Austrocylindropuntia subulata

Cactaceae – Kaktüsgiller‘den Austrocylindropuntia subulata türü And Dağları’nın Peru civarına mensup bir kaktüstür.

Austrocylindropuntia subulata kaktüsü dalları ve dallarında ince çubuk yaprakları

Özellikleri

Gelişimi açısından ilginç bir kaktüstür. Çünkü duruma göre farklı görünümlerde olur. Aynı türü farklı türler zannedebilirsiniz. Mesela küçükken çok farklıdır. Aldığı güneşe göre ve toprak özelliğine göre farklı yapıda dallar geliştirir.

Austrocylindropuntia subulata çok fazla dallanarak hızlı gelişir. Sevdiği şartlarda Boyu 6m’ye varır ve ana gövde çapı 10cm’i bulur. İyice geliştiğinde tek başına ortalama 1m² yer kaplar.

Kalın, şişkin iğnelere benzeyen silindirik yapraklar sivri uçludur ve bir yıldan fazla dayanırlar. Yaprakları küçük dallarda küçük, büyük dallarda büyükdür. Güney Amerika kıtasında bazı yerlerde bu yaprakları yerler. Toplayıp sebze olarak satarlar.

İklim uyumu ve kullanım

Kış soğuklarına -7C dereceye kadar dayanır. Hızlı gelişimi, kolayca devleşmesi, dekoratif görünümü ve kış soğuklarına biraz dayanıklı olması özelliklerinden dolayı dünyanın pekçok yerinde bahçelerde yetiştirilir. Akdeniz iklimi susuz bahçe tasarımlarında olmazsa olmaz gerekli büyük türlerdendir.

Austrocylindropuntia subulata f. cristata

Austrocylindropuntia subulata f. cristata

Cristata formu (Austrocylindropuntia subulata f. cristata) yassı gövdelidir. Kesin bir şekli yoktur. İstiridye şekli, horoz ibiği şekli, liken benzeri gelişimler, kıvrımlı gelişim vesaire.. Düz kaktüslerin üzerine aşılanarak kullanılması yaygındır.

Yetiştirme, bakım

Güneşe olan ihtiyacı fazladır. Günde en az 4 saat kesintisiz direkt güneş ışınları alması gerekiyor.

Bahçelerde yetiştirince toprak seçmez. Fakat killiliği fazla olan topraklarda çürüme riski yüksektir. Çürümenin genelde köklerden başladığını biliriz ama Austrocylindropuntia subulata genelde tepeden başlayarak da çürür.

Saksıda ise mutlaka süzek toprak kullanmak lazım. ⇒Kaktüs toprağı sayfasında uygun toprak karışımı örnekleri var. Gübre veya bitki besini vermede dikkatli olun. Çünkü özellikle serin ve soğuk aylarda tepeden başlayarak çürür. Her yıl ilkbaharda toprağını değiştirin.

Sulamada diğer çöl kaktüslerinden daha hassastır. Yaz boyunca toprakta önemli derecede kuruma görmedikçe sulamayın. Yaz sıcaklarında sulamayı kesinlikle toprağının ısınmışlığının en aza indiği saatlerde yapın. Serin aylarda susuzluktan rahatsız olduğunu görmedikçe asla sulamayın. Kışın daha da seyrek sulayın veya kaktüsünüzün bünyesi iyice güçlenmişse kış boyu hiç sulamayın.

Saksı özelliği de önem taşıyor. Austrocylindropuntia subulata saksısı güneşte ısınabilir özellikte olmamalıdır. Kalın kenarlı toprak saksı en iyi çözüm olur. Yoksa saksıya güneş ışınlarının değmemesi için önlem alın (alüminyum folyo ile saksının kenarlarını sarabilirsiniz). Saksının ısınmasının toprak kuru oldukça zararı yok. Islak toprakta olunca saksı güneşte ısınmamalı.

Çoğaltma, üretim

Aşağıdaki iki yol ikisi de uygun.

1- İlkbahar ortasında uzun bir dalı 6cm parçalar halinde kesin. Kesik yerlerin iyice kuruması için 15 gün açıkta, serin-havadar bir yerde bekletin. Sonra hafifçe nemli toprağa dikin ve 15 gün boyunca hiç sulamadan, direkt güneş almayan bir yerde bekletin. Sonra güneşli bir yerde tutup toprak kurudukça sulayın. Açık havada köklenmeleri ve filizlenip büyümeleri kesindir. Kapalı mekanlarda hiçbir garantisi yok.

