duvar dibine acaba yeri doğru mu. Üstlerinde çatal dallar ve yapraklarını koparmadım hatta tomurcukları da duruyor. Üstlerini budayıp mı dikseydim kıyamadım. Bu şekilde tutar mı?
    ***
    Köksüz dalları diktiyseniz kısaltmanızda yarar var. Köklü iseler hiç fark etmez. Çünkü esasen gelecek yıldan itibaren dipten yeni dallar çıkarıp zamanla çevreye yayılacaktır. Yeri uygundur.

  8. Ali, Ayvalık dedi ki:

    Suda da çok rahat iki hafta içinde kökleniyorlar.

  9. Ayfer dedi ki:

    Petunyalardan sonbaharda bahcemize dikmiştik yalnız kökleri baya güçlü verandaya çok yakın koklerin veranda duvarına bir zararı olur mu?
    ***
    Bunların kökleri sandığınız kadar güçlü değil. En küçük bir zararı olmaz. Başlıca özellikleri köklerden sürgünlerle çoğalıp durmalarıdır. Ben ara sıra toprağı kazarak fazlalıkları ayırıp atıyorum ve böylece çevreye gereğinden fazla yayılmalarını önlemiş oluyorum.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.