2- İlkbahar sonu/yaz başı döneminde yan dalları ana gövdeden çıktıkları en ince yerinden kesip alın. Bir hafta kadar süreyle açıkta bekletin (kesik yerin kuruması için). Sonra dikin ve sulayın. Açık havada güneşli bir yerde tutmalısınız.

Austrocylindropuntia subulata yukarıda anlattığım yollarla çoğaltıldığı gibi tohumla da üretilebilir ama fazlaca dallanıp budaklanıcı özelliğinden dolayı tohumlarla uğraşma zahmetine değmez. Çelikle çoğaltılması daha avantajlıdır. Hızlıca büyürler.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler: | |

'Austrocylindropuntia subulata' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Leyla, Gence dedi ki:

    Benim kaktüsüm 1m boyunda amma hiç yan dal vermiyor. Gövdesi 5 cm. Acaba başından kessem yeni dallar verir mi?
    ***
    Tepeden değil yarısından veya biraz daha dibe yakın yerinden kesmeniz lazım. Şimdi değil mayıs ayını bekleyin.

  2. Nisa, Hakkari dedi ki:

    Yazın her şey çok iyi gidiyordu. Muğla’da ve İstanbul’da hiç sorun yaşamadık. Ama Hakkari’ye geldikten sonra büzüşmeye başladı. Suyunu da idareli verdim. Pencere kenarında duruyordu. Kalıriferler yanında yanmayan odaya aldım. Bir ara yine düzelir gibi olmuştu.Sarı dikenli gibi şeyler çıkmaya başlamıştı. Ama şimdi yine kayboldular. Büzüşüklük geçmiyor.
    ***
    Kökleri ve muhtemelen toprak altı kısmı tamamıyla çürümüş olmalı. Söküp kontrol edin. Çürük yerleri kesin. Suyu idareli vermek derken sulamalarda az miktar su kullanmayı kastediyorsanız bu tarz sulama toprağın zehirleşip kökleri çürütesindden başka işe yaramaz: Yaygın ve öldürücü sulama hatası

  3. Ebru, Kayseri dedi ki:

    Austrocylindropuntia subulata kaktüsünden aldım. 15 gün kadar oluyor. 2 gündür gövdesinde pürüşme yumuşama var. Sebebi nedir? Sulamadan olduğunu düşünmüyorum. Geldiği ilk gün suladım sadece.
    ***
    O kadar sulama bile köklerinin ve dip kısmının çürümesine yeter. Hatta ilk aldığınızda toprağı hafif nemli idiyse ve hiç sulamamış olsanız bile bu yüzden de çürüme olabiliyor. Suç sizin değil. Onları yanlış topraklarda satanlarda. Ama belki de sebep başkadır. Mesela yine yanlış toprakta ve hızlı geliştirici şartlarda sıcakta kof geliştirilmişse sonra susuz kalmadan dolayı buruşma, pörsüme, yumuşama olur. En iyisi kontrol edin. En dip kısmı yoklayın. Sert ise korkulacak bir şey yok. Yine susuz bırakmaya devam edin. Kaktüsler kof gelişimleri kendisi düzeltebiliyor. Biraz çeker, incelir, sert ve sağlam bir yapı kazanır. Eğer eviniz gece gündüz sıcak ise ve kaktüsünüz için güneşli bir pencere önün mümkünse ve dip kısımlarda çürüme olmadığından eminseniz beş on gün sonra sulayın. Bundan sonra hangi tür bitki olursa olsun en sıcak yaz ayları dışında kesinlikle yeni bitki almayın. Sonuç binde dokuz yüz doksan dokuz felaket oluyor.

  4. Nesli, Antalya dedi ki:

    Ben kaktüsü bir köy yerinde yol kenarında buldum. Baya dikenli ağaç haline gelmiş. Dibinde de yavruları baya boldu. Yani nasıl olmuş bilmiyorum ama dikenli çalı topluluğu oluşmuş. Arsız demek ki dedim ve 3 dal kökünden söktüm. Eve geleli 2 saat oldu. Nasıl dikeceğimi bilemiyorum.
    ***
    Akdeniz ikliminde 2-3 metre kocaman oluyorlar. Dikmekte acele etmeyin. Haftalarca o şekilde kalmalarında bir sakınca yok. Saksıda yetiştirecekseniz uygun bir toprak hazırlayın. Dikince hemen sulamayın. Güneşli yerde 15 gün geçtikten sonra sulamaya başlayın.

  5. Elif, Konya dedi ki:

    Benim aldığım kaktüs de austrocylindropuntia subulata türünden. 1 yıl önce aldım ve bakımını uygun bir şekilde yaptım. Yaklaşık iki hafta önce saksısını değiştirdim. Bugün baktığımda dal kısımlarının yanlara doğru eğildiğini gördüm (kökleri sert iyi durumda). Nedeni ne olabilir? Ne yapmam gerekiyor?
    ***
    Saksısını değiştirirken kökler açığa çıktı ise ve yeni toprak ile kökler temas ettiyse ve sulamışsanız muhtemelen o kökler çürümüştür. Ya da haftalardır hiçbir şekilde sulamadıysanız susuzluktan eğilmiştir. Her şey mümkün. Eğer topğrağı ıslaksa birincisi yan köklerde çürüme olmuştur. Islak toprakta çürümenin kaktüste devam etme tehlikesi yüksek. Hemen sökmeli ve kuru toprağa dikmelisiniz. Sonra havalar iyice ısınana kadar, mesela mayıs sonuna kadar hiç sulamayın. Bir daha böyle zamansız saksı toprak değişimi yapmayın. Aceleye gerek yok. Yaza doğru yapmak en iyisi.

  6. Cansu, İzmir dedi ki:

    Benimki balkonda. Sahil tarafında oturduğum için çok rüzgar alıyor. Öğlene kadar güneş var. Balkona aldığımdan beri toprağı taş gibi kuru oluyor. Çay bardağının yarısı kadar su veriyorum. Bir karış boyunda. Üstünden yeni yapraklar çıkıyor ama iki gündür yeni çıkan yapraklar dışındaki yaprakların üstü sararmış. Polen tozları sandım ama çok yumuşamış, büzüşecek gibi. Suyu fazla mı geldi az vermeme rağmen yoksa yeri mi iyi değil?
    ***
    İki hatanız yüzünden kısa zamanda ölecek gibi bir durumla karşı karşıyasınız. Birincisi, hangi tür bitki olursa olsun sıcak eve alışmışsa kış sonu veya ilkbaharda aniden daha serin olan dış mekana çıkarırsanız köklerde çürüme başlar. İstisnasız her türde bu olur. Dışarısının havası içerisi gibi olmadıkça 5 dakikalığına bile dışarı çıkarmayacaksınız. Gelecek kış hiç içeri almayın. İkinci hatanı sulama şekliniz toprağı bozucu nitelikte. Çok kişinin bitkileri sırf bu tip sulama yüzünden zehirlenip çürüdüğüne binlerce defa şahit oldum diyebilirim. Acilen toprağını değiştirin. Şu sayfayı okuyun: Yaygın ve öldürücü sulama hatası

  7. Sezgin, Çorum dedi ki:

    Benim kaktüse çok az sulandırılmış gübre verdim (bir çay bardağı kadar). 2 gün sonra altlardan sararmaya başladı ve alt dallar yanlara doğru açıldı. Toprak nemli. Acaba fazla mı su verdim ondan mı oldu gübreden mi bilemedim. Havalanması için balkona koydum alt tabağınıda çıkardım tam kapanıyordu. Kurtulur mu bilmiyorum ama sararma devam ederse ne yapmalıyım?
    ***
    Gübre fena halde zarar vermiş. Dip kısmı tamamıyla çürümüş. Sağlıklı dallardan kesip alın ve onları köklendirin.

  8. Çinarə, Gəncə dedi ki:

    Bende de var bu kaktüsten. Kaç sene oldu ama çiçek açmadı. Acaba açan türden değil mi?
    ***
    Çiçek açamayan kaktüs türü yoktur. Kaktüslerin çiçek açmaları (birçok kaktüs türü için) kışın çok uzun süre soğukta üşümelerine bağlıdır. Dondurucu soğuk olması gerekmez. 0C derece ile 10C derece arası soğukluk kış boyunca ne kadar çok tekrarlanırsa o kadar iyi. Ayrıntılı bilgi: Meyve ağaçlarının soğuklama ihtiyacı ve vernalizasyon

  9. Buket, İstanbul dedi ki:

    Austrocylindropuntia subulata kaktüsü başka kaktuslerle aynı aynı saksıya dikmistim. O zaman küçüktü. Şimdi çok büyüdü. Saksınını değiştirmek istiyorum. Uygun zaman ve değiştirme nasıl olmalı?
    ***
    Aceleye hiç gerek yok. Gelecek yıl mayıs ortasında yapın. Yeni saksısında ilk on-onbeş gün toprak kupkuru bile olsa sulamayın.

  10. Buket, İstanbul dedi ki:

    Bu şekilde Mayıs ayına kadar durabilirler mi?
    ***
    Evet hiçbir sakıncası yok.

  11. Gülnur, İzmir dedi ki:

    Opuntia supulata kaktüsüm yeni ağacından küçük bir dal aldım. Yaprak diplerinde ipek kozası gibi pamuklar var. Hastalık mı yoksa türü mü böyle?
    ***
    Bendekinde de var ama koza gibi veya pamuk gibi değil. Son derece incecik örümcek ağına benzeyen bembeyaz iplikiçikler şeklinde. Bu doğal özelliğidir. Sizin tarifiniz farklı gibi. Belki unlu bit olabilir.

  12. Sahra, Konya dedi ki:

    Austrocylindropuntia subulata kaktüsüm 1.5 senedir gayet sağlıklılardı. Yemyeşil güzel bir şekilde büyüyordu. Birkaç hafta önce saksı düştü. Aynı toprağa tekrar diktim. Şimdi sarardı ve yumuşadı. Bazı yan dalları üstten çürüdü. Ne yapabilirim nasıl kurtaracağım?
    ***
    Kökleri çürümüş. Saksıdan çıkarıp dip kısmı yıkayın. Çürüme varsa oraları kesin. 10 gün açıkta bekletin. Sonra 2 ölçü torf toprak + 1 ölçü iri taneli temiz dere kumu karışımına dikin. Karışım kuru olmalı. İlk on gün hiç sulamayın.

  13. Duygu Ergün dedi ki:

    Sulubata kaktüsüm kökten yumuşamaya ve beyaz bir şey ile kaplanmaya başladı. Saksıdan çıkarıp köklerini kurumaya bıraktım. Bu şekilde düzelir mi?
    ***
    Yumuşamış yerler çürür. En sert yerinden kesip alın ve o kısmı 10 gün kadar açıkta bekletin. Sonra kuru toprağa dikin.

  14. İsimsiz dedi ki:

    Benim kaktüsümün alt dikenleri sarardı. Fakat aynı şekilde yavru da veriyor. Yavru verdiği için yerini sevdiğini düşünüyorum. Ama neden sarardı anlamış değilim. Camın önünde, kaloriferin üzerinde duruyor. Yerini degistirmeme gerek var mı?
    ***
    Dikenlerinin renginin sararması, değişmesi hiç önemli değil. Kendi sağlığı önemli. Kaloriferin ısısı pişirecek kadar etkili olmuyorsa orada kalabilir. Doğada kızgın güneş altında saatlerce dayanıyor. Yazın 45C derece sıcakta güneşin yakıcı ışınlarının dalları belki 60C gibi fazlaca ısıttığını düşünün.

  15. Seher, İzmir dedi ki:

    gayet güzel büyüyordu 1 gün balkonda unutmuşum normalde içerdeydi kolları düştü kökü de çürümüş. Soğukta kalmasından ziyade öncesinde de sineklenmişti toprağı. Tekrardan nasıl köklendirebilirim çürük kısmını kestim suya mı ıslamalıyım yoksa direkt toprağa mı ekmeliyim tekrar nasıl köklenir.
    ***
    İçeride tutmanız hata. Sürekli balkonda durması gerekirdi. Eve alışık bir bitkiyi eve göre daha soğuk olan bir yere çıkarırsanız hemen kökler çürüyor. Köklendirmek için hiç zamanı değil. 20 gün balkonda açıkta, susuz, topraksız bekletin. Sonra kupkuruya yakın çok az nemli toprağa dikin. Sürekli dışarıda balkonda dursun. Mart sonuna kadar hiç sulamayın.

  16. Funda, Van dedi ki:

    Ben çiçekçiden aldım. Minicik bir saksıya ekmişlerdi. Boyu 5cm. Eve getirdim. 3 aydan fazla oldu ne uzadı ne kısaldı. Yemyeşil ama dibinde canlı kök yok. Sararmış ve kısacık bir çıkıntı ama aldığım gün nasılsa hala aynı. Nasıl yapmam lazım?
    ***
    Kaktüsler gece boyunca olan hava akımlarına çok fazla muhtaçtır. Kapalı, havasız evlerde hiç gelişmemeleri gayet normal. Ayrıca saatlerce güneş ışığı da gerekir. Ama hava akımları daha önemli. Şimdi kış günü Van’da pencereleri açamazsınız. En azından güneş alacağı bir pencere yanında tutun.

  17. Aslı, İstanbul dedi ki:

    Bugün minik üretim saksısında bu subulata kaktüsünden aldım. Sayfanızı da okudum. Satanlar ya yağmurda bırakmış ya da diğer bitkilerle toplu sulamış. Çok ıslaktı toprağı. Hemen topraktan çıkardım. Anladığım kadarıyla kurumadan ekmemek gerekiyor. Bu yüzden kapalı balkonda ekmeden toprağın üzerine yatırdım. Balkonum güneye bakan bol güneşli bir yönde. Kökleri de şu haliyle açıkta. Bu şekilde bekletmeli miyim yoksa hemen dikeyim mi? Ya da köklerini kesip mi bekleteyim?
    ***
    Öylece beklesin. Veya uygun bir kuru toprak varsa ona ekin. Aslında kışın toprağı ıslak bitki almak yanlış. Hele kaktüs ve sukulent olunca genelde onlar daha satış yerlerinde köklerden çürümeye başlamıştır. Ayrıca kışın bu türleri almanın diğer sakıncası nasıl bir ortama alışık yetiştikleri ile ilgili. Sürekli sıcak bir serada yetişmişlerse bunlar daha serin ortama gidince toprak kökleri hemen yakıp çürütmeye başlar. Hatta bünyesine geçmiş olan topraktaki elementler ani ısı değişiminde bitkiye zehir etkisi ediyor ve dipten tırnağa haşlanmış, pişmiş gibi hale getiriyor (öldürüyor). Yani her ihtimale karşı sıcak evde tutmanız iyi olurdu.

  18. Aylin Ceylan dedi ki:

    Benim kaktüsüm şu an 160cm boyunda. 2 ay önce yeni eve taşındık. Saksısından sallanmıştı dibi yumuşamıştı. Başka saksıya diktim. 2 ay bekledim. Yeşil küçük yapraklarını kuruttu ama dalları sağlam. Burayı okuduktan sonra elimde toprağına baktım üsttü çürüyen dallar var. Sulama düzenim eskisi ile aynı. Tek değişen diğer evde sabah güneşi alırdı burada akşam güneşi alıyor ve saksı değişti. Çok büyük olduğu için korkuyorum ama sizce saksıdan çıkarıp köküne bakmalı mıyım?
    ***
    Dibi yumuşamıştı diyorsunuz. O halde kesin çürümüştür. Taşınma esnasında hangi tür bitki olursa olsun mutlaka toprağı kupkuru olmak zorunda. Yeni yerinde ise 10 gün daha kuru toprakta kalacak. Yoksa yer değişiminde köklerinin çürümesi kaçınılmazdır. Bu tehlike sıcak yaz aylarında daha azdır. Diğer zamanlarda tehlike kesindir. Ayrıca kaktüsleri kışın hiç sulamamak daha iyi olur.

  19. Aylin, Bursa dedi ki:

    bi önceki sorumda aslında şunu sormak istemiştim. Bitkim 160 cm boyunda onu topraktan çıkarıp çürüyen köklerini kesip 10 gün dışarda bekletsem olur mu? Önlenir mi çürümesi? Kaktüsün kendisinde yumşama yok. Ama kökünde çürüme var ve yapraklarını döktü. Nasıl kurtarabilirim?
    ***
    Sadece kökleri değil dip kısmı da olduğu gibi çürüyüp gitmiştir. Boş yere uğraşmayın. İlkbahara kadar hiç sulamayın. Sonra yukarıda üretimi konusunda anlattığım yollarla gerekeni yapın.

  20. Ali dedi ki:

    Kaktüsün tepesinde siyahlanmalar var bu ne demek?
    ***
    Yanlış veya bozuk toprak yapısı yüzünden tepeden başlayarak çürüme özelliği var. Yazı içinde de bunu açıklamıştım. Acilen toprağını değiştirin. Yeni hazırlayacağınız toprak karışımı kuru olmalı ve havalar iyice ısınana kadar sulamayın.

  21. Esra K. -Hatay dedi ki:

    Kaktüsumun boyu 1 metreyi geçti. Bugün gördüm ki eğilmeye başlamış. Acaba ortasından kessem sorun olur mu?
    ***
    Daha aşağıdan kesin (20cm kadar kalsın). Böylece birkaç yeden filizlenip hızlıca ve çoklu halde büyür. Kestiğiniz kısmı 10-15cm parçalara ayırıp köklendirebilirsiniz.

  22. Gülnur. İzmir dedi ki:

    1 metreye yakın ikili halde uzuyor fakat yanlardan vermiyor. Sizin dediğiniz gibi kessem 20cm kalsalar kestiğim yerden yan dal verirler mi? Ayrıca 15 gün hiç sulamadan ekmeden dışarda kestiklerim bekleyecek. Kesilen ana bitkiyi tarçın..
    ***
    Evet kesinlikle birkaç filiz verir. Aynen dediğim şekilde yapın. Tarçına gerek yok. Hava akımlarına ihtiyacı var. Dışarıda açık havada tutmalısınız.

  23. Edanur, İstanbul dedi ki:

    Benim çiçeğim 1m. Yanlışlıkla küçük bir tane kopardım. Bunu nasıl büyütürüm?
    ***
    Toprağa dikerseniz köklenir. Yukarıda ayrıntılı bilgi var.

  24. Memet, Kilis dedi ki:

    Yeni aldıgım bitkimi evde ben yokken sulamıslar. olay bugun yasandı. herhangi bir belirti yok. bir belirti olursa mı müdahale edeyim yoksa topragı kuruyana kadar günese koysam olur mu? bina içerisinde duruyordu arkadasımda iken. şimdi ben balkonda bekletiyorum ama direkt günes almıyor. topragı kuruyana kadar güneşe koysam güneş çarpar mı veya faydası olur mu?
    ***
    Nasıl bir toprakta ise durum ona göre değişir. Bir şey diyemem. Toprağının özelliğine göre, fazla sulu toprakta olunca ve o vıcık vıcık sulu toprak güneş altında fazla ısınıp adeta pişerse kaktüsler anında ölüyor. Ama, dediğim gibi toprağın özelliğine göre değişir. Bu yüzden kaktüs topraklarına mutlaka bol bol ponza taşı ve iri taneli dere kumu karıştırmak gerekiyor.

  25. Merve, İzmir dedi ki:

    Güneş alan kısmı sararmış o yüzden gölgeye aldım. Öğle güneşi vurduğu için sanırım sarardı diye düşünüyorum.. Kaktüslerimi genelde buruşmasına sebep veriyorum. Üzücü bir durum…
    ***
    Güneşle ilgisi olduğunu sanmam. Çünkü komşularımınki bütün gün kızgın güneş altında gayet iyiler. Burada bahçeye ekili yetiştiriyorlar. Burası (Didim) aynen İzmir gibi sıcak bir yer. Sizinkinin sorunu başkadır.

  26. Gülnur dedi ki:

    Kök kısmında yumuşama oldu. Sert kısmından kestim fakat 3-4 cm kaldı. Acaba büyür mü yada tutar mı?
    ***
    Şimdi birkaç gün açıkta bekletin. Sonra kupkuru toprağa ekin ve ilkbahara kadar susuz bekletin. Bu şekilde çürümeden sağlıklı kalabilir.

  27. Kezban, Giresun dedi ki:

    Bu kaktüs türünden ofiste var bayadır sulamıyorum. ilk geldiğinde yanındaki dalın dibi çürümüştü onu kopardım saksıdan çıkardım geri kalanlar çürümesin diye korkuyorum. su vermedim iki haftadır suya ihtiyacı olduğunu nasıl anlarım? Toprağı bayağı kurudu.
    ***
    Yaza kadar sulamayın. Bizim burada yaz ayları 35-40C derece sıcak oluyor ve yazın kaktüslerin kopup kızgın betona düşen parçaları 3-4 ay tamamen susuz halde hiç zarar görmedikleri gibi yaz sonunda biraz buruşmuş olarak yine köksüz, topraksız, susuz halde filizlenip gelişmeye başladıklarına ara sıra şahit oluyorum. Yani korkacağınız bir şey yok. Sulamanız tehlikeli olur. Ofislerde gece gündüz arası (kışın) çok büyük sıcaklık farkı olur ve ıslak topraktaki kaktüsler bu yüzden hızla çürüyebilirler. Aslında bu şartlardaki çürümeler toprağın özelliği sebebiyle olur. Siz yaza doğru sağlıklı, uygun bir toprak hazırlayarak kaktüsünüzü ona dikin. Geldiğinde çürümüş kısmı varmış. Bu da gösterir ki kullandıkları toprak o kaktüse zarar veriyor. Hiç sulamadan bekletmeniz lazım.

  28. Kezban dedi ki:

    Merhaba önceden de yazmıştım size ben kaktüsü sulamadım bayadır ama kaktüs yumuşamaya solmaya başladı gibi dikenleri toprak mı değiştirmeliyim su koymadım kökü sağlam gibi ancak dikenleri çok kötü olmaya başladı nasıl kurtarabilirim toprak değişecekse nasıl bir toprak kullanmalıyım?
    ***
    25 gün önce, 2 haftadır sulamadığınızı yazmıştınız. Kaktüsler için bu kadar süre susuz kalmak hiçbir şey değildir. Bozulması susuzluktan değil, daha önce bahsettiğiniz çürümenin devam etmiş olması yüzündendir. Havalar iyice ısınana kadar sulamayın. Yeni toprağını bol bol temiz dere kumu ve ponza taşı ile torf toprak karışımı yapın.

  29. Allahverdi, Bakü dedi ki:

    Kaktüsün gövdesinde sarı ben gibi lekeler oluşmuş, bazı yapraklarıda çürüyor, saksıdan çıkarıp bahçeye dikmeyi düşünüyorum sizce yapmalı mıyım çürümeyi nasıl engellerim?
    ***
    Bir iki ay hiç sulamayın ve sürekli güneşli yerde tutun. Bahçeye dikecekseniz önce sizin oradaki kış soğuklarına dayanır mı bundan emin olun.

  30. Kezban, Giresun dedi ki:

    Kaktüsümün toprağını değiştirdim ancak kökleri sararmıştı düzelir mi düzelirse nasıl düzeltmeliyim kökleri sarı kuru mu çürük mü anlamadım ne yapmalıyım?
    ***
    Çok uzun süreli direkt güneş alacağı ve çok da iyi havadar olan, esintili olan bir yerde tutun ve bir ay kesinlikle hiç sulamayın.

  31. Zeynep, İstanbul dedi ki:

    Benim kaktusum 2 adet 1 metreyi geçti. bir tanesi yanlardan vermişti 2 dal ben birini kestim, ektim, tuttu. ama şu an kökler çok sağlam. yalnız yaprakları buruşuk ortalarda. ne yapmam lazım? ustlerde çok sağlam hatta o kestiğim kaktusum en üstten 2 dal daha verdi.
    ***
    Eski yapraklar önemli değil. Eskidikçe bozulabilirler. Bozulmalar en eskilerden değil de biraz eskilerden başlayabilir. Bunları önemsemeyin.
    .

  32. Burcu, İzmir dedi ki:

    Opuntia Subulata Kaktüs’ümde hiçbir problem yoktu. neredeyse 2 gün içinde dallarını tamamen salmaya başladı yere doğru eğildi. ne yapmam gerekir? ne yaparsam yapayım dik bir şekilde durmuyor.
    ***
    Hiç sulamadıysanız susuzluktan dolayı eğilmiştir. Susuz bırakmadıysanız toprağın özelliğinden dolayı tüm kökler ve dip kısım çürümüştür. Kış aylarında serin veya soğuk yerde olunca bazı topraklar bu tür kaktüsleri zehirler ve çürüterek öldürür. Dip kısmını kontrol edin. Çürük yeri varsa, üst sağlıklı kısımlarını kesip yeniden köklendirmeniz lazım. Eğer hiç çürüme yoksa toraktan çıkarıp köklerini yıkayın ve kupkuru halde iki hafta açıkta bekletin. Sonra sağlıklı bir toprağa ekin. Toprak kuru olmalı. Ektikten üç hafta geçtikten sonra sulayın.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.